Mobiilireititin: mitä se on ja miten se toimii?

Oletko koskaan miettinyt, miten voit käyttää nettiä paikoissa, joissa ei ole kiinteää laajakaistaa tai WiFi-yhteyttä? Tai miten voit jakaa nettiyhteytesi muiden laitteiden kanssa helposti ja nopeasti? Jos vastasit kyllä, silloin sinun kannattaa tutustua mobiilireitittimeen.

Mobiilireititin on laite, joka mahdollistaa langattoman nettiyhteyden luomisen ja jakamisen SIM-kortin avulla. Mobiilireitittimeen, eli ”mokkulaan”, voi tilata erillisen laitenetin joka on käytännössä puhelinliittymä, jossa on pelkkä nettiyhteys.

mikä on mobiilireititin

Tässä artikkelissa kerromme, mikä on mobiilireititin, miten se eroaa mokkulasta ja mobiilitukiasemasta, ja mitä hyötyjä ja haittoja sillä on. Lisäksi annamme vinkkejä, miten voit valita sopivan mobiilireitittimen itsellesi.

Mikä on mobiilireititin?

Mobiilireititin on laite, joka yhdistää SIM-kortin sisältämän matkapuhelinverkon datayhteyden langattomaan WiFi-verkkoon. Mobiilireititin toimii siis samalla tavalla kuin tavallinen reititin, mutta sen sijaan että se käyttäisi kiinteää laajakaistaa tai kaapelia, se käyttää SIM-korttia. Mobiilireitittimessä on yleensä paikka yhdelle tai useammalle SIM-kortille, joiden avulla se voi muodostaa yhteyden eri operaattoreiden verkkoihin. Mobiilireitittimellä voi siis luoda langattoman nettiyhteyden missä tahansa, kunhan alueella on matkapuhelinverkon kenttää.

Mobiilireitittimen avulla voit jakaa nettiyhteytesi muiden laitteiden kanssa, kuten tietokoneiden, tablettien, älypuhelimien tai pelikonsolien kanssa. Voit siis luoda oman WiFi-verkon kotona, mökillä, autossa tai vaikka veneessä. Mobiilireitittimen etuna on, että se ei vaadi asennusta tai kiinteitä johtoja. Voit ottaa sen mukaasi minne vain ja kytkeä sen päälle silloin kun tarvitset nettiyhteyttä.

Paras mobiilireititin – 5 suosittua mobiilitukiasemaa vertailussa

Tässä on vertailutaulukko viidestä suosituimmasta mobiilireitittimestä, jotka löysin verkkokaupoista. Taulukossa on myös hintahaarukka eri reititimille ja linkki, josta voit tilata haluamasi reitittimen.

MobiilireititinNopeusAkun kestoLaitteiden määräHinta*
(suuntaa antava)
Osta nyt
Huawei E5785 4G Mini Reititin4G+ Cat7 jopa 300 Mt/s / 50 Mt/s12 tuntia16 laitetta149€Tilaa tästä
TP-Link Archer MR600 4G+ LTE WiFi Reititin4G+ Cat6 jopa 300 Mt/sEi akkua, virtalähde mukana64 laitetta129,95€Tilaa tästä
D-Link DWR-978 5G LTE AC2600 WiFi Reititin5G AC2600 Wi-Fi -reititinEi akkua, virtalähde mukana128 laitetta699€Tilaa tästä
Netgear Nighthawk 5G WiFi 6e MR6450 MobiilireititinKaksikaistainen Wi-Fi 6e (802.11ax) jopa 3600 MbpsJopa 10 tuntiaJopa 32 laitetta999€Tilaa tästä
TP-Link Deco X80-5G LTE AX6000 Mesh WiFi-ReititinDual-Band Wi-Fi 6 Mesh jopa 4804 Mt/s (5 GHz) + 1148 Mt/s (2.4 GHz)Ei akkua, virtalähde mukanaJopa 150 laitetta796,90€Tilaa tästä

Toivottavasti tämä taulukko auttaa sinua valitsemaan sopivan mobiilireitittimen tarpeisiisi. Reitittimeen pitää tilata erikseen laitenetti, jonka voit tilata eri operaattoreilta laitenettivertailun kautta.

Miten mobiilireititin eroaa mokkulasta ja mobiilitukiasemasta?

Mobiilireititin ei ole ainoa laite, jolla voit käyttää nettiä SIM-kortin avulla. Saatat olla jo tuttu mokkulan tai mobiilitukiaseman kanssa.

Nämä ovat myös laitteita, jotka yhdistävät SIM-kortin datayhteyden langattomaan verkkoon.

Mikä sitten on ero näiden laitteiden välillä?

Mokkula

Mokkula on pieni USB-tikku, jonka voit kytkeä tietokoneeseen tai tablettiin ja käyttää nettiyhteyttä SIM-kortin kautta. Mokkula ei kuitenkaan luo omaa WiFi-verkkoa, vaan toimii vain yhden laitteen kanssa kerrallaan. Mokkula on siis hyvä vaihtoehto silloin, kun haluat käyttää nettiä vain yhdellä laitteella ja sinulla on vapaa USB-portti käytössäsi.

Mobiilitukiasema

Mobiilitukiasema on pieni akkukäyttöinen laite, joka luo oman WiFi-verkon SIM-kortin datayhteydellä. Mobiilitukiasema toimii siis samalla tavalla kuin mobiilireititin, mutta sillä on yleensä pienempi kantama ja akunkesto. Mobiilitukiasema on siis hyvä vaihtoehto silloin, kun haluat jakaa nettiyhteytesi muutaman laitteen kanssa lyhyeksi aikaa ja sinulla on mahdollisuus ladata akkua tarvittaessa.

Mitä hyötyjä ja haittoja mobiilireitittimellä on?

Mobiilireitittimen käyttämisellä on sekä hyviä että huonoja puolia. Tässä on joitakin niistä:

Hyödyt

  • Joustavuus: Voit käyttää nettiä missä ja milloin vain, kunhan alueella on matkapuhelinverkon kenttää. Sinun ei tarvitse olla riippuvainen kiinteästä laajakaistasta tai WiFi-yhteydestä.
  • Helppous: Mobiilireitittimen käyttöönotto on helppoa ja nopeaa. Sinun tarvitsee vain asettaa SIM-kortti laitteeseen, kytkeä se päälle ja yhdistää haluamasi laitteet WiFi-verkkoon. Sinun ei tarvitse asentaa mitään ohjelmia tai ajureita tietokoneellesi tai muille laitteillesi.
  • Monikäyttöisyys: Voit jakaa nettiyhteytesi useiden laitteiden kanssa samanaikaisesti. Voit siis käyttää nettiä tietokoneella, tabletilla, älypuhelimella ja pelikonsolilla yhtä aikaa. Voit myös valita, haluatko luoda avoimen tai salatun WiFi-verkon.
  • Nopeus: Mobiilireitittimen nopeus riippuu SIM-kortin datayhteyden nopeudesta ja matkapuhelinverkon kuuluvuudesta. Nykyään useimmat SIM-kortit tukevat 4G- tai 5G-verkkoja, jotka mahdollistavat nopeat ja tasaiset nettiyhteydet. Mobiilireitittimen nopeus voi siis olla jopa nopeampi kuin kiinteän laajakaistan tai WiFi-yhteyden.

Haitat

  • Hinta: Mobiilireitittimen hankkiminen voi olla kalliimpaa kuin mokkulan tai mobiilitukiaseman ostaminen. Lisäksi sinun täytyy maksaa SIM-kortin datayhteydestä erikseen, joka voi olla kalliimpaa kuin kiinteän laajakaistan tai WiFi-yhteyden käyttö. Sinun kannattaa siis vertailla eri operaattoreiden liittymiä ja valita sellainen, joka sopii sinun tarpeisiisi ja budjettiisi. Voit löytää halvimman puhelinliittymän ilmaisesta vertailustamme täältä.
  • Riippuvuus: Mobiilireitittimen toiminta riippuu matkapuhelinverkon kentästä ja SIM-kortin datayhteydestä. Jos alueella ei ole kunnollista verkon kuuluvuutta tai SIM-kortin datayhteys on rajoitettu tai loppunut, et voi käyttää nettiyhteyttä mobiilireitittimen kautta. Sinun kannattaa siis varmistaa, että alueella on hyvä verkon kenttä ja että sinulla on riittävästi dataa SIM-kortillasi.
  • Turvallisuus: Mobiilireitittimen luoma WiFi-verkko voi olla altis ulkopuolisille hyökkäyksille, jos et suojaa sitä salasanalla tai muilla turvatoimilla. Sinun kannattaa siis aina luoda salattu WiFi-verkko ja vaihtaa oletussalasana omaksi valinnaksesi. Lisäksi sinun kannattaa olla varovainen, mitä sivustoja ja palveluita käytät mobiilireitittimen kautta, sillä ne voivat sisältää haittaohjelmia tai vakoiluohjelmia.

Miten valita sopiva mobiilireititin?

Jos olet päättänyt hankkia mobiilireitittimen, sinun kannattaa ottaa huomioon muutamia seikkoja ennen ostamista. Tässä on joitakin niistä:

  • Verkon tuki: Mobiilireitittimen tulee tukea sitä matkapuhelinverkkoa, jota aiot käyttää. Suomessa on käytössä neljä eri operaattoria: DNA, Elisa, Moi ja Telia. Nämä operaattorit käyttävät eri taajuuksia ja tekniikoita, kuten 3G, 4G ja 5G. Mobiilireitittimen tulee siis olla yhteensopiva niiden kanssa. Voit tarkistaa mobiilireitittimen verkon tuen sen teknisistä tiedoista tai kysyä myyjältä. Jos aiot käyttää mobiilireititintä ulkomailla, kannattaa valita sellainen, joka tukee useita eri verkkoja ja taajuuksia.
  • SIM-kortin paikat: Mobiilireitittimessä voi olla yksi tai useampi paikka SIM-kortille. Jos haluat käyttää vain yhtä operaattoria, riittää että mobiilireitittimessä on yksi SIM-kortin paikka. Jos haluat vaihtaa operaattoria tai käyttää useampaa operaattoria samanaikaisesti, kannattaa valita sellainen mobiilireititin, jossa on useampi SIM-kortin paikka. Voit esimerkiksi hyödyntää eri operaattoreiden tarjouksia tai varmistaa paremman verkon kuuluvuuden.
  • Akunkesto: Mobiilireitittimen akunkesto riippuu sen akun kapasiteetista ja käyttötavasta. Mitä enemmän laitteita yhdistät mobiilireitittimeen ja mitä nopeampaa datayhteyttä käytät, sitä nopeammin akku kuluu. Mobiilireitittimen akunkesto voi vaihdella muutamasta tunnista jopa päiviin. Sinun kannattaa siis valita sellainen mobiilireititin, jonka akunkesto vastaa sinun tarpeitasi. Voit myös hankkia varavirtalähteen tai autolaturautolaturin, jos tarvitset lisää virtaa.

Miten mobiilireititin voi parantaa netin käyttökokemustasi?

Mobiilireititin voi olla hyödyllinen laite monissa tilanteissa, joissa haluat käyttää nettiä langattomasti ja joustavasti. Tässä on joitakin esimerkkejä siitä, miten mobiilireititin voi parantaa netin käyttökokemustasi:

Koti

Jos sinulla ei ole kiinteää laajakaistaa kotona tai olet tyytymätön sen nopeuteen tai luotettavuuteen, voit käyttää mobiilireititintä luomaan oman WiFi-verkon SIM-kortin datayhteydellä. Voit siis nauttia nopeasta ja tasaisesta nettiyhteydestä kaikilla laitteillasi kotona. Voit myös säästää rahaa, jos sinulla on edullinen tai rajaton puhelinliittymä, joka sisältää datayhteyden.

Mökki

Jos haluat käyttää nettiä mökillä, mutta siellä ei ole kiinteää laajakaistaa tai WiFi-yhteyttä, voit ottaa mobiilireitittimen mukaasi ja luoda oman WiFi-verkon mökillä. Voit siis pysyä yhteydessä perheeseesi ja ystäviisi, katsoa elokuvia tai sarjoja, kuunnella musiikkia tai pelata pelejä mökillä. Voit myös tarkistaa sään, uutiset tai muut tarpeelliset tiedot netistä. Mobiilireititin on erityisen hyödyllinen silloin, kun mökillä on useampia ihmisiä tai laitteita, jotka haluavat käyttää nettiä samanaikaisesti. Voit siis jakaa nettiyhteytesi kaikkien kanssa helposti ja nopeasti.

Mobiilireititin – usein kysytyt kysymykset

Mobiilireititin on laite, joka mahdollistaa langattoman internet-yhteyden jakamisen useille laitteille, kuten tietokoneille, tableteille ja älypuhelimille. Mobiilireititin käyttää mobiiliverkkoa (3G, 4G tai 5G) luodakseen oman langattoman verkon, johon voi liittyä WiFi-yhteydellä. Mobiilireititin on siis eräänlainen kannettava WiFi-tukiasema, joka toimii SIM-kortin avulla.

Tässä osiossa vastaamme yleisimpiin kysymyksiin, joita mobiilireitittimistä saattaa herätä. Jos sinulla on muita kysymyksiä tai haluat tilata mobiilireitittimen itsellesi, voit tutustua eri operaattoreiden tarjouksiin täältä: paras laitenetti.

Mikä on mobiilireitittimen ja mokkulan ero?

Mobiilireititin ja mokkula ovat molemmat laitteita, jotka mahdollistavat internet-yhteyden mobiiliverkon kautta. Mokkula on yleensä USB-liitäntäinen laite, joka liitetään suoraan tietokoneeseen tai muuhun laitteeseen. Mokkula tarjoaa internet-yhteyden vain sille laitteelle, johon se on liitetty. Mobiilireititin taas luo oman langattoman verkon, johon voi liittyä useita laitteita samanaikaisesti. Mobiilireititin on siis monipuolisempi ja kätevämpi vaihtoehto, jos haluat jakaa yhteyden esimerkiksi perheenjäsenten tai ystävien kanssa.

Mitä tarvitsen mobiilireitittimen käyttämiseen?

Mobiilireitittimen käyttämiseen tarvitset vain SIM-kortin, jossa on dataa sisältävä liittymä. SIM-kortti asetetaan mobiilireitittimeen ja laite kytketään päälle. Sen jälkeen voit etsiä mobiilireitittimen luoman langattoman verkon WiFi-laitteillasi ja liittyä siihen salasanan avulla. Salasana löytyy yleensä mobiilireitittimen pohjasta tai takakannesta. Voit myös muuttaa salasanaa ja muita asetuksia mobiilireitittimen hallintasivulla, joka avautuu selaimessa kun kirjoitat osoitekenttään mobiilireitittimen IP-osoitteen (esim. 192.168.1.1).

Kuinka nopea internet-yhteys mobiilireitittimellä on?

Mobiilireitittimen internet-yhteyden nopeus riippuu monista tekijöistä, kuten mobiiliverkon kuuluvuudesta, liikenteestä, sääolosuhteista ja käytettävistä laitteista. Yleensä mobiilireitittimet tukevat 4G- tai 5G-verkkoja, jotka mahdollistavat hyvin nopeat yhteydet. Esimerkiksi 4G-verkossa teoreettinen maksiminopeus voi olla jopa 300 Mbps ja 5G-verkossa jopa 1000 Mbps. Käytännössä näitä nopeuksia ei kuitenkaan saavuteta, vaan keskimääräinen nopeus on usein huomattavasti alhaisempi. Voit testata mobiilireitittimesi yhteyden nopeuden esimerkiksi Speedtest.net -sivustolla.

Kuinka monta laitetta voi liittyä mobiilireitittimeen?

Mobiilireitittimeen voi liittyä useita laitteita samanaikaisesti, mutta laitteiden määrä vaikuttaa yhteyden nopeuteen ja laadukkuuteen. Mitä enemmän laitteita on yhteydessä, sitä enemmän dataa kulutetaan ja sitä hitaammaksi yhteys muuttuu.

Yleensä mobiilireitittimet sallivat noin 10-15 laitteen liittymisen kerralla, mutta tämä voi vaihdella mallista riippuen. Voit tarkistaa mobiilireitittimesi tekniset tiedot ja laitteiden maksimimäärän sen käyttöohjeesta tai valmistajan sivuilta.

Kuinka kauan mobiilireitittimen akku kestää?

Mobiilireitittimen akun kesto riippuu myös monista tekijöistä, kuten yhteyden nopeudesta, laitteiden määrästä, akun kapasiteetista ja käyttötavasta. Yleensä mobiilireitittimen akku kestää noin 4-10 tuntia yhtäjaksoisessa käytössä, mutta tämä riippuu monesta tekijästä, kuten laitteestasi, signaalin vahvuudesta, ja muista tekijöistä.


Jussi Yli-Korhonen

Jussi Yli-Korhonen

Kiinnostunut puhelinliittymistä, talouden hoidosta ja markkinoinnista. Olen ylläpitänyt Puhelinliittymät.net-sivustoa vuodesta 2018 lähtien.

Sähköposti

Päivitetty: 12 lokakuun, 2023