Multimediaviesti: Mikä on MMS-viesti ja miten se avataan?

Oletko koskaan saanut tekstiviestiä, jossa lukee jotain tällaista: “Sinulle on saapunut multimediaviesti. Voit katsoa sen osoitteessa www.mms.fi. Käyttäjätunnus: 0401234567, salasana: ABCD.”?

Jos olet, niin olet saanut MMS-viestin, joka on tekstiviestin kehittyneempi versio. Mutta mikä on MMS-viesti ja miten se avataan? Tässä artikkelissa selitämme, mitä MMS-viestit ovat, miten ne toimivat ja miten voit lukea ne helposti puhelimellasi.

Multimediaviesti, eli MMS-viesti, on tekstiviestiä kehittyneempi versio, joka voi tekstin lisäksi sisältää kuvia, äänitiesdostoja tai videoita. Multimediaviestit saapuvat puhelimessa samaan paikkaan kuin tavalliset tekstiviestit, mutta niiden lukeminen vaatii oikeat asetukset laitteessasi. Jos puhelimessasi ei ole oikeita asutuksia MMS-viesteille, voit lukea multimediaviestit yleensä myös kirjautumalla operaattorin verkkopalveluun.

mikä on multimediaviesti

Mikä on MMS-viesti?

MMS-viesti eli multimediaviesti on tekstiviestin kaltainen viesti, johon voidaan liittää multimediaa, kuten kuvia, ääntä, videota tai muotoiltua tekstiä. MMS-viesti voi olla myös pidempi kuin tavallinen tekstiviesti, joka on rajoitettu 160 merkkiin. MMS-viestit ovat siis hyödyllisiä silloin, kun haluat lähettää tai vastaanottaa jotain muuta kuin pelkkää tekstiä.

MMS-viestit lähetetään ja vastaanotetaan matkapuhelinverkon kautta datayhteyden avulla. Tämä tarkoittaa, että tarvitset toimivan nettiyhteyden puhelimessasi, jotta voit käyttää MMS-palvelua. Lisäksi tarvitset oikeat asetukset puhelimeesi, jotta se osaa lähettää ja vastaanottaa MMS-viestejä. Useimmat nykyaikaiset älypuhelimet hakevat nämä asetukset automaattisesti operaattorilta, mutta joskus saatat joutua tilaamaan tai syöttämään ne itse.

MMS-viestien hinta riippuu operaattorista ja liittymätyypistä. Joillakin operaattoreilla MMS-viestit ovat ilmaisia kotimaassa, kun taas toisilla niistä veloitetaan kappalehinta tai datamaksu. Ulkomaille lähetetyistä MMS-viesteistä veloitetaan yleensä erillinen maksu. Kannattaa siis tarkistaa oman liittymäsi hinnasto ennen kuin alat lähettää tai vastaanottaa MMS-viestejä.

Miten avata MMS-viesti?

Jos puhelimesi tukee MMS-palvelua ja sinulla on oikeat asetukset, voit avata MMS-viestin samalla tavalla kuin tavallisen tekstiviestin. Eli kun saat ilmoituksen saapuneesta viestistä, voit napauttaa sitä ja nähdä viestin sisällön puhelimesi näytöllä. Jos viestissä on multimediaa, voit katsoa sitä suoraan puhelimellasi tai tallentaa sen muistiin.

Jos puhelimesi ei tue MMS-palvelua tai sinulla ei ole oikeita asetuksia, et voi avata MMS-viestiä suoraan puhelimellasi. Tällöin saat ilmoituksen saapuneesta viestistä, mutta et näe sen sisältöä. Sen sijaan saat ohjeet siitä, miten voit katsoa viestin netissä. Ohjeet sisältävät yleensä verkkosivun osoitteen sekä käyttäjätunnuksen ja salasanan, joilla voit kirjautua sivulle ja nähdä viestin.

Jos haluat avata MMS-viestin netissä, sinun täytyy siis mennä annettuun osoitteeseen selaimellasi ja syöttää käyttäjätunnus ja salasana. Tämän jälkeen voit nähdä viestin sisällön ja tallentaa sen halutessasi. Huomaa, että MMS-viestit ovat luettavissa netissä vain rajoitetun ajan, esimerkiksi 10 päivän ajan. Sen jälkeen ne poistuvat automaattisesti.

Miten saada MMS-viestit toimimaan puhelimella?

Jos haluat saada MMS-viestit toimimaan puhelimellasi, sinun täytyy varmistaa, että sinulla on seuraavat asiat:

 • Toimiva datayhteys puhelimessasi. Tarkista, että netti toimii puhelimellasi ja että datayhteys on päällä. Jos netti ei toimi, et voi lähettää tai vastaanottaa MMS-viestejä.
 • Oikeat MMS-asetukset puhelimessasi. Tarkista, että puhelimessasi on oikeat asetukset MMS-palvelua varten. Voit tilata asetukset operaattoriltasi tekstiviestillä tai syöttää ne manuaalisesti puhelimesi asetuksissa. Jos asetukset ovat väärät, et voi lähettää tai vastaanottaa MMS-viestejä.
 • Sallitut MMS-viestit puhelimessasi. Tarkista, että puhelimessasi ei ole estoja tai rajoituksia, jotka estävät MMS-viestien lähettämisen tai vastaanottamisen. Voit tarkistaa estoja ja rajoituksia puhelimesi asetuksista tai operaattoriltasi. Jos estoja tai rajoituksia on, et voi lähettää tai vastaanottaa MMS-viestejä.

Jos olet tarkistanut nämä asiat ja MMS-viestit eivät vieläkään toimi puhelimellasi, voit kokeilla seuraavia ratkaisuja:

 • Käynnistä puhelin uudelleen. Joskus uudelleenkäynnistys voi korjata yhteysongelmia ja saada MMS-viestit toimimaan.
 • Lähetä testiviesti itsellesi. Joskus testiviesti voi aktivoida MMS-palvelun ja saada MMS-viestit toimimaan.
 • Ota yhteyttä operaattoriisi. Jos mikään muu ei auta, voit olla yhteydessä omaan operaattoriisi ja pyytää heitä tarkistamaan, onko liittymässäsi jotain vikaa tai häiriötä, joka estää MMS-viestien toiminnan.

Miksi valita liittymä, joka sisältää MMS-viestit?

MMS-viestit ovat hyvä tapa kommunikoida monipuolisemmin kuin pelkillä tekstiviesteillä. Voit lähettää ja vastaanottaa kuvia, videoita, ääniviestejä ja muotoiltua tekstiä helposti ja nopeasti. Voit myös lähettää pidempiä viestejä kuin tavallisilla tekstiviesteillä.

MMS-viestit ovat erityisen hyödyllisiä silloin, kun haluat jakaa elämäsi hetkiä ystäviesi ja perheesi kanssa. Voit lähettää heille kuvia ja videoita matkoiltasi, juhlista, lemmikeistäsi tai mistä tahansa muusta kiinnostavasta. Voit myös vastaanottaa kuvia ja videoita heiltä ja pysyä ajan tasalla heidän kuulumisistaan.

MMS-viestit ovat myös käteviä silloin, kun haluat välittää tärkeää tietoa tai ohjeita jollekin. Voit lähettää heille kuvan esimerkiksi kartasta, aikataulusta, laskusta tai muusta asiakirjasta. Voit myös vastaanottaa kuvia tällaisista asioista ja tallentaa ne puhelimeesi.

MMS-viestien käyttö ei ole kuitenkaan ilmaista kaikissa liittymissä. Joissakin liittymissä joudut maksamaan erikseen jokaisesta lähetetystä MMS-viestistä. Tämä voi tulla kalliiksi, jos lähetät tai vastaanotat paljon MMS-viestejä. Siksi kannattaa valita liittymä, joka sisältää MMS-viestit ilman lisämaksua.

Me olemme vertailleet eri operaattoreiden liittymiä ja löytäneet sinulle parhaat vaihtoehdot, jotka tarjoavat MMS-viestit edullisesti tai ilmaiseksi. Voit tutustua niihin tästä:

OperaattoriMMS-viestin hinta kotimaassaMMS-viestien määräMuita etujaTilaa liittymä
DNAIlmainenRajatonIlmainen Spotify Premium tai HBO NordicTilaa DNA:n liittymä
Moi0,05 € / kplEi rajoitettuJoustava ja yksinkertainen liittymäTilaa Moi:n liittymä
TeliaSisältyy kuukausimaksuunEi rajoitettuIlmainen C More tai MTV SportTilaa Telia:n liittymä
Elisa0,30 € / kplEi rajoitettuIlmainen Elisa Viihde tai Elisa KirjaTilaa Elisa:n liittymä
 • DNA
  DNA:n liittymissä MMS-viestit ovat ilmaisia kotimaassa. Voit lähettää ja vastaanottaa niitä rajattomasti ilman datamaksuja. DNA:n liittymät ovat myös nopeita ja luotettavia, ja niissä on paljon muita etuja, kuten ilmainen Spotify Premium tai HBO Nordic. Tilaa DNA:n liittymä nyt ja säästä rahaa!
 • Moi
  Moi:n liittymissä MMS-viestit maksavat 0,05 euroa kappaleelta kotimaassa. Tämä on edullisempi hinta kuin monilla muilla operaattoreilla. Moi:n liittymät ovat myös joustavia ja yksinkertaisia, ja niissä on vain ne ominaisuudet, joita tarvitset. Voit muokata liittymääsi milloin tahansa ja maksat vain siitä, mitä käytät. Tilaa Moi:n liittymä nyt ja nauti vapaudesta ja edullisuudesta!
 • Telia
  Telia:n liittymissä MMS-viestit sisältyvät liittymän kuukausimaksuun. Voit lähettää ja vastaanottaa niitä ilman rajoituksia kotimaassa. Telia:n liittymät ovat myös laadukkaita ja turvallisia, ja niissä on paljon muita etuja, kuten ilmainen C More tai MTV Sport. Tilaa Telia:n liittymä nyt ja nauti viihteestä ja urheilusta!
 • Elisa
  Elisa:n liittymissä MMS-viestit maksavat 0,30 euroa kappaleelta kotimaassa. Tämä on kalliimpi hinta kuin monilla muilla operaattoreilla. Elisa:n liittymät ovat kuitenkin huippunopeita ja monipuolisia, ja niissä on paljon muita etuja, kuten ilmainen Elisa Viihde tai Elisa Kirja. Tilaa Elisa:n liittymä nyt ja nauti nopeudesta ja kulttuurista!

Vertaa parhaat puhelinliittymät tästä

Usein kysytyt kysymykset MMS-viesteistä

Tässä osiossa vastaamme usein kysyttyihin kysymyksiin MMS-viesteistä. Jos sinulla on jokin kysymys, jota ei ole tässä listattu, voit ottaa yhteyttä meihin tai omaan operaattoriisi.

Mikä on MMS-viestin enimmäiskoko?

MMS-viestin enimmäiskoko riippuu operaattorista ja puhelimesta. Yleensä MMS-viesti voi olla noin 300-600 kilotavun kokoinen, mutta joillakin operaattoreilla se voi olla jopa 1-2 megatavun kokoinen. Jos yrität lähettää liian ison MMS-viestin, se voi joko pienentyä automaattisesti tai hylätä kokonaan.

Voinko lähettää MMS-viestejä ryhmille?

Kyllä, voit lähettää MMS-viestejä ryhmille, jos puhelimesi ja liittymäsi tukevat sitä. Voit luoda ryhmän puhelimesi viestisovelluksessa ja lisätä siihen haluamasi vastaanottajat. Sitten voit lähettää heille MMS-viestejä normaalisti. Huomaa, että ryhmälle lähetetty MMS-viesti lähetetään erikseen jokaiselle vastaanottajalle, mikä voi vaikuttaa viestien hintaan ja nopeuteen.

Miksi en saa MMS-viestejä ulkomailta?

Jos et saa MMS-viestejä ulkomailta, syynä voi olla jokin seuraavista:

 • Sinulla ei ole roaming-palvelua käytössä. Tarkista, että olet ottanut roaming-palvelun käyttöön puhelimesi asetuksista tai operaattoriltasi. Roaming-palvelu mahdollistaa datayhteyden käytön ulkomailla.
 • Sinulla ei ole riittävästi saldoa tai datapakettia. Tarkista, että sinulla on tarpeeksi saldoa tai datapakettia liittymässäsi, jotta voit vastaanottaa MMS-viestejä ulkomailta. Ulkomailla vastaanotetut MMS-viestit voivat olla kalliimpia kuin kotimaassa vastaanotetut.
 • Sinulla ei ole oikeita asetuksia puhelimessasi. Tarkista, että puhelimessasi on oikeat asetukset MMS-palvelua varten. Voit tilata asetukset operaattoriltasi tekstiviestillä tai syöttää ne manuaalisesti puhelimesi asetuksissa.

Miksi en voi lähettää MMS-viestejä ulkomaille?

Jos et voi lähettää MMS-viestejä ulkomaille, syynä voi olla jokin seuraavista:

 • Sinulla ei ole roaming-palvelua käytössä. Tarkista, että olet ottanut roaming-palvelun käyttöön puhelimesi asetuksista tai operaattoriltasi. Roaming-palvelu mahdollistaa datayhteyden käytön ulkomailla.
 • Sinulla ei ole riittävästi saldoa tai datapakettia. Tarkista, että sinulla on tarpeeksi saldoa tai datapakettia liittymässäsi, jotta voit lähettää MMS-viestejä ulkomaille. Ulkomaille lähetetyt MMS-viestit voivat olla kalliimpia kuin kotimaahan lähetetyt.
 • Sinulla ei ole oikeita asetuksia puhelimessasi. Tarkista, että puhelimessasi on oikeat asetukset MMS-palvelua varten. Voit tilata asetukset operaattoriltasi tekstiviestillä tai syöttää ne manuaalisesti puhelimesi asetuksissa.
 • Vastaanottaja ei tue MMS-palvelua. Tarkista, että vastaanottajan puhelin ja liittymä tukevat MMS-palvelua. Jos ei, voit kokeilla lähettää hänelle multimediaa muulla tavalla, esimerkiksi sähköpostilla tai sosiaalisella medialla.

Miksi MMS-viesti ei avaudu puhelimessani?

Jos MMS-viesti ei avaudu puhelimessasi, syynä voi olla jokin seuraavista:

 • Sinulla ei ole datayhteyttä puhelimessasi. Tarkista, että netti toimii puhelimessasi ja että datayhteys on päällä. Jos netti ei toimi, et voi avata MMS-viestejä.
 • Sinulla ei ole oikeita asetuksia puhelimessasi. Tarkista, että puhelimessasi on oikeat asetukset MMS-palvelua varten. Voit tilata asetukset operaattoriltasi tekstiviestillä tai syöttää ne manuaalisesti puhelimesi asetuksissa. Jos asetukset ovat väärät, et voi avata MMS-viestejä.
 • Sinulla on estoja tai rajoituksia puhelimessasi. Tarkista, että puhelimessasi ei ole estoja tai rajoituksia, jotka estävät MMS-viestien avaamisen. Voit tarkistaa estoja ja rajoituksia puhelimesi asetuksista tai operaattoriltasi. Jos estoja tai rajoituksia on, et voi avata MMS-viestejä.
 • MMS-viesti on liian iso tai vioittunut. Tarkista, että MMS-viesti on sopivan kokoinen ja ehjä. Jos MMS-viesti on liian iso tai vioittunut, et voi avata sitä.

Miksi MMS-viesti ei lähetä puhelimestani?

Jos MMS-viesti ei lähetä puhelimestasi, syynä voi olla jokin seuraavista:

 • Sinulla ei ole datayhteyttä puhelimessasi. Tarkista, että netti toimii puhelimessasi ja että datayhteys on päällä. Jos netti ei toimi, et voi lähettää MMS-viestejä.
 • Sinulla ei ole oikeita asetuksia puhelimessasi. Tarkista, että puhelimessasi on oikeat asetukset MMS-palvelua varten. Voit tilata asetukset operaattoriltasi tekstiviestillä tai syöttää ne manuaalisesti puhelimesi asetuksissa. Jos asetukset ovat väärät, et voi lähettää MMS-viestejä.
 • Sinulla on estoja tai rajoituksia puhelimessasi. Tarkista, että puhelimessasi ei ole estoja tai rajoituksia, jotka estävät MMS-viestien lähettämisen. Voit tarkistaa estoja ja rajoituksia puhelimesi asetuksista tai operaattoriltasi. Jos estoja tai rajoituksia on, et voi lähettää MMS-viestejä.
 • MMS-viesti on liian iso tai vioittunut. Tarkista, että MMS-viesti on sopivan kokoinen ja ehjä. Jos MMS-viesti on liian iso tai vioittunut, et voi lähettää sitä.

Mitä eroa on SMS- ja MMS-viesteillä?

SMS- ja MMS-viestit ovat molemmat tekstiviestejä, mutta niissä on joitakin eroja:

 • SMS-viesti eli lyhytsanomaviesti on tekstiviesti, joka sisältää vain tekstiä. SMS-viestin pituus on rajoitettu 160 merkkiin.
 • MMS-viesti eli multimediaviesti on tekstiviesti, joka sisältää myös multimediaa, kuten kuvia, ääntä, videota tai muotoiltua tekstiä. MMS-viestin pituus voi olla useita satoja kilotavuja.
 • SMS-viestit lähetetään ja vastaanotetaan matkapuhelinverkon kautta ilman datayhteyttä. SMS-viestit ovat yleensä ilmaisia tai hyvin edullisia. MMS-viestit lähetetään ja vastaanotetaan matkapuhelinverkon kautta datayhteyden avulla. MMS-viestit voivat olla kalliimpia tai ilmaisia riippuen operaattorista ja liittymästä.

Jussi Yli-Korhonen

Jussi Yli-Korhonen

Kiinnostunut puhelinliittymistä, talouden hoidosta ja markkinoinnista. Olen ylläpitänyt Puhelinliittymät.net-sivustoa vuodesta 2018 lähtien.

Sähköposti

Päivitetty: 11 lokakuun, 2023