Puhelinliittymät ja tietoturva: Miten suojata henkilökohtaiset tiedot?

Puhelinliittymä on nykyään paljon muutakin kuin pelkkä tapa soittaa ja lähettää viestejä. Se on myös portti internetiin, sosiaaliseen mediaan, sähköpostiin, verkkopankkiin ja moneen muuhun palveluun, joissa käsitellään henkilökohtaisia ja arkaluontoisia tietoja.

Siksi on tärkeää, että puhelinliittymän käyttäjä huolehtii tietoturvastaan ja suojaa puhelimensa ja liittymänsä mahdollisilta uhilta.

puhelinliittymän tietoturva

Tässä artikkelissa kerromme, mitä tietoturva tarkoittaa puhelinliittymän yhteydessä, mitkä ovat yleisimmät riskit ja miten voit parantaa omaa tietoturvaasi. Lisäksi annamme vinkkejä siitä, miten voit valita turvallisen ja edullisen puhelinliittymän itsellesi tai perheellesi.

Miksi tietoturva on tärkeää puhelinliittymälle?

Tietoturva tarkoittaa sitä, että henkilökohtaiset ja luottamukselliset tiedot pysyvät salassa eivätkä joudu vääriin käsiin. Tietoturva koostuu useista osa-alueista, kuten salasanoista, lukituksista, suojausohjelmista, varmuuskopioinnista ja tietosuojasta.

Puhelinliittymän yhteydessä tietoturva on erityisen tärkeää, koska puhelimen kautta kulkee paljon sellaista tietoa, jota et halua jakaa kenenkään muun kanssa. Esimerkiksi:

 • Puhelut ja viestit: Puhelut ja viestit sisältävät usein henkilökohtaisia tai työasioita, joita et halua paljastaa ulkopuolisille. Jos joku pääsee kuuntelemaan tai lukemaan puheluitasi tai viestejäsi, hän voi saada selville esimerkiksi salasanoja, tunnuslukuja, luottokorttitietoja tai muita arkaluontoisia asioita.
 • Internet: Internetissä teet monia asioita, jotka vaativat henkilötunnistautumista tai luottamuksellisuutta. Esimerkiksi verkkopankissa hoidat raha-asioitasi, sähköpostissa lähetät ja vastaanotat viestejä, sosiaalisessa mediassa jaat kuvia ja mielipiteitäsi ja verkkokaupoissa teet ostoksia. Jos joku pääsee seuraamaan tai häiritsemään internet-yhteyttäsi, hän voi varastaa tai väärentää tietojasi tai tehdä sinulle haittaa.
 • Sovellukset: Sovellukset ovat pieniä ohjelmia, joita voit ladata puhelimeesi eri tarkoituksiin. Esimerkiksi karttasovellus auttaa sinua löytämään perille, pelisovellus viihdyttää sinua vapaa-ajalla ja terveydenhuoltosovellus antaa sinulle neuvoja hyvinvointiisi liittyen. Sovellukset voivat kuitenkin myös kerätä ja lähettää tietoja sinusta ja puhelimestasi ilman lupaasi. Jos joku pääsee käsiksi näihin tietoihin, hän voi käyttää niitä väärin tai hyödyntää niitä kaupallisesti.

Nämä ovat vain joitakin esimerkkejä siitä, miten puhelinliittymän kautta kulkee paljon tärkeää ja arvokasta tietoa. Siksi onkin elintärkeää, että suojaat puhelimesi ja liittymäsi asianmukaisesti ja estät mahdolliset tietoturvaloukkaukset.

Mitkä ovat yleisimmät tietoturvariskit puhelinliittymälle?

Puhelinliittymän tietoturvaan liittyy monia erilaisia riskejä, jotka voivat aiheuttaa sinulle harmia tai jopa taloudellista menetystä. Tässä on joitakin yleisimpiä tietoturvariskejä, joita sinun tulisi varoa:

Puhelimen katoaminen tai varastaminen

Jos puhelimesi katoaa tai se varastetaan, et menetä vain laitetta, vaan myös kaiken sen sisältämän tiedon.

Jos puhelimesi ei ole lukittu tai suojattu, kuka tahansa voi päästä käsiksi puhelimesi sisältöön ja käyttää sitä hyväkseen. Esimerkiksi hän voi soittaa maksullisiin numeroihin, tehdä verkkomaksuja, lähettää viestejä tai sähköposteja nimissäsi tai levittää henkilökohtaisia kuviasi tai tietojasi eteenpäin.

Huijauspuhelut ja -viestit

Huijauspuhelut ja -viestit ovat yleinen tapa yrittää huijata sinulta rahaa tai tietoja. Huijauspuhelussa tai -viestissä saatat saada esimerkiksi väärän laskun, voittoviestin, hätäviestin tai teknisen tuen tarjouksen.

Näissä tilanteissa sinua saatetaan pyytää soittamaan takaisin, antamaan luottokorttitietosi, klikkaamaan linkkiä tai lataamaan sovellus.

Jos teet niin, saatat joutua maksamaan suuria puhelinlaskuja, menettämään rahaa tililtäsi, saamaan haittaohjelman puhelimeesi tai luovuttamaan henkilötietojasi rikollisille.

Vakoiluohjelmat ja haittaohjelmat

Vakoiluohjelmat ja haittaohjelmat ovat pahansuopia ohjelmia, jotka voivat asentua puhelimeesi ilman huomaamistasi. Vakoiluohjelmat seuraavat ja tallentavat kaiken, mitä teet puhelimellasi, kuten puhelut, viestit, sähköpostit, verkkosivut ja salasanat.

Haittaohjelmat puolestaan voivat hidastaa, lukita tai tuhota puhelimesi toimintaa tai lähettää viestejä tai tietoja eteenpäin ilman lupaasi. Vakoiluohjelmia ja haittaohjelmia voi saada esimerkiksi avaamalla epäilyttäviä sähköposteja tai viestejä, klikkaamalla huijauslinkkejä tai lataamalla epämääräisiä sovelluksia.

Verkkohyökkäykset ja -häirinnät

Verkkohyökkäykset ja -häirinnät ovat tapoja, joilla joku voi yrittää tunkeutua tai häiritä internet-yhteyttäsi. Esimerkiksi joku voi yrittää murtautua langattomaan verkkoon, jota käytät puhelimellasi, ja nähdä tai muuttaa tietoja, joita lähetät tai vastaanotat.

Tai joku voi yrittää estää sinua käyttämästä internetiä esimerkiksi ylikuormittamalla verkon liikenteellä. Verkkohyökkäykset ja -häirinnät voivat aiheuttaa sinulle tietojen menetystä, väärinkäyttöä tai palvelunestoa.

Nämä ovat vain joitakin esimerkkejä siitä, miten puhelinliittymän tietoturva voi vaarantua.

Miten voin tarkistaa, onko puhelimessani haittaohjelmia?

Haittaohjelmat voivat olla vaikeita havaita, mutta niiden olemassaolosta saattaa kertoa esimerkiksi se, että puhelimesi toimii hitaasti, kuluttaa paljon akkua, lähettää outoja viestejä tai näyttää epäilyttäviä mainoksia. Jos epäilet, että puhelimessasi on haittaohjelmia, voit tehdä seuraavia asioita:

 • Skannaa puhelimesi turvaohjelmalla, joka on tarkoitettu haittaohjelmien poistamiseen. Voit ladata luotettavan turvaohjelman esimerkiksi Google Play -kaupasta tai App Storesta. Suosittelemme esimerkiksi F-Secure SAFE -turvaohjelmaa, joka on saatavilla Telian asiakkaille edulliseen hintaan.
 • Tarkista, mitä sovelluksia olet asentanut puhelimeesi ja poista kaikki epämääräiset tai tarpeettomat sovellukset. Vältä lataamasta sovelluksia tuntemattomilta lähteiltä tai ilman arvosteluja.
 • Pidä puhelimesi ja sovelluksesi ajan tasalla. Päivitä puhelimesi käyttöjärjestelmä ja sovellukset säännöllisesti, jotta saat uusimmat tietoturvapäivitykset ja korjaukset.
 • Palauta puhelimesi tehdasasetuksiin. Tämä on viimeinen keino, jos mikään muu ei auta. Muista varmuuskopioida tärkeät tiedostosi ennen kuin teet tämän, sillä se poistaa kaiken tiedon puhelimestasi.

Miten voin suojata puhelimeni kadottamisen tai varastamisen varalta?

Puhelimen katoaminen tai varastaminen on ikävä tilanne, mutta voit tehdä joitakin asioita ennaltaehkäistäksesi sitä tai helpottaaksesi sen jälkeisiä toimia. Esimerkiksi:

 • Lukitse puhelimesi pin-koodilla, pääsykoodilla, sormenjälkitunnistuksella tai kasvojentunnistuksella. Näin estät ulkopuolisia käyttämästä puhelintasi ilman lupaasi.
 • Ota käyttöön etähallintaominaisuus, joka mahdollistaa puhelimen paikantamisen, lukitsemisen tai tyhjentämisen etänä. Voit käyttää tähän esimerkiksi Google Find My Device -palvelua Android-puhelimille tai Apple Find My -palvelua iPhone-puhelimille.
 • Kirjoita ylös puhelimesi imei-koodi, joka on 15-numeroinen sarjanumero, joka yksilöi puhelimesi. Voit löytää imei-koodin esimerkiksi puhelimen takakannesta, akun alta tai näppäilemällä *#06#. Imei-koodia tarvitset esimerkiksi ilmoittaessasi puhelimen katoamisesta operaattorillesi tai poliisille.
 • Säilytä puhelintasi turvallisessa paikassa ja pidä siitä huolta. Älä jätä sitä näkyville tai helposti saataville, kun olet julkisilla paikoilla tai vieraissa tiloissa. Älä myöskään lainaa sitä tuntemattomille tai epäilyttäville henkilöille.

Miten voin tunnistaa ja välttää huijauspuhelut ja -viestit?

Huijauspuhelut ja -viestit ovat yleinen tapa yrittää huijata sinulta rahaa tai tietoja. Huijauspuhelussa tai -viestissä saatat saada esimerkiksi väärän laskun, voittoviestin, hätäviestin tai teknisen tuen tarjouksen. Jos epäilet, että olet saanut huijauspuhelun tai -viestin, voit tehdä seuraavia asioita:

 • Älä vastaa tuntemattomiin numeroihin tai viesteihin, jos et odota niitä. Jos vastaat, älä anna mitään tietoja itsestäsi, luottokortistasi, pankkitilistäsi tai muista asioista. Älä myöskään soita takaisin, klikkaa linkkejä tai lataa liitetiedostoja.
 • Tarkista numeron tai viestin lähettäjän tiedot netistä. Voit käyttää esimerkiksi Fonectan numeropalvelua selvittääksesi, kuka on soittanut tai lähettänyt viestin. Jos kyseessä on huijaus, saatat löytää siitä varoituksia tai valituksia muilta käyttäjiltä.
 • Ota yhteyttä viralliseen tahoon, jos saat viestin, joka väittää olevansa esimerkiksi pankiltasi, verottajalta, poliisilta tai operaattoriltasi. Älä käytä viestissä annettuja yhteystietoja, vaan etsi ne itse netistä tai laskultasi. Kysy heiltä, onko viesti todella heiltä ja ilmoita heille mahdollisesta huijauksesta.
 • Estä huijausnumero tai -viesti puhelimestasi. Voit tehdä tämän esimerkiksi pitämällä puhelimen soittohistoriassa tai viestisovelluksessa pitkään painettuna kyseistä numeroa tai viestiä ja valitsemalla Estä. Voit myös käyttää erillisiä sovelluksia, jotka tunnistavat ja estävät huijauspuheluita ja -viestejä.

Miten voin suojata internet-yhteyteni puhelimella?

Internet-yhteytesi puhelimella voi olla alttiina erilaisille verkkohyökkäyksille ja -häirinnöille, jotka voivat aiheuttaa sinulle tietojen menetystä, väärinkäyttöä tai palvelunestoa. Voit parantaa internet-yhteytesi turvallisuutta puhelimella tekemällä seuraavia asioita:

 • Käytä luotettavaa ja salattua langatonta verkkoa, kun mahdollista. Vältä käyttämästä julkisia tai avoimia langattomia verkkoja, kuten kahviloissa, hotelleissa tai lentokentillä, sillä niissä tietosi voivat joutua vakoilun tai varkauden kohteeksi. Jos käytät niitä, älä tee mitään luottamuksellisia tai arkaluontoisia asioita, kuten verkkopankkiasiointia tai sähköpostien lähettämistä.
 • Kytke mobiilidata päälle, kun et käytä langatonta verkkoa. Mobiilidata on yleensä turvallisempi vaihtoehto kuin julkinen langaton verkko, sillä se on suojattu operaattorisi toimesta. Mobiilidata voi kuitenkin kuluttaa enemmän akkua ja dataa kuin langaton verkko, joten pidä silmällä niiden tilannetta.

Jussi Yli-Korhonen

Jussi Yli-Korhonen

Kiinnostunut puhelinliittymistä, talouden hoidosta ja markkinoinnista. Olen ylläpitänyt Puhelinliittymät.net-sivustoa vuodesta 2018 lähtien.

Sähköposti

Päivitetty: 9 lokakuun, 2023