Multi-SIM: Mikä on Multi-SIM ja miten se toimii?

Tässä artikkelissa kerromme, mitä Multi-SIM tarkoittaa, miten se toimii ja mitä hyötyjä se voi tuoda sinulle puhelinliittymän käyttäjänä.

Multi-sim, eli Dual-sim tai rinnakkaisliittymä, voit tarkoittaa kahta eri asiaa riippuen kontekstista:

 1. Multi-sim tai rinnakkaisliittymä voi tarkoitta puhelinliittymää, jossa käytät samaa yhteyttä ja numeroa usealla laitteella samanaikaisesti. Esimerkiksi voit käyttää samaa Multi-sim liittymää puhelimessa ja älykellossa.
 2. Dual-sim tai multi-sim voi myös tarkoittaa puhelinta tai laitetta, jossa on paikka kahdelle eri sim-kortille. Tällöin voit käyttää kahta eri liittymää ja puhelinnumeroa samalla laitteella, mikä voi olla hyvä vaihtoehto esimerkiksi henkilökohtaisen ja yrityksen liittymän käyttöön samalla laitteella. Usean SIM-kortin käyttö voi olla myös hyvä idea, jos matkustat ulkomaille ja suomalaisen liittymän käyttö kohdemaassa on kallista.

Tässä kuvassa näet, miltä puhelimen multi-sim korttipaikat yleensä näyttävät:

Multi-sim kortit

Vinkki: Milloin viimeksi kilpailutit puhelinliittymät?

Mikä on Multi-SIM eli rinnakkaisliittymä?

Multi-SIM tarkoittaa sitä, että sinulla on yksi puhelinliittymä, mutta useampi SIM-kortti. Voit siis käyttää samaa liittymää esimerkiksi älypuhelimessa, tabletissa, älykellossa tai autossa. Näin sinun ei tarvitse hankkia erillisiä liittymiä jokaiselle laitteellesi, vaan voit jakaa saman datamäärän ja puhelut kaikkien SIM-korttien kesken.

Multi-SIM voi olla hyödyllinen ratkaisu monille erilaisille käyttäjille. Esimerkiksi, jos haluat pysyä yhteydessä työasioissa sekä vapaa-ajalla, voit käyttää samaa liittymää työpuhelimessa ja omassa puhelimessasi. Tai jos haluat nauttia netistä suuremmalla näytöllä, voit käyttää samaa liittymää tabletissa tai kannettavassa tietokoneessa. Tai jos haluat olla varma, että autosi on aina online, voit käyttää samaa liittymää auton sisäänrakennetussa SIM-kortissa.

Miten Multi-SIM toimii?

Multi-SIM toimii niin, että sinulla on yksi pää-SIM-kortti, joka on asetettu ensisijaiseksi liittymän hallinnassa. Tämä kortti vastaa liittymän numerosta ja sen kautta soitetaan ja vastaanotetaan puhelut sekä tekstiviestit. Muut SIM-kortit ovat sivu-SIM-kortteja, jotka ovat kytkettyjä samaan liittymään datan käyttöön. Voit siis käyttää nettiä kaikilla SIM-korteilla, mutta vain yhdellä kortilla voit soittaa ja lähettää viestejä.

Multi-SIMin käyttöönotto on helppoa. Sinun tarvitsee vain tilata lisää SIM-kortteja operaattoriltasi ja asettaa ne haluamiisi laitteisiin. Sitten voit hallita SIM-kortteja operaattorin sovelluksessa tai verkkosivuilla. Voit esimerkiksi vaihtaa pää-SIM-korttia tai asettaa datarajoja eri SIM-korteille.

Mikä on dual-sim eli puhelin, jossa on useampi SIM-korttipaikka?

Multi-SIM voi tarkoittaa myös puhelinta, johon voi laittaa kaksi tai jopa kolme SIM-korttia yhtä aikaa.

Tällöin puhelimessa on kaksi SIM-korttipaikkaa. Tämä ratkaisu mahdollistaa sen, että voit käyttää kahta eri liittymää samassa puhelimessa ilman SIM-kortin vaihtamista.

Multi-SIM-puhelin voi olla hyödyllinen ratkaisu monille erilaisille käyttäjille. Esimerkiksi, jos haluat erottaa työ- ja vapaa-ajan numerot, voit käyttää kahta eri liittymää samassa puhelimessa. Tai jos matkustat usein ulkomaille, voit käyttää paikallista liittymää ja kotimaista liittymää samassa puhelimessa. Tai jos haluat säästää rahaa, voit käyttää kahta eri liittymää ja hyödyntää niiden edullisimpia tarjouksia.

Multi-SIM-puhelimen käyttö on helppoa.

Sinun tarvitsee vain asettaa kaksi SIM-korttia puhelimeen ja valita, kumpaa haluat käyttää puheluihin, viesteihin ja nettiin. Voit myös vaihtaa liittymää helposti puhelimen asetuksista. Voit myös hallita molempien liittymien tietoja ja saldoja puhelimen sovelluksissa tai verkkosivuilla.

Mitkä operaattorit tarjoavat Multi-SIMiä?

Suomessa useat operaattorit tarjoavat Multi-SIMiä asiakkailleen. Tällä hetkellä Multi-SIMiä voi saada ainakin DNA:lta, Moilta, Telialta ja Elisalta. Operaattoreiden välillä on kuitenkin eroja siinä, kuinka monta SIM-korttia voi tilata, paljonko ne maksavat ja miten ne toimivat.

DNA

DNA:n Multi-SIM-palvelu mahdollistaa jopa viiden SIM-kortin tilaamisen yhteen liittymään. Palvelu maksaa 4,90 euroa kuukaudessa per lisäkortti. DNA:n Multi-SIMissä kaikki kortit ovat samanarvoisia eli niillä voi soittaa, lähettää viestejä ja käyttää nettiä.

Tilaa DNA:n Multi-SIM tästä

Moi

Moi:n Multi-SIM-palvelu antaa mahdollisuuden tilata kaksi lisäkorttia yhteen liittymään. Palvelu maksaa 2 euroa kuukaudessa per lisäkortti. Moi:n Multi-SIMissä vain yksi kortti on pääkortti, jolla voi soittaa ja lähettää viestejä. Muut kortit ovat datakortteja, jotka voi kytkeä päälle ja pois päältä tarpeen mukaan.

Tilaa Moi:n Multi-SIM tästä

Telia

Telia:n Multi-SIM-palvelu sallii kolmen lisäkortin tilaamisen yhteen liittymään. Palvelu maksaa 4,90 euroa kuukaudessa per lisäkortti. Telia:n Multi-SIMissä vain yksi kortti on pääkortti, jolla voi soittaa ja lähettää viestejä. Muut kortit ovat datakortteja, jotka voi kytkeä päälle ja pois päältä tarpeen mukaan.

Tilaa Telia:n Multi-SIM tästä

Elisa

Elisa:n Multi-SIM-palvelu mahdollistaa neljän lisäkortin tilaamisen yhteen liittymään. Palvelu maksaa 4,90 euroa kuukaudessa per lisäkortti. Elisa:n Multi-SIMissä kaikki kortit ovat samanarvoisia eli niillä voi soittaa, lähettää viestejä ja käyttää nettiä.

Tilaa Elisa:n Multi-SIM tästä

Miksi valita Multi-SIM?

Multi-SIM voi olla hyvä vaihtoehto sinulle, jos haluat käyttää samaa liittymää useammassa laitteessa ilman erillisiä sopimuksia ja laskuja. Multi-SIM voi tuoda sinulle seuraavia hyötyjä:

 • Säästät rahaa: Voit jakaa saman datamäärän ja puhelut usean laitteen kesken ilman ylimääräisiä kuluja. Näin voit valita itsellesi sopivan liittymän, joka ei ole ylimitoitettu tai alimitoitettu.
 • Säästät aikaa: Sinun ei tarvitse vaihtaa SIM-korttia eri laitteiden välillä tai hallinnoida useita liittymiä erikseen. Voit käyttää samaa numeroa kaikissa laitteissasi ja hallita SIM-kortteja yhdessä paikassa.
 • Nautit paremmasta käyttökokemuksesta: Voit käyttää nettiä kaikissa laitteissasi nopeasti ja luotettavasti ilman katkoksia tai hidastumisia. Voit myös vaihtaa laitteita helposti tilanteen mukaan ilman häiriöitä.

Miten löytää paras Multi-SIM?

Multi-SIMin valinta riippuu siitä, miten ja mihin haluat käyttää sitä. Sinun kannattaa ottaa huomioon seuraavat tekijät:

 • Kuinka monta SIM-korttia tarvitset: Jos haluat käyttää samaa liittymää vain kahdessa laitteessa, esimerkiksi puhelimessa ja tabletissa, voit valita edullisemman vaihtoehdon, joka tarjoaa vain kaksi lisäkorttia. Jos haluat käyttää samaa liittymää useammassa laitteessa, esimerkiksi puhelimessa, tabletissa, älykellossa ja autossa, voit valita kalliimman vaihtoehdon, joka tarjoaa enemmän lisäkortteja.
 • Haluatko soittaa ja lähettää viestejä kaikilla SIM-korteilla: Jos haluat käyttää kaikkia SIM-kortteja puheluihin ja viesteihin, voit valita sellaisen operaattorin, joka tarjoaa samanarvoisia SIM-kortteja. Jos haluat käyttää vain yhtä SIM-korttia puheluihin ja viesteihin, voit valita sellaisen operaattorin, joka tarjoaa pää- ja sivu-SIM-kortteja, jotka ovat kytkettyjä vain datan käyttöön. Tämä voi olla hyvä vaihtoehto, jos haluat pitää numerosi yksityisenä tai välttää sekaannuksia puheluiden ja viestien välillä.
 • Kuinka paljon dataa käytät: Jos käytät paljon dataa useissa laitteissa, voit valita sellaisen liittymän, joka tarjoaa riittävästi dataa tai jopa rajattomasti dataa. Jos käytät vain vähän dataa tai vain yhdessä laitteessa, voit valita sellaisen liittymän, joka tarjoaa pienemmän datamäärän tai jopa mahdollisuuden kytkeä data pois päältä. Näin voit säästää rahaa ja optimoida datan käyttöä.
 • Kuinka usein vaihdat laitteita: Jos vaihdat usein laitetta, jolla haluat soittaa ja lähettää viestejä, voit valita sellaisen operaattorin, joka mahdollistaa pää-SIM-kortin vaihtamisen helposti ja nopeasti. Jos et vaihda usein laitetta, jolla haluat soittaa ja lähettää viestejä, voit valita sellaisen operaattorin, joka ei vaadi pää-SIM-kortin vaihtamista.

Miten vertailla Multi-SIM-tarjouksia?

Multi-SIM-tarjousten vertailu voi olla haastavaa, sillä eri operaattoreilla on erilaisia ehtoja ja hintoja. Siksi me olemme tehneet sinulle ilmaisen vertailun, jossa voit nähdä kaikki Multi-SIM-tarjoukset yhdellä silmäyksellä.

Tässä on vertailutaulukko DNAn, Moin, Telian ja Elisan liittymien Multi-SIM-vaihtoehdoista. Taulukossa on esitetty kunkin operaattorin kuukausihinta, data, SIM-korttien määrä, SIM-korttien tyyppi ja pää-SIM-kortin vaihto.

OperaattoriKuukausihintaDataSIM-korttien määräSIM-korttien tyyppiPää-SIM-kortin vaihto
DNA4,90 €/kk per lisäkortti + liittymän hintaRiippuu liittymästä, voi olla rajatonJopa 5 SIM-korttia yhteen liittymäänKaikki SIM-kortit ovat samanarvoisia eli niillä voi soittaa, lähettää viestejä ja käyttää nettiäEi tarvita, kaikki kortit ovat samanarvoisia
Moi2 €/kk per lisäkortti + liittymän hintaRiippuu liittymästä, voi olla rajatonKaksi lisäkorttia yhteen liittymäänVain yksi kortti on pääkortti, jolla voi soittaa ja lähettää viestejä. Muut kortit ovat datakortteja, jotka voi kytkeä päälle ja pois päältä tarpeen mukaan.Kyllä, voi vaihtaa pääkorttia Moi-sovelluksessa
Telia4,90 €/kk per lisäkortti + liittymän hintaRiippuu liittymästä, voi olla rajatonKolme lisäkorttia yhteen liittymäänVain yksi kortti on pääkortti, jolla voi soittaa ja lähettää viestejä. Muut kortit ovat datakortteja, jotka voi kytkeä päälle ja pois päältä tarpeen mukaan.Kyllä, voi vaihtaa pääkorttia Telia-sovelluksessa tai verkkosivuilla
Elisa4,90 €/kk per lisäkortti + liittymän hintaRiippuu liittymästä, voi olla rajatonNeljä lisäkorttia yhteen liittymäänKaikki SIM-kortit ovat samanarvoisia eli niillä voi soittaa, lähettää viestejä ja käyttää nettiä.Ei tarvita, kaikki kortit ovat samanarvoisia

Vertailumme avulla voit verrata Multi-SIM-tarjouksia seuraavien kriteerien mukaan:

 • Kuukausihinta: Kuinka paljon maksat liittymästä ja lisäkorteista kuukaudessa.
 • Data: Kuinka paljon dataa saat käyttää kuukaudessa tai onko sinulla rajaton data.
 • SIM-korttien määrä: Kuinka monta SIM-korttia voit tilata yhteen liittymään.
 • SIM-korttien tyyppi: Ovatko kaikki SIM-kortit samanarvoisia vai onko niillä eri toiminnot.
 • Pää-SIM-kortin vaihto: Voitko vaihtaa pää-SIM-korttia helposti ja nopeasti.

Vertailumme on täysin puolueeton ja ajantasainen. Emme suosi mitään operaattoria tai liittymää, vaan annamme sinulle rehellisen ja objektiivisen tiedon. Voit luottaa siihen, että saat parhaan mahdollisen Multi-SIM-ratkaisun meiltä.

Lopuksi

Multi-SIM on loistava tapa hyödyntää samaa liittymää useammassa laitteessa ilman turhia kustannuksia ja vaivaa. Multi-SIM voi säästää sinulle rahaa, aikaa ja parantaa käyttökokemustasi. Multi-SIMin valinta riippuu kuitenkin siitä, miten ja mihin haluat käyttää sitä. Siksi kannattaa vertailla eri operaattoreiden tarjouksia ja löytää itsellesi sopivin vaihtoehto.

Jos haluat saada apua Multi-SIMin valinnassa, voit käyttää meidän ilmaista vertailuamme. Vertailumme näyttää sinulle kaikki Multi-SIM-tarjoukset yhdellä silmäyksellä ja antaa sinulle räätälöidyn suosituksen parhaasta Multi-SIM-ratkaisusta sinulle.

Klikkaa tästä ja aloita vertailu nyt!

Usein kysytyt kysymykset Multi-SIMistä

Tässä osiossa vastaamme usein kysyttyihin kysymyksiin Multi-SIMistä. Jos sinulla on muita kysymyksiä, voit ottaa yhteyttä meihin tai operaattoriisi.

Mitä Multi-SIM maksaa?

Multi-SIMin hinta riippuu siitä, kuinka monta lisäkorttia tilaat ja miltä operaattorilta. Yleensä lisäkortti maksaa noin 2-5 euroa kuukaudessa. Voit vertailla eri operaattoreiden Multi-SIM-hintoja meidän ilmaisessa vertailussamme.

Voinko käyttää Multi-SIMiä ulkomailla?

Kyllä, voit käyttää Multi-SIMiä ulkomailla, jos liittymäsi sisältää roaming-palvelun. Roaming tarkoittaa sitä, että voit käyttää nettiä, soittaa ja lähettää viestejä ulkomailla samaan hintaan kuin kotimaassa. Roaming on yleensä saatavilla EU- ja ETA-maissa, mutta joillakin operaattoreilla on laajempi roaming-alue. Tarkista operaattoriltasi, missä maissa voit käyttää Multi-SIMiä ilman lisämaksuja.

Voinko käyttää eri operaattoreiden SIM-kortteja samassa laitteessa?

Kyllä voit. Voit tilata haluamasi liittymät eri operaattoreilta ja käyttää niitä samassa puhelimessa, jos laitteesi tukee useita SIM-korttipaikkoja.

Voinko vaihtaa liittymääni, jos minulla on Multi-SIM?

Kyllä, voit vaihtaa liittymääsi, jos minulla on Multi-SIM, mutta sinun täytyy huomioida muutama asia. Jos vaihdat liittymää saman operaattorin sisällä, sinun täytyy tarkistaa, että uusi liittymäsi tukee Multi-SIMiä ja että se sisältää saman tai suuremman datamäärän kuin vanha liittymäsi. Jos vaihdat liittymää eri operaattorille, sinun täytyy tilata uudet SIM-kortit uudelta operaattorilta ja asettaa ne uudelleen laitteisiisi.

Mitä tapahtuu, jos kadotan yhden SIM-korteistani?

Jos kadotat yhden SIM-korteistasi, sinun kannattaa ilmoittaa siitä heti operaattorillesi. Operaattori voi sulkea kadonneen SIM-kortin ja estää sen väärinkäytön. Voit myös tilata uuden SIM-kortin tilalle operaattoriltasi.

Mitä tapahtuu, jos yksi laitteistani varastetaan?

Jos yksi laitteistasi varastetaan, sinun kannattaa tehdä rikosilmoitus poliisille ja ilmoittaa siitä myös operaattorillesi. Operaattori voi sulkea varastetussa laitteessa olevan SIM-kortin ja estää sen väärinkäytön. Voit myös tilata uuden SIM-kortin tilalle operaattoriltasi.

Mitkä laitteet tukevat Multi-SIMiä?

Multi-SIMiä voi käyttää useimmissa nykyaikaisissa laitteissa, jotka ovat yhteensopivia SIM-korttien kanssa. Esimerkiksi älypuhelimet, tabletit, älykellot ja autot voivat tukea Multi-SIMiä. Tarkista kuitenkin aina laitteen ohjeista tai valmistajalta, että laite tukee Multi-SIMiä ennen kuin asennat siihen SIM-kortin.


Jussi Yli-Korhonen

Jussi Yli-Korhonen

Kiinnostunut puhelinliittymistä, talouden hoidosta ja markkinoinnista. Olen ylläpitänyt Puhelinliittymät.net-sivustoa vuodesta 2018 lähtien.

Sähköposti

Päivitetty: 16 lokakuun, 2023