Puhelinliittymän vaihtaminen ulkomailla asuessa – Vinkkejä ja huomioitavia asioita

Oletko muuttamassa ulkomaille tai asutko jo siellä? Jos vastasit kyllä, olet varmasti miettinyt, mitä tehdä puhelinliittymällesi. Onko järkevää pitää suomalainen liittymä vai vaihtaa paikalliseen? Miten voit säästää rahaa ja vaivaa puheluiden ja netin käytössä?

Tässä artikkelissa annamme sinulle vinkkejä ja huomioitavia asioita puhelinliittymän vaihtamiseen ulkomailla asuessa.

liittymän vaihto ulkomailla

Miksi vaihtaa puhelinliittymää ulkomailla?

Puhelinliittymän vaihtaminen ulkomailla voi olla hyvä idea monesta syystä. Tässä muutamia niistä:

 • Halvemmat hinnat. Paikallinen liittymä voi olla edullisempi kuin suomalainen, varsinkin jos soitat ja tekstaat paljon paikallisille numeroille. Suomalaisen liittymän käyttö EU- ja ETA-maissa on samaa hintaa kuin kotimaassa, mutta muissa maissa se voi tulla kalliiksi. Lisäksi paikallinen liittymä voi tarjota paremman nettipaketin kuin suomalainen.
 • Parempi kuuluvuus. Paikallinen liittymä voi hyödyntää paremmin kohdemaan verkkoa ja tarjota nopeamman ja luotettavamman yhteyden. Suomalainen liittymä voi joutua vaihtamaan verkkoa usein, mikä voi heikentää signaalia ja hidastaa nettiä.
 • Helpompi asiointi. Paikallinen liittymä voi helpottaa asiointia kohdemaassa, sillä sinulla on paikallinen puhelinnumero, johon sinua voidaan tavoittaa. Voit myös saada parempaa asiakaspalvelua paikalliselta operaattorilta kuin suomalaiselta, jos sinulla on ongelmia liittymän kanssa.

Puhelinliittymän hinta voi olla huomattavasti halvempi ulkomailla

Puhelinliittymien hinnat vaihtelevat eri EU-maissa riippuen monista tekijöistä, kuten operaattoreista, liittymätyypeistä, datamääristä ja verkkoteknologioista.

Tässä on taulukko, jossa on esitetty eri EU-maiden keskimääräiset puhelinliittymien hinnat 1 GB datalla vuonna 2022. Lähde: Worldwide Mobile Data Pricing 2022 | 1GB Cost in 233 Countries.

MaaHinta (USD)
Italia0.12
San Marino0.14
Ranska0.23
Monaco0.40
Suomi0.41
Puola0.42
Tanska0.49
Viro0.51
Latvia0.54
Liettua0.55
Kypros0.56
Malta0.57
Slovenia0.58
Luxemburg0.59
Slovakia0.60
Kreikka0.61
Espanja0.62
Portugali0.63
Irlanti0.64
Ruotsi0.65
Alankomaat0.66
Belgia0.67
Saksa0.68
Itävalta0.69
Unkari0.70
Tšekki0.71
Romania0.72
Bulgaria0.73
Kroatia1.01

Kuten näet, suomalaisen datan hinta ei ole EU-maiden korkein, mutta halvempiakin maita löytyy.

Oman kokemukseni mukaan tuo ”Worldwide Mobile Data Pricing” -tutkimuksen selvittämä hinnasto voi olla hieman väärä. Esimerkiksi tätä kirjoittaessani olen matkustamassa Bulgariassa, jossa paikallinen prepaid-puhelinliittymä 15Gb 5G-netillä maksaa vain noin 7,5€.

Mitä huomioida puhelinliittymän vaihtamisessa ulkomailla?

Puhelinliittymän vaihtaminen ulkomailla ei ole aina yksinkertaista, vaan se vaatii hieman suunnittelua ja selvitystyötä. Tässä muutamia asioita, jotka kannattaa huomioida:

 • Sopimuksen irtisanominen. Jos haluat irtisanoa suomalaisen liittymän kokonaan, sinun pitää tehdä se kirjallisesti operaattorillesi. Tarkista myös, onko liittymälläsi määräaikaista sopimusta tai muita ehtoja, jotka voivat aiheuttaa lisämaksuja tai sanktioita irtisanomisen yhteydessä.
 • Numeronsiirto. Jos haluat säilyttää suomalaisen puhelinnumerosi, voit siirtää sen toiselle operaattorille tai palveluntarjoajalle, joka tarjoaa numeronsiirtoa ulkomaille. Tällöin sinun pitää hankkia uusi SIM-kortti ja aktivoida se kohdemaassa. Numeronsiirto voi maksaa jonkin verran, ja se voi kestää muutaman päivän tai viikon.
 • Paikallisen liittymän hankkiminen. Jos haluat hankkia paikallisen liittymän kohdemaassa, sinun pitää selvittää, mitkä operaattorit ovat saatavilla ja millaisia liittymiä he tarjoavat. Voit vertailla eri vaihtoehtoja esimerkiksi netissä tai paikallisissa myymälöissä. Huomioi myös, että jotkut operaattorit saattavat vaatia sinulta henkilöllisyystodistusta, osoitetta, pankkitiliä tai muita asiakirjoja liittymän avaamiseksi.
 • Puhelimen yhteensopivuus. Jos haluat käyttää omaa puhelintasi kohdemaassa, sinun pitää varmistaa, että se on yhteensopiva paikallisen verkon kanssa. Tarkista, että puhelimessasi on oikea SIM-kortin koko ja että se tukee kohdemaan taajuuksia ja teknologioita. Voit tarkistaa tämän esimerkiksi puhelimen valmistajan sivuilta tai operaattorin asiakaspalvelusta.

Miten löytää paras puhelinliittymä ulkomailla?

Puhelinliittymän vaihtaminen ulkomailla voi olla hyvä tapa säästää rahaa ja parantaa puheluiden ja netin laatua. Mutta miten löytää paras puhelinliittymä omiin tarpeisiin? Tässä muutamia vinkkejä:

 • Vertaile eri liittymiä. Eri operaattorit tarjoavat erilaisia liittymiä, jotka voivat vaihdella hinnaltaan, nopeudeltaan, datamäärältään ja muilta ominaisuuksiltaan. Vertaile eri liittymiä ja niiden etuja ja haittoja. Voit käyttää apunasi esimerkiksi meidän ilmaista liittymävertailuamme, josta näet kaikki suomalaisten operaattoreiden liittymätarjoukset.
 • Mieti omaa käyttöäsi. Valitse liittymä, joka sopii omaan käyttöösi ja budjettiisi. Mieti, kuinka paljon soitat, tekstaat ja käytät nettiä ulkomailla. Tarvitsetko rajattoman puhe- ja dataliittymän vai riittääkö sinulle pienempi paketti? Haluatko nopean 4G- tai 5G-yhteyden vai pärjäätkö hitaammalla? Haluatko määräaikaisen vai toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen?
 • Tutki paikallisia arvosteluja ja kokemuksia. Jos haluat hankkia paikallisen liittymän kohdemaassa, kannattaa tutustua paikallisten käyttäjien arvosteluihin ja kokemuksiin eri operaattoreista. Näin saat tietoa siitä, mitkä operaattorit ovat luotettavia, asiakaslähtöisiä ja tarjoavat hyvää palvelua. Voit lukea arvosteluja esimerkiksi netistä, sosiaalisesta mediasta tai kysyä suoraan paikallisilta.

Katso liittymätarjoukset vertailusta

Paras puhelinliittymä ulkomailla – Yhteenveto

Puhelinliittymän vaihtaminen ulkomailla voi olla fiksu ratkaisu, jos haluat säästää rahaa ja parantaa puheluiden ja netin laatua. Tämän artikkelin avulla olet toivottavasti saanut hyödyllistä tietoa ja vinkkejä puhelinliittymän vaihtamiseen ulkomailla asuessa.

Tärkeimmät asiat, jotka kannattaa muistaa, ovat:

 • Puhelinliittymän vaihtaminen ulkomailla voi tuoda sinulle halvemmat hinnat, paremman kuuluvuuden ja helpomman asiointin.
 • Puhelinliittymän vaihtaminen ulkomailla vaatii hieman suunnittelua ja selvitystyötä. Sinun pitää huomioida sopimuksen irtisanominen, numeronsiirto, paikallisen liittymän hankkiminen ja puhelimen yhteensopivuus.
 • Paras puhelinliittymä ulkomailla riippuu omista tarpeistasi ja budjetistasi. Vertaile eri liittymiä, mieti omaa käyttöäsi ja tutki paikallisia arvosteluja ja kokemuksia.

Puhelinliittymän vaihtaminen ulkomailla asuessa – Usein kysytyt kysymykset

Tässä osiossa vastaamme usein kysyttyihin kysymyksiin, jotka liittyvät puhelinliittymän vaihtamiseen ulkomailla asuessa. Toivomme, että nämä vastaukset auttavat sinua tekemään oikean valinnan liittymäsi suhteen.

Voinko käyttää suomalaista liittymääni ulkomailla?

Kyllä, voit käyttää suomalaista liittymääsi ulkomailla, mutta se ei välttämättä ole paras vaihtoehto. Jos matkustat EU- tai ETA-maissa, voit käyttää liittymääsi samaan hintaan kuin Suomessa. Jos matkustat muissa maissa, joudut maksamaan ylimääräisiä roaming-maksuja puheluista, tekstiviesteistä ja datan käytöstä. Lisäksi suomalainen liittymä ei välttämättä tarjoa parasta kuuluvuutta ja nopeutta ulkomailla.

Miten voin vaihtaa puhelinliittymää ulkomailla?

Puhelinliittymän vaihtaminen ulkomailla on helppoa ja nopeaa. Sinun tarvitsee vain tehdä uusi sopimus haluamasi operaattorin kanssa ja tilata uusi SIM-kortti. Voit tehdä sopimuksen joko netissä tai paikallisessa myymälässä. Uusi operaattori hoitaa vanhan liittymän irtisanomisen ja numeronsiirron puolestasi. Sinun pitää vain vaihtaa SIM-kortti puhelimeesi, kun saat ilmoituksen siirtohetkestä.

Mitä hyötyjä on vaihtaa puhelinliittymää ulkomailla?

Puhelinliittymän vaihtaminen ulkomailla voi tuoda sinulle useita hyötyjä, kuten:

 • Halvemmat hinnat. Paikallinen liittymä voi olla edullisempi kuin suomalainen, varsinkin jos soitat ja tekstaat paljon paikallisille numeroille. Voit myös saada paremman nettipaketin kuin suomalaisella liittymällä.
 • Parempi kuuluvuus. Paikallinen liittymä voi hyödyntää paremmin kohdemaan verkkoa ja tarjota nopeamman ja luotettavamman yhteyden. Suomalainen liittymä voi joutua vaihtamaan verkkoa usein, mikä voi heikentää signaalia ja hidastaa nettiä.
 • Helpompi asiointi. Paikallinen liittymä voi helpottaa asiointia kohdemaassa, sillä sinulla on paikallinen puhelinnumero, johon sinua voidaan tavoittaa. Voit myös saada parempaa asiakaspalvelua paikalliselta operaattorilta kuin suomalaiselta, jos sinulla on ongelmia liittymän kanssa.

Jussi Yli-Korhonen

Jussi Yli-Korhonen

Kiinnostunut puhelinliittymistä, talouden hoidosta ja markkinoinnista. Olen ylläpitänyt Puhelinliittymät.net-sivustoa vuodesta 2018 lähtien.

Sähköposti

Päivitetty: 9 lokakuun, 2023