Toimiiko 4G-puhelin 5G-liittymällä?

5G on uusi sukupolvi mobiiliverkkoja, joka lupaa tarjota huippunopeita yhteyksiä, pienempää viivettä ja parempaa luotettavuutta.

toimiiko 4g puhelin 5g liittymällä

5G-verkot ovat jo käytössä monissa maissa, ja niiden peittoalue laajenee jatkuvasti. Mutta mitä jos sinulla on 4G-puhelin, joka ei ole yhteensopiva 5G:n kanssa? Voitko silti hyödyntää 5G-liittymää? Entä jos sinulla on 5G-puhelin, mutta haluat käyttää 4G-liittymää? Tässä artikkelissa vastaamme näihin kysymyksiin ja kerromme, mitä sinun kannattaa ottaa huomioon, kun valitset puhelinta ja liittymää.

Voiko 4G-puhelimessa käyttää 5G-liittymää?

Lyhyt vastaus on: kyllä, voit. 4G-puhelimessa voi käyttää 5G-liittymää, mutta et voi hyödyntää kaikkia 5G:n etuja. 4G-puhelin ei pysty yhdistämään 5G-verkkoon, vaan se valitsee toiseksi nopeimman saatavilla olevan verkon, yleensä siis 4G:n. Tämä tarkoittaa sitä, että et saa käyttöösi niitä huippunopeuksia ja pieniä viiveitä, joita 5G tarjoaa.

Mutta miksi sitten kannattaisi hankkia 5G-liittymä, jos ei voi käyttää sitä täysillä? Yksi syy on se, että 5G-liittymät ovat usein nopeampia ja edullisempia kuin vastaavat 4G-liittymät.

Esimerkiksi DNA:n mukaan esimerkiksi 5G-liittymää, jonka maksiminopeus on 400 Mbit/s, voi käyttää kyseisellä nopeudella myös 4G-verkossa. Lisäksi operaattorit priorisoivat liittymiä niiden nopeuden mukaan, eli 5G-liittymällä saat enemmän kaistaa käyttöösi verkon ruuhkatilanteissa. Jos siis haluat saada parhaan mahdollisen verkkoyhteyden 4G-puhelimellasi, kannattaa harkita 5G-liittymän hankkimista.

Voiko 5G-puhelimessa käyttää 4G-liittymää?

Lyhyt vastaus on: kyllä, voit. 5G-puhelimet ovat yhteensopivia myös edeltävien verkkoteknologioiden kanssa, eli voit käyttää niissä myös 4G-, 3G- tai jopa 2G-liittymiä. Tämä tarkoittaa sitä, että voit hankkia uuden puhelimen ilman että sinun tarvitsee vaihtaa liittymääsi. Voit siis nauttia uuden puhelimesi muista ominaisuuksista, kuten kamerasta, näytöstä tai akusta.

Mutta miksi sitten kannattaisi hankkia uusi puhelin, jos ei voi käyttää sitä täysillä? Yksi syy on se, että uudet puhelimet ovat usein parempia ja tehokkaampia kuin vanhat puhelimet. Ne tukevat myös uusimpia sovelluksia ja päivityksiä paremmin kuin vanhat puhelimet. Lisäksi uusi puhelin on valmis tulevaisuuteen: kun vaihdat liittymääsi myöhemmin, voit hyödyntää kaikkia 5G:n etuja ilman että sinun tarvitsee ostaa uutta puhelinta. Jos siis haluat olla ajan hermolla ja varautua tulevaan, kannattaa harkita 5G-puhelimen hankkimista.

Miten valita sopiva puhelin ja liittymä?

Kun valitset puhelinta ja liittymää, sinun kannattaa ottaa huomioon muutama seikka:

  • Kuuluvuus: 5G-verkot eivät ole vielä yhtä laajalle levinneitä kuin 4G-verkot, eli et välttämättä saa 5G-yhteyttä kaikkialla. Tarkista siis, millainen 5G-kuuluvuus on sinun asuinpaikkakunnallasi ja muilla alueilla, joilla liikut usein. Jos 5G-kuuluvuus on heikko tai olematon, et ehkä tarvitse 5G-liittymää tai -puhelinta vielä.
  • Tarve: Mieti, mihin käytät puhelintasi ja liittymääsi. Tarvitsetko todella huippunopeaa yhteyttä esimerkiksi pelaamiseen, videoiden katseluun tai suurten tiedostojen lataamiseen? Vai riittääkö sinulle normaali nopeus esimerkiksi sähköpostin, somen ja nettisurffailun käyttöön? Jos et tarvitse huippunopeaa yhteyttä, et ehkä tarvitse 5G-liittymää tai -puhelinta vielä.
  • Budjetti: Vertaile eri operaattoreiden liittymien hintoja ja ominaisuuksia. Voit käyttää apunasi meidän ilmaista vertailuamme, josta löydät parhaat tarjoukset ja edut. Muista myös ottaa huomioon puhelimen hinta: 5G-puhelimet ovat usein kalliimpia kuin 4G-puhelimet. Jos haluat säästää rahaa, voit harkita käytetyn puhelimen ostamista tai puhelimen maksamista osissa. Jos haluat säästää vielä enemmän, voit harkita myös prepaid-liittymän hankkimista.

Miksi valita meidän vertailumme?

Me olemme puhelinliittymien asiantuntijoita, jotka ovat vuosien ajan seuranneet ja vertailleet eri operaattoreiden tarjontaa. Me tiedämme, mitä sinun kannattaa katsoa, kun valitset liittymää, ja miten voit löytää juuri sinulle sopivan vaihtoehdon.

Me olemme myös neuvotelleet operaattoreiden kanssa parhaat diilit ja edut sinulle, joten voit säästää rahaa ja aikaa.

Meidän vertailumme on helppo, nopea ja ilmainen käyttää. Sinun tarvitsee vain syöttää muutama tieto, niin saat heti näkyviin parhaat liittymätarjoukset. Voit myös tilata liittymän suoraan meidän kauttamme helposti ja turvallisesti. Älä siis odota enää, vaan klikkaa tästä ja löydä halvin puhelinliittymä!

Näin saat parhaan hyödyn 5G:stä

5G on uusi sukupolvi mobiiliverkkoja, joka avaa uusia mahdollisuuksia niin viihde-, työ- kuin arkielämäänkin. Jos haluat nauttia kaikista 5G:n eduista, sinun kannattaa hankkia sekä 5G-liittymä että -puhelin.

Tällöin voit hyödyntää huippunopeita yhteyksiä, pieniä viiveitä ja parempaa luotettavuutta niin netin selailussa, videoiden katselussa, pelaamisessa kuin muissakin toiminnoissa.

Usein kysytyt kysymykset 5G:stä ja 4G-puhelimista

Tässä osiossa vastaamme joitakin yleisiä kysymyksiä, joita sinulla saattaa olla 5G:stä ja 4G-puhelimista. Jos haluat lisätietoja, voit tutustua myös meidän muihin artikkeleihimme tai ottaa yhteyttä meihin.

Voiko 4G-puhelimessa käyttää 5G-liittymää?

Kyllä, voit. 4G-puhelimessa voi käyttää 5G-liittymää, mutta et voi hyödyntää kaikkia 5G:n etuja. 4G-puhelin ei pysty yhdistämään 5G-verkkoon, vaan se valitsee toiseksi nopeimman saatavilla olevan verkon, yleensä siis 4G:n. Tämä tarkoittaa sitä, että et saa käyttöösi niitä huippunopeuksia ja pieniä viiveitä, joita 5G tarjoaa.

Voiko 5G-puhelimessa käyttää 4G-liittymää?

Kyllä, voit. 5G-puhelimet ovat yhteensopivia myös edeltävien verkkoteknologioiden kanssa, eli voit käyttää niissä myös 4G-, 3G- tai jopa 2G-liittymiä.

Tämä tarkoittaa sitä, että voit hankkia uuden puhelimen ilman että sinun tarvitsee vaihtaa liittymääsi. Voit siis nauttia uuden puhelimesi muista ominaisuuksista, kuten kamerasta, näytöstä tai akusta.

Miten valita sopiva puhelin ja liittymä?

Kun valitset puhelinta ja liittymää, sinun kannattaa ottaa huomioon muutama seikka:

  • Kuuluvuus: 5G-verkot eivät ole vielä yhtä laajalle levinneitä kuin 4G-verkot, eli et välttämättä saa 5G-yhteyttä kaikkialla. Tarkista siis, millainen 5G-kuuluvuus on sinun asuinpaikkakunnallasi ja muilla alueilla, joilla liikut usein. Jos 5G-kuuluvuus on heikko tai olematon, et ehkä tarvitse 5G-liittymää tai -puhelinta vielä.
  • Tarve: Mieti, mihin käytät puhelintasi ja liittymääsi. Tarvitsetko todella huippunopeaa yhteyttä esimerkiksi pelaamiseen, videoiden katseluun tai suurten tiedostojen lataamiseen? Vai riittääkö sinulle normaali nopeus esimerkiksi sähköpostin, somen ja nettisurffailun käyttöön? Jos et tarvitse huippunopeaa yhteyttä, et ehkä tarvitse 5G-liittymää tai -puhelinta vielä.
  • Budjetti: Vertaile eri operaattoreiden liittymien hintoja ja ominaisuuksia. Voit käyttää apunasi meidän ilmaista vertailuamme, josta löydät parhaat tarjoukset ja edut. Muista myös ottaa huomioon puhelimen hinta: 5G-puhelimet ovat usein kalliimpia kuin 4G-puhelimet. Jos haluat säästää rahaa, voit harkita käytetyn puhelimen ostamista tai puhelimen maksamista osissa. Jos haluat säästää vielä enemmän, voit harkita myös prepaid-liittymän hankkimista.

Mitkä ovat parhaat operaattorit ja liittymät 5G:lle?

Suomessa on neljä operaattoria, jotka tarjoavat 5G-liittymiä: DNA, Elisa, Moi ja Telia. Jokaisella operaattorilla on omat etunsa ja haittansa, ja niiden liittymien hinnat ja ominaisuudet vaihtelevat. Siksi ei ole yksiselitteistä vastausta siihen, mikä on paras operaattori tai liittymä 5G:lle. Se riippuu siitä, mitä sinä arvostat ja tarvitset. Voit vertailla eri operaattoreiden ja liittymien tarjouksia meidän vertailumme avulla ja löytää sinulle sopivimman vaihtoehdon.

Mitä hyötyjä 5G tuo?

5G tuo monia hyötyjä niin kuluttajille kuin yhteiskunnallekin. 5G mahdollistaa huippunopeat yhteydet, jotka ovat jopa sata kertaa nopeampia kuin 4G. Tämä tarkoittaa sitä, että voit ladata ja lähettää suuria tiedostoja sekunneissa, katsella teräväpiirtoisia videoita ilman katkoksia ja pelata vaativia pelejä ilman viivettä. 5G myös vähentää verkon viivettä eli latenssia, joka on aika, jonka signaali kulkee lähettimestä vastaanottimeen.

Tämä parantaa verkon luotettavuutta ja reagointikykyä, mikä on tärkeää esimerkiksi etätyölle, telelääketieteelle ja itseohjautuville autoille.

5G myös lisää verkon kapasiteettia, eli se voi palvella enemmän käyttäjiä ja laitteita samanaikaisesti. Tämä mahdollistaa uusien sovellusten ja palveluiden kehittämisen esimerkiksi teollisuudessa, maataloudessa ja älykkäässä kaupungissa.

Mitä haasteita 5G tuo?

5G tuo myös joitakin haasteita niin kuluttajille kuin operaattoreillekin. 5G vaatii uusien verkkojen rakentamista ja päivittämistä, mikä on kallista ja aikaa vievää.

5G käyttää korkeampia taajuuksia kuin 4G, mikä tarkoittaa sitä, että signaali ei kulje yhtä pitkälle eikä läpäise yhtä hyvin esteitä, kuten seiniä tai puita. Siksi 5G-verkot vaativat enemmän tukiasemia ja pienempiä soluja kuin 4G-verkot.

5G myös edellyttää uusien laitteiden hankkimista, sillä vanhat puhelimet tai tabletit eivät ole yhteensopivia 5G:n kanssa. Lisäksi 5G saattaa kuluttaa enemmän akkua kuin 4G, varsinkin jos puhelin joutuu vaihtamaan usein verkkojen välillä.

Onko 5G turvallinen?

Kyllä, on. 5G on turvallinen niin ihmisille kuin ympäristöllekin.

5G käyttää radiotaajuuksia eli sähkömagneettista säteilyä siirtääkseen tietoa langattomasti. Radiotaajuudet ovat osa sähkömagneettisen spektrin aluetta, johon kuuluvat myös valo, lämpö ja röntgensäteet.

Radiotaajuudet ovat kuitenkin matalan energian säteilytyyppejä, jotka eivät aiheuta ionisoivaa vaikutusta eli eivät vahingoita soluja tai DNA:ta toisin kuin korkean energian säteilytyypit, kuten röntgen- tai gammasäteet. Radiotaajuuksien turvallisuutta valvovat kansainväliset lait ja turvarajat.


Jussi Yli-Korhonen

Jussi Yli-Korhonen

Kiinnostunut puhelinliittymistä, talouden hoidosta ja markkinoinnista. Olen ylläpitänyt Puhelinliittymät.net-sivustoa vuodesta 2018 lähtien.

Sähköposti

Päivitetty: 2 helmikuun, 2024