SIM-korttien koot – mitä pitää tietää?

Jos olet hankkinut uuden puhelimen tai tabletin, saatat joutua vaihtamaan SIM-korttisi sopivan kokoiseksi.

SIM-kortti on pieni muovinen siru, joka sisältää liittymäsi tiedot ja yhdistää laitteesi matkapuhelinverkkoon. SIM-kortteja on olemassa kolmea eri kokoa: mini, micro ja nano. Lisäksi on olemassa sähköinen SIM-kortti eli eSIM, joka ei vaadi fyysistä korttia lainkaan.

SIM kortin koot

Tässä artikkelissa kerromme sinulle kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää SIM-korttien koista ja niiden vaihtamisesta. Olemme koonneet tietoa eri puhelinvalmistajien ja operaattoreiden tarjoamista korttivaihtoehdoista sekä antaneet vinkkejä, miten voit leikata korttisi pienemmäksi itse.

Lisäksi kerromme, miten voit löytää halvimman puhelinliittymän ilmaisesta vertailustamme.

Miksi SIM-kortin koko on tärkeä?

SIM-kortin koko vaikuttaa siihen, sopiiko kortti laitteesi korttipaikkaan. Jos kortti on liian iso tai liian pieni, et voi käyttää laitettasi normaalisti. Siksi on tärkeää tarkistaa etukäteen, minkä kokoista korttia laitteesi tukee.

SIM-korttien koot ovat pienentyneet ajan myötä, koska puhelimet ja tabletit ovat muuttuneet ohuemmiksi ja kevyemmiksi. Pienempi korttipaikka vapauttaa tilaa muille komponenteille, kuten akulle tai kameralla. Tulevaisuudessa fyysiset SIM-kortit saattavat korvautua kokonaan eSIMillä, joka on sisäänrakennettu siru laitteessa.

Mitkä ovat eri SIM-korttien koot?

Kuten mainitsimme, SIM-kortteja on kolmea eri kokoa: mini, micro ja nano. Näiden lisäksi on olemassa eSIM, joka ei ole varsinaisesti kortti vaan sähköinen profiili.

Tässä on lyhyt kuvaus eri korttityypeistä:

Mini-SIM

Tämä on alkuperäinen ja suurin SIM-kortti koko, joka kehitettiin 1990-luvulla GSM-puhelinverkoissa käytettäväksi. Mini-SIM on kooltaan 25 x 15 mm ja sitä käytetään yleensä vanhemmissa puhelimissa ja joissakin tableteissa.

Micro-SIM

Tämä on pienempi versio mini-SIMistä, joka otettiin käyttöön vuonna 2003. Micro-SIM on kooltaan 15 x 12 mm ja sitä käytetään useimmissa älypuhelimissa ja tableteissa.

Nano-SIM

Tämä on pienin ja uusin SIM-kortti koko, joka esiteltiin vuonna 2012. Nano-SIM on kooltaan vain 12,3 x 8,8 mm ja sitä käytetään nykyisin lähes kaikissa uusissa älypuhelimissa ja tableteissa.

eSIM

Tämä ei ole fyysinen kortti vaan sähköinen siru, joka on integroitu laitteeseen. eSIM ei vaadi korttipaikkaa eikä vaihtamista, vaan sen voi aktivoida etänä operaattorilta. eSIM on vielä harvinainen, mutta saatavilla jo joissakin uusimmissa mobiililaitteissa.

Tässä kuva mini, micro ja nano SIM-korttien koosta:

Miten voin vaihtaa SIM-kortin uuteen?

Jos tarvitset uuden SIM-kortin, koska nykyinen korttisi ei sovi laitteeseesi tai se on rikkoutunut tai kadonnut, voit tilata sen operaattoriltasi. Suomessa kaikki matkapuhelinoperaattorit, kuten DNA, Moi, Telia ja Elisa, tarjoavat SIM-kortteja eri kokoisina. Voit tilata uuden kortin operaattorin verkkosivuilta, asiakaspalvelusta tai myymälästä.

Yleensä uusi SIM-kortti toimitetaan sinulle kombinaatio-korttina, josta voit irrottaa haluamasi koon. Kombinaatio-kortti sisältää kaikki kolme korttikokoa: mini, micro ja nano. Voit siis valita kortin koon laitteesi mukaan. Jos tilaat uuden kortin samalta operaattorilta, jolta olet hankkinut liittymäsi, puhelinnumerosi ja liittymäsi palvelut säilyvät ennallaan.

Uuden SIM-kortin tilaaminen on yleensä maksullista, jos kyseessä ei ole uusi liittymä. Operaattorit veloittavat kortinvaihdosta eri summia, joten kannattaa tarkistaa hinnat etukäteen. Jos haluat säästää rahaa, voit myös leikata korttisi pienemmäksi itse, mutta siinä on omat riskinsä.

Miten voin leikata SIM-kortin pienemmäksi?

Jos sinulla on mini-SIM tai micro-SIM ja haluat muuttaa sen nano-SIMiksi, voit yrittää leikata korttia itse. Tämä voi olla hyvä vaihtoehto, jos et halua maksaa uudesta kortista tai odottaa sen toimitusta. Leikkaaminen vaatii kuitenkin tarkkuutta ja varovaisuutta, sillä väärin leikattu kortti voi vahingoittaa laitettasi tai lakata toimimasta.

Leikkaamiseen tarvitset vain terävän saksen tai veitsen sekä mallin, jonka mukaan leikata. Voit käyttää mallina esimerkiksi vanhaa nano-SIMiä tai tulostaa netistä löytyviä leikkausohjeita. Leikkaa korttia varovasti pitkin mallin reunoja ja pyöristä kulmat hieman. Varmista, että siru ei vaurioidu leikkauksessa.

Leikkaamisen jälkeen voit asettaa kortin laitteeseesi ja testata sen toimivuuden. Jos kortti ei toimi tai se ei sovi paikalleen, älä pakota sitä väkisin vaan ota se pois ja tilaa uusi kortti operaattoriltasi. Jos kortti toimii normaalisti, olet onnistunut leikkauksessa.

Voit myös ostaa erillisen SIM-kortin leikkurin, jolla voit yhdellä napsautuksella leikata kortin oikean kokoiseksi. Monet itsenäiset puhelin- ja tietokoneliikkeet voivat myös leikata SIM-kortin pientä maksua vastaan.

Tässä kuva SIM-kortin leikkurista:

Miten voin löytää halvimman puhelinliittymän?

SIM-kortin vaihtaminen voi olla hyvä tilaisuus myös tarkistaa puhelinliittymäsi hinta ja palvelut. Jos olet maksanut liian paljon liittymästäsi tai et ole tyytyväinen sen ominaisuuksiin, voit vaihtaa edullisempaan tai parempaan liittymään helposti.

Meillä on sinulle ilmainen ja helppo tapa vertailla eri operaattoreiden puhelinliittymiä ja löytää juuri sinulle sopiva vaihtoehto. Voit käyttää ilmaista vertailutyökaluamme, joka näyttää sinulle parhaat tarjoukset ja edut eri liittymiltä. Voit valita liittymän koon, nopeuden, datamäärän ja muut kriteerit oman tarpeesi mukaan.

Vertailutyökalumme avulla voit säästää jopa satoja euroja vuodessa puhelinlaskussasi. Lisäksi voit tilata uuden liittymän suoraan vertailusta klikkaamalla haluamaasi tarjousta. Uusi liittymä toimitetaan sinulle sopivan kokoisena SIM-korttina tai eSIMinä ilman ylimääräisiä kuluja.

Usein kysytyt kysymykset SIM-korttien koista

Tässä osiossa vastaamme yleisimpiin kysymyksiin, joita sinulla saattaa olla SIM-korttien koista ja niiden vaihtamisesta. Jos et löydä vastausta kysymykseesi täältä, voit ottaa yhteyttä operaattoriisi tai laitteesi valmistajaan.

Miten voin tarkistaa, minkä kokoinen SIM-kortti laitteeseeni sopii?

Voit tarkistaa laitteesi SIM-kortin koon usealla eri tavalla. Yksi tapa on katsoa laitteen käyttöohjetta tai pakkausta, jossa kortin koko on yleensä mainittu. Toinen tapa on etsiä laitteesi mallia internetistä ja katsoa sen teknisiä tietoja. Kolmas tapa on avata laitteen korttipaikka ja verrata sen kokoa eri korttikokoihin. Jos et ole varma, miten avata korttipaikka, katso laitteen käyttöohjetta tai ota yhteyttä valmistajaan.

Miten voin vaihtaa SIM-kortin toiseen kokoon?

Jos haluat vaihtaa SIM-kortin toiseen kokoon, sinulla on useita vaihtoehtoja. Voit tilata uuden kortin operaattoriltasi, joka toimittaa sen sinulle postitse tai myymälässä. Voit myös leikata nykyisen korttisi pienemmäksi itse, jos olet taitava ja varovainen. Voit myös käyttää adapteria, joka mahdollistaa pienemmän kortin käytön isommassa korttipaikassa. Lue lisää näistä vaihtoehdoista artikkelimme aiemmista osioista.

Mitä teen vanhalle SIM-kortilleni?

Jos olet vaihtanut SIM-kortin uuteen, sinun kannattaa hävittää vanha kortti turvallisesti. Vanha kortti sisältää henkilökohtaisia tietojasi, kuten puhelinnumerosi ja liittymäsi tiedot, jotka voivat joutua vääriin käsiin. Voit hävittää vanhan kortin leikkaamalla sen siruosan poikki saksilla tai veitsellä. Voit myös palauttaa vanhan kortin operaattorillesi kierrätettäväksi.

Mitä eroa on eSIMillä ja tavallisella SIM-kortilla?

eSIM on sähköinen versio tavallisesta SIM-kortista, joka ei ole fyysinen kortti vaan ohjelmisto, joka on asennettu laitteeseen. eSIM ei vaadi korttipaikkaa eikä vaihtamista, vaan sen voi aktivoida etänä operaattorilta. eSIM mahdollistaa useamman liittymän käytön samassa laitteessa sekä helpomman liittymän vaihdon eri operaattoreiden välillä. eSIM on vielä harvinainen, mutta saatavilla jo joissakin uusimmissa mobiililaitteissa.

Mitkä operaattorit tukevat eSIMiä Suomessa?

Suomessa eSIMiä tukevat tällä hetkellä DNA, Moi, Telia ja Elisa. Voit tilata eSIMin näiltä operaattoreilta verkkosivuilta, asiakaspalvelusta tai myymälästä. Tarvitset vain laitteen, joka tukee eSIMiä sekä QR-koodin tai aktivointikoodin, jonka saat operaattorilta. Jos haluat tilata eSIMin näiltä operaattoreilta, klikkaa alla olevia linkkejä:

Mitkä laitteet tukevat eSIMiä?

eSIMiä tukevat vain tietyt laitteet, jotka ovat varustettu eUICC-sirulla. Laitteiden valmistajat ilmoittavat yleensä, jos laite tukee eSIMiä. Voit myös tarkistaa laitteen asetuksista, onko siellä vaihtoehto lisätä solukkoliittymä tai skannata QR-koodi. Jos näitä vaihtoehtoja ei ole, laite ei tue eSIMiä. Esimerkkejä eSIMiä tukevista laitteista ovat:

  • iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR ja uudemmat
  • Samsung Galaxy S20, Samsung Galaxy S21 ja uudemmat
  • Google Pixel 3, Google Pixel 4 ja uudemmat
  • iPad Pro (3. sukupolvi), iPad Air (3. sukupolvi), iPad (8. sukupolvi) ja uudemmat
  • Apple Watch Series 3 ja uudemmat
  • Samsung Galaxy Watch ja uudemmat

Onko eSIM turvallinen?

eSIM on yhtä turvallinen kuin tavallinen SIM-kortti, sillä se käyttää samoja salausmenetelmiä ja protokollia. eSIM ei myöskään ole altis fyysisille vaurioille tai katoamiselle, sillä se on kiinteästi asennettu laitteeseen. eSIMin käyttöön tarvitaan aina operaattorin hyväksyntä ja aktivointikoodi, joten sitä ei voi käyttää ilman lupaa. Jos laitteesi katoaa tai varastetaan, voit ottaa yhteyttä operaattoriisi ja pyytää heitä estämään eSIMin käytön.


Jussi Yli-Korhonen

Jussi Yli-Korhonen

Kiinnostunut puhelinliittymistä, talouden hoidosta ja markkinoinnista. Olen ylläpitänyt Puhelinliittymät.net-sivustoa vuodesta 2018 lähtien.

Sähköposti

Päivitetty: 2 helmikuun, 2024