Opas sopivan puhelinliittymän valintaan (2024)

Sopivan puhelinliittymän valinta voi olla haastavaa, sillä tarjolla on monenlaisia vaihtoehtoja eri operaattoreilta.

puhelinliittymän valintaopas

Miten sitten löytää itselle sopiva puhelinliittymä? Mitä asioita pitää ottaa huomioon liittymää valitessa? Miten vertailla eri liittymiä ja löytää halvin puhelinliittymä?

Tässä artikkelissa annamme sinulle kattavan tietopaketin puhelinliittymän valinnasta ja vertailusta. Olemme koonneet tälle sivulle Suomen suurimpien operaattorien eli DNAn, Elisan, Telian ja Moin kaikki liittymät ja niiden ominaisuudet. Voit helposti vertailla erilaisia liittymätyyppejä ja -paketteja ja löytää edullisimman liittymän juuri sinulle.

Olemme myös keränneet omat vinkkimme ja kokemuksemme puhelinliittymän valintaan vuosien varrelta. Olemme kokeneita puhelinliittymäeksperttejä, jotka ovat seuranneet alaa tarkasti ja testanneet erilaisia liittymiä käytännössä. Haluamme jakaa sinulle parhaat neuvomme, jotta voit tehdä fiksun päätöksen ja säästää rahaa puhelinlaskussasi.

Lue siis tämä opas huolella ja ota selvää, mikä puhelinliittymä sopii sinulle parhaiten. Jos haluat löytää halvimman puhelinliittymän nopeasti ja helposti, voit myös käyttää ilmaista liittymävertailuamme.

Puhelinliittymän valinnan perusteet

Ennen kuin valitset puhelinliittymän, sinun kannattaa miettiä, millaiseen käyttöön sitä tarvitset. Kaikilla on erilaiset tarpeet, joten sama liittymä ei sovi kaikille. Puhelinliittymän valintaan vaikuttavat muun muassa seuraavat tekijät:

  • Puheaika: Kuinka paljon soitat puheluita kuukaudessa? Tarvitsetko rajattoman puheajan vai riittääkö sinulle tietty määrä minuutteja? Entä soitatko paljon ulkomaille tai vastaanotatko ulkomailta soittoja? Vertaile rajattomat puhepaketit.
  • Tekstiviestit: Kuinka paljon lähetät tekstiviestejä kuukaudessa? Tarvitsetko rajattoman määrän viestejä vai riittääkö sinulle tietty määrä kappaleita? Entä lähetätkö tai vastaanotatko paljon multimediaviestejä (MMS)?
  • Data: Kuinka paljon käytät nettiyhteyttä puhelimellasi kuukaudessa? Tarvitsetko rajattoman datan vai riittääkö sinulle tietty määrä gigatavuja (GB)? Entä millaista nopeutta tarvitset nettiyhteydellesi? Haluatko käyttää 5G-verkkoa vai riittääkö sinulle 4G tai jopa 3G? Vertaa rajattomat dataliittymät.
  • Hinta: Kuinka paljon olet valmis maksamaan puhelinliittymästäsi kuukaudessa? Haluatko kiinteän kuukausimaksun vai vaihtelevan laskun? Haluatko määräaikaisen sopimuksen vai joustavan liittymän, jonka voit irtisanoa milloin tahansa? Vertaile halvimmat puhelinliittymät.
  • Kattavuus: Kuinka hyvin operaattori kattaa alueesi ja kuinka hyvä signaali alueellasi on? Haluatko liittymän, joka toimii myös ulkomailla ilman lisämaksuja? Entä millaisia lisäpalveluita operaattori tarjoaa liittymän yhteydessä?
  • Perusliittymä: Perusliittymässä ei ole kuukausimaksua, vaan maksat vain siitä, mitä käytät. Perusliittymä sopii sinulle, jos käytät puhelintasi vain vähän tai satunnaisesti.

Näihin kysymyksiin vastaamalla voit selvittää, mikä liittymätyyppi sopii sinulle parhaiten. Voit myös tehdä netissä erilaisia testejä, jotka auttavat sinua arvioimaan puhelimen käyttöäsi ja tarpeitasi. Esimerkiksi täällä voit tehdä puhelinliittymän valintatestin, joka ehdottaa sinulle sopivia liittymiä.

Puhelinliittymien vertailu

Kun olet selvittänyt, millaista puhelinliittymää tarvitset, voit alkaa vertailla eri operaattoreiden tarjontaa. Suomessa toimii tällä hetkellä neljä suurta teleoperaattoria: DNA, Elisa, Telia ja Moi. Näistä Moi poikkeaa muista siten, että se ei omista omaa puhelinverkkoa vaan se vuokraa verkkonsa DNAlta.

Operaattoreiden välillä on eroja niin hinnoittelussa, nopeudessa, kattavuudessa kuin lisäpalveluissakin. Siksi kannattaa vertailla eri liittymiä huolellisesti ja löytää itselle edullisin ja sopivin vaihtoehto. Voit vertailla liittymiä puheen, datan tai hinnan perusteella. Vertailusta voi huomata, että hinnoittelu on operaattoreiden välillä aika samankaltaista, ja varsinkin kattavimmissa liittymissä hintaerot ovat todella pieniä.

Suurimmat erot syntyvät Moi-liittymiin verrattaessa, sillä ne ovat joka kategoriassa erittäin edullisia verrattuna kilpailijoiden vastaaviin liittymiin. Eroja löytyy myös operaattorien tarjouksissa, joita tarjotaan yleensä ensimmäisiksi 12 kuukaudeksi.

Puhelinliittymän hinta ja sopimuksen kesto

Puhelinliittymän hinta riippuu monista tekijöistä, kuten liittymätyypistä, operaattorista, tarjouksista ja alennuksista. Hinnat vaihtelevat huomattavasti eri operaattoreiden ja liittymätyyppien välillä. Siksi kannattaa vertailla eri vaihtoehtoja ja kilpailuttaa puhelinliittymä säännöllisesti.

Puhelinliittymän hintaan vaikuttaa myös sopimuksen kesto. Useimmat operaattorit tarjoavat määräaikaisia sopimuksia, jotka ovat yleensä 12 tai 24 kuukauden pituisia. Määräaikaisissa sopimuksissa on usein alennettu hinta ensimmäisiksi kuukausiksi tai koko sopimuskaudeksi. Määräaikaisissa sopimuksissa on kuitenkin se haittapuoli, että niitä ei voi irtisanoa ilman sakkomaksua ennen sopimuskauden loppumista.

Toinen vaihtoehto on toistaiseksi voimassa oleva sopimus, joka on joustavampi ja helpompi vaihtaa. Toistaiseksi voimassa olevissa sopimuksissa ei ole määräaikaa, vaan ne voi irtisanoa milloin tahansa ilman lisämaksuja. Toistaiseksi voimassa olevissa sopimuksissa ei kuitenkaan yleensä ole yhtä hyviä tarjouksia tai alennuksia kuin määräaikaisissa sopimuksissa.

Usein kysytyt kysymykset puhelinliittymän valinnasta

Tässä osiossa vastaan yleisimpiin kysymyksiin, joita ihmisillä on puhelinliittymän valinnasta. Toivottavasti näistä on sinulle hyötyä.

Mikä puhelinliittymä sopii minulle?

Puhelinliittymän valinta riippuu siitä, miten paljon ja mihin tarkoitukseen käytät puhelintasi. Jos soitat tai lähetät viestejä paljon, kannattaa valita puhepaketti tai rajaton liittymä. Jos käytät nettiä paljon, kannattaa valita riittävän nopea ja iso datapaketti. Jos käytät puhelintasi vain vähän tai satunnaisesti, kannattaa valita perusliittymä.

Mikä liittymä kannattaa valita?

Liittymän kannattavuus riippuu siitä, kuinka paljon maksat siitä ja kuinka paljon saat vastinetta rahoillesi. Kannattaa vertailla eri operaattoreiden ja liittymätyyppien hintoja ja ominaisuuksia ja valita se, joka sopii parhaiten omaan budjettiisi ja tarpeisiisi. Kannattaa myös hyödyntää erilaisia tarjouksia ja alennuksia, joita operaattorit tarjoavat uusille ja vanhoille asiakkaille.

Miten voin vaihtaa puhelinliittymää?

Puhelinliittymän vaihtaminen on nykyään helppoa ja nopeaa. Voit tehdä sen verkossa tai soittamalla uudelle operaattorille. Uusi operaattori hoitaa kaiken puolestasi, kuten vanhan liittymän irtisanomisen ja numeron siirron. Sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin ilmoittaa uudelle operaattorille haluamasi liittymätyyppi ja henkilötietosi.

Voinko pitää vanhan numeroni, kun vaihdan puhelinliittymää?

Kyllä voit. Numeronsiirto on mahdollista kaikkien operaattoreiden välillä. Sinun ei tarvitse tehdä mitään erityistä, vaan uusi operaattori hoitaa numeronsiirron puolestasi. Numeronsiirto kestää yleensä muutaman tunnin tai korkeintaan vuorokauden.

Mitä eroa on 3G-, 4G- ja 5G-verkoilla?

3G-, 4G- ja 5G-verkot ovat eri sukupolvien matkapuhelinverkkoja, jotka eroavat toisistaan muun muassa nopeudessa, kapasiteetissa ja kattavuudessa. Yleensä uudempi verkon sukupolvi tarkoittaa nopeampaa ja parempaa nettiyhteyttä, mutta se edellyttää myös uudempaa puhelinta ja parempaa kattavuutta.

3G-verkko on vanhin ja hitain verkon sukupolvi, joka mahdollistaa perusinternetin käytön puhelimella. 3G-verkon nopeus on tyypillisesti 0,5–10 megabittiä sekunnissa (Mbit/s).

4G-verkko on nykyisin yleisin verkon sukupolvi, joka mahdollistaa nopean ja laadukkaan internetin käytön puhelimella. 4G-verkon nopeus on tyypillisesti 10–300 Mbit/s.

5G-verkko on uusin ja nopein verkon sukupolvi, joka mahdollistaa erittäin nopean ja luotettavan internetin käytön puhelimella. 5G-verkon nopeus on tyypillisesti 300–1000 Mbit/s.

Mitä tarkoittaa datapaketti ja kuinka paljon sitä tarvitsen?

Datapaketti on liittymään kuuluva tiedonsiirtomäärä, jota tarvitaan internetin käyttöön puhelimella. Datapaketti voi olla joko kiinteähintainen tai käytön mukaan laskutettava. Datapaketin koko ja nopeus vaikuttavat siihen, kuinka paljon ja kuinka nopeasti voit käyttää nettiä puhelimellasi.

Datapaketin tarve riippuu siitä, mitä teet netissä ja kuinka usein. Jos käytät nettiä vain satunnaisesti esimerkiksi sähköpostin lukemiseen tai uutisten seuraamiseen, pieni datapaketti (esim. 1–5 gigatavua eli Gt) riittää. Jos käytät nettiä paljon esimerkiksi videoiden katseluun, musiikin kuunteluun tai pelaamiseen, iso datapaketti (esim. 10–50 Gt) on tarpeen. Jos haluat olla varma, että et ylitä datapaketin rajaa, voit valita rajattoman datapaketin, jossa ei ole käyttökattoa.

Mitä eroa on eri operaattoreilla ja miten valita niiden välillä?

Suomessa on tällä hetkellä neljä suurta teleoperaattoria: DNA, Elisa, Telia ja Moi. Näistä Moi poikkeaa muista siten, että se ei omista omaa puhelinverkkoa vaan se vuokraa verkkonsa DNAlta. Tämän vuoksi Moi-liittymät ovat usein halvempia kuin muiden operaattoreiden liittymät.

Eri operaattoreilla on erilaisia liittymätarjouksia ja -ominaisuuksia, jotka kannattaa vertailla ennen valintaa. Eri operaattoreiden välillä voi olla eroja esimerkiksi seuraavissa asioissa:

  • Hinta: Eri operaattorit hinnoittelevat liittymänsä eri tavoin ja tarjoavat erilaisia alennuksia ja etuja uusille ja vanhoille asiakkaille.
  • Kattavuus: Eri operaattorit kattavat Suomen alueen eri tavoin ja tarjoavat eri laatuista signaalia eri paikoissa.
  • Verkko: Eri operaattorit tarjoavat eri sukupolvien verkkoyhteyksiä (3G, 4G tai 5G) ja eri nopeuksia datasiirtoon.
  • Palvelut: Eri operaattorit tarjoavat erilaisia lisäpalveluita liittymiinsä, kuten viihdepaketteja, turvapalveluita tai asiakasetuja.

Operaattorin valinta riippuu siitä, mikä näistä asioista on sinulle tärkeintä. Voit vertailla eri operaattoreiden liittymiä helposti täällä:


Jussi Yli-Korhonen

Jussi Yli-Korhonen

Kiinnostunut puhelinliittymistä, talouden hoidosta ja markkinoinnista. Olen ylläpitänyt Puhelinliittymät.net-sivustoa vuodesta 2018 lähtien.

Sähköposti

Päivitetty: 29 joulukuun, 2023