Rinnakkaisliittymät: mitä ne ovat ja miten niitä voi hyödyntää?

Oletko koskaan miettinyt, voisitko käyttää samaa puhelinnumeroa useammalla eri laitteella? Tai haluaisitko käyttää nettiä tabletilla tai älykellolla ilman puhelimen läsnäoloa? Jos vastasit kyllä, rinnakkaisliittymät saattavat olla sinulle sopiva ratkaisu.

mikä on rinnakkaisliittymä

Rinnakkaisliittymä on lisäpalvelu, jonka avulla voit jakaa pääliittymäsi yhteyden ja numeron muihin laitteisiin.

Näin voit esimerkiksi lähettää ja vastaanottaa viestejä ja puheluita sekä käyttää nettiä usealla eri laitteella samanaikaisesti. Rinnakkaisliittymät hyödyntävät pääliittymän puhe-, viesti- ja nettiominaisuuksia sekä käyttömäärää.

Rinnakkaisliittymät ovat käteviä monissa tilanteissa. Voit esimerkiksi:

 • Käyttää älykelloa itsenäisesti ilman puhelinta. Voit esimerkiksi vastata puheluihin ja viesteihin, kuunnella musiikkia tai seurata kuntoilusuorituksiasi älykellon avulla.
 • Käyttää kakkospuhelinta tai tablettia ilman ylimääräistä sim-korttia. Voit esimerkiksi vaihtaa laitetta tilanteen mukaan tai pitää yhteyttä työ- ja vapaa-ajan välillä samalla numerolla.
 • Käyttää nettiä mökillä tai matkalla ilman wifi-yhteyttä. Voit esimerkiksi surffata netissä, katsoa videoita tai pelata pelejä tabletilla tai kannettavalla tietokoneella.

Miten rinnakkaisliittymät toimivat?

Rinnakkaisliittymän saadaksesi tarvitset ensin pääliittymän, johon voit kytkeä rinnakkaisliittymän lisäpalveluna. Pääliittymän tulee olla 4G- tai 5G-liittymä, joka tukee 4G-puheluita (VoLTE) ja wifi-puheluita. Rinnakkaisliittymän nopeus on sama kuin pääliittymän, mutta enintään 300 Mbit/s. Älykelloissa rinnakkaisliittymän nopeus on enintään 10 Mbit/s.

Rinnakkaisliittymän voit tilata joko fyysisen sim-kortin muodossa tai sähköisen sim-kortin eli eSIM-kortin muodossa. eSIM on sisäänrakennettu sim-kortti, joka on saatavilla joissakin uusissa laitteissa, kuten älykelloissa ja tableteissa. eSIM-kortin etuna on se, että voit aktivoida rinnakkaisliittymän helposti ilman fyysistä sim-korttia.

Rinnakkaisliittymien määrää ei ole rajoitettu, mutta jokainen laite tarvitsee oman rinnakkaisliittymän. Rinnakkaisliittymällä voi soittaa ja vastaanottaa puheluita, lähettää ja vastaanottaa teksti- ja multimediaviestejä sekä käyttää nettiä. Rinnakkaisliittymällä ei voi soittaa pääliittymään eikä päinvastoin.

Teksti- ja multimediaviestit vastaanotetaan oletuksena kaikkiin rinnakkaisliittymiin.

Mitä rinnakkaisliittymät maksavat?

Rinnakkaisliittymien hinta riippuu siitä, minkä operaattorin liittymää käytät ja minkä tyyppisen rinnakkaisliittymän valitset.

Esimerkiksi Telialla on tarjolla kolme erilaista rinnakkaisliittymää:

 • Yhteys Multi: 2,99 €/kk 3 kk ajan, jonka jälkeen 7,90 €/kk. Sopii älykelloihin ja muihin pienen nopeuden laitteisiin. Netin nopeus on 10 Mbit/s.
 • Yhteys Multi+: 9,99 €/kk 6 kk ajan, jonka jälkeen 14,90 €/kk. Sopii kakkospuhelimiin ja tableteihin, joissa on puheominaisuus. Netin nopeus on sama kuin pääliittymässä, mutta enintään 300 Mbit/s.
 • Yhteys Multi+ 5G: 24,99 €/kk 6 kk ajan, jonka jälkeen 29,90 €/kk. Sopii 5G-kykyisiin tableteihin ja kakkospuhelimiin. Netin nopeus on 5G-verkossa sama kuin pääliittymässä, mutta enintään 300 Mbit/s.

Rinnakkaisliittymien hintoihin ei sisälly avausmaksua eikä määräaikaisuutta. Voit tilata rinnakkaisliittymän joko uuden numeron avauksen tai numeronsiirron yhteydessä tai lisätä sen jälkikäteen Telia Kaupassa tai asiakaspalvelun kautta.

Miten vertailla rinnakkaisliittymiä?

Rinnakkaisliittymiä vertaillessa kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin seikkoihin:

 • Netin nopeus: Valitse rinnakkaisliittymä, joka vastaa tarpeitasi ja laitteesi ominaisuuksia. Jos haluat käyttää nettiä esimerkiksi videoiden katseluun tai pelaamiseen, kannattaa valita nopeampi rinnakkaisliittymä kuin jos haluat vain lähettää viestejä tai seurata kuntoilusuorituksiasi.
 • Käyttöalue: Tarkista, missä maissa voit käyttää rinnakkaisliittymääsi. Useimmat rinnakkaisliittymät toimivat samalla tavalla kuin pääliittymät kotimaassa, Pohjolassa ja Baltiassa sekä EU/ETA-maissa. Joissakin tapauksissa rinnakkaisliittymän käyttö voi olla rajattua tietyissä maissa tai verkkoissa.
 • Yhteensopivuus: Varmista, että laitteesi tukee rinnakkaisliittymää ja että se on yhteensopiva operaattorisi palvelun kanssa. Esimerkiksi Telian Yhteys Multi -palvelu toimii vain laitteissa, jotka tukevat 4G-puheluita (VoLTE) ja wifi-puheluita. Jos haluat käyttää eSIM-korttia, tarkista että laitteessasi on sisäänrakennettu eSIM-kortti.

Puhelinliittymät.netissä voit vertailla liittymät ilmaiseksi ja ilman sitoumuksia. Vertaa puhelinliittymät tästä!

Miksi valita rinnakkaisliittymä?

Rinnakkaisliittymän valitsemisessa on monia etuja. Rinnakkaisliittymällä voit:

 • Säästää rahaa: Sinun ei tarvitse hankkia useita erillisiä liittymiä eri laitteille, vaan voit jakaa yhden liittymän yhteyden ja numeron useamman laitteen kesken.
 • Olla tavoitettavissa: Voit vastaanottaa puheluita ja viestejä usealla eri laitteella samanaikaisesti ilman puhelimen läsnäoloa. Voit esimerkiksi jättää puhelimesi kotiin ja lähteä lenkille älykellon kanssa.

Usein kysytyt kysymykset rinnakkaisliittymistä

Mikä on rinnakkaisliittymä?

Rinnakkaisliittymä on lisäpalvelu, jonka avulla voit käyttää samaa puhelinnumeroa ja yhteyttä useammalla eri laitteella, kuten älykellossa, tabletissa tai kakkospuhelimessa. Rinnakkaisliittymä hyödyntää pääliittymän puhe-, viesti- ja nettiominaisuuksia sekä käyttömäärää.

Miten rinnakkaisliittymä tilataan?

Rinnakkaisliittymän tilaaminen edellyttää, että sinulla on jo pääliittymä, joka on 4G- tai 5G-liittymä ja joka tukee 4G-puheluita (VoLTE) ja wifi-puheluita. Voit tilata rinnakkaisliittymän joko fyysisen sim-kortin tai sähköisen sim-kortin (eSIM) muodossa. Rinnakkaisliittymän voit tilata operaattorisi verkkokaupasta, asiakaspalvelusta tai myymälästä.

Mitä rinnakkaisliittymä maksaa?

Rinnakkaisliittymän hinta riippuu operaattorista ja rinnakkaisliittymän tyypistä. Esimerkiksi Telialla on tarjolla kolme erilaista rinnakkaisliittymää:

 1. Yhteys Multi (2,99 €/kk 3 kk ajan, jonka jälkeen 7,90 €/kk)
 2. Yhteys Multi+ (9,99 €/kk 6 kk ajan, jonka jälkeen 14,90 €/kk)
 3. Yhteys Multi+ 5G (24,99 €/kk 6 kk ajan, jonka jälkeen 29,90 €/kk)

Elisa tarjoaa rinnakkaisliittymää eli MultiSIMiä älykelloon hintaan 3,99 €/kk.

Rinnakkaisliittymiin eiyleensä sisälly avausmaksua eikä määräaikaisuutta.

Mitkä laitteet ovat yhteensopivia rinnakkaisliittymän kanssa?

Rinnakkaisliittymän kanssa ovat yhteensopivia laitteet, joissa on sim-korttipaikka tai sisäänrakennettu eSIM-kortti. Laitteen tulee myös tukea 4G-puheluita (VoLTE) ja wifi-puheluita. Esimerkiksi useimmat uudet älykellot, tabletit ja kakkospuhelimet ovat yhteensopivia rinnakkaisliittymän kanssa. Voit tarkistaa laitteesi yhteensopivuuden operaattorisi sivuilta tai asiakaspalvelusta.

Miten rinnakkaisliittymää käytetään?

Rinnakkaisliittymällä voit käyttää puhelinnumeroasi ja yhteyttäsi usealla eri laitteella samanaikaisesti. Voit esimerkiksi soittaa ja vastaanottaa puheluita, lähettää ja vastaanottaa teksti- ja multimediaviestejä sekä käyttää nettiä ilman puhelimen läsnäoloa.

Rinnakkaisliittymällä ei voi soittaa pääliittymään eikä päinvastoin. Teksti- ja multimediaviestit vastaanotetaan oletuksena kaikkiin rinnakkaisliittymiin.

Mitkä ovat rinnakkaisliittymän hyödyt?

Rinnakkaisliittymän hyötyjä ovat esimerkiksi:

 • Säästät rahaa: Sinun ei tarvitse hankkia useita erillisiä liittymiä eri laitteille, vaan voit jakaa yhden liittymän yhteyden ja numeron useamman laitteen kesken.
 • Olet tavoitettavissa: Voit vastaanottaa puheluita ja viestejä usealla eri laitteella samanaikaisesti ilman puhelimen läsnäoloa. Voit esimerkiksi jättää puhelimesi kotiin ja lähteä lenkille älykellon kanssa.
 • Hyödynnät laitteidesi ominaisuudet: Voit käyttää nettiä, musiikkia, pelejä ja muita sovelluksia eri laitteilla ilman wifi-yhteyttä.

Mitkä ovat rinnakkaisliittymän haitat?

Rinnakkaisliittymän haittoja ovat esimerkiksi:

 • Lisäkustannukset: Rinnakkaisliittymä on lisäpalvelu, josta peritään kuukausimaksu. Rinnakkaisliittymä myös kuluttaa pääliittymän netti-, puhe- ja viestimäärää, mikä voi aiheuttaa lisämaksuja, jos käyttö ylittää liittymän rajat.
 • Yhteensopivuusongelmat: Rinnakkaisliittymän käyttö edellyttää, että sekä pääliittymä että rinnakkaisliittymän laite tukevat 4G-puheluita (VoLTE) ja wifi-puheluita. Kaikki laitteet eivät ole yhteensopivia rinnakkaisliittymän kanssa, ja jotkut operaattorit saattavat rajoittaa rinnakkaisliittymän käyttöä tietyissä maissa tai verkkoissa.
 • Häiriöt viestien vastaanotossa: Rinnakkaisliittymällä ei voi soittaa pääliittymään eikä päinvastoin. Teksti- ja multimediaviestit vastaanotetaan oletuksena kaikkiin rinnakkaisliittymiin, mikä voi aiheuttaa sekaannusta tai viiveitä viestien lukemisessa. Joissakin tapauksissa viestit eivät välttämättä kulje rinnakkaisliittymään ollenkaan.

Vertaa liittymät ja löydä halvin puhelinliittymä nyt!


Jussi Yli-Korhonen

Jussi Yli-Korhonen

Kiinnostunut puhelinliittymistä, talouden hoidosta ja markkinoinnista. Olen ylläpitänyt Puhelinliittymät.net-sivustoa vuodesta 2018 lähtien.

Sähköposti

Päivitetty: 2 helmikuun, 2024