Parhaat teleoperaattorit Suomessa – Vertailu ja arvostelut

Suomessa on useita teleoperaattoreita, jotka tarjoavat erilaisia puhelinliittymiä ja muita palveluita. Mutta mikä on paras teleoperaattori Suomessa? Miten eri operaattoreiden puhelinliittymät eroavat toisistaan? Mitä kannattaa ottaa huomioon liittymää valitessa?

parhaat teleoperaattorit Suomessa

Tässä artikkelissa vastaamme näihin kysymyksiin ja vertailemme Suomen suurimpia teleoperaattoreita eli Teliaa, Elisaa, DNA:ta ja Moi Mobiilia sekä niiden tarjoamia puhelinliittymiä. Olemme koonneet tähän artikkeliin tietoa operaattoreiden historiasta, palveluista, liittymistä, hinnoista ja asiakastyytyväisyydestä. Lisäksi kerromme omia kokemuksiamme ja mielipiteitämme eri operaattoreista ja liittymistä.

Toivomme, että tämä artikkeli auttaa sinua löytämään itsellesi sopivan puhelinliittymän ja säästämään rahaa puhelinlaskussasi. Jos haluat vertailla eri operaattoreiden puhelinliittymiä helposti ja nopeasti samasta vertailutaulukosta, voit käyttää meidän ilmaista vertailuamme täällä.

Telia – Suomen suurin teleoperaattori

Telia on Suomen suurin teleoperaattori, joka on syntynyt Soneran ja ruotsalaisen Telian fuusion seurauksena vuonna 2016. Telia on osa Telia Company -konsernia, joka toimii 9 maassa Pohjoismaissa ja Baltiassa. Telia tarjoaa laajan valikoiman puhelinliittymiä sekä muita palveluita, kuten TV- ja viihdepalveluita, laajakaistaa ja turvapalveluita.

Telia on myös ensimmäinen operaattori, joka on lanseerannut 5G-verkon Suomessa vuonna 2019. Telian 5G-verkko kattaa jo yli 50 paikkakuntaa Suomessa ja sen odotetaan laajenevan lähivuosina. Telian 5G-verkko tarjoaa asiakkaille huippunopeita yhteyksiä sekä mahdollistaa uusia innovatiivisia palveluita.

Telia on tunnettu laadukkaista ja kattavista puhelinliittymistään, jotka sisältävät usein myös muita etuja ja palveluita. Esimerkiksi Telian Rajaton-liittymät sisältävät rajattoman netin ja puheen sekä C More -suoratoistopalvelun 3-12 kuukaudeksi kaupan päälle. Telian liittymät ovat myös EU-yhteensopivia eli voit käyttää nettiä EU- ja ETA-maissa ilman lisämaksuja.

Telia on myös panostanut asiakaspalveluunsa ja asiakastyytyväisyyteensä. Telia on saanut useita tunnustuksia ja palkintoja asiakaspalvelunsa laadusta ja nopeudesta. Esimerkiksi vuonna 2020 Telia voitti EPSI Ratingin asiakastyytyväisyystutkimuksen sekä Asiakkuusmarkkinointiliiton Vuoden Asiakaspalvelu -palkinnon.

Telia on siis hyvä vaihtoehto niille, jotka haluavat laadukkaan, kattavan ja luotettavan puhelinliittymän sekä hyvää asiakaspalvelua. Telian liittymät ovat kuitenkin yleensä hintavia verrattuna muihin operaattoreihin, joten ne eivät välttämättä sovi kaikille budjeteille.

Telian puhelinliittymien vertailu

Telia tarjoaa useita erilaisia puhelinliittymiä eri käyttötarkoituksiin. Tässä taulukossa vertailemme Telian suosituimpia puhelinliittymiä, jotka sisältävät rajattoman netin ja puheen sekä 4G- tai 5G-yhteyden.

Liittymän nimiNetin nopeusEU-dataHinta/kk
Rajaton 5G 300M300 Mbit/s25 Gt29,99 €
Rajaton 200 M200 Mbit/s25 Gt25,99 €
Rajaton 5G 450M450 Mbit/s41 Gt31,99 €
Rajaton 5G 1000M1000 Mbit/s50 Gt39,99 €

Avaa nyt Telian liittymä!

Kuten näet, Telian liittymien hinnat vaihtelevat netin nopeuden ja EU-datan mukaan. Jos haluat hyödyntää Telian 5G-verkon etuja, sinun kannattaa valita joko Rajaton 5G 300M, Rajaton 5G 450M tai Rajaton 5G 1000M -liittymä. Jos taas et tarvitse niin nopeaa nettiä tai olet tyytyväinen Telian 4G-verkkoon, voit valita Rajaton 200 M -liittymän.

Elisa – Suomen toiseksi suurin teleoperaattori

Elisa on Suomen toiseksi suurin teleoperaattori, joka on perustettu jo vuonna 1882. Elisa on osa Elisa Oyj -konsernia, joka toimii Suomessa ja Virossa. Elisa tarjoaa niin ikään monipuolisia puhelinliittymiä sekä muita palveluita, kuten TV- ja viihdepalveluita, laajakaistaa ja pilvipalveluita.

Elisa on myös tunnettu siitä, että se omistaa Saunalahti-brändin, joka tarjoaa edullisempia puhelinliittymiä. Saunalahti on alun perin ollut oma teleoperaattorinsa, mutta se fuusioitui Elisan kanssa vuonna 2005. Saunalahti-liittymät käyttävät Elisan verkkoa ja tarjoavat usein samanlaisia palveluita kuin Elisa-liittymät, mutta halvemmalla hinnalla.

Elisa on myös panostanut mobiiliverkkonsa kehittämiseen ja laajentamiseen. Elisa on toinen operaattori Suomessa, joka on lanseerannut oman 5G-verkkonsa vuonna 2019. Elisan 5G-verkko kattaa jo yli 40 paikkakuntaa Suomessa ja sen odotetaan laajenevan lähivuosina. Elisan 5G-verkko tarjoaa asiakkaille huippunopeudet.

Elisa on tunnettu edullisista ja joustavista puhelinliittymistään, jotka sisältävät usein myös muita etuja ja palveluita. Esimerkiksi Elisan Saunalahti Huoleton -liittymät sisältävät rajattoman netin ja puheen sekä Elisa Viihde -suoratoistopalvelun 3-12 kuukaudeksi kaupan päälle. Elisan liittymät ovat myös EU-yhteensopivia eli voit käyttää nettiä EU- ja ETA-maissa ilman lisämaksuja.

Elisa on myös panostanut asiakaspalveluunsa ja asiakastyytyväisyyteensä. Elisa on saanut useita tunnustuksia ja palkintoja asiakaspalvelunsa laadusta ja nopeudesta. Esimerkiksi vuonna 2020 Elisa voitti Asiakkuusmarkkinointiliiton Vuoden Asiakaspalvelu -palkinnon sekä EPSI Ratingin asiakastyytyväisyystutkimuksen.

Elisa on siis hyvä vaihtoehto niille, jotka haluavat edullisen, joustavan ja luotettavan puhelinliittymän sekä hyvää asiakaspalvelua. Elisan liittymät ovat kuitenkin yleensä hieman hitaampia kuin Telian liittymät, joten ne eivät välttämättä sovi kaikille nopeuden ystäville.

Elisan puhelinliittymien vertailu

Elisa tarjoaa useita erilaisia puhelinliittymiä eri käyttötarkoituksiin. Tässä taulukossa vertailemme Elisan suosituimpia puhelinliittymiä, jotka sisältävät rajattoman netin ja puheen sekä 4G- tai 5G-yhteyden.

Liittymän nimiNetin nopeusEU-dataHinta/kk
Saunalahti Huoleton 5G 1000M1000 Mbit/s50 Gt49,99 €
Saunalahti Huoleton 5G 600M600 Mbit/s36 Gt36,99 €
Saunalahti Huoleton 5G 300M300 Mbit/s32 Gt31,99 €
Saunalahti Huoleton 4G 200M200 Mbit/s25 Gt25,99 €

Avaa nyt Elisan liittymä!

Kuten näet, Elisan liittymien hinnat vaihtelevat netin nopeuden ja EU-datan mukaan. Jos haluat hyödyntää Elisan 5G-verkon etuja, sinun kannattaa valita joko Saunalahti Huoleton 5G 1000M, Saunalahti Huoleton 5G 600M tai Saunalahti Huoleton 5G 300M -liittymä. Jos taas et tarvitse niin nopeaa nettiä tai olet tyytyväinen Elisan 4G-verkkoon, voit valita Saunalahti Huoleton 4G 200M -liittymän.

DNA – Suomen kolmanneksi suurin teleoperaattori

DNA on Suomen kolmanneksi suurin teleoperaattori, joka on perustettu vuonna 2000. DNA on osa norjalaista Telenor-konsernia, joka toimii Pohjoismaissa ja Aasiassa. DNA tarjoaa niin ikään monipuolisia puhelinliittymiä sekä muita palveluita, kuten TV- ja viihdepalveluita, laajakaistaa ja turvapalveluita.

DNA on myös tunnettu siitä, että se omistaa Moi Mobiili -brändin, joka tarjoaa edullisempia puhelinliittymiä. Moi Mobiili on alun perin ollut oma teleoperaattorinsa, mutta se fuusioitui DNA:n kanssa vuonna 2020. Moi Mobiili -liittymät käyttävät DNA:n verkkoa ja tarjoavat usein samanlaisia palveluita kuin DNA-liittymät, mutta halvemmalla hinnalla.

DNA on myös panostanut mobiiliverkkonsa kehittämiseen ja laajentamiseen. DNA on kolmas operaattori Suomessa, joka on lanseerannut oman 5G-verkkonsa vuonna 2019. DNA:n 5G-verkko kattaa jo yli 30 paikkakuntaa Suomessa ja sen odotetaan laajenevan lähivuosina. DNA:n 5G-verkko tarjoaa asiakkaille huippunopeita yhteyksiä sekä mahdollistaa uusia innovatiivisia palveluita.

DNA on tunnettu edullisista ja joustavista puhelinliittymistään, jotka sisältävät usein myös muita etuja ja palveluita. Esimerkiksi DNA:n Rajaton-liittymät sisältävät rajattoman netin ja puheen sekä HBO Nordic -suoratoistopalvelun 3-12 kuukaudeksi kaupan päälle. DNA:n liittymät ovat myös EU-yhteensopivia eli voit käyttää nettiä EU- ja ETA-maissa ilman lisämaksuja.

DNA on myös panostanut asiakaspalveluunsa ja asiakastyytyväisyyteensä. DNA on saanut useita tunnustuksia ja palkintoja asiakaspalvelunsa laadusta ja nopeudesta. Esimerkiksi vuonna 2020 DNA voitti EPSI Ratingin asiakastyytyväisyystutkimuksen sekä Asiakkuusmarkkinointiliiton Vuoden Asiakaspalvelu -palkinnon.

DNA on siis hyvä vaihtoehto niille, jotka haluavat edullisen, joustavan ja luotettavan puhelinliittymän sekä hyvää asiakaspalvelua. DNA:n liittymät ovat kuitenkin yleensä hieman hitaampia kuin Telian liittymät, joten ne eivät välttämättä sovi kaikille nopeuden ystäville.

DNA:n puhelinliittymien vertailu

DNA tarjoaa useita erilaisia puhelinliittymiä eri käyttötarkoituksiin. Tässä taulukossa vertailemme DNA:n suosituimpia puhelinliittymiä, jotka sisältävät rajattoman netin ja puheen sekä 4G- tai 5G-yhteyden.

Liittymän nimiNetin nopeusEU-dataHinta/kk
DNA Rajaton 5G 1000M1000 Mbit/s50 Gt49,90 €
DNA Rajaton 5G 400M400 Mbit/s34 Gt29,99 €
DNA Super 4G Rajaton300 Mbit/s36 Gt27,99 €
DNA Rajaton 4G 200M200 Mbit/s30 Gt25,99 €

Kuten näet, DNA:n liittymien hinnat vaihtelevat netin nopeuden ja EU-datan mukaan. Jos haluat hyödyntää DNA:n 5G-verkon etuja, sinun kannattaa valita joko DNA Rajaton 5G 1000M tai DNA Rajaton 5G 400M -liittymä.

Moi Mobiili

Moi Mobiili on uusi tulokas Suomen teleoperaattorimarkkinoilla. Se aloitti toimintansa vuonna 2016 ja käyttää DNA:n verkkoa. Moi Mobiili erottuu muista operaattoreista sillä, että se tarjoaa edullisia ja yksinkertaisia liittymiä ilman määräaikaisuuksia tai piilokuluja.

Moi Mobiilin liittymät ovat:

 • 0,5 Mbit Laitenetti: Rajaton 4G-yhteys kaikille laitteille 4 €/kk. Toimii vain Suomessa. Liittymään voi soittaa, mutta lähtevät puhelut on estetty.
 • 100 Mbit Moi Potti: Edullinen kestosuosikki hintaleikkurilla 12 €/kk. 6 Gt jaettavaa dataa Moi Potti-liittymiesi kesken. Lisädata 2 €/Gt, max. +10 €/kk. 12 Gt EU-roamingia/kk. Puhe ja SMS enintään 4 €/kk.
 • 200 Mbit Rajaton 4G: Asiakkaiden suosikki. Rajaton ja nopea. 18 €/kk. Rajaton data. 18 Gt EU-roamingia/kk. Puhe ja SMS enintään 4 €/kk.
 • Reilu 5G: Käyttää joustavasti sekä 4G- että 5G-verkkoa. Rajaton data. Hinta vaihtelee verkosta riippuen (19–27 €/kk tai 35–43 €/kk). 25 Gt tai 39 Gt EU-roamingia/kk. Puhe ja SMS enintään 4 €/kk.

Moi Mobiilin etuja ovat:

 • Reilu hinnoittelu: Puhelut ja tekstarit maksavat yhteensä enintään 4 €/kk (0,055 €/min tai /kpl). Lisädata maksaa vain 2 €/Gt eikä lasku ylitä koskaan 22 €/kk (Moi Potti) tai 28 €/kk (Rajaton 4G). Reilu 5G -liittymissä maksat vain siitä verkosta, jota käytät (4G tai 5G).
 • Helppo hallinta: Mun Moi -sovelluksesta näet koko ajan, mihin rahaa kuluu, ja voit tehdä muutoksia liittymiisi milloin vain. Laskutus hoituu kätevästi maksukortilta.
 • Nopea verkko: DNA:n verkko on todettu tutkitusti nopeaksi ja kattavaksi. Voit surffata, puhua, striimata ja someta vapaasti sekä kotona että ulkomailla.

Moi Mobiilin haittoja ovat:

 • Ei bonuksia tai etuja: Moi Mobiili ei tarjoa asiakkailleen mitään ylimääräisiä bonuksia tai etuja, kuten esimerkiksi ilmaisia elokuvia, musiikkia tai lehtiä. Moi Mobiili keskittyy vain tarjoamaan edullisia ja yksinkertaisia liittymiä.
 • Ei asiakaspalvelua puhelimitse: Moi Mobiili ei tarjoa asiakaspalvelua puhelimitse, vaan vain sähköpostitse, chatissa tai sosiaalisessa mediassa. Jos haluat puhua jonkun kanssa kasvotusten, joudut menemään DNA:n myymälään.

Avaa nyt Moin liittymä!

Usein kysyttyjä kysymyksiä teleoperaattoreista ja puhelinliittymistä

Mikä on paras teleoperaattori Suomessa?

Paras teleoperaattori Suomessa riippuu siitä, mitä sinä arvostat liittymässäsi. Jos haluat nopean ja luotettavan verkon, DNA, Telia ja Elisa ovat hyviä vaihtoehtoja. Jos haluat edullisen ja yksinkertaisen liittymän, Moi Mobiili on hyvä vaihtoehto. Jos haluat bonuksia ja etuja, Telia ja Elisa tarjoavat niitä asiakkailleen.

Mitä kannattaa ottaa huomioon liittymää valitessa?

Liittymää valitessa kannattaa ottaa huomioon seuraavat asiat:

 • Kuinka paljon käytät dataa? Jos käytät paljon dataa, kannattaa valita rajaton liittymä tai sellainen, jossa on riittävästi dataa kuukaudessa. Jos käytät vähän dataa, kannattaa valita sellainen liittymä, jossa maksat vain siitä, mitä käytät.
 • Kuinka paljon soitat ja lähetät tekstiviestejä? Jos soitat ja lähetät paljon tekstiviestejä, kannattaa valita sellainen liittymä, jossa on edullinen puhe- ja tekstiviestihinta. Jos soitat ja lähetät vähän, kannattaa valita sellainen liittymä, jossa on kiinteä hinta puheelle ja tekstiviesteille.
 • Kuinka usein matkustat ulkomaille? Jos matkustat usein ulkomaille, kannattaa valita sellainen liittymä, jossa on riittävästi EU-roamingia kuukaudessa. EU-roaming tarkoittaa sitä, että voit käyttää liittymääsi samalla hinnalla EU-maissa kuin Suomessa. Jos matkustat harvoin ulkomaille, EU-roaming ei ole niin tärkeää.
 • Kuinka paljon olet valmis maksamaan liittymästäsi? Liittymien hinnat vaihtelevat operaattoreiden välillä. Kannattaa vertailla eri operaattoreiden liittymiä ja niiden hintoja sekä tarkistaa, onko sinulla oikeus johonkin alennukseen tai etuun. Esimerkiksi opiskelijat, eläkeläiset ja nuoret voivat saada alennusta joiltakin operaattoreilta.

Jussi Yli-Korhonen

Jussi Yli-Korhonen

Kiinnostunut puhelinliittymistä, talouden hoidosta ja markkinoinnista. Olen ylläpitänyt Puhelinliittymät.net-sivustoa vuodesta 2018 lähtien.

Sähköposti

Päivitetty: 9 lokakuun, 2023