Teleoperaattoreiden verkkojen kattavuus Suomessa (Netin kattavuus)

Oletko koskaan miettinyt, millä operaattorilla on paras tai kattavin verkko Suomessa? Tai oletko vaihtamassa puhelinliittymää ja haluat tietää, mitä eroja eri operaattoreiden verkoilla on?

Tässä artikkelissa käymme läpi Suomen suurimpien operaattoreiden, eli Telian, DNA:n, Elisan ja Moi Mobiilin, verkkojen kattavuutta ja nopeutta eri alueilla. Olemme tehneet kattavan vertailun operaattoreiden verkkojen nopeuksista.

Olemme keränneet tietoa eri lähteistä ja vetäneet johtopäätöksiä niiden perusteella. Olemme myös hyödyntäneet omaa kokemustamme puhelinliittymien asiantuntijoina. Toivomme, että tämä artikkeli auttaa sinua ymmärtämään paremmin teleoperaattoreiden verkkojen kattavuutta Suomessa ja tekemään viisaan valinnan liittymän suhteen.

netin kattavuus eri operaattoreilla

Milloin viimeksi vertailut liittymäsi hintoja?

Operaattoreiden verkkojen kattavuus vertailussa

Tässä on vertailutaulukko eri operaattoreiden verkkojen kattavuudesta Suomessa.

Olen lisännyt taulukkoon myös muita asiaan liittyviä kohtia, kuten verkon nopeuden, teknologian ja hinnan. Taulukko perustuu Traficomin, Netradarin ja Boftelin mittauksiin sekä operaattoreiden omiin tietoihin. Toivottavasti tämä taulukko auttaa sinua vertailemaan eri vaihtoehtoja ja löytämään itsellesi sopivimman liittymän ja operaattorin.

Operaattori4G-verkon kattavuus tieverkolla4G-verkon kattavuus rataverkolla5G-verkon kattavuus tieverkolla5G-verkon kattavuus rataverkollaVerkon keskimääräinen nopeus (Mbps)Verkon teknologiaLiittymän hinta alkaen (€/kk)
Telia94 %93 %9 %10 %36,72G, 3G, 4G, 5G14,90
DNA96 %95 %24 %32 %38,82G, 3G, 4G, 5G14,90
Elisa98 %97 %17 %44 %37,62G, 3G, 4G, 5G14,90
Moi MobiiliSama kuin DNASama kuin DNASama kuin DNASama kuin DNASama kuin DNASama kuin DNA6,00
Lähde & operaattorit

Miksi verkkojen kattavuus on tärkeää?

Verkkojen kattavuus tarkoittaa sitä, kuinka laajasti operaattorin matkapuhelinverkko ulottuu eri alueille.

Kattavuus vaikuttaa siihen, kuinka hyvin puhelimesi toimii eri paikoissa. Jos verkko ei kata aluetta, jossa olet, et voi soittaa tai vastaanottaa puheluita tai viestejä. Et myöskään voi käyttää mobiilidataa netin selaamiseen tai muuhun tiedonsiirtoon.

Verkkojen kattavuus on siis tärkeää puhelimen perustoimintojen kannalta. Lisäksi se vaikuttaa myös puhelimen akun kestoon. Jos puhelin joutuu etsimään signaalia heikolla alueella, se kuluttaa enemmän virtaa kuin vahvalla alueella. Siksi kannattaa valita operaattori, jonka verkko kattaa mahdollisimman hyvin ne alueet, joissa liikut usein.

Miten verkkojen kattavuutta mitataan?

Verkkojen kattavuutta voidaan mitata monella eri tavalla. Yksi tapa on käyttää operaattoreiden omia kuuluvuuskarttoja, jotka näyttävät, millaisia verkkoteknologioita (esim. 2G, 3G, 4G tai 5G) ja nopeuksia on saatavilla eri alueilla. Kuuluvuuskartat ovat hyödyllisiä suuntaa-antavia tietolähteitä, mutta ne eivät välttämättä kerro koko totuutta verkon todellisesta laadusta tai toimivuudesta.

Toinen tapa on käyttää riippumattomia mittauksia, jotka perustuvat todellisiin testipuheluihin ja datansiirtoihin eri paikoissa. Tällaisia mittauksia tekevät esimerkiksi Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, Aalto-yliopiston Netradar tai Boftel. Nämä mittaukset antavat objektiivisempaa ja luotettavampaa tietoa verkon suorituskyvystä ja vertailukelpoisuudesta.

Mitkä ovat Suomen suurimmat operaattorit?

Suomen tunnetuimmat ja suosituimmat operaattorit ovat Telia, DNA, Elisa ja Moi Mobiili. Kaikki edellä mainitut teleoperaattorit ovat lähtökohtaisesti erinomaisia, jokaisen valikoimassa olevat puhelinliittymät toimivat tänä päivänä lähes missä tahansa Suomea.

Operaattorit ovat tulleet monille tutuiksi liittymien kautta, mutta useimpien valikoimassa on myös muita tuotteita, kuten laajakaista, tv-palvelut, puhelimet ja lisäpalvelut.

Millä operaattorilla on kattavin verkko Suomessa?

Millä operaattorilla sitten on paras tai kattavin verkko Suomessa, on mahdotonta sanoa yksiselitteisesti. Tämä johtuu siitä, että kaikkien operaattoreiden 4G-verkkojen kerrotaan kattavan noin 99 % suomalaisista.

Tässä kuva verkkojen kattavuudesta:

Nopean matkaviestinverkon kokonaispeitto sekä peitto tie- ja rataverkolla vuoden 2022 lopussa

Suomen kokoiselta alueelta on vaikea lähteä arvioimaan, kenellä operaattorilla sitten on se kaikista paras verkko. Lisäksi verkon laatuun ja nopeuteen vaikuttavat monet muutkin tekijät kuin pelkkä kattavuus.

Verkkojen kattavuutta voi kuitenkin vertailla eri alueilla ja eri verkkoteknologioilla.

Tällöin voidaan huomata, että eri operaattoreiden välillä on eroja siinä, kuinka hyvin heidän verkot ulottuvat esimerkiksi maaseudulle, saaristoon tai Lapin erämaihin. Myös uusimman 5G-verkon kattavuudessa on suuria eroja eri operaattoreiden välillä.

Traficomin vuoden 2020* lopussa tekemän vertailun mukaan Elisan 4G-verkko oli kattavin sekä tie- että rataverkolla. Elisan 4G-verkko kattoi 98 % tieverkosta ja 97 % rataverkosta. Toiseksi tuli DNA, jonka 4G-verkko kattoi 96 % tieverkosta ja 95 % rataverkosta. Kolmanneksi jäi Telia, jonka 4G-verkko kattoi 94 % tieverkosta ja 93 % rataverkosta.

5G-verkon osalta tilanne oli hieman toinen. Traficomin mukaan DNA:n 5G-verkko oli kattavin tieverkolla, sillä se kattoi 24 % tieverkosta. Toiseksi tuli Elisa, jonka 5G-verkko kattoi 17 % tieverkosta. Kolmanneksi jäi Telia, jonka 5G-verkko kattoi vain 9 % tieverkosta. Rataverkon osalta Elisa oli edelleen ykkönen, sillä sen 5G-verkko kattoi 44 % rataverkosta. DNA:n 5G-verkko kattoi 32 % ja Telian 5G-verkko vain 10 % rataverkosta.

Netradarin mukaan Elisan verkko oli paras Keski-Suomessa ja Uudellamaalla vuonna 2020. DNA:n verkko oli paras Pohjois- ja Itä-Suomessa sekä Varsinais-Suomessa. Telian verkko oli paras Lounais-Suomessa ja Lapin alueella. Moi Mobiili ei ollut mukana Netradarin vertailussa, mutta se käyttää DNA:n verkkoa

*Nämä tiedot ovat kuitenkin vuodelta 2020 Traficomin sivuilta, joten kehitystä on muutamassa vuodessa tullut verkkojen kattavuuteen etenkin 5G-nopeuksilla.

Mitä muuta kannattaa huomioida verkkojen kattavuuden lisäksi?

Verkkojen kattavuus on tärkeä tekijä, kun valitset puhelinliittymää ja operaattoria, mutta se ei ole ainoa. Sinun kannattaa myös ottaa huomioon seuraavat asiat:

Verkon nopeus

Verkon nopeus kertoo, kuinka nopeasti voit lähettää ja vastaanottaa tietoa puhelimellasi. Nopeus riippuu paitsi verkon kattavuudesta, myös verkon ruuhkaisuudesta, puhelimen mallista, sääolosuhteista ja muista tekijöistä. Verkon nopeus vaikuttaa esimerkiksi siihen, kuinka nopeasti voit ladata tai lähettää kuvia ja videoita, kuunnella musiikkia tai katsoa elokuvia netissä. Verkon nopeutta voidaan mitata megabiteissä sekunnissa (Mbps) tai gigabiteissä sekunnissa (Gbps). Yleensä 4G-verkon nopeus on noin 10-100 Mbps ja 5G-verkon nopeus on noin 100-1000 Mbps.

Verkon teknologia

Verkon teknologia kertoo, millaista tekniikkaa operaattori käyttää matkapuhelinverkossaan. Suomessa käytössä ovat tällä hetkellä 2G-, 3G-, 4G- ja 5G-verkot. 2G-verkko on vanhin ja hitain, ja sitä käytetään lähinnä puheluihin ja tekstiviesteihin. 3G-verkko mahdollistaa myös datansiirron, mutta sen nopeus on rajallinen. 4G-verkko on nykyisin yleisin ja suosituin, ja se tarjoaa nopean ja laadukkaan datansiirron. 5G-verkko on uusin ja nopein, mutta sen kattavuus on vielä rajallinen. Verkon teknologia vaikuttaa siihen, millaisia palveluita voit käyttää puhelimellasi ja millaisia liittymiä voit valita.

Liittymän hinta

Liittymän hinta kertoo, kuinka paljon maksat puhelinliittymästäsi kuukausittain. Hinta riippuu siitä, millaisen liittymän valitset ja millaisia lisäpalveluita siihen sisältyy. Liittymän hintaan vaikuttavat esimerkiksi puheajan, tekstiviestien ja datan määrät sekä niiden rajat tai rajattomuus. Lisäksi hintaan vaikuttavat esimerkiksi ulkomaanpuhelut, roaming-maksut, lisänopet tai muut erikoistarjoukset. Liittymän hinta ei välttämättä kerro sen laadusta tai sopivuudesta sinulle, joten kannattaa vertailla eri vaihtoehtoja huolellisesti.

Miten löytää itselle sopivin liittymä ja operaattori?

Kun olet selvittänyt eri operaattoreiden verkkojen kattavuuden, nopeuden, teknologian ja hinnan, voit alkaa valita itsellesi sopivinta liittymää ja operaattoria. Tämä ei ole aina helppoa, sillä vaihtoehtoja on paljon ja niiden välillä voi olla pieniä eroja.

Siksi suosittelemme sinua käyttämään apunasi meidän ilmaista liittymävertailuamme, joka auttaa sinua löytämään parhaat puhelinliittymät juuri sinun tarpeisiisi.

Miksi verkkojen kattavuus on tulevaisuudessa yhä tärkeämpää?

Verkkojen kattavuus on jo nyt tärkeä asia monille puhelimen käyttäjille, mutta se tulee olemaan yhä tärkeämpää tulevaisuudessa. Tämä johtuu siitä, että puhelimet ja niiden käyttömahdollisuudet kehittyvät jatkuvasti. Uudet sovellukset, palvelut ja laitteet vaativat yhä enemmän nopeaa ja luotettavaa datansiirtoa. Esimerkiksi virtuaalitodellisuus, lisätty todellisuus, pilvipalvelut, tekoäly ja esineiden internet ovat kaikki sellaisia teknologioita, jotka hyötyvät 5G-verkon tarjoamasta suuresta kaistanleveydestä ja pienestä viiveestä.

Verkkojen kattavuus vaikuttaa myös siihen, kuinka hyvin voimme olla yhteydessä toisiimme ja maailmaan. Puhelimet ovat nykyisin monien ihmisten tärkein viestintäväline, jota käytetään paitsi puheluihin ja viesteihin, myös sosiaaliseen mediaan, uutisten seuraamiseen, työskentelyyn, opiskeluun, harrastuksiin ja viihteeseen. Siksi on tärkeää, että puhelimet toimivat mahdollisimman hyvin kaikkialla, missä niitä tarvitsemme.

Usein kysytyt kysymykset teleoperaattoreiden verkkojen kattavuudesta Suomessa

Tässä osiossa vastaamme usein kysyttyihin kysymyksiin teleoperaattoreiden verkkojen kattavuudesta Suomessa. Jos sinulla on muita kysymyksiä, voit ottaa yhteyttä meihin tai operaattoreihin suoraan.

Mikä on 5G-verkko ja mitä hyötyä siitä on?

5G-verkko on uusin ja nopein matkapuhelinverkon teknologia, joka mahdollistaa huomattavasti suuremman datansiirron nopeuden ja kapasiteetin sekä pienemmän viiveen kuin aiemmat verkkoteknologiat. 5G-verkko tarjoaa monia etuja puhelimen käyttäjille, kuten paremman laadun videopuheluissa, sujuvamman netin selaamisen, nopeamman lataamisen ja lähettämisen, sekä uusien sovellusten ja palveluiden käyttämisen. 5G-verkko on myös tärkeä tekijä esimerkiksi virtuaalitodellisuuden, lisätyn todellisuuden, pilvipalveluiden, tekoälyn ja esineiden internetin kehittymisessä.

Millä operaattorilla on paras 5G-verkko Suomessa?

5G-verkon kattavuus Suomessa on vielä rajallinen, mutta se kasvaa jatkuvasti. Eri operaattoreiden välillä on eroja siinä, kuinka laajasti heidän 5G-verkkonsa ulottuvat eri alueille. Traficomin mukaan DNA:n 5G-verkko oli kattavin tieverkolla vuoden 2020 lopussa, sillä se kattoi 24 % tieverkosta. Elisan 5G-verkko oli kattavin rataverkolla, sillä se kattoi 44 % rataverkosta. Telian 5G-verkko oli selvästi jäljessä molemmilla verkoilla, sillä se kattoi vain 9 % tieverkosta ja 10 % rataverkosta. Verkon nopeudessa ei ollut merkittäviä eroja eri operaattoreiden välillä.

Mitä eroa on rajattomalla ja rajoitetulla datalla?

Rajaton data tarkoittaa sitä, että voit käyttää puhelimellasi nettiä niin paljon kuin haluat ilman lisämaksuja tai nopeuden hidastumista. Rajoitettu data tarkoittaa sitä, että sinulla on käytössäsi tietty määrä dataa kuukaudessa, jonka jälkeen joudut maksamaan lisää tai tyytymään hitaampaan nettiin. Rajaton data on hyvä vaihtoehto sinulle, jos käytät nettiä paljon esimerkiksi videoiden katseluun, musiikin kuunteluun tai pelien pelaamiseen. Rajoitettu data voi riittää sinulle, jos käytät nettiä vain satunnaisesti tai vähän esimerkiksi sähköpostien lukemiseen tai uutisten seuraamiseen.

Mitkä ovat halvimmat puhelinliittymät Suomessa?

Halvimmat puhelinliittymät Suomessa ovat yleensä sellaisia, jotka sisältävät vain puhetta ja tekstiviestejä tai rajoitetun määrän dataa. Esimerkiksi Moi Mobiililla voit saada liittymän alkaen 6 €/kk, joka sisältää 4 Gt dataa ja rajattomat puhelut ja viestit Suomessa. Jos haluat rajattoman datan, halvin vaihtoehto on DNA:n liittymä alkaen 14,90 €/kk. Halvimmat liittymät eivät välttämättä ole parhaita sinulle, jos tarvitset enemmän dataa, nopeampaa nettiä tai muita lisäpalveluita. Siksi kannattaa vertailla eri liittymiä ja niiden ominaisuuksia ennen kuin teet päätöksen.

Miten voin vaihtaa puhelinliittymää tai operaattoria?

Vaihtaminen puhelinliittymää tai operaattoria on nykyisin helppoa ja nopeaa. Sinun tarvitsee vain valita uusi liittymä ja tilata se netistä tai puhelimitse. Uusi operaattori hoitaa vanhan liittymän irtisanomisen puolestasi ja siirtää numerosi uuteen liittymään. Voit myös pitää vanhan puhelimesi, jos se on yhteensopiva uuden operaattorin verkon kanssa. Vaihtaminen ei maksa mitään, jos vanha liittymäsi ei ole määräaikainen. Jos se on määräaikainen, joudut maksamaan sopimussakon, joka voi olla muutamia kymmeniä euroja.

Miten voin tarkistaa oman operaattorini verkon kattavuuden?

Voit tarkistaa oman operaattorisi verkon kattavuuden käyttämällä operaattorin omaa kuuluvuuskarttaa, joka löytyy operaattorin verkkosivuilta tai sovelluksesta. Kuuluvuuskartta näyttää sinulle, millaisia verkkoteknologioita (esim. 2G, 3G, 4G tai 5G) ja nopeuksia on saatavilla eri alueilla.

Operaattoreiden kuuluvuuskartat näet tästä:


Jussi Yli-Korhonen

Jussi Yli-Korhonen

Kiinnostunut puhelinliittymistä, talouden hoidosta ja markkinoinnista. Olen ylläpitänyt Puhelinliittymät.net-sivustoa vuodesta 2018 lähtien.

Sähköposti

Päivitetty: 2 helmikuun, 2024