Volte eli wifi puhelut: mitä ne ovat ja miten ne toimivat?

Volte eli wifi puhelut ovat hyödyllisiä erityisesti silloin, kun mobiiliverkon kuuluvuus on heikko tai olematon, mutta käytössäsi on langaton wifi-verkko. Voit myös nauttia paremmasta äänenlaadusta ja nopeammasta yhteyden muodostumisesta volte eli wifi puheluilla.

volte wifi-puhelut

Tässä artikkelissa selitän, mitä volte eli wifi puhelut tarkoittavat, miten ne eroavat tavallisista puheluista, mitä hyötyjä ja haittoja niillä on, miten voit ottaa ne käyttöösi ja mitä sinun tulee huomioida niitä käyttäessäsi.

Lopuksi annan myös vinkkejä siitä, mistä löydät halvimman ja sopivimman puhelinliittymän, joka tukee volte eli wifi puheluita.

Mikä on volte eli 4G-puhelu?

Volte (Voice over LTE) tarkoittaa sitä, että puhelut kulkevat 4G-verkossa datan siirron tavoin. Tavallisesti 4G-verkkoa käytetään vain netin selaamiseen ja muuhun dataliikenteeseen, mutta volte-palvelun avulla voit myös soittaa ja lähettää tekstiviestejä 4G-verkossa.

Volte-palvelun etuja ovat:

 • Parempi äänenlaatu: Volte-puhelut käyttävät laajakaistaista äänikoodausta (HD Voice), joka parantaa äänentoistoa ja vähentää taustamelua.
 • Nopeampi yhteyden muodostuminen: Volte-puhelut yhdistyvät nopeammin kuin tavalliset puhelut, koska puhelin ei tarvitse vaihtaa verkkoa puhelun alkaessa tai päättyessä.
 • Samanaikainen data- ja puheyhteys: Voit käyttää nettiä normaalisti 4G-nopeudella myös silloin, kun soitat volte-puhelua. Tavallisesti nettiyhteys hidastuu tai katkeaa kokonaan, kun soitat tai vastaanotat puhelun.

Volte-palvelun haittoja ovat:

 • Rajallinen saatavuus: Volte-palvelu ei ole vielä saatavilla kaikilla operaattoreilla tai kaikissa maissa. Jos soitat ulkomaille tai olet ulkomailla, volte-palvelu ei välttämättä toimi.
 • Rajallinen laitetuki: Volte-palvelu vaatii sekä lähettävältä että vastaanottavalta osapuolelta yhteensopivan puhelimen ja liittymän. Kaikki puhelimet eivät tue volte-palvelua, ja jotkut puhelimet vaativat ohjelmistopäivityksen tai asetusmuutoksen ennen kuin volte-palvelu toimii niillä.

Mikä on wifi-puhelu?

Wifi-puhelu tarkoittaa sitä, että puhelut kulkevat langattoman wifi-verkon kautta mobiiliverkon sijaan. Wifi-puhelu toimii samalla tavalla kuin tavallinen puhelu, mutta se ei kuluta mobiilidataa eikä vaadi mobiiliverkon kuuluvuutta.

Wifi-puhelun etuja ovat:

 • Parempi kuuluvuus: Wifi-puhelu auttaa kuuluvuusongelmissa paikoissa, joissa mobiiliverkko ei ole saatavilla tai on heikko, mutta wifi-verkko on käytössä. Tällaisia paikkoja voivat olla esimerkiksi energiatehokkaat talot, kellarit, parkkihallit tai syrjäiset alueet.
 • Säästö roaming-maksuissa: Wifi-puhelu mahdollistaa puheluiden soittamisen ja vastaanottamisen ulkomailla ilman roaming-maksuja, kunhan käytät wifi-verkkoa. Voit siis soittaa wifi-puheluita kotimaan hinnalla missä tahansa maailmassa.

Wifi-puhelun haittoja ovat:

 • Riippuvuus wifi-verkon laadusta: Wifi-puhelu vaatii riittävän nopean ja vakaan wifi-yhteyden toimiakseen kunnolla. Jos wifi-verkko on hidas, epävakaa tai ruuhkautunut, wifi-puhelu voi pätkiä tai katketa.
 • Rajallinen laitetuki: Wifi-puhelu vaatii yhteensopivan puhelimen ja liittymän. Kaikki puhelimet eivät tue wifi-puheluita, ja jotkut puhelimet vaativat ohjelmistopäivityksen tai asetusmuutoksen ennen kuin wifi-puhelu toimii niillä.

Miten otan volte eli wifi puhelut käyttööni?

Volte eli wifi puheluiden käyttöönotto riippuu siitä, mikä operaattori, liittymä ja puhelin sinulla on. Tarkista ensin, että operaattorisi tarjoaa volte eli wifi puheluita ja että liittymäsi tukee niitä. Voit tarkistaa tämän operaattorisi verkkosivuilta tai asiakaspalvelusta.

Jos operaattorisi ja liittymäsi tukevat volte eli wifi puheluita, tarkista seuraavaksi, että puhelimesi tukee niitä. Voit tarkistaa tämän puhelimesi ohjekirjasta tai valmistajan verkkosivuilta. Jos puhelimesi tukee volte eli wifi puheluita, varmista, että sillä on uusin ohjelmistoversio ja että volte eli wifi puhelut ovat päällä puhelimen asetuksissa.

Volte eli wifi puheluiden asetukset löytyvät yleensä seuraavasti:

Android-puhelimissa:

Asetukset > Yhteydet > Mobiiliverkot > Volte-puhelut / Wifi-puhelut

iPhone-puhelimissa:

Asetukset > Puhelin > Wi-Fi-puhelut / 4G-puhe

Jos et löydä volte eli wifi puheluiden asetuksia puhelimestasi, ota yhteyttä operaattoriisi tai valmistajaasi ja kysy neuvoa.

Mitä minun tulee huomioida volte eli wifi puheluita käyttäessäni?

Volte eli wifi puhelut ovat helppo ja kätevä tapa parantaa puhelinliittymäsi laatua ja säästää kustannuksia. Kun otat ne käyttöösi, muista kuitenkin huomioida seuraavat asiat:

 • Volte eli wifi puhelut kuluttavat normaalisti puhe- ja tekstiviestipakettiasi tai laskutetaan normaalin hinnaston mukaan. Ne eivät siis ole ilmaisia, ellei operaattorisi tarjoa erityistä etua niistä.
 • Volte eli wifi puhelut eivät toimi kaikkien operaattoreiden välillä. Jos soitat toiselle operaattorille, joka ei tue volte eli wifi puheluita, puhelu siirtyy automaattisesti 2G- tai 3G-verkkoon. Tämä voi vaikuttaa puhelun laatuun ja nopeuteen.
 • Volte eli wifi puhelut eivät toimi kaikissa maissa. Jos matkustat ulkomaille, tarkista ennen lähtöäsi, että kohdemaassa on volte eli wifi puheluita tukeva operaattori ja että liittymäsi sallii niiden käytön roaming-tilassa. Muussa tapauksessa sinun täytyy käyttää tavallisia puheluita ulkomailla.
 • Volte eli wifi puhelut eivät toimi hätäpuheluissa. Jos soitat hätänumeroon, puhelu ohjautuu aina mobiiliverkon kautta, jotta hätäkeskus voi paikantaa sinut. Jos mobiiliverkkoa ei ole saatavilla, et voi soittaa hätänumeroon wifi-puhelulla.

Miten löydän halvimman ja sopivimman puhelinliittymän, joka tukee volte eli wifi puheluita?

Jos haluat hyödyntää volte eli wifi puheluita, tarvitset liittymän, joka tukee niitä. Kaikki operaattorit eivät tarjoa volte eli wifi puheluita, ja niiden hinnat ja ehdot voivat vaihdella. Siksi kannattaa vertailla eri liittymiä ja löytää se, joka sopii parhaiten sinun tarpeisiisi ja budjettiisi.

Vertailu on helppoa ja nopeaa meidän ilmaisella liittymävertailullamme, joka löytyy täältä: https://puhelinliittymät.net/liittymavertailu/. Voit syöttää hakukriteerisi, kuten datamäärän, puheajan, tekstiviestien määrän ja haluamasi lisäpalvelut, ja nähdä heti, mitkä liittymät vastaavat niitä. Voit myös suodattaa tuloksia vain niiden liittymien mukaan, jotka tukevat volte eli wifi puheluita.

Liittymävertailumme avulla voit säästää jopa satoja euroja vuodessa puhelinlaskussasi. Voit myös tilata haluamasi liittymän suoraan vertailusta klikkaamalla operaattorin nimeä. Meillä on tarjolla seuraavat operaattorit:

Volte eli wifi puhelut ovat tulevaisuuden tapa soittaa

Volte eli wifi puhelut ovat uusi ja innovatiivinen tapa soittaa ja vastaanottaa puheluita omalla puhelinliittymälläsi. Ne tarjoavat parempaa äänenlaatua, nopeampaa yhteyden muodostumista ja parempaa kuuluvuutta kuin tavalliset puhelut. Ne myös säästävät roaming-maksuja ulkomailla.

Volte eli wifi puheluiden käyttöönotto vaatii yhteensopivan operaattorin, liittymän ja puhelimen sekä volte eli wifi puheluiden asetusten kytkemisen päälle. Kun olet ottanut ne käyttöösi, voit nauttia niiden eduista missä tahansa, missä on wifi-verkko tai 4G-verkko.

Jos haluat löytää halvimman ja sopivimman puhelinliittymän, joka tukee volte eli wifi puheluita, käytä meidän ilmaista liittymävertailuamme ja tilaa liittymä suoraan vertailusta. Voit säästää jopa satoja euroja vuodessa ja parantaa puhelinliittymäsi laatua.

Kiitos, että luit tämän artikkelin. Toivottavasti se oli hyödyllinen ja kiinnostava. Jos sinulla on kysyttävää tai kommentteja volte eli wifi puheluista, voit jättää ne alle. Jos haluat lukea lisää puhelinliittymiin liittyviä artikkeleita, seuraa meitä Puhelinliittymät.net-verkkosivustolla. Nähdään pian!


Jussi Yli-Korhonen

Jussi Yli-Korhonen

Kiinnostunut puhelinliittymistä, talouden hoidosta ja markkinoinnista. Olen ylläpitänyt Puhelinliittymät.net-sivustoa vuodesta 2018 lähtien.

Sähköposti

Päivitetty: 2 helmikuun, 2024