Pitääkö ulkomailla ostaa paikallinen liittymä? Opas puhelinliittymän valintaan matkailijoille

Oletko suunnittelemassa ulkomaanmatkaa ja mietit, pitääkö kohdemaassa hankkia paikallinen SIM-kortti vai pärjääkö loman normaalilla suomalaisella liittymällä?

Lyhyt vastaus:

Euroopassa matkustaessa kotimainen liittymä on usein paras, sillä lähes kaikkiin liittymiin kuuluu EU-alueella jopa 32Gb tai Baltiassa jopa rajaton netti. Puhelut ja viestit lähtevät myös kotimaan hinnoin liittymäsi normaalin hinnoston mukaan.

Euroopan ulkopuolelle matkustaessa paras vaihtoehto on yleensä paikallisen SIM-kortin ostaminen lentokentältä tai esimerkiksi Airalon eSIM, sillä maasta riippuen netin käyttö ja puhelut voivat maksaa jopa 9,90€/Mt ja puhelut jopa 2,99€/min.

puhelinliittymän valinta ulkomailla

Tässä artikkelissa kerron sinulle, miten voit valita parhaan puhelinliittymän matkailijoille ja mitä asioita sinun tulee ottaa huomioon, kun käytät älypuhelintasi ulkomailla.

Olen itse kokenut puhelinliittymäekspertti, jolla on vuosien kokemus aiheesta. Olen matkustanut yli 50 maahan ja käyttänyt erilaisia puhelinliittymiä eri tilanteissa. Olen myös tutkinut netissä tarjolla olevaa materiaalia ja vertaillut eri vaihtoehtoja.

Vertailu kotimaisen liittymän käytöstä eri maissa

Tässä vuodelle 2024 päivitetty taulukko liittymien hinnastosta ja käytöstä ulkomailla:

Vyöhyke/MaaSoitto Suomeen ja oleskelumaahanPuhelun vastaanottoTekstiviestitDatasiirto
EU- ja ETA-maatKotimaan hintaMaksutonKotimaan hintaLiittymän datarajan mukaan ja 2,232 €/Gt yli liittymän sisältyvän datasiirron
Iso-Britannia & alueet0,069 €/minMaksuton0,069 €/kpl3,72 €/Gt
Muu Eurooppa ja Venäjä0,3348 €/min0,1116 €/min0,0744 €/kpl0,059 €/Mt
Suositut matkakohteet*1,5892 €/min1,0396 €/min0,29 €/kpl0,149 €/Mt
Muu maailma2,39 €/min1,69 €/min0,29 €/kpl9,90 €/Mt

*Suosittuja matkakohteita ovat: Albania, Arabiemiraatit, Australia, Brasilia, Egypti, Etelä-Afrikka, Hong Kong, Intia, Israel, Japani, Kanada, Kiina, Korean tasavalta (Etelä-Korea), Kypros (Turkin verkossa), Malesia, Meksiko, Montenegro, Serbia, Singapore, Thaimaa, Turkki, Uusi-Seelanti, Yhdysvallat.

Katso tarkemmat tiedot Elisan sivuilta

Miksi puhelinliittymän valinta on tärkeää matkailijoille?

Puhelinliittymän valinta on tärkeää matkailijoille monesta syystä. Ensinnäkin, se vaikuttaa siihen, kuinka paljon maksat netistä ja puheluista ulkomailla. Jos valitset väärän liittymän, saatat joutua maksamaan korkeita roaming-maksuja tai lisämaksuja datan käytöstä. Toiseksi, se vaikuttaa siihen, kuinka hyvin puhelimesi toimii ulkomailla.

Jos valitset liittymän, jolla on huono verkkokattavuus tai rajoitettu data, saatat kohdata ongelmia verkkoyhteyden kanssa tai jäädä ilman nettiä juuri silloin, kun sitä eniten tarvitset. Kolmanneksi, se vaikuttaa siihen, kuinka paljon nautit matkastasi. Jos valitset liittymän, jolla voit käyttää kaikkia haluamiasi sovelluksia ja palveluita ilman rajoituksia tai lisämaksuja, voit tehdä matkastasi entistä mukavamman ja helpomman.

Mitkä ovat erilaiset puhelinliittymät matkailijoille?

Matkailijoille on olemassa erilaisia puhelinliittymiä, joista voi valita sen mukaan, mikä sopii parhaiten omaan budjettiin, tarpeisiin ja mieltymyksiin. Tässä ovat yleisimmät vaihtoehdot:

 • Nykyinen liittymä: Voit käyttää nykyistä liittymääsi ulkomailla, jos se sisältää roaming-palvelun tai jos voit ostaa lisää dataa tai puheaikaa ulkomaille. Tämä vaihtoehto on kätevä, koska sinun ei tarvitse vaihtaa SIM-korttia tai numeroa. Kuitenkin tämä vaihtoehto voi olla kallis, jos roaming-maksut ovat korkeat tai jos datasi loppuu kesken. Lisäksi tämä vaihtoehto ei välttämättä toimi kaikissa maissa, jos liittymäsi ei ole yhteensopiva paikallisen verkon kanssa.
 • Paikallinen liittymä: Voit ostaa paikallisen liittymän ulkomailla, jos haluat säästää rahaa ja saada parhaan verkkokattavuuden. Tämä vaihtoehto on edullinen, koska paikalliset liittymät ovat usein halvempia kuin roaming-palvelut tai lisädatat. Lisäksi tämä vaihtoehto on luotettava, koska paikalliset liittymät toimivat hyvin paikallisessa verkossa. Kuitenkin tämä vaihtoehto vaatii, että sinulla on vapaa SIM-korttipaikka puhelimessasi ja että puhelimesi on avoin kaikille verkoille. Lisäksi tämä vaihtoehto tarkoittaa, että sinun täytyy vaihtaa numeroa ja ehkä rekisteröityä paikalliseen operaattoriin.
 • Matkaliittymä: Voit hankkia matkaliittymän ulkomailla, jos haluat käyttää samaa liittymää useissa maissa tai jos haluat olla varma, että liittymäsi toimii kaikkialla. Tämä vaihtoehto on käytännöllinen, koska matkaliittymät ovat yleensä yhteensopivia useiden verkkojen kanssa ja niillä voi soittaa ja surffata edullisesti monissa maissa. Lisäksi tämä vaihtoehto on helppo, koska matkaliittymät voi tilata etukäteen netistä ja ne ovat valmiita käyttöön heti, kun saavut kohteeseen. Kuitenkin tämä vaihtoehto voi olla kalliimpi kuin paikalliset liittymät joissakin maissa tai alueilla. Lisäksi tämä vaihtoehto edellyttää, että sinulla on vapaa SIM-korttipaikka puhelimessasi ja että puhelimesi on avoin kaikille verkoille.

Miten valita paras puhelinliittymä matkailijoille?

Paras puhelinliittymä matkailijoille riippuu siitä, mihin maahan tai maihin olet menossa, kuinka kauan olet siellä, kuinka paljon käytät puhelintasi ja mitä sovelluksia tai palveluita haluat käyttää. Tässä on joitakin kysymyksiä, jotka voivat auttaa sinua tekemään oikean valinnan:

 • Mihin maahan tai maihin olet menossa? Eri maissa on erilaiset roaming-sopimukset, verkkoteknologiat ja hintatasot. Sinun kannattaa tarkistaa etukäteen, miten nykyinen liittymäsi toimii kohteessasi ja mitä muita vaihtoehtoja on tarjolla. Voit esimerkiksi käyttää netissä olevia vertailusivustoja tai sovelluksia, jotka näyttävät sinulle eri operaattorien hinnat ja kattavuuden eri maissa.
 • Kuinka kauan olet siellä? Jos olet vain lyhyen aikaa yhdessä maassa, voi olla järkevää käyttää nykyistä liittymääsi tai ostaa lisää dataa tai puheaikaa ulkomaille. Jos olet pidemmän aikaa yhdessä maassa tai useissa maissa, voi olla edullisempaa ja kätevämpää hankkia paikallinen liittymä tai matkaliittymä.
 • Kuinka paljon käytät puhelintasi? Jos käytät puhelintasi paljon tai haluat käyttää erilaisia sovelluksia tai palveluita, kuten musiikkia, videoita, karttoja tai sosiaalista mediaa, voi olla parempi hankkia paikallinen liittymä tai matkaliittymä, jolla on riittävästi dataa ja nopea verkkoyhteys. Tällöin voit nauttia puhelimesi käytöstä ilman huolta datan loppumisesta tai hidastumisesta.
 • Mitä sovelluksia tai palveluita haluat käyttää? Eri sovellukset ja palvelut kuluttavat eri määrän dataa ja vaativat eri tason verkkoyhteyttä. Sinun kannattaa selvittää etukäteen, mitkä sovellukset tai palvelut ovat sinulle tärkeimpiä ja kuinka paljon dataa ne käyttävät. Voit esimerkiksi käyttää netissä olevia laskureita tai sovelluksia, jotka näyttävät sinulle datan kulutuksen eri sovelluksille ja palveluille. Tämän perusteella voit valita liittymän, jolla on tarpeeksi dataa ja sopiva verkkonopeus haluamillesi sovelluksille ja palveluille.

Miten vertailla eri puhelinliittymiä matkailijoille?

Kun olet selvittänyt, mitkä ovat sinulle tärkeimmät tekijät puhelinliittymän valinnassa, voit alkaa vertailla eri vaihtoehtoja. Tässä on joitakin vinkkejä, jotka voivat auttaa sinua löytämään parhaan puhelinliittymän matkailijoille:

 • Tarkista verkkokattavuus: Verkkokattavuus tarkoittaa sitä, kuinka hyvin puhelimesi toimii tietyllä alueella. Verkkokattavuus riippuu siitä, millainen verkkoteknologia on käytössä (esim. 2G, 3G, 4G tai 5G) ja kuinka monta tukiasemaa on alueella. Verkkokattavuus vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti ja luotettavasti voit soittaa, lähettää viestejä ja käyttää nettiä puhelimellasi. Sinun kannattaa tarkistaa etukäteen, millainen verkkokattavuus on kohteessasi ja valita liittymä, joka on yhteensopiva paikallisen verkon kanssa. Voit esimerkiksi käyttää netissä olevia karttoja tai sovelluksia, jotka näyttävät sinulle verkkokattavuuden eri alueilla.
 • Vertaa hintoja: Hinnat ovat yksi tärkeimmistä tekijöistä puhelinliittymän valinnassa. Hinnat vaihtelevat eri operaattoreiden, liittymien ja maiden välillä. Sinun kannattaa vertailla hintoja sen mukaan, kuinka paljon dataa, puheaikaa ja tekstiviestejä haluat käyttää ulkomailla. Voit esimerkiksi käyttää netissä olevia vertailusivustoja tai sovelluksia, jotka näyttävät sinulle eri liittymien hinnat eri maissa.
 • Lue arvosteluja: Arvostelut ovat hyvä tapa saada lisätietoa eri liittymistä ja operaattoreista. Arvosteluista voit lukea muiden matkailijoiden kokemuksia ja mielipiteitä eri liittymistä ja operaattoreista. Arvosteluista voit myös löytää vinkkejä ja neuvoja liittymän valintaan ja käyttöön ulkomailla. Voit esimerkiksi käyttää netissä olevia arvostelusivustoja tai sovelluksia, jotka näyttävät sinulle eri liittymien ja operaattoreiden arvostelut ja arvosanat.

Miten käyttää älypuhelinta ulkomailla turvallisesti ja tehokkaasti?

Kun olet valinnut parhaan puhelinliittymän matkailijoille, voit alkaa käyttää älypuhelintasi ulkomailla. Tässä on joitakin vinkkejä, jotka voivat auttaa sinua käyttämään älypuhelintasi ulkomailla turvallisesti ja tehokkaasti:

 • Pidä puhelimesi ladattuna: Puhelimesi akku voi kulua nopeammin ulkomailla, jos se etsii jatkuvasti verkkoyhteyttä tai jos käytät paljon sovelluksia tai palveluita. Sinun kannattaa pitää puhelimesi ladattuna, jotta se ei lopu kesken matkan. Voit esimerkiksi ottaa mukaasi varavirtalähteen, laturin tai adapterin, joka sopii paikalliseen pistorasiaan.
 • Käytä wifi-yhteyksiä: Wifi-yhteydet ovat hyvä tapa säästää dataa ja rahaa ulkomailla. Wifi-yhteydet ovat usein ilmaisia tai edullisia hotelleissa, kahviloissa, lentokentillä ja muissa julkisissa paikoissa. Wifi-yhteyksillä voit käyttää nettiä, sovelluksia ja palveluita ilman lisämaksuja tai rajoituksia. Sinun kannattaa kuitenkin olla varovainen wifi-yhteyksien kanssa, sillä ne eivät välttämättä ole turvallisia tai luotettavia. Voit esimerkiksi käyttää VPN-sovellusta, joka suojaa yksityisyyttäsi ja tietojasi wifi-yhteyksillä.
 • Ota huomioon aikaerot: Aikaerot voivat aiheuttaa sekaannusta ja häiriöitä puhelimen käytössä ulkomailla. Aikaerot voivat vaikuttaa siihen, milloin voit soittaa tai lähettää viestejä perheellesi, ystävillesi tai työasioillesi. Aikaerot voivat myös vaikuttaa siihen, milloin saat ilmoituksia tai päivityksiä sovelluksilta tai palveluilta. Sinun kannattaa ottaa huomioon aikaerot, kun käytät puhelintasi ulkomailla. Voit esimerkiksi säätää puhelimesi kellonajan paikalliseen aikaan, käyttää aikavyöhyke-sovellusta tai asettaa älä häiritse -tilan puhelimeesi.

Jussi Yli-Korhonen

Jussi Yli-Korhonen

Kiinnostunut puhelinliittymistä, talouden hoidosta ja markkinoinnista. Olen ylläpitänyt Puhelinliittymät.net-sivustoa vuodesta 2018 lähtien.

Sähköposti

Päivitetty: 3 toukokuun, 2024