Puhelinliittymän irtisanominen (Ohje: Telian, DNA:n, MOI:n ja Elisan liittymän irtisanominen)

Oletko harkinnut puhelinliittymän vaihtamista tai irtisanomista? Jos olet, tämä artikkeli on sinulle.

liittymän irtisanominen

Tässä artikkelissa kerromme, miten voit irtisanoa puhelinliittymäsi helposti ja nopeasti. Lisäksi annamme vinkkejä siitä, mitä kannattaa ottaa huomioon ennen irtisanomista.

Miksi irtisanoa puhelinliittymä?

Puhelinliittymän irtisanominen voi olla hyvä vaihtoehto, jos haluat säästää rahaa tai vaihtaa parempaan liittymään. Puhelinliittymien hinnat ja ominaisuudet vaihtelevat eri operaattoreiden välillä, joten kannattaa vertailla eri vaihtoehtoja säännöllisesti. Voit löytää halvimman puhelinliittymän ilmaisesta vertailustamme.

Puhelinliittymän irtisanominen voi olla myös tarpeen, jos et enää tarvitse liittymää tai haluat siirtyä prepaid-liittymään. Prepaid-liittymässä maksat vain käytöstäsi etukäteen eikä sinulla ole minkäänlaista sitoutumista. Prepaid-liittymät sopivat esimerkiksi lapsille, matkapuhelimiin tai varapuhelimiin.

Miten irtisanoa puhelinliittymä?

Puhelinliittymän irtisanominen riippuu siitä, onko liittymäsi määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva.

Määräaikainen liittymäsopimus on voimassa tietyn ajan, esimerkiksi 12 tai 24 kuukautta, eikä sitä voi yleensä irtisanoa kesken sopimuskauden ilman kuluja.

Toistaiseksi voimassa oleva liittymäsopimus jatkuu niin kauan kuin haluat ja sen voi irtisanoa milloin tahansa.

Miten irtisanoa toistaiseksi voimassa oleva puhelinliittymä?

Toistaiseksi voimassa olevan puhelinliittymän irtisanominen on helppoa ja nopeaa. Voit tehdä sen useimmiten joko operaattorisi verkkosivuilla tai soittamalla asiakaspalveluun. Irtisanomisaika on yleensä kaksi viikkoa, jonka ajan joudut vielä maksamaan liittymän käytöstä.

Tarkista ensin liittymäsopimuksesi tiedot ja varmista, että liittymäsi on toistaiseksi voimassa oleva. Voit tarkistaa sen esimerkiksi operaattorisi verkkosivuilta tai mobiilisovelluksesta kirjautumalla sisään omilla tunnuksillasi. Jos et ole varma liittymäsopimuksesi tyypistä, ota yhteyttä operaattorisi asiakaspalveluun.

Seuraavaksi tee irtisanomisilmoitus operaattorillesi.

Voit tehdä sen joko kirjallisesti tai suullisesti. Kirjallinen ilmoitus on suositeltavaa, koska silloin sinulla on todiste irtisanomisesta. Kirjallisen ilmoituksen voit tehdä esimerkiksi sähköpostilla tai operaattorisi verkkosivuilla. Suullisen ilmoituksen voit tehdä soittamalla operaattorisi asiakaspalvelunumeroon.

Kun olet tehnyt irtisanomisilmoituksen, operaattorisi lähettää sinulle kirjallisen vahvistuksen irtisanomisesta. Vahvistuksessa kerrotaan, milloin liittymäsi päättyy ja mitä sinun tulee tehdä seuraavaksi. Jos haluat siirtää puhelinnumerosi toiselle operaattorille, voit tehdä sen irtisanomisajan aikana tai sen jälkeen.

Jos et halua siirtää numeroasi, voit hävittää SIM-korttisi turvallisesti.

Miten irtisanoa määräaikainen puhelinliittymä?

Määräaikaisen puhelinliittymän irtisanominen on vaikeampaa ja kalliimpaa kuin toistaiseksi voimassa olevan liittymän. Määräaikaisen liittymän irtisanominen kesken sopimuskauden on mahdollista vain tietyissä tilanteissa, kuten muutossa ulkomaille, vakavassa sairaudessa tai operaattorin sopimusrikkomuksessa. Muussa tapauksessa joudut maksamaan sopimuksen purkamisesta aiheutuvat kulut.

Tarkista ensin liittymäsopimuksesi tiedot ja varmista, että liittymäsi on määräaikainen. Voit tarkistaa sen esimerkiksi operaattorisi verkkosivuilta tai mobiilisovelluksesta kirjautumalla sisään omilla tunnuksillasi. Jos et ole varma liittymäsopimuksesi tyypistä, ota yhteyttä operaattorisi asiakaspalveluun.

Seuraavaksi selvitä, onko sinulla perusteltu syy irtisanoa määräaikainen liittymäsopimus kesken sopimuskauden. Jos sinulla on, ota yhteyttä operaattorisi asiakaspalveluun ja kerro tilanteestasi. Operaattori voi vaatia sinulta todistuksia esimerkiksi muutosta tai sairaudesta. Jos operaattori hyväksyy irtisanomisesi, se lähettää sinulle kirjallisen vahvistuksen irtisanomisesta ja kertoo, milloin liittymäsi päättyy ja mitä sinun tulee tehdä seuraavaksi.

Jos sinulla ei ole perusteltua syytä irtisanoa määräaikaista liittymäsopimusta kesken sopimuskauden, voit silti pyytää sopimuksen purkua maksamalla käyttämättä jäävään sopimuskauteen kohdistuvat maksut sekä hinnaston mukaisen irtisanomismaksun. Ota yhteyttä operaattorisi asiakaspalveluun ja pyydä tarjous sopimuksen purkamisesta. Jos hyväksyt tarjouksen, operaattori lähettää sinulle kirjallisen vahvistuksen sopimuksen purkamisesta ja kertoo, milloin liittymäsi päättyy ja mitä sinun tulee tehdä seuraavaksi.

Puhelinliittymän irtisanominen eri operaattoreilla

Puhelinliittymän irtisanominen voi vaihdella hieman eri operaattoreiden välillä. Tämän vuoksi olemme koonneet tähän ohjeet puhelinliittymän irtisanomiseen neljällä suurimmalla operaattorilla: Telialla, DNA:lla, MOI:lla ja Elisalla.

DNA:n liittymän irtisanominen

DNA on yksi Suomen suurimmista teleoperaattoreista, joka tarjoaa sekä toistaiseksi voimassa olevia että määräaikaisia puhelinliittymiä. DNA:n liittymän irtisanominen on mahdollista tehdä kahdella eri tavalla: verkkosivujen kautta tai asiakaspalvelun kautta.

Verkkosivujen kautta

Voit irtisanoa DNA:n liittymän verkkosivujen kautta kirjautumalla Oma DNA -palveluun omilla tunnuksillasi. Oma DNA -palvelussa voit hallinnoida liittymiäsi ja lisäpalvelujasi sekä tarkastella laskujasi ja sopimustietojasi. Voit irtisanoa liittymän seuraavasti:

 1. Kirjaudu Oma DNA -palveluun
 2. Valitse Hallinnoi liittymiä ja laitteita -kohdasta Matkapuhelinliittymät
 3. Etsi ja valitse haluamasi liittymä painamalla liittymätietojen riviä
 4. Valitse Irtisano liittymä
 5. Valitse haluamasi irtisanomispäivämäärä ja valitse halutessasi ilmoitus sähköpostiin tai tekstiviestillä irtisanomispäivänä
 6. Valitse Vahvista -painike sivun oikeasta alakulmasta

DNA lähettää sinulle kirjallisen vahvistuksen irtisanomisesta sähköpostiisi tai tekstiviestillä. Irtisanomisaika on kaksi viikkoa, jonka ajan joudut vielä maksamaan liittymän käytöstä.

Asiakaspalvelun kautta

Voit myös irtisanoa DNA:n liittymän asiakaspalvelun kautta soittamalla asiakaspalvelunumeroon 044 144 044. Asiakaspalvelu on avoinna ma – pe 8:00 – 18:00 ja la 9:00 – 16:30. Voit myös lähettää sähköpostia osoitteeseen asiakaspalvelu@dna.fi tai käyttää chat-palvelua dna.fi-sivuilla.

Asiakaspalvelussa sinua pyydetään tunnistautumaan puhelinnumerollasi ja salasanallasi tai pankkitunnuksillasi. Kerro asiakaspalvelijalle, että haluat irtisanoa liittymän ja ilmoita haluamasi irtisanomispäivämäärä. DNA lähettää sinulle kirjallisen vahvistuksen irtisanomisesta sähköpostiisi tai tekstiviestillä. Irtisanomisaika on kaksi viikkoa, jonka ajan joudut vielä maksamaan liittymän käytöstä.

MOI:n liittymän irtisanominen

MOI on uudempi teleoperaattori, joka tarjoaa edullisia ja yksinkertaisia puhelinliittymiä ilman määräaikaisuuksia tai sitoutumisia. MOI:n liittymän irtisanominen on helppoa ja nopeaa verkkosivujen kautta.

Verkkosivujen kautta

Voit irtisanoa MOI:n liittymän verkkosivujen kautta kirjautumalla Oma MOI -palveluun omilla tunnuksillasi. Oma MOI -palvelussa voit hallinnoida liittymiäsi ja lisäpalvelujasi sekä tarkastella laskujasi ja sopimustietojasi. Voit irtisanoa liittymän seuraavasti:

 1. Kirjaudu Oma MOI -palveluun moi.fi/kirjaudu
 2. Valitse Liittymät -välilehti
 3. Etsi ja valitse haluamasi liittymä painamalla liittymän numeroa
 4. Valitse Irtisano liittymä -painike
 5. Vahvista irtisanominen

MOI lähettää sinulle kirjallisen vahvistuksen irtisanomisesta sähköpostiisi. Irtisanomisaika on kaksi viikkoa, jonka ajan joudut vielä maksamaan liittymän käytöstä.

Elisan liittymän irtisanominen

Elisa on yksi Suomen suurimmista teleoperaattoreista, joka tarjoaa sekä toistaiseksi voimassa olevia että määräaikaisia puhelinliittymiä. Elisan liittymän irtisanominen onnistuu joko verkkosivujen kautta tai asiakaspalvelun kautta.

Verkkosivujen kautta

Voit irtisanoa Elisan liittymän verkkosivujen kautta kirjautumalla OmaElisa-palveluun omilla tunnuksillasi. OmaElisa-palvelussa voit hallinnoida liittymiäsi ja lisäpalvelujasi sekä tarkastella laskujasi ja sopimustietojasi. Voit irtisanoa liittymän seuraavasti:

 1. Kirjaudu OmaElisa-palveluun
 2. Valitse Liittymät ja palvelut -välilehti
 3. Etsi ja valitse haluamasi liittymä painamalla liittymän numeroa
 4. Valitse Irtisano -painike
 5. Valitse haluamasi irtisanomispäivämäärä ja vahvista irtisanominen

Elisa lähettää sinulle kirjallisen vahvistuksen irtisanomisesta sähköpostiisi tai tekstiviestillä. Irtisanomisaika on kaksi viikkoa, jonka ajan joudut vielä maksamaan liittymän käytöstä.

Asiakaspalvelun kautta

Voit myös irtisanoa Elisan liittymän asiakaspalvelun kautta soittamalla asiakaspalvelunumeroon 01019 0240 (mpm/pvm). Asiakaspalvelu on avoinna ma – pe 8:00 – 20:00 ja la – su 9:00 – 16:30. Voit myös lähettää sähköpostia osoitteeseen asiakaspalvelu@elisa.fi tai käyttää chat-palvelua elisa.fi-sivuilla.

Asiakaspalvelussa sinua pyydetään tunnistautumaan puhelinnumerollasi ja salasanallasi tai pankkitunnuksillasi. Kerro asiakaspalvelijalle, että haluat irtisanoa liittymän ja ilmoita haluamasi irtisanomispäivämäärä. Elisa lähettää sinulle kirjallisen vahvistuksen irtisanomisesta sähköpostiisi tai tekstiviestillä. Irtisanomisaika on kaksi viikkoa, jonka ajan joudut vielä maksamaan liittymän käytöstä.

Telian liittymän irtisanominen

Telia on yksi Suomen suurimmista teleoperaattoreista, joka tarjoaa sekä toistaiseksi voimassa olevia että määräaikaisia puhelinliittymiä. Telian liittymän irtisanominen onnistuu joko verkkosivujen kautta tai asiakaspalvelun kautta.

Verkkosivujen kautta

Voit irtisanoa Telian liittymän verkkosivujen kautta kirjautumalla Minun Telia -palveluun omilla tunnuksillasi. Minun Telia -palvelussa voit hallinnoida liittymiäsi ja lisäpalvelujasi sekä tarkastella laskujasi ja sopimustietojasi. Voit irtisanoa liittymän seuraavasti:

 1. Kirjaudu Minun Telia -palveluun
 2. Valitse Liittymät ja palvelut -välilehti
 3. Etsi ja valitse haluamasi liittymä painamalla Hallinnoi tilausta -nappia
 4. Valitse Sopimuksen irtisanominen
 5. Jatka eteenpäin ja täytä tarvittavat tiedot

Telia lähettää sinulle kirjallisen vahvistuksen irtisanomisesta sähköpostiisi tai tekstiviestillä. Irtisanomisaika on kaksi viikkoa, jonka ajan joudut vielä maksamaan liittymän käytöstä.

Asiakaspalvelun kautta

Voit myös irtisanoa Telian liittymän asiakaspalvelun kautta soittamalla asiakaspalvelunumeroon 020 690 400 (mpm/pvm). Asiakaspalvelu on avoinna ma – pe 8:00 – 20:00 ja la – su 9:00 – 17:00. Voit myös lähettää sähköpostia osoitteeseen asiakaspalvelu@telia.fi tai käyttää chat-palvelua telia.fi-sivuilla.

Asiakaspalvelussa sinua pyydetään tunnistautumaan puhelinnumerollasi ja salasanallasi tai pankkitunnuksillasi. Kerro asiakaspalvelijalle, että haluat irtisanoa liittymän ja ilmoita haluamasi irtisanomispäivämäärä. Telia lähettää sinulle kirjallisen vahvistuksen irtisanomisesta sähköpostiisi tai tekstiviestillä. Irtisanomisaika on kaksi viikkoa, jonka ajan joudut vielä maksamaan liittymän käytöstä.

Vertaa parhaat puhelinliittymät meidän ilmaisesta vertailusta

Nyt kun tiedät, miten voit irtisanoa puhelinliittymäsi eri operaattoreilla, kannattaa vertailla eri vaihtoehtoja ja löytää itsellesi sopivin ja edullisin liittymä. Meidän ilmaisessa vertailussamme voit verrata eri operaattoreiden puhelinliittymiä helposti ja nopeasti. Voit valita haluamasi ominaisuudet, kuten puheajan, tekstiviestit, datamäärän ja nopeuden sekä nähdä hintavertailun eri liittymistä.

Vertailussamme näet myös eri operaattoreiden tarjoukset ja alennukset sekä DNA-asiakasetuhinnat DNA:n puhelinliittymäasiakkaille. Voit tilata haluamasi liittymän suoraan vertailusta klikkaamalla tilauslinkkiä. Jos haluat siirtää nykyisen puhelinnumerosi uuteen liittymään, voit tehdä sen tilauksen yhteydessä.

Älä maksa liikaa puhelinliittymästäsi, vaan vertaa parhaat puhelinliittymät meidän ilmaisesta vertailustamme ja säästä rahaa!

Vertaa parhaat puhelinliittymät tästä


Jussi Yli-Korhonen

Jussi Yli-Korhonen

Kiinnostunut puhelinliittymistä, talouden hoidosta ja markkinoinnista. Olen ylläpitänyt Puhelinliittymät.net-sivustoa vuodesta 2018 lähtien.

Sähköposti

Päivitetty: 9 lokakuun, 2023