Vertaile 5G-liittymät – Löydä paras 5G-puhelinliittymä

5G on uusi langaton teknologia, joka tarjoaa entistä nopeamman ja vakaamman tiedonsiirron. 5G-liittymät ovat olleet saatavilla jo jonkin aikaa, mutta niiden käyttöönotto on vasta alkuvaiheessa. Tämä uusi teknologia tulee mullistamaan monia eri aloja, kuten teollisuutta, terveydenhuoltoa ja liikenteenohjausta.

Mutta mitä 5G tarkoittaa sinulle puhelinliittymän käyttäjänä? Mitä hyötyä ja haittaa siitä on? Mitkä ovat parhaat 5G-liittymät eri operaattoreilta? Miten voit valita itsellesi sopivan liittymän? Näihin kysymyksiin vastaamme tässä artikkelissa.

Vertaa 5G-puhelinliittymät

Miksi valita 5G-liittymä?

paras 5g-liittymä

5G-liittymän suurin etu on sen nopeus. 5G-verkossa voit ladata ja lähettää dataa jopa 20 kertaa nopeammin kuin 4G-verkossa. Tämä tarkoittaa sitä, että voit esimerkiksi katsoa videoita ja striimata musiikkia ilman pätkimistä, pelata pelejä ilman viivettä ja siirtää suuria tiedostoja hetkessä.

Toinen etu on 5G-verkon kapasiteetti. 5G-verkko pystyy palvelemaan enemmän käyttäjiä samanaikaisesti ilman ruuhkia tai hidastumista. Tämä on hyödyllistä erityisesti kaupungeissa ja tapahtumissa, joissa on paljon ihmisiä käyttämässä nettiä.

Kolmas etu on 5G-verkon vasteaika eli latenssi. Latenssi kuvaa sitä, kuinka kauan kestää ennen kuin lähetetty signaali saavuttaa vastaanottajan. 5G-verkossa latenssi on hyvin pieni, jopa alle millisekunnin. Tämä parantaa netin käyttökokemusta monissa tilanteissa, kuten videopuheluissa, virtuaalitodellisuudessa ja etälaitteiden ohjauksessa.

Mitkä ovat parhaat 5G-liittymät?

Suomessa 5G-liittymiä tarjoavat neljä operaattoria: Telia, Elisa, DNA ja Moi Mobiili. Jokaisella operaattorilla on omat verkkonsa, hinnastonsa ja tarjouksensa. Vertailimme niitä seuraavien kriteerien perusteella:

 • Nopeus: Kuinka nopeasti data liikkuu 5G-verkossa?
 • Hinta: Kuinka paljon liittymän kuukausimaksu on?
 • Data: Kuinka paljon dataa voi käyttää kotimaassa ja ulkomailla?
 • Puhelut ja viestit: Kuinka paljon puhelut ja viestit maksavat?
 • Edut: Mitä muita etuja liittymään sisältyy?

Vertailu: 5G-puhelinliittymät Suomessa

Tässä osiossa vertailemme Suomen suurimpia teleoperaattoreita eli Teliaa, Elisaa, DNA:ta ja Moi Mobiilia sekä niiden tarjoamia 5G-puhelinliittymiä. Vertailussa on mukana vain rajattomat 5G-liittymät, eli sellaiset, joissa ei ole rajoitusta datan käytölle.

Vertailun perusteella voit valita itsellesi parhaan 5G-puhelinliittymän oman budjettisi ja tarpeidesi mukaan.

OperaattoriLiittymän nimiNettinopeusHinta / kkMuuta huomioitavaaTilaa nyt
TeliaRajaton 5G 300 M300 Mbit/s31,99 € (12 kk ajan) / 34,99 €Sisältää C Moren leffat ja sarjat 3 kk veloituksettaTilaa
TeliaRajaton 5G 450 M450 Mbit/s34,99 € (12 kk ajan) / 44,99 €Sisältää C Moren leffat ja sarjat 3 kk veloituksettaTilaa
TeliaRajaton 5G 1000 M1000 Mbit/s44,99 € (12 kk ajan) / 49,99 €Sisältää C Moren leffat ja sarjat 3 kk veloituksettaTilaa
ElisaSaunalahti Huoleton 5G 300M300 Mbit/s31,99 € (12 kk ajan) / 34,99 €Sisältää S-ryhmän BonustaTilaa
ElisaSaunalahti Huoleton 5G 600M600 Mbit/s36,99 € (12 kk ajan) / 39,99 €Sisältää S-ryhmän BonustaTilaa
ElisaSaunalahti Huoleton 5G 1000M1000 Mbit/s49,99 € / kkSisältää S-ryhmän BonustaTilaa
DNADNA Rajaton Plus -liittymä (4G/5G)Jopa yli 1000 Mbit/s*Alkaen 29,90 € / kk**Sisältää DNA TV Hubin vuodeksi veloituksettaTilaa
MoiMoi Rajaton -liittymä (4G/5G)***Jopa yli 1000 Mbit/s*Alkaen 18 € / kk****Ei sisällä puheluita tai viestejäTilaa

* Nettinopeus riippuu laitteesta ja verkon kuormituksesta

** Hinta vaihtelee valitun maksuajan mukaan

*** Moi käyttää DNA:n verkkoa

**** Hinta vaihtelee valitun SIM-korttien määrän mukaan

Usein kysyttyjä kysymyksiä 5G-liittymistä

Tässä osiossa vastaamme yleisimpiin kysymyksiin, joita sinulla saattaa olla 5G-liittymistä.

Mitä tarvitsen 5G-liittymän käyttämiseen?

5G-liittymän käyttämiseen tarvitset kolme asiaa:

 • 5G-liittymän: Voit tilata 5G-liittymän joltakin operaattorilta, joka tarjoaa 5G-palveluita. Vertaile eri operaattoreiden liittymiä ja valitse sinulle sopivin vaihtoehto.
 • 5G-puhelimen: Voit käyttää 5G-liittymää vain sellaisella puhelimella, joka tukee 5G-teknologiaa. Markkinoilla on jo useita eri valmistajien 5G-puhelimia, joista voit valita mieleisesi.
 • 5G-verkon: Voit käyttää 5G-liittymää vain sellaisilla alueilla, joilla on 5G-verkon kuuluvuus. Tarkista operaattorisi kuuluvuuskartasta, missä 5G-verkko on saatavilla.

Onko 5G turvallista?

5G on turvallista eikä aiheuta terveyshaittoja. 5G perustuu samaan radioteknologiaan kuin aiemmatkin sukupolvet, kuten 4G ja 3G. Kaikki radiotaajuudet ovat säädeltyjä ja niiden vaikutuksia ihmisiin ja ympäristöön tutkitaan jatkuvasti. Suomessa radiotaajuuksien käytöstä vastaa Viestintävirasto, joka valvoo, että operaattorit noudattavat kansainvälisiä turvallisuusstandardeja.

Miten voin testata 5G-nopeutta?

Voit testata 5G-nopeutta esimerkiksi netin nopeustestillä, joka mittaa lataus- ja lähetysnopeutta sekä viivettä. Nopeustesti kannattaa tehdä useampaan kertaan eri aikoina ja paikoissa, sillä nopeus voi vaihdella monista tekijöistä riippuen. Huomaa, että nopeustesti kuluttaa dataa, joten varmista, että sinulla on riittävästi dataa käytössäsi.

Miksi en saa luvattua 5G-nopeutta?

Luvattu 5G-nopeus on teoreettinen maksiminopeus, jota ei välttämättä saavuteta käytännössä. Todellinen nopeus riippuu monista seikoista, kuten verkon kuormituksesta, sijainnistasi, laitteestasi ja ohjelmistostasi. Jos haluat parantaa nopeutta, voit kokeilla seuraavia vinkkejä:

 • Varmista, että olet alueella, jolla on hyvä 5G-kuuluvuus.
 • Varmista, että puhelimesi on päivitetty uusimpaan ohjelmistoversioon.
 • Varmista, että puhelimesi ei ole virransäästötilassa tai häiriötilassa.
 • Varmista, että puhelimesi antenni ei ole peitetty tai vaurioitunut.
 • Sulje taustalla pyörivät sovellukset ja selaimen välilehdet.
 • Kokeile käynnistää puhelimesi uudelleen.

Mitä eroa on 5G:llä ja 4G:llä?

5G on uusi langaton teknologia, joka tarjoaa entistä nopeamman ja vakaamman tiedonsiirron kuin 4G. 5G:n tärkeimmät erot 4G:hen verrattuna ovat:

 • Nopeus: 5G-verkossa voit ladata ja lähettää dataa jopa 20 kertaa nopeammin kuin 4G-verkossa.
 • Kapasiteetti: 5G-verkko pystyy palvelemaan enemmän käyttäjiä samanaikaisesti ilman ruuhkia tai hidastumista.
 • Vasteaika: 5G-verkossa lähetetty signaali saavuttaa vastaanottajan hyvin nopeasti, jopa alle millisekunnissa.

Onko 5G kalliimpaa kuin 4G?

5G-liittymien hinnat vaihtelevat operaattoreittain ja liittymätyypeittäin. Yleensä 5G-liittymät ovat hieman kalliimpia kuin vastaavat 4G-liittymät, sillä ne tarjoavat parempaa laatua ja nopeutta. Voit kuitenkin säästää rahaa vertailemalla eri operaattoreiden liittymiä ja valitsemalla sinulle sopivimman vaihtoehdon. Lisäksi voit hyödyntää erilaisia tarjouksia ja etuja, joita operaattorit tarjoavat uusille ja vanhoille asiakkailleen.

Voinko käyttää 5G-liittymää ulkomailla?

Voit käyttää 5G-liittymää ulkomailla, jos matkakohteessasi on 5G-verkon kuuluvuus ja operaattorisi on tehnyt roaming-sopimuksen paikallisen operaattorin kanssa. Tällä hetkellä 5G-verkko on saatavilla vain muutamissa maissa, mutta sen laajentuminen on jatkuvaa. Tarkista ennen matkaasi, missä maissa voit käyttää 5G-liittymääsi ja millaiset hinnat ja ehdot ovat voimassa. Muista myös, että voit käyttää liittymääsi myös 4G- tai 3G-verkossa, jos 5G-verkkoa ei ole saatavilla.