Netti kotiin – mitä sinun tulisi tietää ennen tilaamista (vertailu)

Haluat varmasi kotiin netin, joka on nopea eikä maksa liikaa.

Tässä artikkelissa käymme läpi, mitä sinun tulisi ottaa huomioon, kun haluat tilata netin kotiin. Netti on nykyään välttämätön osa arkea, joten on tärkeää valita sopiva nettiliittymä kotiin, joka vastaa tarpeitasi ja budjettiasi. Lisäksi kerromme, miten voit vertailla eri operaattoreiden tarjouksia ja löytää halvimman nettiliittymän kotiin.

Nopea vastaus: Monille 5G-liittymä on joustavin ja paras vaihtoehto. Vertaa 5G-liittymät tästä.

paras netti kotiin

Miksi netti kotiin on tärkeä?

Netti kotiin mahdollistaa monia asioita, joita ilman olisi vaikea pärjätä nykypäivänä. Netti kotiin:

 • Mahdollistaa etätyön ja etäopiskelun, jotka ovat yleistyneet viime aikoina.
 • Tarjoaa viihdettä ja vapaa-ajan aktiviteetteja, kuten elokuvien ja sarjojen katselua, musiikin kuuntelua, pelaamista ja sosiaalista mediaa.
 • Antaa pääsyn tietoon ja palveluihin, kuten uutisiin, sähköpostiin, verkkopankkiin ja verkkokauppoihin.
 • Yhdistää sinut perheeseesi ja ystäviisi, joiden kanssa voit pitää yhteyttä videopuheluiden, chat-viestien ja kuvien avulla.
 • Auttaa sinua säästämään rahaa, kun voit hyödyntää netissä olevia alennuksia, tarjouksia ja vertailusivustoja.

Mitä erilaisia nettiyhteyksiä kotiin on olemassa?

Nettiyhteyksiä kotiin on tarjolla erilaisia, kuten esimerkiksi ADSL, kaapeli, 4G, 5G ja valokuitu. Jokaisella tekniikalla on omat vahvuutensa ja heikkoutensa, joten sopivan yhteyden valinta riippuu muun muassa asukkaiden tarpeista, sijainnista ja hintaluokasta.

Tässä on taulukko, jossa on esitelty eri vaihtoehdot:

TekniikkaNopeus (Mbps)SaatavuusHintaEdutHaitat
ADSL1–24LaajaEdullinenToimii puhelinverkon kauttaAlhainen nopeus, riippuu etäisyydestä
Kaapeli10–1000RajallisempiKeskitasoaToimii kaapeli-tv-verkon kautta, korkea nopeus ja vakausNopeus voi vaihdella ruuhka-aikoina
4G5–100HyväKallisLangaton ja liikkuva, helppo asentaaRiippuu signaalista ja kuuluvuudesta
5GJopa 1000+HyväKallisHuippunopeus ja pieni viive, uudet sovellukset ja palvelutEi saatavilla kaikilla alueilla
ValokuituJopa 10 000+Erittäin rajallinenKallisYlivoimainen nopeus ja vakaus, ei häiriinny muista tekijöistäVaatii valokaapelin asennuksen, ei saatavilla kaikkialla

Toivottavasti tämä taulukko auttaa sinua vertailemaan eri nettiyhteyksiä kotiin.

ADSL

ADSL on yleisin kiinteä laajakaista Suomessa. Se toimii puhelinverkon kautta ja sen nopeus vaihtelee 1–24 megabittiä sekunnissa (Mbps). ADSL:n etuja ovat sen laaja saatavuus ja edullinen hinta. Sen haittoja ovat sen alhainen nopeus verrattuna muihin tekniikoihin sekä se, että nopeus riippuu etäisyydestä lähimpään keskukseen.

Kaapeli

Kaapeli on toinen yleinen kiinteä laajakaista Suomessa. Se toimii kaapeli-tv-verkon kautta ja sen nopeus vaihtelee 10–1000 Mbps. Kaapelin etuja ovat sen korkea nopeus ja vakaus sekä se, että nopeus ei riipu etäisyydestä. Sen haittoja ovat sen rajallisempi saatavuus kuin ADSL:llä sekä se, että nopeus voi vaihdella ruuhka-aikoina.

4G

4G on langaton laajakaista, joka toimii matkapuhelinverkon kautta. Sen nopeus vaihtelee 5–100 Mbps. 4G:n etuja ovat sen langattomuus ja liikkuvuus sekä se, että se on helppo ottaa käyttöön ilman asennusta. Sen haittoja ovat sen kalliimpi hinta kuin kiinteillä laajakaistoilla sekä se, että nopeus riippuu signaalin vahvuudesta ja kuuluvuudesta.

Vertaa 4G-liittymät tästä

5G

5G on uusin langaton laajakaista, joka toimii matkapuhelinverkon kautta. Sen nopeus voi olla jopa 1000 Mbps tai enemmän. 5G:n etuja ovat sen huippunopeus ja pieni viive sekä se, että se mahdollistaa uusia sovelluksia ja palveluita, kuten virtuaalitodellisuuden ja esineiden internetin. Sen haittoja ovat sen vielä rajallinen saatavuus ja korkea hinta.

Vertaa 5G-liittymät tästä

Valokuitu

Valokuitu on nopein ja laadukkain kiinteä laajakaista. Se toimii valokaapelin kautta ja sen nopeus voi olla jopa 10 000 Mbps tai enemmän. Valokuidun etuja ovat sen ylivoimainen nopeus ja vakaus sekä se, että se ei häiriinny muista tekijöistä. Sen haittoja ovat sen erittäin rajallinen saatavuus ja kallis hinta.

Miten valita sopiva netti kotiin?

Sopivan netin valinta kotiin riippuu monista tekijöistä, kuten:

 • Nettikäyttösi määrä ja laatu. Mitä enemmän käytät nettiä ja mitä raskaampia toimintoja teet, sitä nopeamman netin tarvitset. Esimerkiksi jos katsot paljon videoita tai pelaat pelejä, tarvitset nopeamman netin kuin jos vain selaat nettisivuja tai lähetät sähköposteja.
 • Taloutesi koko ja laitteiden määrä. Mitä enemmän asukkaita ja laitteita on käyttämässä nettiä samaan aikaan, sitä nopeamman netin tarvitset. Esimerkiksi jos asut isossa perheessä, jossa kaikki käyttävät nettiä eri laitteilla, tarvitset nopeamman netin kuin jos asut yksin tai kaksin.
 • Sijaintisi ja saatavuus. Nettiyhteyksien saatavuus vaihtelee alueittain ja talokohtaisesti. Jos asut kaupungissa, sinulla on todennäköisesti enemmän vaihtoehtoja kuin jos asut maaseudulla. Jos asut kerrostalossa, sinulla on todennäköisesti erilaiset vaihtoehdot kuin jos asut omakotitalossa.
 • Budjettisi ja hinta-laatusuhde. Nettiyhteyksien hinnat vaihtelevat operaattoreittain ja tekniikoittain. Yleensä nopeampi netti on kalliimpi kuin hitaampi netti. Sinun kannattaa vertailla eri operaattoreiden tarjouksia ja valita sellainen, joka sopii budjettiisi ja tarjoaa hyvän hinta-laatusuhteen.

Miten vertailla eri operaattoreiden tarjouksia?

Eri operaattoreilla on erilaisia tarjouksia nettiyhteyksistä kotiin. Jotta voit löytää halvimman nettiliittymän kotiin, sinun kannattaa vertailla niitä seuraavien kriteerien perusteella:

 • Nopeus. Tarkista, mikä on operaattorin ilmoittama maksimi- ja miniminopeus sekä keskimääräinen nopeus. Vertaa niitä omaan tarpeeseesi ja valitse sellainen, joka riittää sinulle.
 • Data. Tarkista, onko operaattorilla datakatto eli rajoitus siitä, kuinka paljon voit käyttää nettiä kuukaudessa. Jos on, tarkista, kuinka paljon dataa saat käyttää ja mitä tapahtuu, jos ylität sen. Jos ei ole, tarkista, onko operaattorilla muita rajoituksia tai ehtoja datan käytölle.
 • Hinta. Tarkista, mikä on operaattorin ilmoittama kuukausihinta sekä mahdolliset lisämaksut, kuten avausmaksu, modeemimaksu tai toimitusmaksu. Vertaa niitä kokonaishintaan ja valitse sellainen, joka sopii budjettiisi.
 • Sopimus. Tarkista, millainen sopimus operaattorilla on nettiyhteydestä kotiin. Onko se määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva? Voitko vaihtaa nopeutta tai dataa kesken sopimuskauden? Mitä maksat, jos haluat irtisanoa sopimuksen ennenaikaisesti? Vertaa eri operaattoreiden sopimusehtoja ja valitse sellainen, joka on joustava ja edullinen.

Miten tilata netti kotiin?

Kun olet vertaillut eri operaattoreiden tarjouksia ja valinnut sopivan nettiyhteyden kotiin, voit tilata sen seuraavasti:

 • Siirry operaattorin verkkosivuille ja valitse haluamasi nettiliittymä.
 • Täytä tilauslomake ja anna tarvittavat tiedot, kuten nimesi, osoitteesi, puhelinnumerosi ja sähköpostiosoitteesi.
 • Valitse maksutapa ja maksa tilaus.
 • Odota, että operaattori vahvistaa tilauksesi ja lähettää sinulle modeemin tai SIM-kortin sekä asennusohjeet.
 • Asenna modeemi tai SIM-kortti laitteeseesi ja nauti netistä kotona.

Netti kotiin – näin saat parhaan diilin

Netti kotiin on tärkeä osa nykyaikaista elämää, mutta sen tilaaminen voi olla haastavaa. Siksi olemme koonneet tämän artikkelin, jossa kerromme, mitä sinun tulisi tietää ennen tilaamista, mitä erilaisia nettiyhteyksiä kotiin on olemassa, miten valita sopiva netti kotiin, miten vertailla eri operaattoreiden tarjouksia ja miten tilata netti kotiin.

Toivomme, että tämä artikkeli on auttanut sinua ymmärtämään paremmin nettiyhteyksien maailmaa ja löytämään halvimman nettiliittymän kotiin. Jos haluat säästää vielä enemmän rahaa, suosittelemme sinua vertailemaan parhaat puhelinliittymät meidän ilmaisesta vertailustamme. Voit löytää sieltä edullisia liittymiä, jotka sisältävät myös netin kotiin.

Klikkaa tästä ja aloita vertailu nyt!

Usein kysytyt kysymykset netistä kotiin

Tässä osiossa vastaamme usein kysyttyihin kysymyksiin netistä kotiin. Jos sinulla on muita kysymyksiä, voit ottaa yhteyttä meihin tai haluamaasi operaattoriin.

Mikä on paras netti kotiin?

Paras netti kotiin riippuu sinun tarpeistasi, budjetistasi ja saatavuudesta. Ei ole yhtä oikeaa vastausta, vaan sinun kannattaa vertailla eri vaihtoehtoja ja valita sellainen, joka sopii sinulle parhaiten. Voit käyttää meidän ilmaista vertailuamme löytääksesi halvimman nettiliittymän kotiin.

Mitä eroa on kiinteällä ja langattomalla laajakaistalla?

Kiinteä laajakaista tarkoittaa sitä, että nettiyhteys tulee kotiisi johdon kautta, kuten puhelinverkosta, kaapeli-tv-verkosta tai valokaapelista. Langaton laajakaista tarkoittaa sitä, että nettiyhteys tulee kotiisi ilman johtoa, matkapuhelinverkon kautta. Kiinteän laajakaistan etuja ovat yleensä sen edullisempi hinta ja vakaus. Langattoman laajakaistan etuja ovat sen liikkuvuus ja helppous.

Miten testata netin nopeus kotona?

Netin nopeus kotona voi vaihdella monista syistä, kuten ruuhka-aikoina, sääolosuhteista tai laitteiden asetuksista. Jos haluat testata netin nopeuden kotona, voit käyttää erilaisia verkkosivuja tai sovelluksia, jotka mittaavat lataus- ja lähetysnopeutta sekä viivettä. Esimerkiksi Speedtest on yksi suosituimmista ja luotettavimmista nopeustesteistä.

Miten parantaa netin nopeutta kotona?

Netin nopeutta kotona voi parantaa monilla eri tavoilla, kuten:

 • Valitsemalla nopeampi nettiliittymä kotiin.
 • Vaihtamalla modeemin tai reitittimen uudempaan tai tehokkaampaan malliin.
 • Sijoittamalla modeemin tai reitittimen keskeiselle paikalle kodissa ja välttämällä esteitä signaalille.
 • Käyttämällä ethernet-kaapelia langattoman verkon sijaan.
 • Päivittämällä laitteiden ohjelmistot ja ajurit.
 • Vähentämällä taustasovellusten ja -palveluiden käyttöä.
 • Käyttämällä verkon optimointityökaluja tai -palveluita.

Mitkä ovat suosituimmat operaattorit netille kotiin?

Suomessa on useita operaattoreita, jotka tarjoavat nettiyhteyksiä kotiin. Suosituimpia ovat DNA, Elisa, Telia ja Moi. Jokaisella operaattorilla on omat etunsa ja haittansa, joten sinun kannattaa vertailla niiden tarjouksia ja palveluita ennen tilaamista.

Voit tilata nettiliittymän kotiin seuraavista linkeistä:

Mitkä ovat halvimmat nettiliittymät kotiin?

Halvimmat nettiliittymät kotiin riippuvat siitä, millaista nopeutta ja dataa tarvitset. Yleensä ADSL-liittymät ovat halvimpia kiinteitä laajakaistoja ja 4G-liittymät ovat halvimpia langattomia laajakaistoja. Voit löytää halvimmat nettiliittymät kotiin meidän ilmaisesta vertailustamme, jossa voit vertailla eri operaattoreiden hintoja ja nopeuksia.

Mitä pitää huomioida, kun tilaa netin kotiin?

Kun tilaat netin kotiin, sinun pitää huomioida seuraavat asiat:

 • Sopimuksen kesto ja ehdot. Tarkista, onko sopimus määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva, voitko vaihtaa nopeutta tai dataa kesken sopimuskauden ja mitä maksat, jos haluat irtisanoa sopimuksen ennenaikaisesti.
 • Modeemin tai SIM-kortin asennus ja toimitus. Tarkista, miten ja milloin saat modeemin tai SIM-kortin käyttöösi, tarvitsetko asentajan apua ja mitä se maksaa.
 • Palvelun laatu ja tuki. Tarkista, millaista palvelua ja tukea operaattori tarjoaa, onko sillä tyytyväisyystakuu tai palautusoikeus ja miten voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluun.