Prepaid vai jatkuva tilaus – Mitä eroa niillä on kumpi on parempi?

Puhelinliittymän valinta voi olla haastavaa, sillä tarjolla on monenlaisia vaihtoehtoja eri operaattoreilta. Yksi tärkeä kysymys on, kannattaako valita prepaid-liittymä vai jatkuva tilaus. Molemmilla on omat etunsa ja haittansa, ja oikea valinta riippuu omista tarpeistasi ja mieltymyksistäsi.

prepaid vs jatkuva liittymä

Tässä artikkelissa kerromme, mitä eroa on prepaid- ja jatkuvilla tilausliittymillä, mitä niiden hyödyt ja haitat ovat, ja miten voit vertailla eri liittymiä helposti. Lisäksi annamme vinkkejä siihen, miten voit säästää rahaa puhelinlaskussasi.

Mitä tarkoittaa prepaid-liittymä?

Prepaid-liittymä on matkapuhelinliittymätyyppi, jossa asiakas maksaa liittymän käytöstä etukäteen1. Prepaid-liittymään ei liity minkäänlaista sopimusta tai kuukausimaksua, vaan asiakas lataa saldoa tai paketteja liittymälleen silloin kun haluaa. Kun saldo tai paketti loppuu, liittymää ei voi käyttää ennen kuin sitä ladataan uudelleen.

Prepaid-liittymiin on mahdollista valita myös erilaisia datapaketteja, jotka ovat käteviä etenkin paljon nettiä käyttäville2. Datapaketit sisältävät tietyn määrän netin käyttöä kotimaassa tai ulkomailla tietyn ajanjakson ajan. Datapakettien nopeus ja hinta vaihtelevat eri operaattoreilla.

Suomessa prepaid-liittymiä tarjoavat muun muassa Telia, DNA, Elisa ja Moi Mobiili. Prepaid-liittymiä voi ostaa esimerkiksi operaattoreiden verkkokaupoista, R-kioskeilta tai marketeista.

Mitä tarkoittaa jatkuva tilausliittymä?

Jatkuva tilausliittymä on matkapuhelinliittymätyyppi, jossa asiakas solmii operaattorin kanssa sopimuksen liittymän käytöstä. Sopimus voi olla määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva. Jatkuvassa tilausliittymässä asiakas maksaa liittymän käytöstä kuukausimaksun sekä mahdolliset ylitysmaksut.

Jatkuvissa tilausliittymissä on usein rajattomasti puheluita ja tekstiviestejä sekä netti kotimaassa. Netti voi olla joko rajaton tai rajoitettu tiettyyn datakattoon. Jatkuvissa tilausliittymissä on myös usein sisällytetty netin käyttö EU- ja ETA-maissa sekä Pohjolassa ja Baltiassa.

Suomessa jatkuvia tilausliittymiä tarjoavat kaikki suuret operaattorit sekä useat pienemmät toimijat. Jatkuvia tilausliittymiä voi vertailla ja tilata esimerkiksi operaattoreiden verkkosivuilta tai erilaisilta vertailusivustoilta.

Mitkä ovat prepaid- ja jatkuvan tilausliittymän hyödyt ja haitat?

Prepaid- ja jatkuvan tilausliittymän välillä ei ole yksiselitteistä parempaa vaihtoehtoa, vaan valinta riippuu omista tarpeistasi ja mieltymyksistäsi. Tässä on joitakin yleisiä hyötyjä ja haittoja molemmista liittymätyypeistä:

Prepaid-liittymän hyödyt

 • Ei sitoutumista, sopimusta tai kuukausimaksua
 • Ei yllätyslaskuja tai ylitysmaksuja
 • Helppo hallita kuluja ja käyttöä
 • Sopii satunnaiseen tai väliaikaiseen käyttöön
 • Sopii lapsille, nuorille tai matkailijoille
 • Sopii anonyymiin tai turvalliseen käyttöön

Prepaid-liittymän haitat

 • Vaatii saldon tai pakettien lataamista
 • Ei sisällä puheluita, tekstiviestejä tai nettiä vakiona
 • Ei sisällä etuja, alennuksia tai bonuksia
 • Ei sisällä asiakaspalvelua tai vakuutusta
 • Ei toimi kaikissa maissa tai verkossa
 • Ei toimi kaikissa laitteissa tai palveluissa

Jatkuvan tilausliittymän hyödyt

 • Ei vaadi saldon tai pakettien lataamista
 • Sisältää puhelut, tekstiviestit ja netin vakiona
 • Sisältää etuja, alennuksia tai bonuksia
 • Sisältää asiakaspalvelun ja vakuutuksen
 • Toimii useimmissa maissa ja verkoissa
 • Toimii useimmissa laitteissa ja palveluissa

Jatkuvan tilausliittymän haitat

 • Vaatii sitoutumista, sopimusta ja kuukausimaksua
 • Voi aiheuttaa yllätyslaskuja tai ylitysmaksuja
 • Vaikeampi hallita kuluja ja käyttöä
 • Ei sovi satunnaiseen tai väliaikaiseen käyttöön
 • Ei sovi anonyymiin tai turvalliseen käyttöön

Miten vertailla eri liittymiä?

Liittymien vertailu voi olla vaikeaa, sillä eri operaattoreilla on erilaisia hintoja, nopeuksia, paketteja ja ehtoja. Lisäksi oma käyttötapasi vaikuttaa siihen, mikä liittymä on sinulle paras. Tässä on joitakin vinkkejä liittymien vertailuun:

 • Selvitä oma käyttötarpeesi: kuinka paljon soitat, tekstaat ja surffaat netissä? Kuinka usein matkustat ulkomaille? Kuinka pitkään haluat sitoutua liittymään?
 • Vertaa eri operaattoreiden tarjouksia: kuinka paljon maksat kuukaudessa? Kuinka nopea netti on? Kuinka paljon nettiä voit käyttää kotimaassa ja ulkomailla? Mitä muita etuja saat?
 • Kokeile eri liittymiä: voit tilata useamman liittymän ja testata niitä eri tilanteissa. Näin voit selvittää, mikä liittymä toimii parhaiten sinulle. Voit myös hyödyntää operaattoreiden tyytyväisyystakuuta tai irtisanoa liittymän ilman kuluja.

Vertaile puhelinliittymät tästä!

Yhteenveto

Puhelinliittymän valinta on tärkeä päätös, joka vaikuttaa sekä puhelimen käyttömukavuuteen että talouteesi. Siksi kannattaa vertailla eri vaihtoehtoja huolellisesti ja valita itsellesi sopiva liittymä.

Prepaid-liittymät ja jatkuvat tilausliittymät ovat kaksi yleisintä liittymätyyppiä, joilla on omat etunsa ja haittansa. Prepaid-liittymät sopivat niille, jotka haluavat maksaa vain käytöstä, eivät halua sitoutua sopimukseen ja haluavat hallita kulujaan. Jatkuvat tilausliittymät sopivat niille, jotka haluavat rajattomasti puheluita, tekstiviestejä ja nettiä, eivät halua ladata saldoa tai paketteja ja haluavat hyödyntää etuja ja alennuksia.

Liittymien vertailu on helppoa ja nopeaa erilaisten vertailusivustojen avulla. Vertailusivustoilla voit syöttää hakukriteerisi ja nähdä eri operaattoreiden liittymätarjoukset yhdellä silmäyksellä. Voit myös kokeilla eri liittymiä ja vaihtaa halvempaan tai parempaan vaihtoehtoon.

Puhelinlaskussa voi säästää rahaa valitsemalla itselleen sopivan liittymän, hyödyntämällä tarjouksia ja etuja, vaihtamalla halvempaan operaattoriin ja käyttämällä wifi-verkkoja. Näin voit nauttia puhelimen käytöstä ilman huolta laskusta.

Toivottavasti tämä artikkeli auttoi sinua ymmärtämään paremmin prepaid- ja jatkuvien tilausliittymien eroja, hyötyjä ja haittoja. Jos haluat vertailla parhaat puhelinliittymät meidän ilmaisesta vertailusta, klikkaa tästä. Me autamme sinua löytämään sinulle sopivimman liittymän helposti ja nopeasti.

Usein kysyttyä prepaid- ja jatkuvista tilausliittymistä

Tässä osiossa vastaamme joitakin yleisiä kysymyksiä, joita sinulla saattaa olla prepaid- ja jatkuvista tilausliittymistä. Jos et löydä vastausta kysymykseesi täältä, voit ottaa yhteyttä meihin tai haluamaasi operaattoriin.

Voinko siirtää nykyisen numerosi prepaid-liittymään tai jatkuvaan tilausliittymään?

Kyllä, voit siirtää nykyisen numerosi prepaid-liittymään tai jatkuvaan tilausliittymään. Tämä onnistuu helposti ja nopeasti numeronsiirrolla. Numeronsiirto tarkoittaa sitä, että vaihdat operaattoria, mutta säilytät saman puhelinnumeron. Numeronsiirto on maksutonta ja se tehdään yleensä muutamassa tunnissa.

Voinko käyttää prepaid-liittymää ulkomailla?

Kyllä, voit käyttää prepaid-liittymää ulkomailla, mutta se riippuu siitä, minkä operaattorin prepaid-liittymän olet valinnut. Prepaid-liittymät toimivat useimmissa EU- ja ETA-maissa sekä Pohjolassa ja Baltiassa. Joissakin maissa prepaid-liittymät eivät toimi lainkaan tai niiden käyttö on kallista. Tarkista aina ennen matkaa, missä maissa voit käyttää prepaid-liittymääsi ja millä hinnalla.

Voinko käyttää jatkuvaa tilausliittymää ulkomailla?

Kyllä, voit käyttää jatkuvaa tilausliittymää ulkomailla, mutta se riippuu siitä, minkä operaattorin jatkuvan tilausliittymän olet valinnut. Jatkuvat tilausliittymät toimivat useimmissa maissa ja niissä on usein sisällytetty netin käyttö EU- ja ETA-maissa sekä Pohjolassa ja Baltiassa. Joissakin maissa jatkuvien tilausliittymien käyttö on kallista tai rajoitettua. Tarkista aina ennen matkaa, missä maissa voit käyttää jatkuvaa tilausliittymääsi ja millä hinnalla.

Miten voin ladata saldoa tai paketteja prepaid-liittymälleni?

Voit ladata saldoa tai paketteja prepaid-liittymällesi useilla eri tavoilla. Voit ladata liittymääsi netissä operaattorisi verkkosivuilla tai sovelluksessa. Voit myös ladata liittymääsi R-kioskeilla, lataussetelillä tai Otto-automaateilla. Lisäksi voit saada bonusta tai pisteitä lataamalla saldoa tai paketteja prepaid-liittymällesi.

Miten voin irtisanoa jatkuvan tilausliittymän?

Voit irtisanoa jatkuvan tilausliittymän ottamalla yhteyttä operaattoriisi. Irtisanomisaika riippuu siitä, onko liittymälläsi määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sopimus. Määräaikaisessa sopimuksessa irtisanomisaika on yleensä 1-2 kuukautta. Toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa irtisanomisaika on yleensä 14 päivää.

Mitkä ovat puhelinliittymien nopeudet?

Puhelinliittymien nopeudet vaihtelevat eri operaattoreilla ja liittymillä. Yleensä nopeudet ilmoitetaan megabiteissä sekunnissa (Mbit/s). Mitä suurempi nopeus, sitä nopeammin voit ladata ja lähettää tietoa netissä. Puhelinliittymien nopeudet riippuvat myös siitä, minkä verkkoteknologian liittymä käyttää. Suomessa on käytössä 2G-, 3G-, 4G- ja 5G-verkot. 5G-verkko on uusin ja nopein verkkoteknologia, joka mahdollistaa jopa gigabittien nopeudet.

Mitä tarkoittaa EU-roaming?

EU-roaming tarkoittaa sitä, että voit käyttää puhelinliittymääsi EU- ja ETA-maissa sekä Pohjolassa ja Baltiassa kotimaan hinnoilla. EU-roaming koskee sekä prepaid- että jatkuvia tilausliittymiä. EU-roamingissa on kuitenkin usein rajoituksia netin käytön määrälle. Tarkista aina ennen matkaa, kuinka paljon nettiä voit käyttää EU-roamingissa ja millä hinnalla.


Jussi Yli-Korhonen

Jussi Yli-Korhonen

Kiinnostunut puhelinliittymistä, talouden hoidosta ja markkinoinnista. Olen ylläpitänyt Puhelinliittymät.net-sivustoa vuodesta 2018 lähtien.

Sähköposti

Päivitetty: 9 lokakuun, 2023