Opiskelijan puhelinliittymä – näin löydät parhaan vaihtoehdon

Opiskelijana sinulla on varmasti paljon muitakin kuluja kuin puhelinliittymä. Siksi on tärkeää, että valitset sellaisen liittymän, joka sopii juuri sinun tarpeisiisi ja budjettiisi.

puhelinliittymä opiskelijalle

Tässä artikkelissa kerromme, mitä kannattaa ottaa huomioon opiskelijan puhelinliittymää valitessa ja esittelemme muutamia edullisia ja laadukkaita liittymiä, joista voit valita itsellesi sopivimman.

Miksi opiskelijan kannattaa kilpailuttaa puhelinliittymänsä?

Puhelinliittymä on yksi niistä kuluista, jotka ovat usein pakollisia, mutta joihin voi silti vaikuttaa omilla valinnoillaan. Puhelinliittymien hinnat ja ominaisuudet vaihtelevat paljon eri operaattoreiden välillä, ja siksi kannattaa vertailla eri vaihtoehtoja ennen kuin sitoutuu mihinkään liittymään.

Kilpailuttamalla puhelinliittymänsä opiskelija voi säästää jopa satoja euroja vuodessa. Esimerkiksi jos maksat nykyisestä liittymästäsi 25 euroa kuukaudessa ja löydät vastaavan liittymän 10 eurolla kuukaudessa, säästät vuodessa 180 euroa. Se on jo melkoinen summa opiskelijabudjetilla!

Kilpailuttamalla puhelinliittymän voi myös saada parempia ominaisuuksia samalla hinnalla tai jopa halvemmalla. Esimerkiksi jos nykyinen liittymäsi sisältää 10 gigatavua dataa kuukaudessa ja maksat siitä 20 euroa kuukaudessa, voit löytää liittymän, joka sisältää rajattoman datan samalla hinnalla tai jopa alle 20 euron.

Mitä ominaisuuksia opiskelijan puhelinliittymältä kannattaa vaatia?

Opiskelijan puhelinliittymältä kannattaa vaatia ainakin seuraavia ominaisuuksia:

 • Edullinen hinta. Tämä on ilmeinen kriteeri, sillä opiskelijana et halua maksaa liikaa puhelinliittymästäsi. Edullinen hinta ei kuitenkaan tarkoita sitä, että pitää tyytyä huonoon laatuun tai palveluun. Voit löytää hyviä liittymiä alle 10 eurolla kuukaudessa, jos et tarvitse paljon dataa tai puhetta.
 • Riittävästi dataa. Data on nykyään yksi tärkeimmistä ominaisuuksista puhelinliittymissä, sillä sitä käytetään moniin eri tarkoituksiin: sosiaaliseen mediaan, viestintään, musiikin kuunteluun, videoiden katseluun, karttoihin, nettipankkiin ja niin edelleen. Riippuen siitä, miten paljon käytät nettiä puhelimellasi ja onko sinulla käytössäsi wifi-verkkoja kotona tai koulussa, tarvitset enemmän tai vähemmän dataa liittymääsi. Yleensä 5-10 gigatavua dataa riittää useimmille opiskelijoille kuukaudessa.
 • Hyvä verkon kattavuus ja nopeus. Puhelinliittymän hinta ja data eivät ole paljon arvoisia, jos et saa kunnollista yhteyttä puhelimellasi. Siksi kannattaa valita sellainen operaattori, jolla on hyvä verkon kattavuus ja nopeus alueella, jossa asut ja liikut. Suomessa on kolme suurta teleoperaattoria: Telia, Elisa ja DNA, jotka kaikki tarjoavat laadukkaita 4G- ja 5G-verkkoja. Lisäksi on olemassa pienempiä operaattoreita, kuten Moi Mobiili, jotka käyttävät näiden isompien operaattoreiden verkkoja. Voit tarkistaa verkon kattavuuden ja nopeuden eri alueilla operaattoreiden sivuilta tai esimerkiksi täältä.
 • Ei määräaikaisuutta. Määräaikainen sopimus tarkoittaa sitä, että sitoudut maksamaan liittymästäsi tietyn ajan, esimerkiksi 12 tai 24 kuukautta. Jos haluat vaihtaa liittymää ennen sopimuksen päättymistä, joudut maksamaan siitä ylimääräistä. Siksi kannattaa valita sellainen liittymä, joka ei ole määräaikainen, vaan voit vaihtaa sitä milloin haluat ilman lisäkuluja. Useimmat liittymät nykyään ovat määräaikaisuudettomia, mutta kannattaa silti tarkistaa tämä asia ennen tilaamista.

Esimerkkejä edullisista ja laadukkaista puhelinliittymistä opiskelijoille

Tässä on muutamia esimerkkejä puhelinliittymistä, jotka täyttävät edellä mainitut kriteerit ja sopivat hyvin opiskelijoille:

Moi Mobiili 6 €/kk

Tämä on yksi halvimmista liittymistä markkinoilla, mutta se ei tingi laadusta. Liittymään sisältyy 4 gigatavua dataa kuukaudessa, mikä riittää useimmille opiskelijoille, jos käyttää wifi-verkkoja kotona ja koulussa. Lisäksi liittymään sisältyy 100 minuuttia puhetta ja 100 tekstiviestiä kuukaudessa. Jos tarvitset enemmän dataa tai puhetta, voit lisätä niitä helposti itse hallintasivulta. Liittymän etuna on myös se, että voit jakaa dataa ja puhetta muiden Moi-liittymien kanssa samassa taloudessa tai perheessä. Liittymällä ei ole määräaikaisuutta eikä avausmaksua.

Tilaa tästä

DNA Nopea 4G Jämpti 25,90 €/kk + avausmaksu 3,90 €

Tämä liittymä sopii sinulle, jos haluat rajattoman datan edulliseen hintaan. Liittymällä voit surffata netissä niin paljon kuin haluat ilman huolta datan loppumisesta. Liittymän netin maksiminopeus on 10 megabittiä sekunnissa, mikä riittää hyvin useimpiin netin käyttötarkoituksiin. Liittymään sisältyy myös rajattomat puhelut ja tekstiviestit Suomessa sekä EU-alueella. Liittymällä ei ole määräaikaisuutta eikä avausmaksua.

Tilaa tästä

Elisa Saunalahti Huoleton 4G 24,90 €/kk + avausmaksu 3,90 €

Tämän liittymän hinta on sama kuin DNA:n vastaavan liiittymän.

Tilaa tästä

Voiko opiskelija saada alennusta puhelinliittymästä?

Moni opiskelija haluaa säästää rahaa puhelinliittymässä, mutta ei halua tinkiä liittymän laadusta tai ominaisuuksista. Onneksi useat operaattorit tarjoavat erilaisia etuja ja alennuksia opiskelijoille ja alle 25-vuotiaille. Näin voit saada edullisen liittymän, joka sisältää kaiken tarvitsemasi.

Esimerkiksi Telia tarjoaa alle 28-vuotiaille asiakkailleen 5 euron alennuksen kaikista 4G- ja 5G-liittymistään sekä muita etuja, kuten ilmaisen C More -palvelun kolmeksi kuukaudeksi. DNA puolestaan tarjoaa opiskelijoille Rajaton 200M -liittymän hintaan 25,99 euroa kuukaudessa sekä 50 euron lahjakortin DNA-kauppaan. Elisa Saunalahti ei tällä hetkellä tarjoa erillistä opiskelija-alennusta, mutta sen liittymät ovat jo valmiiksi kilpailukykyisiä hinnoiltaan ja ominaisuuksiltaan.

Opiskelija-alennusten lisäksi kannattaa pitää silmällä myös muita kampanjoita ja tarjouksia, joita operaattorit saattavat välillä järjestää. Esimerkiksi Moi Mobiili on tunnettu siitä, että se tarjoaa usein erikoishintaisia liittymiä uusille asiakkailleen. Voit seurata eri operaattoreiden tarjouksia esimerkiksi täältä.

Miten vertailla puhelinliittymiä opiskelijalle?

Kun olet selvittänyt, mitä ominaisuuksia haluat puhelinliittymältäsi ja mitä etuja voit saada opiskelijana tai nuorena asiakkaana, on aika vertailla eri vaihtoehtoja ja valita itsellesi sopivin liittymä. Vertailu kannattaa tehdä huolellisesti, sillä liittymien välillä voi olla suuria eroja niin hinnassa kuin laadussakin.

Vertailua varten voit käyttää esimerkiksi meidän ilmaista liittymävertailuamme. Liittymävertailussa voit syöttää haluamasi kriteerit, kuten datamäärän, netin nopeuden, puheluiden ja viestien määrän sekä operaattorin. Vertailu näyttää sinulle sitten parhaat vaihtoehdot valitsemillasi kriteereillä.

Vertaillessasi puhelinliittymiä opiskelijalle kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin seikkoihin:

 • Kokonaishinta. Tämä on se summa, jonka maksat liittymästäsi kuukaudessa. Kokonaishintaan vaikuttavat liittymän kuukausimaksu sekä mahdolliset avausmaksut tai muut lisämaksut. Kannattaa tarkistaa, onko liittymän hinta kampanjahinta vai vakiohinta ja onko hintaan sidottu määräaikaisuutta tai muita ehtoja.
 • Sisältyvät palvelut. Tämä on se, mitä saat liittymälläsi käyttöösi. Sisältyviin palveluihin kuuluvat esimerkiksi netin data, puhelut, viestit, verkon kattavuus ja nopeus, EU-roaming, asiakasedut ja muut lisäpalvelut. Kannattaa tarkistaa, että liittymä sisältää kaiken tarvitsemasi ja et maksa turhasta.
 • Asiakaspalvelu ja maine. Tämä on se, miten operaattori kohtelee sinua asiakkaana. Asiakaspalveluun ja maineeseen kuuluvat esimerkiksi se, miten helppoa ja nopeaa on ottaa yhteyttä operaattoriin, miten hyvin operaattori ratkaisee mahdolliset ongelmat, miten luotettava ja rehellinen operaattori on ja mitä muut asiakkaat ovat sanoneet operaattorista. Kannattaa tarkistaa, että operaattori on hyvämaineinen ja arvostettu sekä tarjoaa laadukasta asiakaspalvelua.

Yhteenveto

Opiskelijan puhelinliittymän valinta ei ole vaikeaa, kun ottaa huomioon omat tarpeensa ja budjettinsa sekä vertailee eri vaihtoehtoja huolellisesti. Tässä artikkelissa olemme antaneet sinulle vinkkejä siihen, mitä ominaisuuksia opiskelijan puhelinliittymältä kannattaa vaatia, mitä etuja opiskelija voi saada eri operaattoreilta ja miten vertailla puhelinliittymiä opiskelijalle.

Toivomme, että tämä artikkeli on auttanut sinua löytämään itsellesi sopivan puhelinliittymän. Jos haluat vielä vertailla parhaat puhelinliittymät meidän ilmaisesta liittymävertailustamme.

Kiitos, että luit artikkelimme. Jos sinulla on kysyttävää tai kommentteja aiheesta, voit ottaa meihin yhteyttä sivustomme kautta tai jättää kommentin alle. Olemme mielellämme avuksi!

Usein kysytyt kysymykset opiskelijan puhelinliittymästä

Tässä osiossa vastaamme yleisimpiin kysymyksiin, joita opiskelijat saattavat miettiä puhelinliittymää valitessaan. Jos et löydä vastausta omaan kysymykseesi, voit ottaa meihin yhteyttä sivustomme kautta tai jättää kommentin alle.

Miten voin saada opiskelija-alennusta puhelinliittymästä?

Useat operaattorit tarjoavat erilaisia etuja ja alennuksia opiskelijoille ja alle 25-vuotiaille. Näitä etuja voivat olla esimerkiksi kuukausimaksun alennus, lisädata, ilmaiset lisäpalvelut tai lahjakortit. Voit hyödyntää näitä etuja tilaamalla liittymän operaattorin sivuilta ja todistamalla opiskelijastatuksesi tai ikäsi jollakin seuraavista tavoista:

 • ISIC-kortti
 • Opiskelijakortti
 • Opiskelutodistus
 • Henkilöllisyystodistus

Mikä on paras puhelinliittymä opiskelijalle?

Paras puhelinliittymä opiskelijalle riippuu siitä, miten paljon ja mihin käyttötarkoituksiin käytät puhelintasi. Yleensä opiskelijan kannattaa valita sellainen liittymä, joka on edullinen, sisältää riittävästi dataa, toimii hyvin alueella, jossa asut ja liikut, ja ei ole määräaikainen. Tällaisia liittymiä ovat esimerkiksi:

 • Moi Mobiili 6 €/kk: Sisältää 4 gigatavua dataa, 100 minuuttia puhetta ja 100 tekstiviestiä kuukaudessa. Ei määräaikaisuutta eikä avausmaksua. Tilaa tästä.
 • DNA Nopea 4G Jämpti 25,90 €/kk + avausmaksu 3,90 €: Sisältää rajattoman datan 10 megabitin nopeudella, rajattomat puhelut ja viestit Suomessa ja EU-alueella. Ei määräaikaisuutta. Tilaa tästä.
 • Elisa Saunalahti Huoleton 4G 24,90 €/kk + avausmaksu 3,90 €: Sisältää rajattoman datan 50 megabitin nopeudella, rajattomat puhelut ja viestit Suomessa ja EU-alueella. Ei määräaikaisuutta. Tilaa tästä.

Voit vertailla näitä ja muita liittymiä meidän ilmaisessa liittymävertailussamme.

Voinko vaihtaa puhelinliittymää milloin haluan?

Voit vaihtaa puhelinliittymää milloin haluat, jos liittymälläsi ei ole määräaikaisuutta. Määräaikainen sopimus tarkoittaa sitä, että sitoudut maksamaan liittymästäsi tietyn ajan, esimerkiksi 12 tai 24 kuukautta. Jos haluat vaihtaa liittymää ennen sopimuksen päättymistä, joudut maksamaan siitä ylimääräistä.

Useimmat liittymät nykyään ovat määräaikaisuudettomia, mutta kannattaa silti tarkistaa tämä asia ennen tilaamista. Jos liittymälläsi on määräaikaisuus, voit vaihtaa liittymää vasta, kun sopimuskausi on päättynyt. Jos liittymälläsi ei ole määräaikaisuutta, voit vaihtaa liittymää milloin vain ilman lisäkuluja.

Mitä teen, jos puhelinliittymäni ei toimi kunnolla?

Jos puhelinliittymäsi ei toimi kunnolla, esimerkiksi netti on hidas tai katkeilee, puhelut pätkivät tai et saa yhteyttä ollenkaan, voit tehdä seuraavia asioita:

 • Tarkista, että puhelimessasi on riittävästi akkua ja että se on päällä.
 • Tarkista, että puhelimessasi on oikea SIM-kortti ja että se on asetettu oikein paikalleen.
 • Tarkista, että puhelimessasi on oikeat asetukset verkolle ja datalle. Voit tarkistaa ja päivittää asetukset operaattorisi sivuilta tai soittamalla asiakaspalveluun.
 • Tarkista, että alueella, jossa olet, on hyvä verkon kattavuus ja nopeus. Voit tarkistaa verkon tilanteen operaattorisi sivuilta tai sovelluksesta.
 • Kokeile käynnistää puhelin uudelleen tai laittaa lentotila päälle ja pois. Tämä voi auttaa yhteyden palautumisessa.
 • Ota yhteyttä operaattorisi asiakaspalveluun, jos mikään edellisistä ei auta. He voivat selvittää, onko vikaa liittymässäsi, SIM-kortissasi tai verkossa ja auttaa sinua ratkaisemaan ongelman.

Miten voin seurata puhelinliittymäni käyttöä?

Voit seurata puhelinliittymäsi käyttöä useilla eri tavoilla:

 • Operaattorisi sovellus: Useimmat operaattorit tarjoavat ilmaisen sovelluksen, jonka avulla voit tarkistaa liittymäsi tiedot, kuten datan, puheluiden ja viestien määrän sekä laskun tilanteen. Voit myös muuttaa liittymäsi asetuksia tai tilata lisäpalveluita sovelluksen kautta.
 • Operaattorisi verkkosivut: Voit kirjautua operaattorisi verkkosivuille omilla tunnuksillasi ja nähdä samat tiedot kuin sovelluksessa. Voit myös ladata laskusi tai ottaa yhteyttä asiakaspalveluun verkkosivujen kautta.
 • Puhelimesi asetukset: Voit tarkistaa puhelimesi asetuksista, kuinka paljon dataa olet käyttänyt tietyllä ajanjaksolla. Voit myös asettaa datarajan tai hälytyksen, jos haluat varoituksen, kun olet käyttämässä liikaa dataa.
 • Tekstiviesti: Joillakin operaattoreilla voit lähettää tekstiviestin tietylle numerolle ja saada vastauksena tiedon liittymäsi käytöstä. Tämän palvelun saatavuus ja hinta riippuvat operaattorista.

Mitkä ovat opiskelijan puhelinliittymän sudenkuopat?

Opiskelijan puhelinliittymän valinnassa kannattaa olla tarkkana ja välttää seuraavia sudenkuoppia:

 • Liian iso datapaketti: Jos valitset liian ison datapaketin, maksat turhasta datasta, jota et käytä. Mieti, kuinka paljon käytät nettiä puhelimellasi ja onko sinulla käytössäsi wifi-verkkoja kotona tai
 • koulussa. Valitse datapaketti, joka vastaa käyttöäsi ja tarpeitasi.
 • Liian pieni datapaketti: Jos valitset liian pienen datapaketin, saatat joutua maksamaan ylihintaa ylimääräisestä datasta tai kärsiä hitaasta netistä. Mieti, kuinka paljon tarvitset nettiä puhelimellasi ja onko sinulla mahdollisuus käyttää wifi-verkkoja muualla. Valitse datapaketti, joka riittää käyttöösi ja tarjoaa hyvän nopeuden.
 • Määräaikainen sopimus: Jos valitset määräaikaisen sopimuksen, sitoudut maksamaan liittymästäsi tietyn ajan, esimerkiksi 12 tai 24 kuukautta. Jos haluat vaihtaa liittymää ennen sopimuksen päättymistä, joudut maksamaan siitä ylimääräistä. Mieti, haluatko sitoutua liittymääsi pitkäksi aikaa vai haluatko pitää vaihtoehdot avoimina. Valitse määräaikaisuudeton liittymä, jos haluat olla vapaa vaihtamaan liittymää milloin vain.
 • Piilokulut ja lisämaksut: Jos valitset liittymän, jossa on piilokuluja tai lisämaksuja, saatat yllättyä laskun suuruudesta. Piilokuluja tai lisämaksuja voivat olla esimerkiksi avausmaksu, paperilaskulisä, ulkomaanpuhelut tai -tekstiviestit, ylimenevä data tai puhelut ja viestit erikoisnumeroihin. Mieti, mitä palveluita käytät liittymälläsi ja tarkista liittymän ehdot ja hinnasto huolellisesti. Valitse liittymä, jossa ei ole piilokuluja tai lisämaksuja tai jossa ne ovat kohtuullisia.