PIN-koodi unohtunut – mitä tehdä? (Ohje 2024)

Oletko koskaan ollut tilanteessa, jossa olet unohtanut puhelimesi PIN-koodin ja et pääse käyttämään sitä? Se on ärsyttävää ja stressaavaa, varsinkin jos tarvitset puhelintasi kiireellisesti.

Onneksi on olemassa tapoja, joilla voit palauttaa tai vaihtaa PIN-koodisi ja saada puhelimesi taas toimimaan.

Toimi näin, jos olet unohtanut PIN-koodin:

Jos olet unohtanut PIN-koodisi, tarvitset PUK-koodin, jonka voit saada operaattoriltasi ilmaiseksi ottamalla yhteyttä asiakaspalveluun tai tarkistamalla sen operaattorin sovelluksen kautta. PUK-koodi on kahdeksannumeroinen koodi, jonka syötät puhelimeesi, kun se pyytää sitä. Sen jälkeen voit määrittää uuden PIN-koodin SIM-kortillesi.

Katso suoraan ohjeet eri operaattoreille:

PIN koodi unohtui, mitä tehdä

Tässä artikkelissa kerron sinulle, mitä PIN-koodi on, miksi se on tärkeä, miten voit vaihtaa sen ja mitä tehdä, jos olet unohtanut sen. Lisäksi annan sinulle vinkkejä, miten voit välttää PIN-koodin unohtamisen tulevaisuudessa.

Mikä on PIN-koodi ja miksi se on tärkeä?

PIN-koodi (Personal Identification Number) on nelinumeroinen koodi, jonka avulla voit suojata SIM-korttisi väärinkäytöltä. Kun laitat SIM-kortin puhelimeesi, se kysyy sinulta PIN-koodia aina, kun käynnistät puhelimen uudelleen. Näin varmistat, että vain sinä tai muut valtuuttamasi henkilöt voivat käyttää puhelintasi ja sen sisältöä.

PIN-koodi on siis eri asia kuin puhelimen lukituskoodi, joka voi olla esimerkiksi sormenjälki, kasvojentunnistus tai kuviokoodi. Puhelimen lukituskoodi estää muiden pääsyn puhelimesi näytölle, kun taas PIN-koodi estää muiden käyttämästä SIM-korttiasi toisessa laitteessa.

PIN-koodi on tärkeä turvatoimi, sillä ilman sitä joku voisi varastaa SIM-korttisi ja käyttää sitä soittamiseen, tekstiviestien lähettämiseen tai netin selaamiseen. Tämä voisi aiheuttaa sinulle ylimääräisiä kuluja ja henkilötietojesi vuotamisen. Siksi suosittelemme, että pidät PIN-koodin kyselyn aina päällä ja valitset sellaisen koodin, joka on helppo muistaa mutta vaikea arvata.

Miten vaihtaa PIN-koodi?

Kun saat uuden SIM-kortin operaattoriltasi, sen mukana tulee yleensä oletus-PIN-koodi, joka on useimmiten 0000 tai 1234. Tämän koodin voit vaihtaa haluamaksesi milloin tahansa puhelimesi asetuksista. Vaihtaminen kannattaa tehdä heti ensimmäisellä käyttökerralla, sillä oletus-PIN-koodi ei ole kovin turvallinen.

PIN-koodin vaihtaminen voi vaihdella hieman eri puhelinmalleissa, mutta yleensä se tapahtuu seuraavasti:

 • Mene puhelimesi asetuksiin ja etsi kohta, jossa on SIM-korttiin liittyviä vaihtoehtoja. Se voi olla esimerkiksi nimellä “Turvallisuus”, “Lukitusnäyttö” tai “SIM-kortti”.
 • Valitse sieltä “Vaihda PIN-koodi” tai vastaava vaihtoehto.
 • Syötä ensin nykyinen PIN-koodisi ja sitten uusi PIN-koodisi kahdesti.
 • Vahvista muutos painamalla “OK” tai vastaavaa nappia.

Nyt olet vaihtanut PIN-koodisi. Muista säilyttää se turvallisessa paikassa ja älä kerro sitä kenellekään.

Mitä tehdä, jos olet unohtanut PIN-koodin?

Jos et muista PIN-koodiasi ja syötät sen kolme kertaa väärin, SIM-korttisi menee lukkoon. Tämä tarkoittaa, että et voi käyttää puhelintasi ennen kuin olet avannut sen PUK-koodilla (Personal Unblocking Key). PUK-koodi on kahdeksannumeroinen koodi, jonka avulla voit palauttaa PIN-koodisi ja käyttää SIM-korttiasi taas normaalisti.

PUK-koodin saat helpoiten ja ilmaiseksi operaattoriltasi. Voit hakea sen joko netistä, soittamalla tai käymällä liikkeessä. Tässä on muutamia tapoja, joilla voit saada PUK-koodin eri operaattoreilta:

DNA

Kirjaudu sisään Oma DNA -palveluun ja valitse “Liittymät ja palvelut”. Valitse sitten liittymä, jonka PUK-koodia tarvitset ja klikkaa “Näytä PUK-koodi”. Voit myös soittaa asiakaspalveluun numeroon 044 144 044 ja valita itsepalveluvaihtoehdon. Jos haluat tilata uuden SIM-kortin, voit tehdä sen täältä.

Moi

Kirjaudu sisään Moi-tilillesi ja valitse “SIM-kortti”. Valitse sitten liittymä, jonka PUK-koodia tarvitset ja klikkaa “Näytä PUK”. Voit myös soittaa asiakaspalveluun numeroon 09 3158 5988 tai lähettää sähköpostia osoitteeseen moi@moi.fi. Vertaa Moin liittymät tästä.

Telia

Kirjaudu sisään Minun Teliaan tai Minun Telia -sovellukseen ja valitse “Liittymäni ja palveluni”. Valitse sitten liittymä, jonka PUK-koodia tarvitset ja paina “Hallinnoi tilausta”. Valitse sitten “Liittymät” ja näet PUK1- ja PUK2-koodit. Voit myös soittaa asiakaspalveluun numeroon 020 690 400 ja valita itsepalveluvaihtoehdon. Jos haluat tilata uuden SIM-kortin, voit tehdä sen täältä.

Elisa

Kirjaudu sisään OmaElisaan tai OmaElisa-sovellukseen ja valitse “Liittymät”. Valitse sitten liittymä, jonka PUK-koodia tarvitset ja klikkaa “SIM-kortti”. Näet sieltä PUK1- ja PUK2-koodit. Voit myös soittaa asiakaspalveluun numeroon 01019 0240 ja valita itsepalveluvaihtoehdon.

Kun olet saanut PUK-koodin, syötä se puhelimeesi, kun se pyytää sitä. Sen jälkeen voit määrittää uuden PIN-koodin SIM-kortillesi. Huomaa, että jos syötät PUK-koodin liian monta kertaa väärin, SIM-kortti lukkiutuu pysyvästi ja joudut tilaamaan uuden.

Miten välttää PIN-koodin unohtaminen?

PIN-koodin unohtaminen on ikävä tilanne, joka voi aiheuttaa sinulle vaivaa ja viivettä puhelimen käytössä. Siksi on hyvä yrittää välttää sitä mahdollisimman paljon. Tässä on muutamia vinkkejä, jotka voivat auttaa sinua muistamaan PIN-koodisi:

 • Valitse sellainen PIN-koodi, joka on helppo muistaa mutta vaikea arvata. Älä käytä esimerkiksi syntymäpäivääsi, osoitettasi tai muita helposti saatavilla olevia tietoja.
 • Kirjoita PIN-koodi ylös paperille tai muuhun turvalliseen paikkaan, josta löydät sen tarvittaessa. Älä kuitenkaan säilytä sitä puhelimesi lähellä tai siinä kiinni, sillä se heikentää sen turvallisuutta.
 • Käytä jotain muistisääntöä tai niksia, joka auttaa sinua muistamaan PIN-koodin. Esimerkiksi voit valita koodin, joka muodostaa sanan numeronäppäimistöllä, kuten 7246 (SAIN) tai 4357 (HELS). Tai voit valita koodin, joka on jokin matemaattinen kaava, kuten 1234 (1+2=3, 3+1=4) tai 4489 (4×4=16, 8+9=17).
 • Harjoittele PIN-koodin syöttämistä usein, jotta se jää mieleesi. Voit tehdä tämän esimerkiksi käynnistämällä puhelimesi uudelleen silloin tällöin ja syöttämällä PIN-koodin. Näin opit myös tunnistamaan, jos joku on yrittänyt arvata koodisi väärin.

Miten säästää rahaa puhelinliittymällä?

PIN-koodin unohtaminen ei ole ainoa asia, joka voi aiheuttaa sinulle harmia puhelinliittymän kanssa. Toinen yleinen ongelma on se, että maksat liikaa puhelinlaskuasi. Monet ihmiset eivät tiedä, että he voivat säästää rahaa vaihtamalla halvempaan ja paremmin sopivaan liittymään.

Puhelinliittymien hinnat ja ominaisuudet vaihtelevat paljon eri operaattoreiden välillä. Siksi kannattaa vertailla eri vaihtoehtoja ja löytää sellainen liittymä, joka vastaa sinun tarpeitasi ja budjettiasi. Voit tehdä tämän helposti ja nopeasti meidän ilmaisella liittymävertailullamme, joka löytyy täältä.

Liittymävertailussamme voit vertailla eri operaattoreiden liittymiä hinnan, puheajan, tekstiviestien, netin nopeuden ja datamäärän perusteella. Voit myös rajata hakua esimerkiksi vain rajattomia liittymiä tai vain prepaid-liittymiä näyttämällä. Näin löydät helposti juuri sinulle sopivan liittymän.

Miten PIN-koodi voi vaikuttaa puhelinliittymän valintaan?

PIN-koodi ei ole ainoa koodi, joka liittyy SIM-korttiisi. On olemassa myös muita koodeja, jotka voivat vaikuttaa siihen, miten voit käyttää puhelintasi ja vaihtaa liittymää. Tässä on muutamia niistä:

 • SIM-lukitus: Jos olet ostanut puhelimesi operaattorilta osana liittymäsopimusta, se voi olla lukittu vain kyseisen operaattorin SIM-kortteihin. Tämä tarkoittaa, että et voi käyttää sitä toisen operaattorin SIM-kortilla ilman SIM-lukituksen poistamista. SIM-lukituksen poistaminen vaatii yleensä maksun operaattorille ja erillisen koodin syöttämisen puhelimeen. Jos haluat vaihtaa liittymää, tarkista ensin, onko puhelimesi SIM-lukittu ja miten voit poistaa sen.
 • NIP-koodi: Jos haluat säilyttää nykyisen numerosi vaihtaessasi liittymää, tarvitset NIP-koodin (Numeronsiirron IlmoitusPiste). NIP-koodi on nelinumeroinen koodi, jonka saat nykyiseltä operaattoriltasi, kun irtisanot liittymäsi. NIP-koodin avulla voit siirtää numerosi uudelle operaattorille tilatessasi uuden liittymän. Muista pyytää NIP-koodia ajoissa ja säilyttää se huolellisesti, sillä ilman sitä et voi siirtää numeroasi.
 • SIM-kortin koko: Eri puhelinmallit voivat vaatia erikokoisia SIM-kortteja. On olemassa kolme eri kokoa: normaali, mikro ja nano. Jos haluat vaihtaa liittymää, tarkista ensin, mikä koko sopii puhelimeesi ja tilaa oikeankokoinen SIM-kortti uudelta operaattorilta. Jos tilaat vääränkokoisen SIM-kortin, et voi käyttää sitä puhelimessasi.

Näin toimit, jos olet unohtanut PIN-koodisi

PIN-koodi on tärkeä osa SIM-kortin turvallisuutta ja käyttöä. Jos olet unohtanut PIN-koodisi, älä huoli. Voit palauttaa sen PUK-koodilla, jonka saat ilmaiseksi operaattoriltasi. Muista myös vaihtaa PIN-koodisi säännöllisesti ja valita sellainen koodi, joka on helppo muistaa mutta vaikea arvata.

Jos haluat säästää rahaa puhelinliittymälläsi, kannattaa vertailla eri vaihtoehtoja ja löytää sellainen liittymä, joka sopii sinun tarpeisiisi ja budjettiisi. Voit tehdä tämän helposti meidän ilmaisella liittymävertailullamme. Voit myös tilata uuden liittymän suoraan meidän kauttamme ja säilyttää nykyisen numerosi.

Usein kysytyt kysymykset PIN-koodista

Tässä osiossa vastaan joitakin yleisiä kysymyksiä, joita sinulla saattaa olla PIN-koodista ja sen unohtamisesta. Jos et löydä vastausta kysymykseesi täältä, voit ottaa yhteyttä operaattorisi asiakaspalveluun tai lukea lisää heidän verkkosivuiltaan.

Mikä on ero PIN1- ja PIN2-koodien välillä?

PIN1-koodi on se koodi, jota tarvitset käynnistääksesi puhelimesi ja käyttääksesi SIM-korttiasi.

PIN2-koodi on lisäkoodi, jota tarvitset joissakin erityistapauksissa, kuten kun haluat muuttaa puhelimesi asetuksia tai käyttää tiettyjä palveluita. Et tarvitse PIN2-koodia normaalissa puhelimen käytössä, mutta se kannattaa silti säilyttää tallessa.

Mitä teen, jos olen kadottanut PUK-koodini?

PUK-koodi on koodi, jolla voit avata SIM-korttisi, jos olet syöttänyt PIN-koodin liian monta kertaa väärin. Jos olet kadottanut PUK-koodisi, voit hakea sen uudelleen operaattoriltasi. Voit tehdä tämän joko netissä, soittamalla tai käymällä liikkeessä. Katso edellisestä osiosta, miten voit saada PUK-koodin eri operaattoreilta.

Voinko poistaa PIN-koodin kyselyn kokonaan?

Voit poistaa PIN-koodin kyselyn kokonaan puhelimesi asetuksista. Tämä tarkoittaa, että et tarvitse syöttää PIN-koodia aina, kun käynnistät puhelimesi uudelleen. Tämä voi olla kätevää, jos et halua muistaa PIN-koodia tai jos et pidä sitä tarpeellisena turvatoimena. Huomaa kuitenkin, että jos poistat PIN-koodin kyselyn, menetät myös sen suojan, jonka se antaa SIM-kortillesi. Jos joku varastaa SIM-korttisi, hän voi käyttää sitä ilman estettä.

Voinko vaihtaa PIN-koodia useammin kuin kerran?

Voit vaihtaa PIN-koodia niin usein kuin haluat puhelimesi asetuksista. Vaihtaminen on helppoa ja nopeaa, ja se voi lisätä SIM-korttisi turvallisuutta. Voit vaihtaa PIN-koodia esimerkiksi silloin, kun epäilet, että joku on saanut sen selville tai kun haluat valita helpommin muistettavan koodin.

Mitä tapahtuu, jos syötän PUK-koodin väärin?

Jos syötät PUK-koodin väärin, sinulla on vielä useita yrityksiä jäljellä ennen kuin SIM-korttisi lukkiutuu pysyvästi. Yleensä sinulla on 10 yritystä syöttää PUK-koodi oikein. Jos käytät kaikki yritykset loppuun, et voi enää avata SIM-korttiasi millään tavalla. Tällöin sinun täytyy tilata uusi SIM-kortti operaattoriltasi.

Miten voin tilata uuden SIM-kortin?

Jos olet hukannut tai rikkonut SIM-korttisi tai jos se on lukkiutunut pysyvästi väärän PUK-koodin syöttämisen takia, voit tilata uuden SIM-kortin operaattoriltasi. Tämä voi maksaa sinulle jonkin verran riippuen operaattorista ja liittymätyypistäsi. Voit tilata uuden SIM-kortin joko netissä, soittamalla tai käymällä liikkeessä. Katso edellisestä osiosta, miten voit tilata uuden SIM-kortin eri operaattoreilta.

Voinko käyttää samaa PIN-koodia eri SIM-korteilla?

Voit käyttää samaa PIN-koodia eri SIM-korteilla, jos haluat. Tämä voi olla kätevää, jos sinulla on useita puhelimia tai SIM-kortteja ja et halua muistaa niiden kaikkien koodeja. Huomaa kuitenkin, että jos käytät samaa PIN-koodia eri SIM-korteilla, se voi heikentää niiden turvallisuutta. Jos joku saa selville yhden PIN-koodin, hän voi käyttää sitä kaikkiin SIM-kortteihisi. Siksi suosittelemme, että valitset eri PIN-koodit eri SIM-korteille.


Jussi Yli-Korhonen

Jussi Yli-Korhonen

Kiinnostunut puhelinliittymistä, talouden hoidosta ja markkinoinnista. Olen ylläpitänyt Puhelinliittymät.net-sivustoa vuodesta 2018 lähtien.

Sähköposti

Päivitetty: 29 joulukuun, 2023