Puhelinliittymä seniorille: mitä kannattaa huomioida?

Puhelinliittymä on nykyaikana välttämätön väline yhteydenpitoon, tiedonhakuun ja viihteeseen. Senioreille puhelinliittymän valinta voi kuitenkin olla haastavaa, sillä tarjolla on monenlaisia vaihtoehtoja eri operaattoreilta.

liittymä seniorille

Miten löytää itselle sopiva puhelinliittymä, joka on helppokäyttöinen, edullinen ja kattava? Tässä artikkelissa kerromme, mitä kannattaa ottaa huomioon puhelinliittymää seniorille hankkiessa.

Miksi puhelinliittymä on tärkeä seniorille?

Puhelinliittymän avulla seniori voi pitää yhteyttä perheeseensä, ystäviinsä ja muihin läheisiinsä helposti ja vaivattomasti. Puhelimen avulla voi soittaa, lähettää tekstiviestejä tai jopa nähdä toisen kasvot videopuhelun avulla.

Puhelinliittymän avulla seniori voi myös pysyä ajan tasalla maailman tapahtumista, harrastaa erilaisia asioita netissä tai nauttia viihdesisällöistä, kuten musiikista, elokuvista tai peleistä. Puhelinliittymän avulla seniori voi myös turvata itsensä hätätilanteissa, sillä puhelimella voi soittaa nopeasti apua tarvittaessa.

Mitkä ovat puhelinliittymän tärkeimmät ominaisuudet seniorille?

Puhelinliittymän valinnassa seniorin kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin ominaisuuksiin:

 • Helppokäyttöisyys: Puhelinliittymän pitää olla yksinkertainen ja selkeä käyttää. Seniorin ei tarvitse maksaa turhista lisäpalveluista tai ominaisuuksista, joita ei käytä. Puhelinliittymän pitää myös toimia luotettavasti ja nopeasti siellä, missä seniori asuu tai liikkuu.
 • Edullisuus: Puhelinliittymän pitää olla kustannustehokas ja vastata seniorin tarpeita. Seniorin ei kannata maksaa liikaa puheluista, tekstiviesteistä tai netinkäytöstä, jos niitä ei käytetä paljon. Toisaalta seniorin kannattaa valita riittävän suuri nettipaketti, jos hän haluaa käyttää nettiä paljon esimerkiksi videopuheluihin tai viihteeseen.
 • Kattavuus: Puhelinliittymän pitää tarjota hyvä kuuluvuus ja nettiyhteys siellä, missä seniori asuu tai liikkuu. Seniorin kannattaa selvittää, mikä operaattori tarjoaa parhaan verkon hänen alueellaan. Jos seniori matkustaa paljon ulkomaille, hänen kannattaa valita puhelinliittymä, joka sisältää edulliset roaming-hinnat tai rajattoman netinkäytön Pohjolassa ja Baltiassa.

Miten vertailla eri puhelinliittymiä?

Puhelinliittymiä vertaillessa seniorin kannattaa miettiä ensin omaa puhelimen käyttötapaansa ja tarpeitaan. Kuinka paljon hän soittaa tai lähettää tekstiviestejä kuukaudessa? Kuinka paljon hän käyttää nettiä ja mihin tarkoitukseen? Haluaako hän puhelinliittymän, jossa on kiinteä kuukausimaksu vai sellaisen, jossa maksaa vain käytön mukaan? Haluaako hän puhelinliittymän, joka sisältää myös muita palveluita, kuten musiikkia, elokuvia tai turvapalveluita?

Kun seniori on selvillä omista tarpeistaan, hän voi vertailla eri operaattoreiden tarjoamia puhelinliittymiä. Vertailussa kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin seikkoihin:

 • Hinta: Kuinka paljon puhelinliittymä maksaa kuukaudessa? Mitä hintaan sisältyy? Onko hinta kiinteä vai vaihteleva? Onko hintaan lisätty muita kuluja, kuten avausmaksu, laskutuslisä tai paperilaskumaksu?
 • Sisältö: Kuinka paljon puhelinliittymä sisältää puheluita, tekstiviestejä ja nettiä? Onko netti rajaton vai rajoitettu? Onko netin nopeus riittävä seniorin tarpeisiin? Onko puhelinliittymässä muita etuja tai palveluita, kuten musiikkia, elokuvia tai turvapalveluita?
 • Laatu: Kuinka hyvä on puhelinliittymän kuuluvuus ja nettiyhteys seniorin asuinalueella ja muissa paikoissa, joissa hän liikkuu? Kuinka hyvä on operaattorin asiakaspalvelu ja neuvonta? Onko operaattorilla hyvä maine ja luotettavuus?

Vertailun helpottamiseksi seniori voi käyttää meidän ilmaista liittymävertailuamme.

Liittymävertailussa voit nähdä eri operaattoreiden tarjoamat puhelinliittymät hintoineen ja sisältöineen. Liittymävertailusta voi myös tilata haluamansa puhelinliittymän suoraan netistä.

Esimerkkejä hyvistä puhelinliittymistä senioreille

Tässä on muutamia esimerkkejä puhelinliittymistä, jotka sopivat hyvin senioreille eri tilanteissa:

 • DNA Puhe: Tämä on yksinkertainen ja edullinen puhelinliittymä, joka sopii seniorille, joka ei käytä nettiä lainkaan. Puhelut ja tekstiviestit maksavat vain 0,07 € / min / kpl. Liittymän kuukausimaksu on alkaen 4,90 €. Liittymään ei sisälly tiedonsiirtoa. Liittymän voi tilata täältä.
 • Elisa Saunalahti Tarkka Puhe: Tämä on toinen yksinkertainen ja edullinen puhelinliittymä ilman nettiä. Puhelut ja tekstiviestit maksavat vain 0,069 € / min / kpl. Liittymän kuukausimaksu on alkaen 4,90 €. Liittymään ei sisälly tiedonsiirtoa. Liittymän voi tilata täältä.
 • Moi Mobiili: Tämä on joustava ja edullinen puhelinliittymä, joka sopii seniorille, joka käyttää nettiä vähän tai kohtalaisesti. Puhelut maksavat vain 0,055 € / min. Tekstiviestit ovat ilmaisia. Netti maksaa 6 € / 4 Gt. Liittymän kuukausimaksu on alkaen 6 €. Liittymään sisältyy myös 4Gt simmi. Tilaa nyt.
 • Telia Rajaton 4G: Tämä on kattava ja nopea puhelinliittymä, joka sopii seniorille, joka käyttää nettiä paljon ja haluaa hyvän kuuluvuuden. Puhelut ja tekstiviestit ovat rajattomia. Netti on rajaton Suomessa, Pohjolassa ja Baltiassa. Netin maksiminopeus on 100 Mbit/s. Liittymän kuukausimaksu on alkaen 24,90 €. Liittymän voi tilata täältä.
 • DNA Rajaton 4G 10M: Tämä on edullinen ja riittävä puhelinliittymä, joka sopii seniorille, joka käyttää nettiä kohtalaisesti ja haluaa rajattoman netin. Puhelut ja tekstiviestit ovat rajattomia. Netti on rajaton Suomessa, Pohjolassa ja Baltiassa. Netin maksiminopeus on 10 Mbit/s. Liittymän kuukausimaksu on alkaen 24,99 € / 12 kk. Liittymän voi tilata täältä.
 • Elisa Saunalahti Huoleton 4G: Tämä on laadukas ja monipuolinen puhelinliittymä, joka sopii seniorille, joka käyttää nettiä runsaasti ja haluaa hyödyntää muita palveluita. Puhelut ja tekstiviestit ovat rajattomia. Netti on rajaton Suomessa, Pohjolassa ja Baltiassa. Netin maksiminopeus on 150 Mbit/s. Liittymään sisältyy myös Elisa Viihde Aitio & Viaplay Total -palvelu, joka tarjoaa elokuvia, sarjoja ja urheilua. Liittymän kuukausimaksu on alkaen 34,90 € / 24 kk. Liittymän voi tilata täältä.

Usein kysytyt kysymykset puhelinliittymistä senioreille

Tässä osiossa vastaamme yleisimpiin kysymyksiin, joita senioreilla saattaa olla puhelinliittymistä. Jos et löydä vastausta omaan kysymykseesi, voit ottaa yhteyttä meihin tai haluamaasi operaattoriin.

Mitä tarkoittaa 4G ja 5G?

4G ja 5G ovat netin nopeusluokkia, jotka kertovat, kuinka nopeasti voit ladata ja lähettää tietoa puhelimellasi. 4G on nykyisin yleisin ja laajimmin saatavilla oleva nettiyhteys, joka mahdollistaa esimerkiksi videopuhelut ja sujuvan nettisurffailun. 5G on uudempi ja nopeampi nettiyhteys, joka tarjoaa entistä paremman laadun ja luotettavuuden. 5G on kuitenkin vielä kehittyvä teknologia, joka ei ole saatavilla kaikkialla.

Tarvitsenko nettiä puhelinliittymääni?

Netti on hyödyllinen ominaisuus puhelinliittymässä, sillä sen avulla voit käyttää monia palveluita ja sovelluksia puhelimellasi. Netti mahdollistaa esimerkiksi sähköpostin lukemisen, uutisten seuraamisen, karttojen käyttämisen, musiikin kuuntelun ja videopuhelut.

Netti voi myös tuoda iloa ja viihdettä elämääsi, sillä voit katsoa elokuvia, sarjoja tai pelejä puhelimellasi. Netti ei kuitenkaan ole välttämätön ominaisuus puhelinliittymässä, jos et käytä sitä lainkaan tai hyvin vähän. Voit valita puhelinliittymän ilman nettiä tai sellaisen, jossa maksat netistä vain käytön mukaan.

Löydä paras nettiliittymä.

Mitkä ovat parhaat puhelimet senioreille?

Puhelimen valinta on pitkälti makuasia, mutta senioreille sopivat yleensä puhelimet, jotka ovat helppokäyttöisiä, selkeitä ja kestäviä. Puhelimen pitäisi olla myös sopivan kokoinen ja painoinen, jotta se on mukava kädessä ja taskussa. Puhelimen näytön pitäisi olla tarpeeksi iso ja kirkas, jotta tekstit ja kuvat näkyvät hyvin. Puhelimen äänen pitäisi olla voimakas ja selkeä, jotta puhelut onnistuvat hyvin. Puhelimen akun pitäisi kestää pitkään, jotta sitä ei tarvitse ladata usein.

Esimerkkejä hyvistä puhelimista senioreille ovat:

 • Doro: Doro on ruotsalainen puhelinvalmistaja, joka on erikoistunut senioripuhelimiin. Doro-puhelimet ovat yksinkertaisia ja helppokäyttöisiä, ja niissä on suuret näppäimet ja näytöt. Doro-puhelimissa on myös turvanappi, jolla voi soittaa hätäpuhelun valmiiksi asetettuihin numeroihin. Doro-puhelimia on sekä peruspuhelimia että älypuhelimia.
 • Nokia: Nokia on suomalainen puhelinvalmistaja, joka tunnetaan laadukkaista ja kestävistä puhelimistaan. Nokia-puhelimia on monenlaisia ja hintaisia, mutta niissä on yleensä selkeät käyttöliittymät ja hyvät akut. Nokia-puhelimissa on myös usein FM-radio, taskulamppu ja muistikorttipaikka. Nokia-puhelimia on sekä peruspuhelimia että älypuhelimia.
 • iPhone: iPhone on Applen valmistama älypuhelin, joka on tunnettu tyylikkäästä muotoilustaan ja monipuolisista ominaisuuksistaan. iPhone sopii seniorille, joka haluaa käyttää nettiä paljon ja hyödyntää erilaisia sovelluksia. iPhone on helppokäyttöinen ja intuitiivinen, ja siinä on suuri ja kirkas kosketusnäyttö. iPhone-puhelimissa on myös laadukkaat kamerat ja äänentoisto.

Osta puhelin Elisalta.

Miten voin vaihtaa puhelinliittymää?

Puhelinliittymän vaihtaminen on nykyisin helppoa ja nopeaa. Voit vaihtaa puhelinliittymää seuraavasti:

 • Vertaile eri operaattoreiden tarjoamia puhelinliittymiä ja valitse itsellesi sopivin. Voit käyttää meidän ilmaista liittymävertailuamme.
 • Tilaa uusi puhelinliittymä netistä tai operaattorin myymälästä. Saat uuden sim-kortin postitse tai voit noutaa sen myymälästä.
 • Aktivoi uusi sim-kortti ohjeiden mukaan. Voit säilyttää vanhan puhelinnumerosi tai saada uuden numeron.
 • Irtisano vanha puhelinliittymäsi operaattoriltasi. Huomioi mahdolliset irtisanomisajat ja -maksut.

Mitkä ovat parhaat operaattorit senioreille?

Operaattorin valinta riippuu siitä, millaisen puhelinliittymän haluat ja missä asut tai liikut. Eri operaattoreilla on erilaisia etuja ja haittoja senioreille.


Jussi Yli-Korhonen

Jussi Yli-Korhonen

Kiinnostunut puhelinliittymistä, talouden hoidosta ja markkinoinnista. Olen ylläpitänyt Puhelinliittymät.net-sivustoa vuodesta 2018 lähtien.

Sähköposti

Päivitetty: 9 lokakuun, 2023