Puhelimen käyttö lentokoneessa: Bluetooth, Wifi, puhelut ja netti

Oletko koskaan miettinyt, miksi lentokoneessa ei saa käyttää puhelinta tai muita langattomia laitteita? Tai oletko kyllästynyt siihen, että et voi soittaa, lähettää viestejä tai surffata netissä lennon aikana?

Lentokoneessa ei saa käyttää puhelinta ilman lentokonetilaa, koska matkapuhelinsignaalit saattavat häiritä lentokoneen navigointi- ja laskeutumisjärjestelmiä. Puhelinsignaalien ja navigointijärjestelmien välinen suhde ei ole kuitenkaan tarkkaa tiedettä.

miksi puhelinta ei saa käyttää lentokoneessa

Tässä artikkelissa kerron sinulle, mitä sääntöjä ja mahdollisuuksia puhelimen käyttöön lentokoneessa liittyy. Käyn läpi eri laitteiden, kuten Bluetooth-kuulokkeiden, Wifi-yhteyden, puheluiden ja netin käytön hyödyt ja haitat sekä sen, miten voit valita parhaan puhelinliittymän lentomatkailuun. Olen itse kokenut puhelinliittymäekspertti, jolla on vuosien kokemus aiheesta. Olen myös matkustanut paljon ja testannut eri operaattoreiden liittymiä eri maissa.

Tämän artikkelin luettuasi tiedät kaiken oleellisen puhelimen käytöstä lentokoneessa ja osaat valita itsellesi sopivan liittymän. Lisäksi saat vinkkejä siihen, miten voit viihdyttää itseäsi lennolla ilman nettiyhteyttä. Lopuksi vertailemme parhaat puhelinliittymät meidän ilmaisesta vertailustamme, josta löydät halvimman ja parhaan vaihtoehdon sinulle.

Miksi lentokoneessa ei saa käyttää puhelinta?

Lentokoneessa ei saa käyttää puhelinta tai muita langattomia laitteita ilman lentotilaa, koska ne voivat aiheuttaa häiriöitä lentokoneen omille laitteille ja järjestelmille. Esimerkiksi navigointijärjestelmät, radioliikenne ja ohjaamon instrumentit voivat olla herkkiä ulkopuolisille signaaleille. Jos puhelin tai muu laite lähettää tai vastaanottaa signaaleja lennon aikana, se voi häiritä näitä tärkeitä toimintoja ja vaarantaa turvallisuuden.

Lisäksi puhelimen käyttö lennolla voi aiheuttaa ongelmia maanpinnalla oleville tukiasemille ja verkoille. Kun lentokone on korkealla ilmassa, se on kantaman sisällä useista tukiasemista samanaikaisesti. Tämä voi ruuhkauttaa ja hidastaa verkkoa sekä aiheuttaa virheitä yhteyksissä. Pahimmillaan puhelin voi yhdistyä EU:n ulkopuoliseen tukiasemaan ja aiheuttaa korkeat roaming-kustannukset.

Saako lentokoneessa käyttää Bluetooth-laitteita?

Bluetooth-laitteet ovat langattomia laitteita, jotka käyttävät lyhyen kantaman radiotaajuutta yhteyden muodostamiseen toisiinsa. Esimerkiksi Bluetooth-kuulokkeet, -kaiuttimet, -näppäimistöt ja -hiiret ovat yleisiä Bluetooth-laitteita

Bluetooth-laitteet lähettävät heikompia signaaleja kuin matkapuhelimet, joten ne eivät yleensä häiritse lentokoneen laitteita tai järjestelmiä.

Useimmat lentoyhtiöt sallivat Bluetooth-laitteiden käytön lennon aikana, mutta niitä ei saa yleensä käyttää nousun ja laskun aikana. Tämän vuoksi on tärkeää tarkistaa lentoyhtiön omat säännöt ennen matkaa. Jos haluat käyttää Bluetooth-laitetta lennolla, sinun on asetettava puhelin tai muu laite lentotilaan ja kytkeä Bluetooth päälle erikseen. Muista myös ottaa huomioon muut matkustajat ja käyttää kuulokkeita, jos kuuntelet musiikkia tai katsot elokuvia.

Voiko lentokoneessa käyttää Wifi-yhteyttä?

Wifi-yhteys on langaton yhteys, joka mahdollistaa internetin käytön laitteilla, kuten puhelimilla, tableteilla ja kannettavilla tietokoneilla. Wifi-yhteys käyttää radiotaajuuksia, jotka eivät häiritse lentokoneen laitteita tai järjestelmiä.

Nykyään monet lentoyhtiöt tarjoavat Wifi-yhteyden lennoillaan, joko ilmaiseksi tai lisämaksusta. Wifi-yhteyden avulla voit surffata netissä, lähettää sähköposteja, käyttää sosiaalista mediaa ja jopa soittaa internet-puheluita lennon aikana. Wifi-yhteyden nopeus ja laatu vaihtelevat kuitenkin lentoyhtiöittäin ja reiteittäin. Jos haluat käyttää Wifi-yhteyttä lennolla, sinun on asetettava puhelin tai muu laite lentotilaan ja kytkeä Wifi päälle erikseen. Muista myös noudattaa lentoyhtiön ohjeita ja sääntöjä Wifi-yhteyden käytöstä.

Voiko lentokoneessa soittaa puheluita tai käyttää nettiä?

Puheluiden soittaminen tai mobiilidatan käyttäminen lennolla ilman Wifi-yhteyttä on yleensä mahdotonta tai kiellettyä.

Tämä johtuu siitä, että puhelin tai muu laite lähettää ja vastaanottaa signaaleja, jotka voivat häiritä lentokoneen laitteita tai järjestelmiä sekä maanpinnalla olevia verkoita. Lisäksi puheluiden soittaminen tai netin käyttäminen lennolla voi olla erittäin kallista, jos puhelin yhdistyy EU:n ulkopuoliseen tukiasemaan.

Joissakin maissa ja lentoyhtiöissä on kuitenkin sallittua soittaa puheluita tai käyttää nettiä lennolla tietyin ehdoin. Esimerkiksi Yhdysvalloissa FCC (Federal Communications Commission) on sallinut matkapuhelinverkon käytön lennoilla vuodesta 2013 lähtien. Tämän mahdollistaa erityinen picocell-järjestelmä, joka toimii lentokoneen sisällä ja yhdistää puhelimet satelliittiin. Picocell-järjestelmän avulla matkustajat voivat soittaa puheluita ja käyttää nettiä normaalien roaming-hintojen mukaan. Picocell-järjestelmät lentokoneissa ovat kuitenkin harvinaisia.

Jos haluat soittaa puheluita tai käyttää nettiä lennolla ilman Wifi-yhteyttä, sinun on tarkistettava etukäteen, onko se sallittua ja mahdollista matkakohteessasi ja lentoyhtiölläsi. Muista myös ottaa huomioon muut matkustajat ja olla häiritsemättä heitä puheluillasi tai netinkäytölläsi.

Miten valita paras puhelinliittymä lentomatkailuun?

Jos matkustat usein lentokoneella, kannattaa valita sellainen puhelinliittymä, joka sopii parhaiten tarpeisiisi ja budjettiisi. Puhelinliittymän valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin tekijöihin:

 • Hinta: Puhelinliittymän hinta riippuu siitä, kuinka paljon puhut, tekstaat ja käytät nettiä sekä kotimaassa että ulkomailla. Jos puhut ja tekstaa vähän, voit valita liittymän, jossa maksat vain käytön mukaan. Jos puhut ja tekstaa paljon, voit valita liittymän, jossa on rajattomat puhelut ja viestit. Jos käytät nettiä paljon, voit valita liittymän, jossa on runsaasti tai rajattomasti dataa. Jos matkustat usein EU:n ulkopuolelle, kannattaa valita liittymä, jossa on edulliset roaming-hinnat tai sisältyvät roaming-palvelut.
 • Palvelut: Puhelinliittymän palvelut riippuvat siitä, mitä haluat tehdä puhelimellasi lennolla ja matkakohteessa. Jos haluat käyttää Wifi-yhteyttä lennolla, voit valita liittymän, joka sisältää ilmaisen tai alennetun Wifi-palvelun lentoyhtiöiltä tai lentokentiltä. Jos haluat soittaa puheluita tai käyttää nettiä lennolla ilman Wifi-yhteyttä, voit valita liittymän, joka tukee picocell-järjestelmää tai muuta vastaavaa teknologiaa. Jos haluat viihdyttää itseäsi lennolla ilman nettiyhteyttä, voit valita liittymän, joka sisältää esimerkiksi musiikki-, video- tai pelipalveluita.
 • Laatu: Puhelinliittymän laatu riippuu siitä, kuinka hyvin se toimii eri tilanteissa ja paikoissa. Jos haluat varmistaa, että sinulla on aina hyvä kuuluvuus ja nopea nettiyhteys, voit valita liittymän, joka käyttää parasta saatavilla olevaa verkkoa ja tekniikkaa. Esimerkiksi 5G-verkko tarjoaa nopeamman ja luotettavamman yhteyden kuin 4G-verkko. Jos haluat vaihtaa verkkoa tarpeen mukaan, voit valita liittymän, joka mahdollistaa verkon vaihdon manuaalisesti tai automaattisesti.

/

Miten viihdyttää itseäsi lennolla ilman nettiyhteyttä?

Jos et halua käyttää Wifi-yhteyttä tai puheluita lennolla, voit silti viihdyttää itseäsi monin eri tavoin. Tässä on muutamia ideoita:

 • Lue kirjaa, lehteä tai e-kirjaa. Voit ladata e-kirjoja etukäteen puhelimeesi tai tablettiisi ja lukea niitä lentotilassa.
 • Kuuntele musiikkia, podcasteja tai äänikirjoja. Voit ladata niitä etukäteen puhelimeesi tai tablettiisi ja kuunnella niitä lentotilassa Bluetooth-kuulokkeilla.
 • Katso elokuvia, sarjoja tai videoita. Voit ladata niitä etukäteen puhelimeesi tai tablettiisi ja katsoa niitä lentotilassa. Voit myös katsoa lentoyhtiön tarjoamia elokuvia ja sarjoja istuimen näytöltä.
 • Pelaa pelejä. Voit ladata pelejä etukäteen puhelimeesi tai tablettiisi ja pelata niitä lentotilassa. Voit myös pelata pelejä istuimen näytöltä tai paperilla, kuten ristikoita, sudokuja tai sanaristikoita.
 • Nuku. Voit hyödyntää lennon aikaa nukkumalla ja lepäämällä. Voit käyttää silmälappuja, korvatulppia, niskatyynyä ja peittoa nukkumisen helpottamiseksi.

Puhelimen käyttö lentokoneessa – mitä sinun tulee tietää

Tämän artikkelin luettuasi olet oppinut seuraavat asiat:

 • Miksi lentokoneessa ei saa käyttää puhelinta tai muita langattomia laitteita ilman lentotilaa
 • Saako lentokoneessa käyttää Bluetooth-laitteita ja mitä niiden käyttöön liittyy
 • Voiko lentokoneessa käyttää Wifi-yhteyttä ja mitä sen käyttöön liittyy
 • Voiko lentokoneessa soittaa puheluita tai käyttää nettiä ilman Wifi-yhteyttä ja mitä sen käyttöön liittyy
 • Miten valita paras puhelinliittymä lentomatkailuun hinta-, palvelu- ja laatuvertailun avulla
 • Miten viihdyttää itseäsi lennolla ilman nettiyhteyttä eri tavoin

Jos haluat vertailla parhaat voit kilpailuttaa puhelinliittymät tästä.

Usein kysytyt kysymykset puhelimen käytöstä lentokoneessa

Tässä osiossa vastaan usein kysyttyihin kysymyksiin puhelimen käytöstä lentokoneessa. Jos sinulla on muita kysymyksiä, voit ottaa yhteyttä minuun tai lentoyhtiöösi.

Miksi lentokoneessa pitää laittaa puhelin lentotilaan?

Lentokoneessa pitää laittaa puhelin lentotilaan, koska se estää puhelinta lähettämästä tai vastaanottamasta signaaleja, jotka voivat häiritä lentokoneen omia laitteita ja järjestelmiä. Lentotila myös säästää akkua ja estää roaming-kustannuksia.

Voiko lentokoneessa käyttää Bluetooth-kuulokkeita?

Kyllä, useimmat lentoyhtiöt sallivat Bluetooth-kuulokkeiden käytön lennon aikana, mutta niitä ei saa käyttää nousun ja laskun aikana. Jos haluat käyttää Bluetooth-kuulokkeita lennolla, sinun on asetettava puhelin tai muu laite lentotilaan ja kytkeä Bluetooth päälle erikseen.

Miten saan Wifi-yhteyden lennolla?

Jos lentoyhtiö tarjoaa Wifi-yhteyden lennolla, voit yhdistää siihen puhelimella tai muulla laitteella. Sinun on asetettava laite lentotilaan ja kytkeä Wifi päälle erikseen. Sitten voit valita lentoyhtiön Wifi-verkon ja kirjautua siihen joko ilmaiseksi tai lisämaksusta. Wifi-yhteyden nopeus ja laatu vaihtelevat kuitenkin lentoyhtiöittäin ja reiteittäin.

Voinko soittaa puheluita lennolla?

Et voi soittaa normaaleja matkapuheluita lennolla, koska se on yleensä kiellettyä tai mahdotonta. Puheluiden soittaminen lennolla voi onnistua, jos lennolla on tarjolla Wifi-yhteys. Wifi-verkon nopeus voi olla huono ja hinta voi olla korkea.

Mitkä ovat parhaat puhelinliittymät lentomatkailuun?

Parhaat puhelinliittymät lentomatkailuun riippuvat siitä, kuinka paljon puhut, tekstaa ja käytät nettiä sekä kotimaassa että ulkomailla. Jos haluat löytää itsellesi sopivan liittymän, voit vertailla eri operaattoreiden liittymiä meidän ilmaisesta vertailustamme.

Mitä teen, jos puhelimeni ei toimi matkakohteessa?

Jos puhelimesi ei toimi matkakohteessa, sinun kannattaa tarkistaa seuraavat asiat:

 • Onko puhelimessasi oikea SIM-kortti? Jos olet vaihtanut SIM-korttia matkan aikana, varmista, että se on asetettu oikein ja että se on yhteensopiva puhelimesi kanssa.
 • Onko puhelimessasi riittävästi akkua? Jos akku on tyhjentynyt, lataa se sopivalla laturilla ja adapterilla.
 • Onko puhelimessasi oikeat asetukset? Tarkista, että puhelimessasi on päällä roaming, verkon valinta ja datayhteys. Voit myös kokeilla vaihtaa verkkoa manuaalisesti tai automaattisesti.
 • Onko puhelimessasi oikea operaattori? Jos olet tilannut liittymän joltakin operaattorilta, varmista, että se toimii matkakohteessasi. Jos ei, voit kokeilla vaihtaa toiseen operaattoriin tai hankkia paikallisen liittymän.

Mitä teen, jos puhelimeni katoaa tai varastetaan matkalla?

Jos puhelimesi katoaa tai varastetaan matkalla, sinun kannattaa tehdä seuraavat asiat:

 • Tee rikosilmoitus paikalliselle poliisille. Ota mukaasi puhelimesi IMEI-koodi, joka on 15-numeroinen sarjanumero, jonka löydät puhelimen takakannesta tai laatikosta. IMEI-koodin avulla poliisi voi yrittää jäljittää puhelimesi.
 • Ota yhteyttä operaattoriisi ja sulje liittymäsi. Näin estät laskujen kertymisen ja henkilötietojesi väärinkäytön. Voit myös pyytää operaattoria estämään puhelimesi käytön kaikissa verkoissa.
 • Ota yhteyttä vakuutusyhtiöösi ja tee vahinkoilmoitus. Jos sinulla on matka- tai kotivakuutus, joka korvaa kadonneen tai varastetun puhelimen, voit hakea korvausta vakuutusyhtiöltä. Ota mukaasi rikosilmoitus, ostokuitti ja muut tarvittavat dokumentit.

Jussi Yli-Korhonen

Jussi Yli-Korhonen

Kiinnostunut puhelinliittymistä, talouden hoidosta ja markkinoinnista. Olen ylläpitänyt Puhelinliittymät.net-sivustoa vuodesta 2018 lähtien.

Sähköposti

Päivitetty: 9 lokakuun, 2023