Salainen numero, puolisalainen ja julkinen puhelinnumero – mitä eroa niillä on ja miten voit valita omasi?

Oletko koskaan miettinyt, mitä tarkoittaa, kun puhelimeesi soittaa salainen numero? Tai oletko halunnut vaihtaa oman numerosi salaiseksi tai puoliseksi? Tai oletko tyytyväinen julkiseen numeroon, joka löytyy helposti numeropalveluista?

Salaisen, puolisalaisen ja julkisen numeron erot lyhyesti:

Salaisella numerolla soitat niin, että vastaanottaja ei näe eikä löydä numeroasi. Puolisalaisella numerolla soitat niin, että vastaanottaja näkee, mutta ei löydä numeroasi. Julkisella numerolla soitat niin, että vastaanottaja näkee ja löytää numeroasi. Eri asetuksilla on erilaisia etuja ja haittoja yksityisyyden kannalta.

Voit vaihtaa puhelinnumerosi asetusta milloin tahansa ottamalla yhteyttä omaan operaattoriisi tai tekemällä muutoksen itse operaattorisi verkkosivuilla tai sovelluksessa. Muutoksen tekeminen voi kestää jonkin aikaa ennen kuin se tulee voimaan.

salainen vs puolisalainen vs julkinen numero

Tässä artikkelissa selvitämme, mitä eroa näillä kolmella vaihtoehdolla on ja miten voit valita omasi. Lisäksi kerromme, miten eri operaattorit tarjoavat näitä palveluita ja mitä niistä kannattaa ottaa huomioon.

Mitä eroa on salaisella, puolisalaisella ja julkisella numerolla?

Puhelinnumerosi näkyvyys riippuu siitä, minkälaisen asetuksen olet valinnut operaattoriltasi. Voit valita numerollesi joko salaisen, puolisalaisen tai julkisen asetuksen. Näillä asetuksilla on erilaisia vaikutuksia siihen, miten numerosi näkyy muille ihmisille ja miten he voivat löytää sen.

Salainen numero

Salainen numero tarkoittaa sitä, että numerosi ei näy vastaanottajan puhelimessa, kun soitat hänelle. Vastaanottaja näkee vain tekstin “salainen numero” tai “tuntematon numero”. Salainen numero ei myöskään löydy numeropalveluista, kuten Fonecta tai 0100100. Salainen numero voi olla hyvä vaihtoehto, jos haluat suojata yksityisyyttäsi ja välttää ei-toivottuja puheluita.

Puolisalainen numero

Puolisalainen numero tarkoittaa sitä, että numerosi näkyy vastaanottajan puhelimessa, kun soitat hänelle, mutta sitä ei löydy numeropalveluista. Vastaanottaja voi siis tunnistaa sinut numerostasi, mutta ei voi hakea lisätietoja siitä. Puolisalainen numero voi olla hyvä vaihtoehto, jos haluat, että tutut ihmiset tietävät, kuka soittaa, mutta et halua, että numerosi leviää laajalle.

Julkinen numero

Julkinen numero tarkoittaa sitä, että numerosi näkyy vastaanottajan puhelimessa, kun soitat hänelle, ja se löytyy myös numeropalveluista. Vastaanottaja voi siis nähdä numerosi ja hakea sen perusteella nimesi ja osoitteesi. Julkinen numero voi olla hyvä vaihtoehto, jos haluat, että numerosi on helposti saatavilla ja et välitä siitä, kuka sen saa tietää.

Miksi valita salainen numero?

Salainen numero tarkoittaa sitä, että numerosi ei näy vastaanottajan puhelimessa soitettaessa. Sen sijaan näytöllä lukee “salainen” tai “tuntematon” numero. Salainen numero ei myöskään löydy numeropalveluista, kuten Fonecta tai 0100100. Näin voit suojata yksityisyyttäsi ja välttää ei-toivotut yhteydenotot.

Salaisen numeron voi valita monesta syystä. Esimerkiksi:

 • Jos työskentelet julkisessa tai näkyvässä ammatissa, etkä halua antaa henkilökohtaista numeroasi kaikille.
 • Jos olet saanut häirintää tai uhkauksia puhelimitse ja haluat estää niiden jatkumisen.
 • Jos et halua, että sinulle soitetaan myynti- tai markkinointipuheluita, jotka voivat perustua numeropalveluiden tietoihin.
 • Jos haluat pitää yhteyttä vain valikoituun joukkoon ihmisiä ja antaa numerosi vain heille.

Salaisen numeron etuna on siis se, että voit hallita paremmin sitä, kuka sinulle soittaa ja milloin. Salaisen numeron haittana on se, että jotkut ihmiset saattavat epäröidä vastata salaiseen numeroon tai pitää sitä epäilyttävänä. Salainen numero saattaa myös näkyä joissakin tilanteissa, kuten:

 • Kun lähetät teksti- tai multimediaviestejä.
 • Kun soitat ulkomaille tai ulkomailta.
 • Kun soitat viranomaisnumeroihin, kuten hätänumeroon tai poliisiin.

Salaisen numeron saaminen ei maksa mitään eikä vaadi erillistä sopimusta operaattorin kanssa. Voit vaihtaa numerosi salaiseksi koska tahansa omien asetustesi kautta. Voit myös vaihtaa sen takaisin julkiseksi tai puoliseksi milloin haluat.

Miksi valita puolisalainen numero?

Puolisalainen numero tarkoittaa sitä, että numerosi näkyy vastaanottajan puhelimessa soitettaessa, mutta sitä ei löydy numeropalveluista. Näin voit estää tietojesi levittämisen eteenpäin esimerkiksi myynti- tai markkinointitarkoituksiin.

Puolisalaisen numeron voi valita monesta syystä. Esimerkiksi:

 • Jos haluat olla tavoitettavissa puhelimitse, mutta et halua antaa tietojasi kaikille.
 • Jos haluat välttää turhia yhteydenottoja numeropalveluiden kautta.
 • Jos haluat pitää yksityisyytesi suojassa, mutta et halua herättää epäluuloja salaisella numerolla.

Puolisalaisen numeron etuna on siis se, että voit yhdistää julkisen ja salaisen numeron hyödyt. Puolisalaisen numeron haittana on se, että jotkut ihmiset saattavat silti yrittää selvittää tietojasi muilla keinoin, kuten internetin hakukoneilla.

Puolisalaisen numeron saaminen ei maksa mitään eikä vaadi erillistä sopimusta operaattorin kanssa. Voit vaihtaa numerosi puoliseksi koska tahansa omien asetustesi kautta. Voit myös vaihtaa sen takaisin julkiseksi tai salaiseksi milloin haluat.

Miksi valita julkinen numero?

Julkinen numero tarkoittaa sitä, että numerosi näkyy vastaanottajan puhelimessa soitettaessa ja se löytyy myös julkisista numeropalveluista. Näin voit olla helposti tavoitettavissa ja löydettävissä puhelimitse.

Julkisen numeron voi valita monesta syystä. Esimerkiksi:

 • Jos haluat olla avoin ja rehellinen yhteystietojesi suhteen.
 • Jos haluat saada uusia kontakteja ja mahdollisuuksia puhelimitse.
 • Jos haluat olla osa yhteisöä ja verkostoa, joka käyttää numeropalveluita.

Julkisen numeron etuna on siis se, että voit luoda luottamusta ja tunnettuutta puhelinnumerosi avulla. Julkisen numeron haittana on se, että saatat saada ei-toivottuja tai häiritseviä puheluita, jotka perustuvat numeropalveluiden tietoihin. Julkinen numero saattaa myös paljastaa henkilökohtaisia tietojasi, kuten nimesi ja osoitteesi.

Julkisen numeron saaminen ei maksa mitään eikä vaadi erillistä sopimusta operaattorin kanssa. Voit vaihtaa numerosi julkiseksi koska tahansa omien asetustesi kautta. Voit myös vaihtaa sen takaisin salaiseksi tai puoliseksi milloin haluat.

Miten valita oikea numero sinulle?

Kuten huomaat, salainen, puolisalainen ja julkinen numero ovat erilaisia vaihtoehtoja, joilla on omat hyvät ja huonot puolensa. Sinun kannattaa valita se numero, joka sopii parhaiten sinun tarpeisiisi ja toiveisiisi. Tässä muutamia vinkkejä, jotka voivat auttaa sinua tekemään päätöksen:

 • Mieti, kuinka paljon haluat suojata yksityisyyttäsi ja välttää ei-toivotut yhteydenotot. Jos tämä on sinulle tärkeää, valitse salainen numero.
 • Mieti, kuinka paljon haluat olla tavoitettavissa ja löydettävissä puhelimitse. Jos tämä on sinulle tärkeää, valitse julkinen numero.
 • Mieti, kuinka paljon haluat yhdistää molempien edut ja haitat. Jos tämä on sinulle tärkeää, valitse puolisalainen numero.
 • Mieti, mikä on sinun operaattorisi tarjoama palvelu ja miten voit vaihtaa numerosi asetuksia. Jos et ole varma, ota yhteyttä operaattoriisi tai tutustu heidän verkkosivuihinsa.

Näin vaihdat numerosi asetuksia eri operaattoreilla

Jos olet päättänyt vaihtaa numerosi salaiseksi, puoliseksi tai julkiseksi, sinun pitää ottaa yhteyttä omaan operaattoriisi tai kirjautua heidän verkkopalveluunsa. Eri operaattorit tarjoavat erilaisia tapoja tehdä tämä

Tässä on muutamia ohjeita, miten voit vaihtaa numerosi asetuksia eri operaattoreilla:

DNA:

Voit vaihtaa numerosi salaiseksi, puoliseksi tai julkiseksi Oma DNA -palvelussa.

 1. Kirjaudu palveluun ja valitse Liittymät ja palvelut
 2. Valitse sitten liittymä, jonka asetuksia haluat muuttaa
 3. Valitse Numeron näkyvyys ja valitse haluamasi vaihtoehto
 4. Tallenna muutokset

Voit myös soittaa DNA:n asiakaspalveluun numeroon 044 144 044 ja pyytää heitä tekemään muutoksen puolestasi.

Moi:

Voit vaihtaa numerosi salaiseksi, puoliseksi tai julkiseksi Mun Moi -palvelussa.

 1. Kirjaudu palveluun ja valitse Asetukset
 2. Valitse sitten liittymä, jonka asetuksia haluat muuttaa
 3. Valitse Näytä lisää asetuksia ja valitse haluamasi vaihtoehto kohdasta Numeron näkyvyys
 4. Tallenna muutokset

Telia:

Voit vaihtaa numerosi salaiseksi, puoliseksi tai julkiseksi Oma Telia -palvelussa.

 1. Kirjaudu palveluun ja valitse Liittymät ja palvelut
 2. Valitse sitten liittymä, jonka asetuksia haluat muuttaa
 3. Valitse Muokkaa liittymän tietoja ja valitse haluamasi vaihtoehto kohdasta Numeron näkyvyys
 4. Tallenna muutokset

Voit myös soittaa Telian asiakaspalveluun numeroon 020 690 400 ja pyytää heitä tekemään muutoksen puolestasi.

Elisa:

Voit vaihtaa numerosi salaiseksi, puoliseksi tai julkiseksi OmaElisa -palvelussa.

 1. Kirjaudu palveluun ja valitse Liittymät ja palvelut
 2. Valitse sitten liittymä, jonka asetuksia haluat muuttaa
 3. Valitse Muuta liittymän tietoja ja valitse haluamasi vaihtoehto kohdasta Numeron näkyvyys
 4. Tallenna muutokset

Voit myös soittaa Elisan asiakaspalveluun numeroon 01019 0240 ja pyytää heitä tekemään muutoksen puolestasi.


Toivottavasti tämä artikkeli on auttanut sinua ymmärtämään paremmin salaisen, puolisen ja julkisen numeron eroja ja hyötyjä.

Jos olet kiinnostunut vertailemaan eri operaattoreiden liittymiä ja löytämään itsellesi sopivan ja edullisen vaihtoehdon, suosittelemme sinua käyttämään ilmaista liittymävertailua.

Usein kysytyt kysymykset salaisesta numerosta

Mikä on salainen numero?

Salainen numero on puhelinnumero, joka ei näy vastaanottajan puhelimessa, kun soitat hänelle. Salainen numero ei myöskään löydy numeropalveluista, kuten Fonecta tai 0100100. Salainen numero voi olla hyvä vaihtoehto, jos et halua, että tuntemattomat ihmiset saavat tietää numerosi.

Miten saan salaisen puhelinnumeron?

Voit vaihtaa puhelinnumerosi salaiseksi ottamalla yhteyttä omaan operaattoriisi. Useimmat operaattorit tarjoavat mahdollisuuden muuttaa numerosi salaiseksi ilmaiseksi tai pientä maksua vastaan. Voit myös tehdä muutoksen itse operaattorisi verkkosivuilla tai sovelluksessa .

Mitä eroa on salaisella ja puolisalaisella numerolla?

Puolisalainen numero on puhelinnumero, joka näkyy vastaanottajan puhelimessa, kun soitat hänelle, mutta jota ei löydy numeropalveluista. Puolisalainen numero voi olla hyvä vaihtoehto, jos haluat, että tutut ihmiset tunnistavat sinut, mutta et halua, että numerosi leviää laajalle.

Mitä eroa on salaisella ja julkisella numerolla?

Julkinen numero on puhelinnumero, joka näkyy vastaanottajan puhelimessa, kun soitat hänelle, ja joka löytyy myös numeropalveluista. Julkinen numero voi olla hyvä vaihtoehto, jos haluat, että numerosi on helposti saatavilla ja et välitä siitä, kuka sen saa tietää.

Voiko salaisen numeron saada näkyviin soitettaessa?

Salaisen numeron saaminen näkyviin soitettaessa on hyvin vaikeaa tai mahdotonta. Vain viranomaiset voivat pyytää operaattoreilta salaisia numeroita tietyissä tilanteissa, kuten rikostutkinnassa tai hätätilanteessa. Jos haluat nähdä salaisen numeron, josta sinulle soitetaan, voit yrittää vastata puheluun ja kysyä soittajalta hänen nimeään ja numeroaan.

Voiko tekstiviestin numeron salata?

Tekstiviestin numeron salaaminen on mahdollista joillakin operaattoreilla ja sovelluksilla. Esimerkiksi DNA:n asiakkaat voivat lähettää tekstiviestejä niin, että niissä näkyy vain DNA:n palvelunumero eikä oma numero. Myös joillakin viestisovelluksilla, kuten Signal tai Telegram, voi lähettää salattuja viestejä.

Miten voin muuttaa numeroni salaiseksi tai julkiseksi?

Voit muuttaa numerosi salaiseksi tai julkiseksi milloin tahansa ottamalla yhteyttä omaan operaattoriisi. Voit myös tehdä muutoksen itse operaattorisi verkkosivuilla tai sovelluksessa . Muutoksen tekeminen voi kestää jonkin aikaa ennen kuin se tulee voimaan.

Mitkä ovat hyviä syitä valita salainen numero?

Salaisen numeron valitseminen voi olla hyvä idea, jos haluat suojata yksityisyyttäsi ja välttää ei-toivottuja puheluita. Salainen numero voi olla hyödyllinen esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

 • Olet julkisuudessa tai näkyvässä ammatissa ja et halua, että työ- ja yksityiselämäsi sekoittuvat.
 • Olet kokenut häirintää, uhkailua tai vainoamista puhelimitse ja haluat rauhoittaa tilannetta.
 • Olet muuttanut uuteen paikkaan tai aloittanut uuden elämänvaiheen ja haluat pitää vanhat numerot salassa.

Mitkä ovat huonoja puolia salaisessa numerossa?

Salaisen numeron valitseminen voi myös aiheuttaa joitakin haittoja tai ongelmia. Salaisen numeron haittoja voivat olla esimerkiksi seuraavat:

 • Et voi saada apua numeropalveluilta, jos unohdat jonkun numeron tai haluat etsiä jonkun yhteystietoja.
 • Et voi hyödyntää joitakin palveluita, jotka edellyttävät puhelinnumeron tunnistamista, kuten verkkopankki tai verkkokauppa.
 • Et voi olla varma, että vastaanottaja vastaa puheluusi, sillä jotkut ihmiset eivät halua vastata salaisiin numeroihin.

Mitä operaattoreita suosittelet salaisen numeron valitsemiseen?

Salaisen numeron valitsemiseen ei ole yhtä oikeaa vastausta, sillä eri operaattorit tarjoavat erilaisia vaihtoehtoja ja hintoja. Sinun kannattaa vertailla eri operaattoreiden tarjouksia ja valita se, joka sopii parhaiten sinun tarpeisiisi ja budjettiisi. Tässä on muutamia esimerkkejä operaattoreista, jotka tarjoavat salaisen numeron vaihtoehdon:

 • DNA: DNA:lla voit vaihtaa numerosi salaiseksi ilmaiseksi Minun palvelussa. DNA tarjoaa myös mahdollisuuden lähettää tekstiviestejä niin, että niissä näkyy vain DNA:n palvelunumero eikä oma numerosi. Jos haluat tilata DNA:n liittymän, voit tehdä sen täällä.
 • Moi: Moi:lla voit vaihtaa numerosi salaiseksi ilmaiseksi Mun Moissa. Moi tarjoaa myös edullisia ja joustavia liittymiä, joissa maksat vain siitä mitä käytät. Jos haluat tilata Moi:n liittymän, voit tehdä sen täällä.
 • Telia: Telia:lla voit vaihtaa numerosi salaiseksi ilmaiseksi Omilla sivuilla. Telia tarjoaa myös laadukkaita ja monipuolisia liittymiä, joissa on esimerkiksi rajaton data ja viihdepalveluita. Jos haluat tilata Telia:n liittymän, voit tehdä sen täällä.
 • Elisa: Elisa:lla voit vaihtaa numerosi salaiseksi ilmaiseksi Oma Elisassa. Elisa tarjoaa myös luotettavia ja nopeita liittymiä, joissa on esimerkiksi ilmainen EU-roaming ja turvapalveluita. Jos haluat tilata Elisa:n liittymän, voit tehdä sen täällä.

Jussi Yli-Korhonen

Jussi Yli-Korhonen

Kiinnostunut puhelinliittymistä, talouden hoidosta ja markkinoinnista. Olen ylläpitänyt Puhelinliittymät.net-sivustoa vuodesta 2018 lähtien.

Sähköposti

Päivitetty: 2 helmikuun, 2024