Mobiilidatan jakaminen (Hotspot) – Kuinka hyödyntää puhelinliittymää usealla laitteella?

Oletko koskaan ollut tilanteessa, jossa tarvitset nettiä tietokoneellesi tai tabletillesi, mutta lähelläsi ei ole langatonta verkkoa? Tai ehkä olet matkalla ja haluat käyttää nettiä muilla laitteillasi kuin puhelimellasi? Tai ehkä sinulla on useampi puhelin, mutta vain yksi liittymä?

Jos vastasit kyllä johonkin näistä kysymyksistä, niin tämä artikkeli on sinulle. Tässä artikkelissa kerron, mitä mobiilidatan jakaminen tarkoittaa, mitä hyötyjä ja haittoja sillä on, ja miten voit jakaa puhelimesi netin muihin laitteisiin helposti ja turvallisesti.

puhelimen netin jakaminen

Mikä on mobiilidatan jakaminen?

Mobiilidatan jakaminen, eli hotspot, on toiminto, jolla voit muuttaa puhelimesi langattomaksi reitittimeksi. Tämä tarkoittaa, että voit käyttää puhelimesi mobiilidataa muiden laitteiden, kuten tietokoneen, tabletin tai toisen puhelimen, nettiyhteytenä. Näin voit hyödyntää puhelinliittymäsi datamäärää usealla laitteella.

Mobiilidatan jakaminen on yleensä mahdollista kaikilla älypuhelimilla, jotka tukevat 3G, 4G tai 5G -verkkoja. Mobiilidatan jakaminen on myös yleensä ilmaista, eli siitä ei veloiteta erikseen puhelinliittymäsi hinnan lisäksi. Mobiilidatan jakaminen kuluttaa kuitenkin puhelimesi akkua nopeammin, joten kannattaa pitää puhelin latauksessa, kun käytät sitä hotspotina.

Mitä hyötyjä mobiilidatan jakamisella on?

Mobiilidatan jakamisella on monia hyötyjä, jotka voivat tehdä elämästäsi helpompaa ja mukavampaa. Tässä on joitakin esimerkkejä:

 • Voit käyttää nettiä laitteilla, joilla ei ole omaa SIM-korttia, kuten tietokoneella tai tabletilla. Näin voit esimerkiksi tehdä töitä, opiskella, pelata, katsoa videoita tai surffata netissä missä ja milloin vain.
 • Voit säästää rahaa, jos sinulla on useampi puhelin, mutta vain yksi liittymä. Voit jakaa netin toiselle puhelimelle, jolloin sinun ei tarvitse maksaa kahdesta liittymästä. Tämä voi olla hyödyllistä esimerkiksi silloin, jos sinulla on työpuhelin ja henkilökohtainen puhelin, tai jos haluat käyttää eri puhelinta eri tilanteissa.
 • Voit jakaa netin ystävillesi tai perheellesi, jos heillä ei ole omaa nettiä tai se on hidas tai rajoitettu. Näin voit auttaa heitä pysymään yhteydessä ja viihtymään. Voit myös jakaa netin esimerkiksi hotellissa, junassa tai lentokoneessa, jos niiden tarjoama netti on huono tai kallis.

Mitä haittoja mobiilidatan jakamisella on?

Mobiilidatan jakamisella on myös joitakin haittoja, jotka kannattaa ottaa huomioon ennen kuin alat käyttää sitä. Tässä on joitakin esimerkkejä:

 • Mobiilidatan jakaminen kuluttaa puhelimesi akkua nopeammin, joten sinun pitää ladata puhelintasi useammin. Jos puhelimesi akku loppuu, et voi käyttää nettiä etkä soittaa tai vastaanottaa puheluita tai viestejä. Siksi on tärkeää pitää puhelin latauksessa, kun käytät sitä hotspotina, tai hankkia varavirtalähde.
 • Mobiilidatan jakaminen kuluttaa puhelimesi datamäärää, joten sinun pitää seurata, kuinka paljon dataa käytät. Jos ylität liittymäsi datarajan, joudut maksamaan ylimääräistä tai netti hidastuu tai katkeaa. Siksi on tärkeää valita liittymä, jossa on riittävästi dataa tarpeisiisi, tai käyttää nettiä kohtuullisesti.
 • Mobiilidatan jakaminen voi olla turvaton, jos et suojaa sitä salasanalla. Jos joku muu pääsee käyttämään nettiäsi ilman lupaasi, hän voi vakoilla tai varastaa tietojasi, tai käyttää nettiäsi laittomiin tai epäeettisiin tarkoituksiin. Siksi on tärkeää asettaa hotspotillesi vahva ja uniikki salasana, ja jakaa se vain luotettaville henkilöille.

Miten voit jakaa puhelimesi netin muihin laitteisiin?

Mobiilidatan jakaminen on yleensä helppoa ja nopeaa, mutta se voi vaihdella hieman eri puhelinmallien ja käyttöjärjestelmien välillä. Tässä on yleinen ohje, miten voit jakaa puhelimesi netin muihin laitteisiin:

 • Avaa puhelimesi asetukset ja etsi kohta, jossa on mobiilidatan jakaminen, hotspot, tethering tai vastaava nimi. Valitse se ja ota se käyttöön.
 • Aseta hotspotillesi nimi ja salasana, jotka ovat helposti muistettavissa, mutta vaikeasti arvattavissa. Voit myös valita, haluatko jakaa nettiä langattomasti (Wi-Fi), langallisesti (USB) tai Bluetoothin kautta. Langaton yhteys on yleisin ja kätevin, mutta se voi olla hitaampi ja epävakaisempi kuin langallinen tai Bluetooth-yhteys.
 • Avaa laitteesi, johon haluat jakaa netin, ja etsi saatavilla olevat langattomat verkot. Valitse puhelimesi nimi ja syötä salasana, jonka asetit hotspotillesi. Nyt sinun pitäisi olla yhteydessä nettiin puhelimesi kautta.
 • Kun olet valmis, muista katkaista yhteys ja sammuttaa hotspot puhelimestasi. Näin säästät akkua ja dataa, ja estät muiden pääsyn nettiisi.

Miten voit parantaa mobiilidatan jakamisen kokemusta?

Mobiilidatan jakaminen on yleensä toimiva ja luotettava tapa käyttää nettiä usealla laitteella, mutta joskus se voi olla hidas, epävakaa tai rajoitettu. Tässä on joitakin vinkkejä, miten voit parantaa mobiilidatan jakamisen kokemusta:

 • Valitse puhelinliittymä, jossa on tarpeeksi dataa ja nopea netti. Jos käytät nettiä paljon tai raskaasti, kannattaa harkita rajatonta tai suurta datamäärää ja 4G- tai 5G-verkkoa. Jos käytät nettiä vain vähän tai kevyesti, voit pärjätä pienemmällä datamäärällä ja 3G-verkolla. Tämä riippuu myös siitä, missä asut ja liikut, sillä eri verkot voivat olla eri alueilla parempia tai huonompia.
 • Varmista, että puhelimesi on yhteensopiva valitsemasi verkon kanssa. Jos haluat käyttää 4G- tai 5G-verkkoa, sinun pitää olla puhelin, joka tukee niitä. Voit tarkistaa puhelimesi tekniset tiedot sen valmistajan verkkosivuilta tai käyttöohjeesta.
 • Valitse hotspotin asetuksista sopiva taajuusalue ja kanava. Taajuusalue vaikuttaa siihen, kuinka kauas signaali kantaa ja kuinka hyvin se läpäisee esteitä, kuten seiniä. Kanava vaikuttaa siihen, kuinka paljon häiriötä on ilmassa muiden langattomien verkkojen kanssa. Yleensä 2,4 GHz:n taajuusalue on laajempi, mutta hitaampi ja ruuhkaisempi kuin 5 GHz:n taajuusalue. Kanavan valinnassa kannattaa välttää samoja tai lähekkäisiä kanavia muiden verkkojen kanssa. Voit käyttää erilaisia sovelluksia tai ohjelmia analysoimaan langattomia verkkoja ympärilläsi ja valitsemaan parhaan vaihtoehdon.

Miten voit valita parhaan puhelinliittymän mobiilidatan jakamiseen?

Mobiilidatan jakaminen on yksi tekijä, joka kannattaa ottaa huomioon, kun valitset puhelinliittymää. Eri liittymät voivat tarjota erilaisia etuja ja rajoituksia mobiilidatan jakamiseen liittyen. Tässä on joitakin kysymyksiä, jotka voivat auttaa sinua vertailemaan eri liittymiä:

 • Kuinka paljon dataa liittymässä on? Jos aiot jakaa nettiä usein tai monelle laitteelle, kannattaa valita liittymä, jossa on paljon tai rajattomasti dataa. Jos aiot jakaa nettiä vain harvoin tai yhdelle laitteelle, voit valita liittymän, jossa on vähemmän dataa.
 • Kuinka nopea netti liittymässä on? Jos aiot käyttää nettiä raskaasti, kuten katsella videoita tai pelata pelejä, kannattaa valita liittymä, jossa on nopea netti, kuten 4G tai 5G. Jos aiot käyttää nettiä kevyesti, kuten lukea sähköposteja tai uutisia, voit valita liittymän, jossa on hitaampi netti, kuten 3G.
 • Onko liittymässä mobiilidatan jakamisen rajoituksia? Joissakin liittymissä voi olla rajoituksia sille, kuinka monta laitetta voit yhdistää hotspotiisi, kuinka kauan voit pitää hotspotia päällä, tai kuinka paljon dataa voit käyttää hotspotin kautta. Nämä rajoitukset voivat vaihdella eri operaattoreiden ja liittymien välillä, joten kannattaa tarkistaa ne ennen liittymän valintaa.

Miten mobiilidatan jakaminen vaikuttaa puhelinlaskuusi?

Mobiilidatan jakaminen ei yleensä lisää puhelinlaskuasi, jos pysyt liittymäsi datarajan sisällä. Jos kuitenkin ylität datarajan, joudut maksamaan ylimääräistä datasta, tai netti hidastuu tai katkeaa. Tämä voi tapahtua helposti, jos käytät nettiä paljon tai raskaasti, tai jos jaat nettiä monelle laitteelle tai henkilölle.

Jos haluat välttää yllättäviä lisäkuluja tai hidastumisia, voit tehdä seuraavia asioita:

 • Seuraa datankäyttöäsi puhelimesi asetuksista tai operaattorisi sovelluksesta tai verkkosivulta. Näin voit nähdä, kuinka paljon dataa olet käyttänyt ja kuinka paljon sinulla on jäljellä.
 • Aseta dataraja tai hälytys puhelimeesi, joka ilmoittaa sinulle, kun olet käyttänyt tietyn määrän dataa. Näin voit hallita datankäyttöäsi ja vähentää sitä tarvittaessa.
 • Valitse liittymä, jossa on riittävästi dataa tarpeisiisi, tai jossa on rajaton data. Näin voit käyttää nettiä huoletta, ilman pelkoa lisäkuluista tai hidastumisista.

Miten voit hyödyntää puhelinliittymääsi parhaalla mahdollisella tavalla?

Mobiilidatan jakaminen on vain yksi tapa, jolla voit hyödyntää puhelinliittymääsi parhaalla mahdollisella tavalla. Tässä on joitakin muita vinkkejä, jotka voivat auttaa sinua saamaan enemmän irti liittymästäsi:

 • Tutustu liittymäsi ominaisuuksiin ja etuihin. Liittymäsi voi sisältää erilaisia ominaisuuksia ja etuja, kuten ilmaisia puheluita, viestejä, musiikkia, videoita, pelejä, lehtiä, sovelluksia tai alennuksia. Nämä voivat tehdä liittymästäsi edullisemman ja viihdyttävämmän, joten kannattaa hyödyntää niitä.
 • Vertaile eri liittymiä ja operaattoreita säännöllisesti. Liittymien ja operaattoreiden tarjonta ja hinnat voivat muuttua ajan myötä, joten kannattaa seurata niitä ja vertailla niitä säännöllisesti. Näin voit löytää liittymän, joka sopii parhaiten tarpeisiisi ja budjettiisi, ja vaihtaa sitä tarvittaessa.
 • Kysy neuvoa ja apua, jos tarvitset sitä. Jos sinulla on kysymyksiä, ongelmia tai toiveita liittyen liittymääsi tai mobiilidatan jakamiseen, voit kysyä neuvoa ja apua operaattoriltasi, puhelimesi valmistajalta, tai muilta asiantuntijoilta tai käyttäjiltä. Näin voit ratkaista mahdolliset pulmat ja parantaa kokemustasi.

Jussi Yli-Korhonen

Jussi Yli-Korhonen

Kiinnostunut puhelinliittymistä, talouden hoidosta ja markkinoinnista. Olen ylläpitänyt Puhelinliittymät.net-sivustoa vuodesta 2018 lähtien.

Sähköposti

Päivitetty: 2 helmikuun, 2024