Puhelinliittymät lapsille: Näin valitset sopivan ja turvallisen liittymän

Lapsen ensimmäinen puhelinliittymä on iso askel sekä lapselle että vanhemmalle. Miten valita liittymä, joka on edullinen, sopivan nopea ja turvallinen? Mitä ominaisuuksia liittymältä kannattaa vaatia ja mistä voi tinkiä? Entä miten varmistaa, että lapsi käyttää puhelintaan vastuullisesti ja turvallisesti?

liittymä lapselle

Tässä artikkelissa käymme läpi näitä kysymyksiä ja annamme vinkkejä puhelinliittymän valintaan lapselle. Olemme myös vertailleet eri operaattoreiden liittymiä ja valinneet niistä kolme parasta vaihtoehtoa lapsen ensiliittymäksi.

Lopuksi kerromme, miten voit tilata liittymän helposti ja edullisesti meidän ilmaisesta vertailustamme.

Miksi lapselle kannattaa hankkia oma puhelinliittymä?

Puhelinliittymän hankkiminen lapselle on usein järkevää monesta syystä. Ensinnäkin se helpottaa lapsen ja vanhemman välistä yhteydenpitoa. Lapsi voi soittaa tai viestitellä vanhemmalleen milloin tahansa, jos hänellä on jotain kerrottavaa tai kysyttävää. Vanhempi voi myös tarkistaa lapsen sijainnin tai antaa hänelle ohjeita tarvittaessa.

Toiseksi puhelinliittymä antaa lapselle mahdollisuuden olla yhteydessä kavereihinsa ja osallistua sosiaaliseen elämään. Nykyään monet lapset käyttävät puhelintaan viestintään, pelaamiseen, musiikin kuunteluun ja videoiden katseluun. Puhelinliittymällä lapsi voi nauttia näistä asioista ilman, että hänen tarvitsee olla riippuvainen wifi-yhteydestä.

Kolmanneksi puhelinliittymä opettaa lapselle vastuullisuutta ja digitaalista taitoa. Lapsi oppii hallitsemaan omaa puhelimenkäyttöään ja huolehtimaan laitteestaan. Hän myös oppii käyttämään erilaisia sovelluksia ja palveluita, jotka ovat hyödyllisiä nykypäivän yhteiskunnassa.

Mitä ominaisuuksia liittymältä kannattaa vaatia?

Lapsen puhelinliittymältä kannattaa vaatia muutamia ominaisuuksia, jotka tekevät siitä sopivan ja turvallisen. Näitä ovat:

 • Rajaton netti: Rajaton netti tarkoittaa sitä, että lapsi voi käyttää nettiä niin paljon kuin haluaa ilman lisämaksuja. Tämä on kätevää, koska lapsi ei joudu huolehtimaan datamääristä tai loppuneesta saldosta. Rajaton netti myös estää ikävät laskuyllätykset, jos lapsi vahingossa käyttää nettiä enemmän kuin on sovittu.
 • Saldoraja: Saldoraja tarkoittaa sitä, että liittymälle voi asettaa enimmäismaksun kuukaudessa. Jos saldoraja ylittyy, liittymän käyttö estetään automaattisesti. Saldoraja on hyvä tapa hallita liittymän kustannuksia ja ehkäistä väärinkäytöksiä. Saldoraja kannattaa asettaa niin, että se kattaa lapsen normaalin puhelimenkäytön, mutta ei anna liikaa liikkumavaraa.
 • Nettisuojaus: Nettisuojaus tarkoittaa sitä, että liittymällä voi estää pääsyn lapsille sopimattomiin tai haitallisiin verkkosisältöihin. Nettisuojaus on hyvä tapa suojata lapsen nettiyhteyttä ja varmistaa, että hän ei altistu esimerkiksi väkivaltaiselle, seksuaaliselle tai rasistiselle materiaalille. Nettisuojaus voi olla joko operaattorin tarjoama palvelu tai erillinen sovellus, joka asennetaan lapsen puhelimeen.
 • Nopeusrajoitus: Nopeusrajoitus tarkoittaa sitä, että liittymän nettiyhteyden nopeutta voi rajoittaa halutulle tasolle. Nopeusrajoitus on hyvä tapa säästää akkua ja rahaa, sillä nopeampi netti kuluttaa enemmän molempia. Nopeusrajoitus voi myös hillitä lapsen netinkäyttöä, sillä hitaampi netti ei houkuttele niin paljon videoiden katseluun tai pelaamiseen. Nopeusrajoitus kannattaa asettaa niin, että se riittää lapsen tarpeisiin, mutta ei ole ylimitoitettu.

Mistä voi tinkiä?

Lapsen puhelinliittymässä ei ole pakko olla kaikkia ominaisuuksia, jotka ovat tärkeitä aikuisille. Näitä ovat esimerkiksi:

 • Huippunopea netti: Huippunopea netti tarkoittaa sitä, että liittymän nettiyhteyden nopeus on yli 100 Mbit/s. Tällainen nopeus on tarpeen vain silloin, jos haluaa ladata tai lähettää suuria tiedostoja, kuten videoita tai valokuvia. Lapselle riittää yleensä paljon pienempi nopeus, joka mahdollistaa perusasiat, kuten viestittelyn, nettisurffailun ja musiikin kuuntelun.
 • Suuri datamäärä ulkomailla: Suuri datamäärä ulkomailla tarkoittaa sitä, että liittymällä voi käyttää nettiä runsaasti myös EU/ETA-maissa ilman lisämaksuja. Tämä on hyödyllistä vain silloin, jos matkustaa usein ulkomaille ja haluaa käyttää nettiä samalla tavalla kuin kotimaassa. Lapselle riittää yleensä pienempi datamäärä ulkomailla, joka mahdollistaa perusasiat, kuten yhteydenpidon vanhempiin ja karttasovelluksen käytön.
 • Monipuoliset lisäpalvelut: Monipuoliset lisäpalvelut tarkoittavat sitä, että liittymään sisältyy erilaisia etuja ja bonuksia, kuten musiikki-, video- tai pelipalveluita. Nämä ovat mukavia lisukkeita, mutta eivät välttämättömiä lapsen puhelinliittymälle. Lisäpalvelut voivat myös lisätä liittymän hintaa ja houkutella lasta käyttämään puhelintaan liikaa.

Miten valita sopiva liittymä lapselle?

Sopivan liittymän valinta lapselle riippuu monista tekijöistä, kuten lapsen iästä, kiinnostuksista ja puhelimenkäytöstä. Yleisesti ottaen kannattaa kuitenkin noudattaa seuraavia ohjeita:

 • Kysy lapselta: Paras tapa selvittää lapsen toiveet ja tarpeet on kysyä häneltä itseltään. Keskustele lapsen kanssa liittymätarpeista.
 • Kysy asiantuntijalta: Jos et ole varma, mikä liittymä sopii lapsellesi parhaiten, voit kysyä neuvoa meiltä. Olemme kokeneita puhelinliittymäasiantuntijoita, jotka osaavat auttaa sinua löytämään halvimman ja parhaimman liittymän lapsellesi. Voit ottaa meihin yhteyttä ilmaiseksi chatin, puhelimen tai sähköpostin kautta. Kerromme sinulle mielellämme eri operaattoreiden liittymistä ja niiden eduista ja haitoista.
 • Vertaile eri vaihtoehtoja: Jos haluat tehdä oman tutkimuksesi, voit vertailla eri operaattoreiden liittymiä meidän ilmaisessa vertailussamme. Vertailussamme näet helposti ja nopeasti liittymien hinnat, nopeudet, datamäärät ja muut ominaisuudet. Voit myös tilata liittymän suoraan vertailusta ja hyödyntää parhaat tarjoukset ja alennukset.

TOP-3 puhelinliittymät lapselle

Olemme valinneet kolme parasta puhelinliittymää lapselle, jotka täyttävät edellä mainitut kriteerit. Nämä liittymät ovat:

 • DNA Jämpti 5M: Tämä on edullinen perusliittymä, jossa on rajaton netti kotimaassa, Pohjolassa ja Baltiassa. Netti on rajoitettu 5 Mbit/s nopeuteen, mikä riittää hyvin lapsen tarpeisiin. Puhelut ja viestit maksetaan käytön mukaan 0,07 €/min tai kpl. Liittymään voi tilata DNA Selausturvan, joka estää pääsyn haitallisiin verkkosisältöihin. Liittymän hinta on 13,99 €/kk 12 kk ajan (jatkossa 15,90 €/kk) ja avausmaksu on 6,90 €. Liittymällä ei ole määräaikaa. Tilaa DNA Jämpti 5M tästä.
 • Telia Rajaton 20M: Tämä on lapselle soveltuva ensiliittymä, jossa on rajaton netti ja puhelut sekä viestit kotimaassa, Pohjolassa ja Baltiassa. Netti on rajoitettu 20 Mbit/s nopeuteen, mikä mahdollistaa sujuvan netinkäytön. Liittymään sisältyy 25 Gt datamäärä EU/ETA-maissa. Liittymään voi tilata Telia Turvapaketin, joka suojaa lapsen nettiyhteyttä ja laitetta viruksilta ja huijauksilta. Liittymän hinta on 19,99 €/kk 12 kk ajan (jatkossa 26,99 €/kk) ja avausmaksu on 7,99 €. Liittymällä ei ole määräaikaa. Tilaa Telia Rajaton 20M tästä.
 • Moi Rajaton: Tämä on joustava ja edullinen liittymä, jossa on rajaton netti ja puhelut sekä viestit kotimaassa. Netti on rajoitettu 100 Mbit/s nopeuteen, mikä on riittävästi lapsellekin. Liittymään sisältyy 21 Gt datamäärä EU/ETA-maissa. Liittymään voi tilata Moi Nettisuojaus -palvelun, joka estää pääsyn lapsille sopimattomiin verkkosisältöihin. Liittymän hinta on 23 €/kk ja avausmaksu on 0 €. Liittymällä ei ole määräaikaa. Tilaa Moi Rajaton tästä.

Vertaile puhelinliittymät

Miten tilata liittymä lapselle meidän vertailustamme?

Tilaaminen on helppoa ja nopeaa. Sinun tarvitsee vain seurata näitä vaiheita:

 • Siirry vertailusivullemme: Klikkaa tästä päästäksesi vertailusivullemme, jossa näet kaikki lapselle sopivat liittymät.
 • Valitse haluamasi liittymä: Vertaile eri liittymien hintoja, nopeuksia, datamääriä ja muita ominaisuuksia. Kun olet löytänyt sopivan liittymän, klikkaa “Tilaa” -painiketta.
 • Täytä tilauslomake: Syötä tilauslomakkeeseen tarvittavat tiedot, kuten nimesi, osoitteesi, sähköpostisi ja puhelinnumerosi. Valitse myös haluatko uuden numeron vai siirtää nykyisen numeron toiselta operaattorilta. Hyväksy tilausehdot ja klikkaa “Lähetä tilaus” -painiketta.
 • Odota SIM-kortin saapumista: Saat tilausvahvistuksen sähköpostiisi ja SIM-kortin postitse muutaman päivän kuluessa. Kun saat SIM-kortin, aseta se lapsen puhelimeen ja aktivoi liittymä ohjeiden mukaan.
 • Nauti edullisesta ja turvallisesta liittymästä: Onneksi olkoon, olet tilannut lapsellesi sopivan ja turvallisen liittymän! Nyt voit pitää yhteyttä lapseesi helposti ja huolettomasti.

Vertaile tästä:

Muita vinkkejä lapsen digiarkeen

Puhelinliittymän lisäksi on muitakin asioita, joita kannattaa huomioida lapsen digiarjessa. Tässä muutamia vinkkejä:

 • Sovi yhdessä pelisäännöt: Keskustele lapsen kanssa siitä, miten, milloin ja kuinka paljon hän saa käyttää puhelintaan. Sopikaa esimerkiksi ruutuajasta, sovellusten käytöstä, kaverien kanssa juttelemisesta ja netiketistä. Kirjatkaa pelisäännöt paperille ja pitäkää niistä kiinni.
 • Seuraa lapsen puhelimenkäyttöä: Ole kiinnostunut siitä, mitä lapsi tekee puhelimellaan ja kenelle hän puhuu. Tarkista silloin tällöin lapsen puhelimen sisältö ja sovellukset.
 • Suojaa lapsen puhelin ja tili: Hanki lapsen puhelimeen suojakotelo ja -lasi, jotka suojaavat sitä kolhuilta ja naarmuilta. Valitse lapselle helppo ja turvallinen lukituskoodi tai sormenjälkitunnistus. Aseta lapsen Google-tilille vahva salasana ja palautusvaihtoehdot. Käytä lapsen tilillä kaksivaiheista vahvistusta ja tarkista tilin suojausasetukset säännöllisesti.
 • Opasta ja tue lasta: Ole avoin ja kannustava lapsen puhelimenkäyttöön liittyvissä asioissa. Kerro lapselle netin mahdollisuuksista ja riskeistä. Opeta lapselle, miten hän voi käyttää puhelintaan hyödyllisesti ja hauskasti. Auta lasta löytämään sopivia ja turvallisia sovelluksia, pelejä ja verkkosivuja. Neuvottele lapsen kanssa yhteisistä pelisäännöistä ja seuraa niiden noudattamista.

Näin saat parhaan puhelinliittymän lapselle

Lapsen ensimmäinen puhelinliittymä on tärkeä hankinta, joka vaatii hieman vertailua ja harkintaa. Lapselle kannattaa valita liittymä, joka on edullinen, sopivan nopea ja turvallinen. Liittymältä kannattaa vaatia rajaton netti, saldoraja, nettisuojaus ja nopeusrajoitus. Näillä ominaisuuksilla varmistat, että lapsi voi käyttää puhelintaan huolettomasti ja vastuullisesti.

Olemme tehneet liittymän valinnan sinulle helpoksi meidän ilmaisella vertailullamme. Vertailussamme näet kaikki markkinoiden parhaat liittymät lapselle yhdellä silmäyksellä. Voit myös tilata liittymän suoraan vertailusta ja hyödyntää parhaat tarjoukset ja alennukset.

Älä siis odota enää, vaan siirry vertailusivullemme ja tilaa lapsellesi sopiva ja turvallinen liittymä jo tänään!

Vertaa parhaat puhelinliittymät lapselle tästä.

Usein kysytyt kysymykset lapsen puhelinliittymästä

Tässä osiossa vastaamme yleisimpiin kysymyksiin, joita vanhemmilla saattaa olla lapsen puhelinliittymään liittyen.

Minkä ikäiselle lapselle voi hankkia puhelinliittymän?

Lapsen ikä ei ole este puhelinliittymän hankkimiselle, mutta alle 18-vuotiaan lapsen liittymän tilaaminen vaatii vanhemman suostumuksen ja tunnistautumisen. Vanhempi on myös vastuussa lapsen liittymän käytöstä ja maksuista. Lapsen ensimmäisen puhelimen ja liittymän hankkimisen ajankohta riippuu perheen tarpeista ja lapsen kypsyydestä.

Yleensä ensimmäinen puhelinliittymä hankitaan lapselle alakouluikäisenä.

Mitkä ovat tärkeimmät ominaisuudet lapsen puhelinliittymässä?

Lapsen puhelinliittymältä kannattaa vaatia seuraavia ominaisuuksia:

 • Rajaton netti: Rajaton netti varmistaa, että lapsi voi käyttää nettiä tarpeensa mukaan ilman pelkoa datamaksuista. Rajaton netti mahdollistaa myös vanhemman ja lapsen välisen yhteydenpidon esimerkiksi WhatsAppin tai muun viestisovelluksen kautta.
 • Saldoraja: Saldoraja estää liittymän ylikulutuksen ja ikävät laskuyllätykset. Saldoraja tarkoittaa, että liittymään ei voi käyttää enempää rahaa kuin on etukäteen sovittu. Jos saldoraja tulee vastaan, liittymän käyttö estetään siihen asti, kunnes seuraava laskutuskausi alkaa tai saldorajaa nostetaan.
 • Nettisuojaus: Nettisuojaus on palvelu, joka estää lapsen pääsyn haitallisiin tai sopimattomiin verkkosisältöihin, kuten aikuisviihteeseen, väkivaltaan tai uhkapeleihin. Nettisuojaus auttaa vanhempia suojaamaan lapsen nettiyhteyttä ja laitetta viruksilta ja huijauksilta.
 • Nopeusrajoitus: Nopeusrajoitus tarkoittaa, että liittymän netin maksiminopeus on rajoitettu esimerkiksi 5 tai 10 megabittiin sekunnissa. Tämä riittää hyvin lapsen tarpeisiin, kuten nettisurffailuun, viestittelyyn ja videoiden katseluun. Nopeusrajoitus säästää myös akkua ja estää turhan datan kulutuksen.

Vertaile puhelinliittymät

Mitkä ovat parhaat puhelinliittymät lapselle?

Paras puhelinliittymä lapselle riippuu siitä, mitä ominaisuuksia arvostat eniten. Me olemme valinneet kolme parasta puhelinliittymää lapselle, jotka täyttävät edellä mainitut kriteerit:

 • DNA Jämpti 5M: Tämä on edullinen perusliittymä, jossa on rajaton netti kotimaassa, Pohjolassa ja Baltiassa. Netti on rajoitettu 5 Mbit/s nopeuteen, mikä riittää hyvin lapsen tarpeisiin. Puhelut ja viestit maksetaan käytön mukaan 0,07 €/min tai kpl. Liittymään voi tilata DNA Selausturvan, joka estää pääsyn haitallisiin verkkosisältöihin. Liittymän hinta on 13,99 €/kk 12 kk ajan (jatkossa 15,90 €/kk) ja avausmaksu on 6,90 €. Liittymällä ei ole määräaikaa. Tilaa DNA Jämpti 5M tästä.
 • Telia Rajaton 20M: Tämä on lapselle soveltuva ensiliittymä, jossa on rajaton netti ja puhelut sekä viestit kotimaassa, Pohjolassa ja Baltiassa. Netti on rajoitettu 20 Mbit/s nopeuteen, mikä mahdollistaa sujuvan netinkäytön. Liittymään sisältyy 25 Gt datamäärä EU/ETA-maissa. Liittymään voi tilata Telia Turvapaketin, joka suojaa lapsen nettiyhteyttä ja laitetta viruksilta ja huijauksilta. Liittymän hinta on 19,99 €/kk 12 kk ajan (jatkossa 26,99 €/kk) ja avausmaksu on 7,99 €. Liittymällä ei ole määräaikaa. Tilaa Telia Rajaton 20M tästä.
 • Moi Rajaton: Tämä on joustava ja edullinen liittymä, jossa on rajaton netti ja puhelut sekä viestit kotimaassa. Netti on rajoitettu 100 Mbit/s nopeuteen, mikä on riittävästi lapsellekin. Liittymään sisältyy 21 Gt datamäärä EU/ETA-maissa. Liittymään voi tilata Moi Nettisuojaus -palvelun, joka estää pääsyn lapsille sopimattomiin verkkosisältöihin. Liittymän hinta on 23 €/kk ja avausmaksu on 0 €. Liittymällä ei ole määräaikaa. Tilaa Moi Rajaton tästä.

Mitkä ovat hyviä puhelimia lapselle?

Lapsen ensimmäiseksi puhelimeksi kannattaa valita sellainen malli, joka on kestävä, helppokäyttöinen ja sopivan kokoinen lapsen käteen. Puhelimen ei tarvitse olla uusinta huippumallia, mutta sen pitää toimia sujuvasti ja tukea lapsen liittymän ominaisuuksia.

Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Samsung Galaxy A-sarjan puhelimet, kuten Galaxy A12 tai Galaxy A32, jotka ovat edullisia mutta laadukkaita älypuhelimia. Jos haluat säästää rahaa ja ympäristöä, voit myös harkita kierrätyspuhelimen hankkimista.

Osta puhelin Elisan-verkkokaupasta.


Jussi Yli-Korhonen

Jussi Yli-Korhonen

Kiinnostunut puhelinliittymistä, talouden hoidosta ja markkinoinnista. Olen ylläpitänyt Puhelinliittymät.net-sivustoa vuodesta 2018 lähtien.

Sähköposti

Päivitetty: 9 lokakuun, 2023