Puhelinliittymän irtisanominen väliaikaisesti (Ohje: Elisa, Telia, DNA, Moi)

Joskus voi tulla tilanne, jossa haluat sulkea puhelinliittymäsi väliaikaisesti. Syitä voi olla esimerkiksi puhelimen katoaminen, varastaminen, rikkoutuminen tai pitkä ulkomaanmatka.

irtisano liittymä väliaikaisesti

Väliaikainen sulkeminen tarkoittaa, että liittymäsi ei ole käytettävissä, mutta voit avata sen uudelleen myöhemmin ilman uutta sopimusta tai numeroa. Tässä artikkelissa kerromme, miten voit sulkea liittymäsi väliaikaisesti eri operaattoreilla ja mitä sinun tulee ottaa huomioon.

Katso ohjeet eri operaattoreille:

Miksi sulkea liittymä väliaikaisesti?

Väliaikainen sulkeminen voi olla hyvä vaihtoehto, jos et halua irtisanoa liittymääsi kokonaan, mutta et myöskään tarvitse sitä jonkin aikaa.

Väliaikainen sulkeminen voi tuoda sinulle seuraavia etuja:

 • Voit estää liittymäsi väärinkäytön, jos puhelimesi on kadonnut tai varastettu. Näin et joudu maksamaan mahdollisia ylimääräisiä kuluja, joita joku muu on tehnyt liittymälläsi.
 • Voit säästää rahaa, jos et käytä liittymääsi pitkään aikaan. Jotkut operaattorit veloittavat vain pienemmän kuukausimaksun tai eivät lainkaan, kun liittymä on suljettuna.
 • Voit säilyttää nykyisen numerosi ja sopimuksesi, kun avaat liittymän uudelleen. Sinun ei tarvitse tehdä uutta sopimusta tai siirtää numeroasi toiselle operaattorille.

Mitä huomioida ennen liittymän sulkemista?

Ennen kuin päätät sulkea liittymäsi väliaikaisesti, kannattaa tarkistaa seuraavat asiat:

 • Onko liittymälläsi määräaikainen sopimus vai toistaiseksi voimassa oleva sopimus? Määräaikaista sopimusta ei voi yleensä sulkea väliaikaisesti ilman erillistä sopimusta operaattorin kanssa. Jos yrität sulkea määräaikaisen sopimuksen kesken sopimuskauden, saatat joutua maksamaan sopimussakkoa tai muita kuluja.
 • Kuinka kauan voit pitää liittymän suljettuna? Eri operaattoreilla on erilaisia sääntöjä siitä, kuinka kauan voit pitää liittymän suljettuna ja miten se vaikuttaa sopimuksesi voimassaoloon. Jotkut operaattorit sallivat vain lyhyen sulkemisajan (esim. 1-3 kuukautta), kun taas toiset antavat pidemmän ajan (esim. 6-12 kuukautta). Jos pidät liittymän suljettuna pidempään kuin sallitaan, saatat menettää numerosi ja sopimuksesi.
 • Kuinka paljon maksat liittymän sulkemisesta ja avaamisesta? Eri operaattorit veloittavat eri tavoin liittymän sulkemisesta ja avaamisesta. Jotkut operaattorit eivät veloita mitään, kun taas toiset veloittavat kertamaksun tai lisämaksun kuukausimaksuun. Tarkista siis etukäteen, paljonko joudut maksamaan liittymän sulkemisesta ja avaamisesta.

Miten sulkea liittymä väliaikaisesti eri operaattoreilla?

Tämän osion alla kerromme, miten voit sulkea liittymäsi väliaikaisesti Elisan, Telian, DNA:n ja Moi:n kanssa. Huomaa, että ohjeet voivat muuttua ajan myötä, joten tarkista aina ajantasaiset tiedot operaattorisi verkkosivuilta tai asiakaspalvelusta.

Elisa liittymän sulkeminen väliaikaisesti

Elisan liittymän sulkeminen väliaikaisesti onnistuu seuraavasti:

 • Kirjaudu OmaElisa-palveluun ja valitse liittymä, jonka haluat sulkea.
 • Valitse Liittymän tilapäinen sulku ja vahvista sulkeminen.
 • Voit avata liittymän uudelleen samasta paikasta tai soittamalla asiakaspalveluun.

Elisan liittymän sulkemisesta ja avaamisesta ei veloiteta mitään. Voit pitää liittymän suljettuna enintään 12 kuukautta. Jos et avaa liittymää tuona aikana, se irtisanotaan automaattisesti.

Jos haluat tilata uuden SIM-kortin kadonneen tilalle, se maksaa 4,90 euroa.

Tarkista Elisan liittymien hinnat

Telia liittymän sulkeminen väliaikaisesti

Telia liittymän sulkeminen väliaikaisesti onnistuu seuraavasti:

 • Kirjaudu Minun Telia -palveluun ja valitse liittymä, jonka haluat sulkea.
 • Valitse Hallinnoi tilausta ja sitten Sopimuksen irtisanominen.
 • Valitse Sulje liittymä tilapäisesti ja vahvista sulkeminen.
 • Voit avata liittymän uudelleen samasta paikasta tai soittamalla asiakaspalveluun.

Telia veloittaa liittymän sulkemisesta ja avaamisesta kertaluonteisen maksun, joka on 5,90 euroa. Voit pitää liittymän suljettuna enintään 12 kuukautta. Jos et avaa liittymää tuona aikana, se irtisanotaan automaattisesti. Jos haluat tilata uuden SIM-kortin kadonneen tilalle, se maksaa 4,90 euroa.

Tarkista Elisan liittymien hinnat

DNA liittymän sulkeminen väliaikaisesti

DNA liittymän sulkeminen väliaikaisesti onnistuu seuraavasti:

 • Kirjaudu Oma DNA -palveluun ja valitse liittymä, jonka haluat sulkea.
 • Valitse Hallinnoi liittymiä ja laitteita -kohdasta Matkapuhelinliittymät.
 • Valitse Sulje liittymä tilapäisesti ja vahvista sulkeminen.
 • Voit avata liittymän uudelleen samasta paikasta tai soittamalla asiakaspalveluun.

DNA veloittaa liittymän sulkemisesta ja avaamisesta kertaluonteisen maksun, joka on 4,90 euroa. Voit pitää liittymän suljettuna enintään 12 kuukautta. Jos et avaa liittymää tuona aikana, se irtisanotaan automaattisesti. Jos haluat tilata uuden SIM-kortin kadonneen tilalle, se maksaa 4,90 euroa.

Tarkista Elisan liittymien hinnat

Moi liittymän sulkeminen väliaikaisesti

Moi liittymän sulkeminen väliaikaisesti onnistuu seuraavasti:

 • Kirjaudu Mun Moi -palveluun ja valitse Asiakaspalvelu-välilehti.
 • Lähetä yhteydenottopyyntö asiakaspalveluun ja kerro, että haluat sulkea liittymäsi väliaikaisesti.
 • Asiakaspalvelija ottaa sinuun yhteyttä puhelimitse ja hoitaa sulkemisen puolestasi.
 • Voit avata liittymän uudelleen ottamalla yhteyttä asiakaspalveluun uudestaan.

Moi ei veloita mitään liittymän sulkemisesta ja avaamisesta. Voit pitää liittymän suljettuna niin kauan kuin haluat. Jos et avaa liittymää uudelleen 12 kuukauden kuluessa, se irtisanotaan automaattisesti. Jos haluat tilata uuden SIM-kortin kadonneen tilalle, se maksaa 4,90 euroa.

Tarkista Elisan liittymien hinnat

Miten valita paras liittymä uudelleen avaamisen jälkeen?

Kun olet päättänyt avata liittymäsi uudelleen, kannattaa vertailla eri operaattoreiden tarjouksia ja valita se, joka sopii parhaiten sinun tarpeisiisi. Voit käyttää meidän ilmaista liittymävertailuamme, joka löytyy täältä: Vertaa parhaat puhelinliittymät.

Liittymävertailussamme voit vertailla eri operaattoreiden hintoja, dataa, puheluita, tekstiviestejä ja muita ominaisuuksia. Voit myös tilata haluamasi liittymän suoraan vertailusta.

Jos olet tyytyväinen nykyiseen operaattoriisi ja liittymääsi, voit avata sen uudelleen ilman muutoksia. Jos haluat vaihtaa toiseen operaattoriin tai liittymään, voit tehdä sen helposti siirtämällä numerosi uuteen liittymään. Numeronsiirto on maksutonta ja vie yleensä vain muutaman tunnin.

Näin suljet liittymän väliaikaisesti – tiivistettynä

Tässä artikkelissa olemme kertoneet, miten voit sulkea puhelinliittymäsi väliaikaisesti ja mitä sinun tulee ottaa huomioon ennen sitä. Tässä vielä tiivistelmä tärkeimmistä kohdista:

 • Väliaikainen sulkeminen voi olla hyvä vaihtoehto, jos et tarvitse liittymääsi jonkin aikaa, mutta et halua irtisanoa sitä kokonaan.
 • Väliaikainen sulkeminen voi estää liittymäsi väärinkäytön, säästää rahaa ja säilyttää numerosi ja sopimuksesi.
 • Ennen liittymän sulkemista tarkista, onko sinulla määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sopimus, kuinka kauan voit pitää liittymän suljettuna ja kuinka paljon maksat sulkemisesta ja avaamisesta.
 • Voit sulkea liittymän väliaikaisesti kirjautumalla operaattorisi verkkopalveluun tai ottamalla yhteyttä asiakaspalveluun.
 • Kun avaat liittymän uudelleen, vertaile eri operaattoreiden tarjouksia ja valitse paras liittymä sinulle.

Usein kysytyt kysymykset puhelinliittymän väliaikaisesta sulkemisesta

Tässä osiossa vastaamme usein kysyttyihin kysymyksiin puhelinliittymän väliaikaisesta sulkemisesta. Jos et löydä vastausta kysymykseesi täältä, voit ottaa yhteyttä meihin tai operaattorisi asiakaspalveluun.

Voinko sulkea liittymäni väliaikaisesti, jos olen ulkomailla?

Kyllä, voit sulkea liittymäsi väliaikaisesti, jos olet ulkomailla. Voit tehdä sen kirjautumalla operaattorisi verkkopalveluun tai ottamalla yhteyttä asiakaspalveluun. Huomaa, että jos olet ulkomailla, sinun täytyy käyttää roaming-palvelua soittaaksesi asiakaspalveluun, mikä voi aiheuttaa lisäkuluja.

Voinko sulkea liittymäni väliaikaisesti, jos minulla on useampi liittymä?

Kyllä, voit sulkea liittymäsi väliaikaisesti, jos sinulla on useampi liittymä. Voit valita, haluatko sulkea kaikki liittymät vai vain osan niistä. Jos sinulla on esimerkiksi perhe- tai kimppaliittymä, voit sulkea vain yhden tai muutaman liittymän ja jättää muut auki.

Voinko käyttää muita palveluita, kun liittymäni on suljettuna?

Et voi käyttää muita palveluita, kun liittymäsi on suljettuna. Tämä tarkoittaa, että et voi soittaa, lähettää tekstiviestejä, käyttää dataa tai muita lisäpalveluita. Et myöskään voi vastaanottaa puheluita tai viestejä. Jos haluat käyttää muita palveluita, sinun täytyy avata liittymäsi uudelleen.

Mitä tapahtuu laskulleni, kun liittymäni on suljettuna?

Laskusi riippuu siitä, mikä operaattori ja liittymä sinulla on. Jotkut operaattorit veloittavat vain pienemmän kuukausimaksun tai eivät lainkaan, kun liittymä on suljettuna. Toiset operaattorit veloittavat normaalin kuukausimaksun tai lisämaksun sulkemisesta ja avaamisesta. Tarkista siis etukäteen, paljonko joudut maksamaan laskuasi, kun liittymäsi on suljettuna.

Miten voin tarkistaa, onko liittymäni suljettu vai avoinna?

Voit tarkistaa liittymäsi tilan kirjautumalla operaattorisi verkkopalveluun tai soittamalla asiakaspalveluun. Voit myös kokeilla soittaa puhelimellasi toiseen numeroon tai lähettää tekstiviestin. Jos et saa yhteyttä tai viesti ei mene perille, liittymäsi on todennäköisesti suljettu.

Miten voin avata liittymäni uudelleen?

Voit avata liittymän uudelleen kirjautumalla operaattorisi verkkopalveluun tai ottamalla yhteyttä asiakaspalveluun. Huomaa, että jos olet ulkomailla, sinun täytyy käyttää roaming-palvelua soittaaksesi asiakaspalveluun, mikä voi aiheuttaa lisäkuluja.

Onko väliaikainen sulkeminen sama kuin irtisanominen?

Ei ole. Väliaikainen sulkeminen tarkoittaa, että liittymänne ei ole käytettävissänne jonkin aikaa, mutta voitte avata sen uudelleen myöhemmin ilman uutta sopimusta tai numeroa. Irtisanominen tarkoittaa, että lopetatte liittymänne kokonaan ja menetätte numerosi ja sopimuksenne. Jos haluatte irtisanoa liittymänne, teidän täytyy tehdä se erikseen operaattorinne kanssa.


Jussi Yli-Korhonen

Jussi Yli-Korhonen

Kiinnostunut puhelinliittymistä, talouden hoidosta ja markkinoinnista. Olen ylläpitänyt Puhelinliittymät.net-sivustoa vuodesta 2018 lähtien.

Sähköposti

Päivitetty: 9 lokakuun, 2023