Puhelinliittymät ilman sitoutumista – Joustavuutta ja vapautta kuluttajalle

Puhelinliittymä on yksi niistä asioista, joita useimmat meistä tarvitsevat jokapäiväisessä elämässämme. Mutta millainen puhelinliittymä kannattaa valita? Onko parempi sitoutua määräaikaiseen sopimukseen vai valita liittymä ilman sitoutumista?

Tässä vertailussa Suomen suurimmat teleoperaattorit eli Telia, Elisa, DNA ja Moi Mobiili sekä niiden tarjoamia puhelinliittymiä ilman sitoutumista.

Vertaile liittymät ilman sitoumuksia

Mitä tarkoittaa liittymä ilman sitoutumista?

Liittymä ilman sitoutumista tarkoittaa sitä, että voit vaihtaa tai irtisanoa liittymän milloin tahansa ilman erillisiä kuluja tai seuraamuksia. Et siis sido itseäsi mihinkään tiettyyn operaattoriin tai liittymään pitkällä sopimuksella, vaan voit valita sen mukaan, mikä on sinulle edullisinta ja kätevintä.

Liittymät ilman sitoutumista ovat yleensä ns. toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia, jotka jatkuvat kuukausittain automaattisesti, kunnes ne irtisanotaan. Joissakin tapauksissa liittymät ilman sitoutumista ovat myös prepaid-liittymiä, joissa maksat etukäteen vain siitä käytöstä, mitä tarvitset.

Miksi valita liittymä ilman sitoutumista?

puhelinliittymä ilman sitoumusta

Liittymän valintaan vaikuttavat monet tekijät, kuten hinta, nopeus, datamäärä, puheaika ja tekstiviestit. Liittymän valintaan voi myös vaikuttaa se, haluatko olla sidottu yhteen operaattoriin vai haluatko vaihtaa liittymää helposti tarpeen mukaan.

Liittymän vaihtaminen voi olla hyödyllistä esimerkiksi silloin, kun:

 • Löydät paremman tarjouksen toiselta operaattorilta
 • Muutat toiselle paikkakunnalle tai ulkomaille
 • Haluat kokeilla uutta teknologiaa tai palvelua
 • Et ole tyytyväinen nykyiseen operaattoriisi tai liittymääsi
 • Tarpeesi muuttuvat esimerkiksi työn tai harrastusten vuoksi

Liittymän vaihtaminen voi säästää sinulle rahaa ja vaivaa sekä antaa sinulle enemmän vapautta ja joustavuutta puhelimen käytössä.

Mitkä ovat liittymien ilman sitoutumista haitat?

Liittymien ilman sitoutumista ei ole pelkästään hyviä puolia, vaan niissä on myös joitakin haittoja, joita kannattaa harkita ennen valintaa. Näitä ovat esimerkiksi:

 • Liittymät ilman sitoutumista voivat olla kalliimpia kuin määräaikaiset sopimukset, jotka usein sisältävät alennuksia tai etuja pitkäaikaisille asiakkaille.
 • Liittymät ilman sitoutumista eivät välttämättä sisällä kaikkia haluamiasi ominaisuuksia tai palveluita, kuten EU-roamingia, puhelinvakuutusta tai viihdepaketteja.
 • Liittymät ilman sitoutumista voivat vaatia enemmän seurantaa ja vertailua, jotta pysyt ajan tasalla eri operaattoreiden tarjouksista ja hinnoista.

Miten vertailla liittymiä ilman sitoutumista?

Liittymiä ilman sitoutumista on tarjolla monelta eri operaattorilta ja niiden välillä on eroja niin hinnoissa kuin ominaisuuksissakin. Siksi on tärkeää vertailla eri vaihtoehtoja huolellisesti ennen päätöksen tekemistä.

Vertailussa kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin seikkoihin:

 • Kuukausimaksu: Paljonko maksat liittymästä joka kuukausi?
 • Datamäärä: Paljonko dataa saat käyttää kuukaudessa?
 • Datanopeus: Kuinka nopea nettiyhteys liittymässä on?
 • Puheaika: Paljonko puheluita saat soittaa kuukaudessa?
 • Tekstiviestit: Paljonko tekstiviestejä saat lähettää kuukaudessa?
 • EU-roaming: Voitko käyttää liittymääsi normaalisti EU-maissa?
 • Muut palvelut: Sisältääkö liittymä muita etuja tai palveluita, kuten puhelinvakuutuksen, viihdepaketin tai asiakasedut?

Vertailun helpottamiseksi voit käyttää meidän ilmaista vertailupalveluamme, jossa näet kaikki Suomen suosituimmat liittymät ilman sitoutumista yhdellä silmäyksellä. Voit myös rajata hakua omien tarpeidesi mukaan ja löytää juuri sinulle sopivan liittymän.

Mitkä ovat Suomen suosituimmat liittymät ilman sitoutumista?

Suomessa on useita teleoperaattoreita, jotka tarjoavat liittymiä ilman sitoutumista. Tässä esittelemme neljän suurimman operaattorin eli Telian, Elisan, DNA:n ja Moi Mobiilin liittymiä ilman sitoutumista.

Telia

Telia on yksi Suomen suurimmista teleoperaattoreista, joka tarjoaa laajan valikoiman erilaisia liittymiä ilman sitoutumista. Telian liittymissä on usein mukana myös muita etuja, kuten Telia TV, C More tai HBO Nordic.

Telia Dot

Telia Dot on Telian uusi ja innovatiivinen liittymä, joka mukautuu käyttöösi. Telia Dotissa maksat vain siitä datasta, mitä käytät. Hinta alkaa 0 eurosta kuukaudessa ja nousee maksimissaan 25 euroon kuukaudessa. Telia Dotissa on rajaton puheaika ja tekstiviestit sekä 100 Mbit/s nopeus. Lisäksi saat käyttöösi Telia TV:n ja C Moren.

Telia Dot Puheaika Rajaton Datamäärä Rajaton Datanopeus 100M Avausmaksu 0€ Hinta/kk 0-25€ Tutustu Ei datarajaa EU-roaming 4G Ei sitoutumista Puhelut Rajaton SMS Rajaton

Elisa

Elisa on toinen Suomen suurimmista teleoperaattoreista, joka tarjoaa monipuolisia liittymiä ilman sitoutumista sekä kuluttaja- että yritysasiakkaille. Elisan liittymissä on usein mukana myös muita palveluita, kuten Elisa Viihde, Elisa Kirja tai HBO Nordic.

Elisa Saunalahti Tarkka

Elisa Saunalahti Tarkka on Elisan edullinen ja joustava liittymä ilman sitoutumista, jossa maksat vain siitä, mitä käytät. Tarkka-liittymässä on rajaton netti kotimaassa, Pohjolassa ja Baltiassa sekä edulliset puhelut ja tekstiviestit. Voit valita netin nopeuden 1 Mbit/s, 5 Mbit/s tai 100 Mbit/s väliltä.

Elisa Saunalahti Tarkka Puheaika Ei sisälly Datamäärä Rajaton Datanopeus 1-100M Avausmaksu 4.90€ Hinta/kk 9.90-19.90€ Tutustu Ei datarajaa EU-roaming 4G Ei sitoutumista Puhelut 0.069€/min SMS 0.069€/kpl

Elisa Saunalahti Huoleton

Elisa Saunalahti Huoleton on Elisan kattava ja huoleton liittymä ilman sitoutumista, jossa on rajaton netti, puheaika ja tekstiviestit sekä EU-datapaketti. Huoleton-liittymässä on myös muita etuja, kuten Elisa Viihde Aitio ja Viaplay tai Elisa Kirja ja BookBeat. Voit valita netin nopeuden 100 Mbit/s, 300 Mbit/s, 600 Mbit/s tai 1000 Mbit/s väliltä.

Elisa Saunalahti Huoleton Puheaika Rajaton Datamäärä Rajaton Datanopeus 100-1000M Avausmaksu 4.90€ Hinta/kk 24.90-44.90€ Tutustu Ei datarajaa EU-roaming 4G Ei sitoutumista Puhelut Rajaton SMS Rajaton

DNA

DNA on kolmas Suomen suurimmista teleoperaattoreista, joka tarjoaa laadukkaita ja edullisia liittymiä ilman sitoutumista sekä yksityis- että yritysasiakkaille. DNA:n liittymissä on usein mukana myös muita palveluita, kuten DNA TV Hubi tai C More.

DNA Jämpti

DNA Jämpti on DNA:n yksinkertainen ja halpa liittymä ilman sitoutumista, jossa maksat vain siitä, mitä käytät. Jämpti-liittymässä ei ole nettiyhteyttä lainkaan, vaan se sopii perinteiseen puhelin- ja tekstiviestikäyttöön.

DNA Jämpti Puheaika Ei sisälly Datamäärä Ei sisälly Datanopeus Ei sisälly Avausmaksu 6.90€ Hinta/kk 7.90€ Tutustu Ei sitoutumista Puhelut 0.070€/min SMS 0.070€/kpl

DNA Rajaton

DNA Rajaton on DNA:n suosituin ja paras liittymä ilman sitoutumista, jossa on rajaton netti, puheaika ja tekstiviestit sekä EU-datapaketti. Rajaton-liittymässä on myös muita etuja, kuten DNA TV Hubi tai C More. Voit valita netin nopeuden 10 Mbit/s, 100 Mbit/s, 300 Mbit/s, 600 Mbit/s tai 1000 Mbit/s väliltä.

DNA Rajaton Puheaika Rajaton Datamäärä Rajaton Datanopeus 10-1000M Avausmaksu 6.90€ Hinta/kk 14.90-39.90€ Tutustu Ei datarajaa EU-roaming 4G Ei sitoutumista Puhelut Rajaton SMS Rajaton

Moi Mobiili

Moi Mobiili on uusi ja innovatiivinen teleoperaattori, joka tarjoaa edullisia ja joustavia liittymiä ilman sitoutumista. Moi Mobiilin liittymissä maksat vain siitä datasta, mitä käytät, ja voit jakaa dataa perheenjäsenten tai ystävien kesken. Moi Mobiilin liittymissä on rajaton puheaika ja tekstiviestit sekä 100 Mbit/s nopeus.

Moi Mobiili

Moi Mobiilin liittymä on yksinkertainen ja halpa liittymä ilman sitoutumista, jossa maksat vain siitä datasta, mitä käytät. Voit valita datamäärän 4 Gt, 6 Gt, 10 Gt tai 15 Gt väliltä. Jos käytät enemmän dataa kuin valitsemasi paketti sisältää, maksat ylimenevästä datasta 1 €/Gt.

Moi Mobiili Puheaika Rajaton Datamäärä 4-15Gt Datanopeus 100M Avausmaksu 5€ Hinta/kk 6-18€ Tutustu Ei datarajaa EU-roaming 4G Ei sitoutumista Puhelut Rajaton SMS Rajaton.

Yhteenveto

Puhelinliittymät ilman sitoutumista ovat hyvä vaihtoehto niille, jotka haluavat vaihtaa tai irtisanoa liittymän milloin tahansa ilman kuluja tai seuraamuksia. Liittymät ilman sitoutumista antavat sinulle vapautta ja joustavuutta puhelimen käytössä.

Liittymien ilman sitoutumista vertailussa kannattaa kiinnittää huomiota kuukausimaksuun, datamäärään, datanopeuteen, puheaikaan, tekstiviesteihin, EU-roamingiin ja muihin palveluihin. Voit käyttää meidän ilmaista vertailupalveluamme, jossa näet kaikki Suomen suosituimmat liittymät ilman sitoutumista yhdellä silmäyksellä.

Suomessa on useita teleoperaattoreita, jotka tarjoavat liittymiä ilman sitoutumista. Neljän suurimman operaattorin eli Telian, Elisan, DNA:n ja Moi Mobiilin liittymät ilman sitoutumista eroavat toisistaan niin hinnoissa kuin ominaisuuksissakin. Tässä artikkelissa esittelimme niiden edut ja haitat sekä antoimme vinkkejä liittymän valintaan.

Toivottavasti tämä artikkeli auttoi sinua löytämään juuri sinulle sopivan liittymän ilman sitoutumista. Jos haluat vertailla parhaat puhelinliittymät meidän ilmaisesta vertailusta, klikkaa alla olevaa painiketta ja aloita säästöjen tekeminen!

Vertaa puhelinliittymät

Usein kysytyt kysymykset puhelinliittymistä ilman sitoutumista

Tässä osiossa vastaamme usein kysyttyihin kysymyksiin puhelinliittymistä ilman sitoutumista. Jos sinulla on muita kysymyksiä, voit ottaa yhteyttä meihin tai haluamaasi operaattoriin.

Mitä eroa on liittymällä ilman sitoutumista ja määräaikaisella liittymällä?

Liittymällä ilman sitoutumista tarkoitetaan liittymää, jota voit vaihtaa tai irtisanoa milloin tahansa ilman erillisiä kuluja tai seuraamuksia. Määräaikaisella liittymällä tarkoitetaan liittymää, joka on voimassa tietyn ajan, esimerkiksi 12 tai 24 kuukautta, ja jonka vaihtaminen tai irtisanominen ennen määräajan päättymistä aiheuttaa ylimääräisiä kustannuksia.

Miksi liittymät ilman sitoutumista ovat usein kalliimpia kuin määräaikaiset liittymät?

Liittymät ilman sitoutumista ovat usein kalliimpia kuin määräaikaiset liittymät, koska operaattorit haluavat kannustaa asiakkaita sitoutumaan pitkään sopimukseen ja tarjoavat siksi alennuksia tai etuja määräaikaisille asiakkaille. Liittymät ilman sitoutumista antavat asiakkaille enemmän vapautta ja joustavuutta, mutta myös enemmän vastuuta vertailla eri vaihtoehtoja ja seurata hintoja.

Mitkä ovat parhaat liittymät ilman sitoutumista?

Parhaat liittymät ilman sitoutumista riippuvat omista tarpeistasi ja mieltymyksistäsi. Voit vertailla eri liittymiä ilman sitoutumista meidän ilmaisessa vertailupalvelussamme, jossa näet kaikki Suomen suosituimmat liittymät ilman sitoutumista yhdellä silmäyksellä. Voit myös rajata hakua omien tarpeidesi mukaan ja löytää juuri sinulle sopivan liittymän.

Voinko käyttää liittymääni ilman sitoutumista ulkomailla?

Voit käyttää liittymääsi ilman sitoutumista ulkomailla, jos liittymääsi sisältyy EU-roaming eli mahdollisuus käyttää nettiä, soittaa puheluita ja lähettää tekstiviestejä EU-maiden alueella samaan hintaan kuin kotimaassa. Jos liittymääsi ei sisälly EU-roamingia tai matkustat EU-alueen ulkopuolelle, joudut maksamaan lisämaksuja ulkomaankäytöstä. Tarkista aina ennen matkaa operaattoriltasi, mitkä hinnat ja ehdot koskevat ulkomaankäyttöä.

Miten voin vaihtaa tai irtisanoa liittymän ilman sitoutumista?

Voit vaihtaa tai irtisanoa liittymän ilman sitoutumista ottamalla yhteyttä nykyiseen operaattoriisi ja ilmoittamalla haluamastasi muutoksesta. Jos haluat vaihtaa liittymää, voit myös ottaa yhteyttä uuteen operaattoriisi ja pyytää heitä hoitamaan liittymän vaihto puolestasi. Liittymän vaihto tai irtisanominen ei aiheuta sinulle kuluja tai seuraamuksia, mutta muista tarkistaa, että olet maksanut kaikki laskusi ja palauttanut mahdolliset laitteet operaattorille.

Mitä tapahtuu, jos käytän enemmän dataa kuin liittymäni sisältää?

Jos käytät enemmän dataa kuin liittymäsi sisältää, riippuu seuraus siitä, millainen liittymäsi on. Jos liittymässäsi on kiinteä datamäärä, ylittävästä datasta veloitetaan lisämaksu, joka voi olla esimerkiksi 1 €/Gt. Jos liittymässäsi on käytön mukaan rajoitettava nettiyhteys, netin nopeus hidastuu, kun olet käyttänyt tietyn määrän dataa. Jos liittymässäsi on rajaton netti, voit käyttää dataa niin paljon kuin haluat ilman lisämaksuja.

Mitä eroa on 4G- ja 5G-liittymällä?

4G- ja 5G-liittymät eroavat toisistaan netin nopeudessa ja laadussa. 4G on neljännen sukupolven mobiiliteknologia, joka mahdollistaa nopean ja luotettavan nettiyhteyden puhelimessa. 4G:n huippunopeus on teoriassa 1000 Mbit/s, mutta käytännössä se on usein paljon alhaisempi. 5G on viidennen sukupolven mobiiliteknologia, joka on vielä nopeampi ja tehokkaampi kuin 4G. 5G:n huippunopeus on teoriassa jopa 10 Gbit/s, mutta se vaatii myös uudenlaisia laitteita ja verkkoinfrastruktuuria. 5G on vielä kehitysvaiheessa ja sen saatavuus on rajoitettua Suomessa.