Riistakameran liittymä: mitä sinun tulee tietää?

Riistakamera on erinomainen apuväline metsästäjille, luontoharrastajille ja mökkiläisille, jotka haluavat seurata eläinten liikkeitä ja käyttäytymistä luonnossa. Riistakamera voi tallentaa kuvia ja videoita eläimistä automaattisesti liiketunnistimen avulla ja lähettää ne langattomasti käyttäjän älylaitteeseen tai pilvipalveluun. Näin voit pysyä ajan tasalla siitä, mitä metsän siimeksessä tapahtuu, vaikka et olisi paikan päällä.

Riistakameran käyttöön tarvitset kuitenkin sopivan liittymän, joka mahdollistaa tiedonsiirron kamerasta haluamaasi kohteeseen. Liittymän valintaan vaikuttavat monet tekijät, kuten riistakameran malli, kuvauslaatu, lähetysnopeus, kuuluvuusalue ja hinta.

netti riistakameraan

Tässä artikkelissa kerromme sinulle kaiken, mitä sinun tulee tietää riistakamera liittymästä ja annamme vinkkejä sen valintaan.

Nopeat suositukset:

Miksi riistakamera tarvitsee liittymän?

Riistakamera on yleensä varustettu SIM-korttipaikalla, johon voi asentaa minkä tahansa operaattorin liittymän. Liittymän avulla riistakamera voi yhdistyä nettiin ja lähettää kuvia ja videoita sähköpostiin, pilvipalveluun tai suoraan älypuhelimeen tai tablettiin. Joissakin riistakameroissa on myös mahdollisuus katsoa livekuvaa tai hallita kameran asetuksia etänä.

Liittymän tarve riippuu siitä, millaista riistakameraa käytät ja miten haluat hyödyntää sen ominaisuuksia. Jos käytät perinteistä tallentavaa riistakameraa, joka tallentaa kuvat ja videot muistikortille, et välttämättä tarvitse liittymää ollenkaan. Tällöin sinun täytyy kuitenkin käydä hakemassa muistikortti kamerasta aika ajoin ja siirtää tiedostot tietokoneelle tai muulle laitteelle.

Jos käytät lähettävää riistakameraa, joka lähettää kuvat ja videot automaattisesti haluamaasi osoitteeseen, tarvitset siihen liittymän. Tällöin sinun ei tarvitse käydä kameran luona niin usein ja voit seurata eläinten liikkeitä reaaliajassa tai milloin tahansa haluat. Lähettävät riistakamerat ovat yleistyneet viime vuosina ja niiden hinta on laskenut huomattavasti.

Millaista liittymää riistakameraan kannattaa hankkia?

Riistakameraan kannattaa hankkia sellainen liittymä, joka vastaa sen käyttötarkoitusta ja -tarvetta. Liittymän valintaan vaikuttavat seuraavat tekijät:

 • Kuvauslaatu: Riippuen siitä, millaisia kuvia ja videoita haluat saada riistakamerasta, tarvitset siihen erilaisen liittymän. Mitä korkeampi kuvauslaatu on, sitä enemmän dataa se kuluttaa ja sitä nopeampaa yhteyttä se vaatii. Jos haluat saada teräväpiirtokuvia tai -videoita, kannattaa valita liittymä, jossa on riittävästi dataa ja nopeutta. Jos taas tyydyt matalampilaatuisiin kuviin tai videoihin, voit valita edullisemman liittymän, jossa on vähemmän dataa ja nopeutta.
 • Lähetysnopeus: Riistakameran liittymän lähetysnopeus kertoo, kuinka nopeasti kamera voi lähettää kuvia ja videoita nettiin. Mitä nopeampi lähetysnopeus on, sitä nopeammin saat kuvat ja videot nähtäväksesi. Lähetysnopeus vaikuttaa myös siihen, voitko katsoa livekuvaa tai hallita kameran asetuksia etänä. Jos haluat nämä ominaisuudet, kannattaa valita liittymä, jossa on tarpeeksi suuri lähetysnopeus. Jos et tarvitse näitä ominaisuuksia, voit valita liittymän, jossa on pienempi lähetysnopeus.
 • Kuuluvuusalue: Riistakameran liittymän kuuluvuusalue kertoo, missä päin Suomea kamera voi yhdistyä nettiin. Mitä laajempi kuuluvuusalue on, sitä enemmän vaihtoehtoja sinulla on kameran sijoittamiseen. Kuuluvuusalue riippuu siitä, minkä operaattorin verkkoa liittymä käyttää. Suomessa on neljä operaattoria: Telia, Elisa, DNA ja Moi. Niillä kaikilla on oma verkko, joka kattaa suurimman osan maasta. Voit tarkistaa eri operaattorien kuuluvuuskartat heidän verkkosivuiltaan. Jos haluat varmistaa, että kamera toimii haluamallasi alueella, kannattaa valita liittymä, jolla on hyvä kuuluvuus siellä.
 • Hinta: Riistakameran liittymän hinta riippuu siitä, mitä ominaisuuksia se sisältää. Mitä enemmän dataa ja nopeutta liittymässä on, sitä kalliimpi se yleensä on. Mitä laajempi kuuluvuusalue liittymällä on, sitä kalliimpi se yleensä on. Hinta riippuu myös siitä, minkä operaattorin liittymän valitset. Eri operaattorit hinnoittelevat liittymät eri tavoin ja tarjoavat erilaisia etuja ja alennuksia asiakkailleen. Kannattaa siis vertailla eri operaattorien liittymiä ja valita sellainen, joka sopii budjettiisi ja tarpeisiisi.

Riistakameraan sopii monenlainen liittymä, mutta yleensä ei kannata maksaa turhasta. Jos et tarvitse korkealaatuista kuvaa tai videota tai livekuvaa tai etähallintaa, voit säästää rahaa valitsemalla edullisemman liittymän, jossa on vähemmän dataa ja nopeutta. Jos taas haluat hyödyntää riistakameran kaikkia ominaisuuksia ja saada parhaan mahdollisen kuvanlaadun ja lähetysnopeuden, kannattaa investoida hieman kalliimpaan liittymään, jossa on enemmän dataa ja nopeutta.

Riistakamera liittymät vertailussa

Kuten edellä mainittiin, riistakameraan saa hankittua liittymiä kaikilta Suomen operaattoreilta. Lisäksi riistakameraan voi asentaa prepaid-liittymän, joka toimii etukäteen maksetulla saldolla. Tällöin sinun ei tarvitse sitoutua mihinkään sopimukseen tai murehtia laskuista.

Parhaat laiteliittymät riistakameraan

Tässä on päivitetty taulukko kaikkien operaattoreiden laiteliittymistä riistakameraan:

OperaattoriLiittymän nimiDataNopeusHintaKuuluvuusTilaa liittymä
TeliaLaitenettiRajaton0,256 Mbit/s / 5 Mbit/s6,99 €/kk (3,99 €/kk Telian asiakkaille)HyväTilaa tästä
DNALaitenettiRajaton0,256 Mbit/s / 5 Mbit/s4,90 €/kkHyväTilaa tästä
ElisaLaitenettiRajaton0,256 Mbit/s / 5 Mbit/s9,90 €/kkHyväTilaa tästä
Moi MobiiliRiistakameran liittymä6 Gt/kk0,5 Mbit/s / 5 Mbit/s4 €/kkHyväTilaa tästä

Kuten edellä mainittiin, riistakameraan saa hankittua liittymiä kaikilta Suomen operaattoreilta. Lisäksi riistakameraan voi asentaa prepaid-liittymän, joka toimii etukäteen maksetulla saldolla. Tällöin sinun ei tarvitse sitoutua mihinkään sopimukseen tai murehtia laskuista.

Tässä osiossa esittelemme muutamia suosituimpia riistakamera liittymiä eri operaattoreilta ja kerromme niiden ominaisuuksista ja hinnoista. Vertailemalla eri vaihtoehtoja voit löytää itsellesi sopivimman ja edullisimman liittymän riistakameraan.

Telia Laitenetti

Telia Laitenetti on Telian tarjoama liittymä riistakameraan ja muihin laitteisiin, jotka tarvitsevat nettiyhteyden. Telia Laitenetti sisältää rajattoman määrän dataa kuukaudessa, mutta sen nopeus on rajoitettu 0,256 Mbit/s latauksessa ja 5 Mbit/s lähetyksessä. Tämä riittää hyvin kuvien ja videoiden lähettämiseen, mutta ei välttämättä livekuvan katsomiseen tai etähallintaan.

Telia Laitenetti maksaa 6,99 €/kk, mutta Telian puhelinliittymä- tai kiinteän laajakaistan asiakkaat saavat sen hintaan 3,99 €/kk. Liittymän avausmaksu on 7,99 € ja se ei ole määräaikainen. Telia Laitenetti hyödyntää Telian omaa verkkoa, joka kattaa suurimman osan Suomesta. Voit tarkistaa Telian kuuluvuuden täältä.

Telia Laitenetti sopii sinulle, jos:

 • Haluat edullisen liittymän riistakameraan
 • Et tarvitse livekuvaa tai etähallintaa
 • Olet jo Telian asiakas tai haluat tulla sellaiseksi
 • Haluat hyvän kuuluvuuden

Tilaa Telia Laitenetti tästä

DNA Laitenetti

DNA Laitenetti on DNA:n tarjoama liittymä riistakameraan ja muihin laitteisiin, jotka tarvitsevat nettiyhteyden. DNA Laitenetti sisältää rajattoman määrän dataa kuukaudessa, mutta sen nopeus on rajoitettu 0,256 Mbit/s latauksessa ja 5 Mbit/s lähetyksessä. Tämä riittää hyvin kuvien ja videoiden lähettämiseen, mutta ei välttämättä livekuvan katsomiseen tai etähallintaan.

DNA Laitenetti maksaa 4,90 €/kk ja se ei ole määräaikainen. Liittymän avausmaksu on 3,90 €. DNA Laitenetti hyödyntää DNA:n omaa verkkoa, joka kattaa suurimman osan Suomesta. Voit tarkistaa DNA:n kuuluvuuden täältä.

DNA Laitenetti sopii sinulle, jos:

 • Haluat edullisen liittymän riistakameraan
 • Et tarvitse livekuvaa tai etähallintaa
 • Haluat hyvän kuuluvuuden

Tilaa DNA Laitenetti tästä

Elisa Laitenetti

Elisa Laitenetti on Elisan tarjoama liittymä riistakameraan ja muihin laitteisiin, jotka tarvitsevat nettiyhteyden. Elisa Laitenetti sisältää rajattoman määrän dataa kuukaudessa, mutta sen nopeus on rajoitettu 0,256 Mbit/s latauksessa ja 5 Mbit/s lähetyksessä. Tämä riittää hyvin kuvien ja videoiden lähettämiseen, mutta ei välttämättä livekuvan katsomiseen tai etähallintaan.

Elisa Laitenetti maksaa 9,90 €/kk ja se ei ole määräaikainen. Liittymän avausmaksu on 3,90 €. Elisa Laitenetti hyödyntää Elisan omaa verkkoa, joka kattaa suurimman osan Suomesta. Voit tarkistaa Elisan kuuluvuuden täältä.

Elisa Laitenetti sopii sinulle, jos:

 • Haluat luotettavan liittymän riistakameraan
 • Et tarvitse livekuvaa tai etähallintaa
 • Haluat hyvän kuuluvuuden

Tilaa Elisa Laitenetti tästä

Moi Mobiili riistakameran liittymä

Moi Mobiili riistakameran liittymä on Moi Mobiilin tarjoama liittymä riistakameraan ja muihin laitteisiin, jotka tarvitsevat nettiyhteyden. Moi Mobiili riistakameran liittymä sisältää 6 gigatavua dataa kuukaudessa, jonka nopeus on rajoitettu 0,5 Mbit/s latauksessa ja 5 Mbit/s lähetyksessä. Tämä riittää hyvin kuvien ja videoiden lähettämiseen, mutta ei välttämättä livekuvan katsomiseen tai etähallintaan.

Moi Mobiili riistakameran liittymä maksaa 4 €/kk ja se ei ole määräaikainen. Liittymän avausmaksu on 4 €. Moi Mobiili riistakameran liittymä hyödyntää DNA:n verkkoa, joka kattaa suurimman osan Suomesta. Voit tarkistaa DNA:n kuuluvuuden täältä.

Moi Mobiili riistakameran liittymä sopii sinulle, jos:

 • Haluat edullisen liittymän riistakameraan
 • Et tarvitse livekuvaa tai etähallintaa
 • Haluat joustavan liittymän, jonka dataa voit jakaa muiden laitteiden kanssa

Tilaa Moi Mobiili riistakameran liittymä tästä

Prepaid-liittymä riistakameraan

Prepaid-liittymä on toinen vaihtoehto riistakameraan. Prepaid-liittymällä tarkoitetaan sellaista liittymää, jolle ladataan etukäteen saldoa, jota voi käyttää nettiin, puheluihin ja tekstiviesteihin. Prepaid-liittymällä ei ole kuukausimaksua eikä sitoutumista mihinkään sopimukseen. Kun saldo loppuu, liittymän toiminta katkeaa, kunnes sitä ladataan lisää.

Prepaid-liittymän etuna on se, että se on helppo hankkia ja hallinnoida. Sinun ei tarvitse tehdä luottotarkastusta tai antaa henkilötietojasi hankkiessasi prepaid-liittymää.

Tilaa prepaid-liittymä tästä.


Jussi Yli-Korhonen

Jussi Yli-Korhonen

Kiinnostunut puhelinliittymistä, talouden hoidosta ja markkinoinnista. Olen ylläpitänyt Puhelinliittymät.net-sivustoa vuodesta 2018 lähtien.

Sähköposti

Päivitetty: 2 helmikuun, 2024