Puhelinliittymät ulkomailla – Vältä yllättävät roaming-kulut

Matkustatko usein ulkomaille ja haluat pysyä yhteydessä kotiin, työasioihin tai sosiaaliseen mediaan? Jos vastasit kyllä, olet varmasti kiinnostunut siitä, miten voit käyttää puhelintasi ja nettiäsi mahdollisimman edullisesti ja vaivattomasti eri maissa.

puhelinliittymä ulkomailla

Tässä artikkelissa kerron sinulle, mitä sinun kannattaa tietää puhelinliittymistä ulkomailla ja miten voit välttää yllättävät roaming-kulut.

Löydä paras puhelinliittymä

Mikä on roaming?

Roaming tarkoittaa sitä, että käytät puhelintasi jonkin muun operaattorin verkossa kuin oman liittymäsi tarjoajan.

Kun matkustat ulkomaille, puhelimesi yhdistyy automaattisesti paikalliseen verkkoon, jotta voit soittaa, lähettää viestejä ja käyttää nettiä. Tällöin sinulta veloitetaan roaming-maksuja, jotka riippuvat siitä, missä maassa olet ja millainen liittymä sinulla on.

Mitkä ovat EU-roaming-säännöt?

EU:ssa on voimassa roaming-säännöt, jotka takaavat sen, että voit käyttää liittymääsi samalla hinnalla kaikissa EU- ja ETA-maissa kuin kotimaassasi. Tämä tarkoittaa, että jos sinulla on esimerkiksi rajaton netti Suomessa, voit käyttää sitä myös Espanjassa tai Saksassa ilman lisämaksuja. Samoin puhelut ja viestit Suomeen tai muihin EU- ja ETA-maihin sisältyvät liittymäsi kuukausihintaan.

EU-roaming koskee kaikkia Telian liittymiä sekä useimpia muita suomalaisia operaattoreita. Voit tarkistaa oman liittymäsi EU-nettipaketin koon kirjautumalla Minun Teliaan tai Minun Telia -sovellukseen.

Mitkä ovat kaukomaan roaming-hinnat?

Jos matkustat EU- ja ETA-alueen ulkopuolelle, roaming-hinnat vaihtelevat suuresti eri maiden välillä. Telialla on käytössään päivähinnoittelu, joka pitää laskut kurissa lähes 50 maassa EU:n ulkopuolella. Päivähinnoittelussa maksat vain niiltä päiviltä, joina käytät nettiä kaukomailla. Hinta riippuu siitä, mihin hintaryhmään kohdemaasi kuuluu.

Telian kaukomaat on jaettu neljään hintaryhmään:

 • 2B: Iso-Britannia ja alueet
 • 3: Turkki, Venäjä, Thaimaa ym.
 • 4: USA, Kanada, Kiina ym.
 • 5: Muut maat

Voit tarkistaa kohdemaasi hinnat Telian sivuilta tai lähettämällä tekstiviestin HINTA [maa] numeroon 15400.

Jos haluat käyttää nettiä runsaammin kaukomailla, voit tilata edullisen Reissupaketin, joka sisältää 100 Mt tai 1 Gt dataa valituissa maissa. Reissupaketin voit tilata tekstiviestillä tai Telia Dot -sovelluksella.

Miten valita paras puhelinliittymä matkailijalle?

Jos olet aktiivinen matkailija, kannattaa valita sellainen puhelinliittymä, joka sopii tarpeisiisi ja budjettiisi. Tässä muutamia vinkkejä, miten voit vertailla eri vaihtoehtoja:

 • Tarkista, mitä maita liittymäsi kattaa ja millaiset hinnat niissä ovat. Jos matkustat usein EU- ja ETA-alueen ulkopuolelle, kannattaa valita liittymä, jossa on edullinen päivähinnoittelu tai Reissupaketit.
 • Tarkista, kuinka paljon nettiä voit käyttää ulkomailla. Jos käytät nettiä paljon, kannattaa valita liittymä, jossa on runsaasti tai rajattomasti dataa EU- ja ETA-maissa sekä mahdollisuus tilata Reissupaketteja kaukomaille.
 • Tarkista, millaiset puhelu- ja viestihinnat liittymässäsi on. Jos soitat tai lähetät viestejä paljon ulkomaille, kannattaa valita liittymä, jossa on edulliset hinnat EU- ja ETA-maissa sekä mahdollisuus tilata ulkomaanpuhelupaketteja.

Miten säästää roaming-kuluissa?

Roaming-kulut voivat nousta korkeiksi, jos et ole varovainen puhelimen käytössä ulkomailla. Tässä muutamia vinkkejä, miten voit säästää roaming-kuluissa:

 • Kytke roaming pois päältä, kun et tarvitse nettiä. Näin estät taustasovelluksia kuluttamasta dataa huomaamatta.
 • Kytke wifi päälle, kun se on saatavilla. Voit käyttää ilmaista tai edullista wifi-verkkoa hotellissa, kahvilassa tai lentokentällä.
 • Lataa offline-karttoja ja -sisältöjä ennen matkaa. Näin voit käyttää esimerkiksi Google Mapsia tai Spotifyta ilman nettiyhteyttä.
 • Käytä viestisovelluksia puheluiden ja tekstiviestien sijaan. Voit soittaa ja lähettää viestejä ilmaiseksi wifi-verkon kautta esimerkiksi WhatsAppilla, Messengerillä tai Skypellä.
 • Tarkista roaming-hinnat ennen matkaa. Näin tiedät, mitä maksat puhelimestasi eri maissa ja voit suunnitella käyttösi sen mukaan.

Näin löydät parhaan ulkomaan liittymän

Toivottavasti tämä artikkeli auttoi sinua ymmärtämään paremmin puhelinliittymien käyttöä ja hinnoittelua ulkomailla. Roaming ei tarvitse olla kallista tai monimutkaista, kunhan valitset itsellesi sopivan liittymän ja noudatat muutamia yksinkertaisia vinkkejä.

Jos haluat vertailla eri operaattoreiden tarjoamia puhelinliittymiä helposti ja nopeasti, suosittelen sinua käyttämään meidän ilmaista vertailuamme. Sieltä näet kaikki oleelliset tiedot liittymistä, kuten hinnat, datamäärät ja roaming-maat. Voit myös tilata haluamasi liittymän suoraan vertailusta.

Vertaa parhaat puhelinliittymät meidän ilmaisesta vertailusta!

FAQ: Usein kysytyt kysymykset

Mikä on ulkomaan liittymä?

Ulkomaan liittymä on puhelinliittymä, jonka avulla voit käyttää matkapuhelintasi ja liittymän ominaisuuksia ulkomailla. Se mahdollistaa puheluiden soittamisen ja vastaanottamisen, tekstiviestien lähettämisen ja vastaanottamisen sekä datan käytön ulkomailla ilman korkeita roaming-kuluja.

Mikä on roaming-liittymä?

Roaming-liittymä on puhelinliittymä, joka mahdollistaa matkapuhelimen käytön ulkomailla. Se toimii siten, että matkapuhelin siirtyy käyttämään vieraiden operaattoreiden verkkoja, jolloin voit soittaa puheluita, lähettää viestejä ja käyttää dataa myös ulkomailla.

Miten valitsen oikean puhelinliittymän matkailijalle?

Valitse puhelinliittymä matkailijalle huolellisesti ottaen huomioon matkakohteesi ja tarpeesi. Tarkista liittymän kattavuus ja palvelutaso kohteessa, hinnat sekä tarjolla olevat datapaketit. Vertaile eri operaattoreiden tarjouksia ja mieti, millaisia puheluita ja datan käyttöä odotat tarvitsevasi matkallasi.

Vertaile liittymät!

Kuinka vältän yllättävät roaming-kulut ulkomailla?

Vältä yllättävät roaming-kulut ulkomailla ottamalla huomioon seuraavat vinkit:

 1. Tarkista etukäteen operaattorisi ulkomaan roaming-hinnat ja datapaketit.
 2. Kytke matkapuhelimesi lentokonetilaan tai pois päältä, kun et tarvitse sitä.
 3. Käytä matkapuhelimen Wi-Fi-yhteyttä aina kun mahdollista.
 4. Rajoita datan käyttöä sovelluksissa ja taustapalveluissa.
 5. Käytä maksuttomia viestisovelluksia tai Internet-puheluita.
 6. Harkitse paikallisen prepaid-liittymän hankkimista matkakohteessa.
 7. Ota selvää ilmaisista Wi-Fi-yhteyksistä ja julkisista verkoista matkakohteessasi.

Onko roaming-liittymän käyttö turvallista ulkomailla?

Roaming-liittymän käyttö ulkomailla on yleensä turvallista. Matkapuhelinverkot ovat nykyään suojattuja ja tarjoavat salattuja yhteyksiä. Kuitenkin on aina hyvä olla tietoinen mahdollisista tietoturvariskeistä, kuten julkisissa Wi-Fi-verkoissa.


Jussi Yli-Korhonen

Jussi Yli-Korhonen

Kiinnostunut puhelinliittymistä, talouden hoidosta ja markkinoinnista. Olen ylläpitänyt Puhelinliittymät.net-sivustoa vuodesta 2018 lähtien.

Sähköposti

Päivitetty: 9 lokakuun, 2023