Miten valita sopiva puhelinliittymä lapselle tietoturvaa unohtamatta?

Puhelinliittymä on nykypäivänä lähes välttämätön hankinta lapselle, joka aloittaa koulun tai haluaa pitää yhteyttä kavereihin ja perheeseen. Puhelinliittymän avulla lapsi voi soittaa, viestitellä, surffata netissä, pelata pelejä, katsoa videoita ja paljon muuta.

Mutta miten valita sopiva puhelinliittymä lapselle, joka vastaa hänen tarpeitaan ja mieltymyksiään, mutta ei maksa liikaa tai altista lasta turvallisuusriskeille?

liittymä lapselle tietoturva

Tässä artikkelissa käymme läpi, mitä asioita kannattaa ottaa huomioon, kun etsit puhelinliittymää lapselle. Lisäksi annamme vinkkejä, miten voit suojata lapsesi netin vaaroilta ja opettaa hänelle vastuullista puhelimen käyttöä.

Vertaile tästä:

Puhelinliittymän ominaisuudet ja hinta

Ensimmäinen asia, jota sinun tulee miettiä, on se, millaisia ominaisuuksia lapsesi tarvitsee puhelinliittymältään.

Tähän vaikuttavat esimerkiksi:

 1. kuinka paljon lapsesi soittaa tai viestittelee
 2. kuinka paljon hän käyttää nettiä
 3. millaisia sovelluksia hän lataa puhelimeensa

Yleensä lapsille riittää melko perusominaisuuksilla varustettu liittymä, jossa on rajaton netti ja kohtuullinen määrä puheluita ja viestejä. Tällainen liittymä maksaa yleensä noin 15-25 euroa kuukaudessa riippuen operaattorista ja liittymän nopeudesta.

Jos haluat säästää rahaa ja varmistaa, ettei lapsesi saa yllättäviä lisämaksuja liittymältään, voit valita myös saldorajan tai prepaid-liittymän. Saldoraja tarkoittaa sitä, että liittymälle asetetaan ennalta määritelty summa, jota ei voi ylittää kuukaudessa. Prepaid-liittymällä puolestaan maksetaan etukäteen tietty määrä puheaikaa ja nettiyhteyttä, jota voi käyttää niin kauan kuin saldoa riittää. Molemmat vaihtoehdot ovat hyviä tapoja hallita lapsen puhelimen käyttöä ja opettaa hänelle rahan arvoa.

Jos haluat löytää halvimman puhelinliittymän lapselle, kannattaa vertailla eri operaattoreiden tarjouksia ja kampanjoita. Voit tehdä sen helposti ja nopeasti meidän ilmaisella vertailupalvelullamme, josta näet kaikki Suomen suosituimpien operaattoreiden liittymät yhdellä silmäyksellä. Voit myös tilata liittymän suoraan vertailusta klikkaamalla haluamaasi operaattoria.

Vertaa parhaat puhelinliittymät tästä!

Puhelinliittymän tietoturva lapsille

Toinen asia, jota sinun tulee miettiä, on se, miten voit suojata lapsesi netin vaaroilta ja haitalliselta sisällöltä.

Nykyään netissä on paljon hyödyllistä ja hauskaa tietoa ja viihdettä lapsille, mutta myös paljon sellaista, joka ei sovi heidän ikätasolleen tai voi aiheuttaa heille ahdistusta tai pelkoa.

Lisäksi netissä voi olla ihmisiä tai ryhmiä, jotka yrittävät huijata, kiusata tai manipuloida lapsia eri tavoin.

4 tietoturvavinkkiä, jotka voit opettaa lapsellesi

Onneksi on olemassa useita keinoja, joilla voit parantaa lapsesi puhelinliittymän tietoturvaa ja estää häntä joutumasta netin uhriksi. Tässä muutamia vinkkejä, joita voit hyödyntää:

 1. Valitse lapsellesi sopiva puhelinliittymä, jossa on mahdollisuus asettaa saldoraja, estää maksulliset palvelut tai rajoittaa netin käyttöä. Näin voit ehkäistä sitä, että lapsesi saa laskun, jota ette ole sopineet tai että hän käyttää nettiä liikaa tai väärään aikaan.
 2. Asenna lapsesi puhelimeen turvapaketti, joka suojaa häntä viruksilta, haittaohjelmilta ja huijausviesteiltä. Turvapaketti voi myös sisältää lapsilukon, jolla voit estää pääsyn sopimattomille sivustoille tai sovelluksille. Useat operaattorit tarjoavat turvapaketteja osana liittymää tai lisäpalveluna. Voit myös hankkia turvapaketin erikseen esimerkiksi F-Securelta tai Nortonilta.
 3. Opeta lapsellesi netiketti eli netin käytöstavat ja säännöt. Kerro hänelle, mitä tietoja hän voi jakaa netissä ja mitä ei, miten hän voi tunnistaa luotettavan lähteen ja miten hän voi toimia kohteliaasti ja kunnioittavasti muita kohtaan. Muistuta häntä myös siitä, että netissä ei kannata uskoa kaikkea, mitä näkee tai kuulee, ja että jos hän kohtaa jotain epäilyttävää tai pelottavaa, hänen tulee kertoa siitä sinulle tai muulle aikuiselle.
 4. Pelaa lapsesi kanssa Spoofy-mobiilipeliä, joka on suunnattu alakouluikäisille ja joka opettaa heille digitaalisen turvallisuuden perustaitoja hauskalla ja innostavalla tavalla. Pelissä lapsi kohtaa erilaisia tilanteita ja haasteita netissä ja oppii suojautumaan esimerkiksi nettikiusaamiselta, huijausviesteiltä, salasanojen luomiselta ja yksityisyyden suojaamiselta. Spoofy-pelin on kehittänyt Kyberturvallisuuskeskus yhteistyössä Pelastakaa Lapset ry:n kanssa ja se on ladattavissa ilmaiseksi Google Playsta tai App Storesta.

Miten valita sopiva puhelinliittymä lapselle – tiivistelmä

Tässä artikkelissa olemme käyneet läpi, miten voit valita sopivan puhelinliittymän lapselle tietoturvaa unohtamatta. Olemme antaneet sinulle seuraavat vinkit:

 • Vertaile eri operaattoreiden liittymiä ja valitse sellainen, joka vastaa lapsesi tarpeita ja mieltymyksiä sekä on edullinen.
 • Hyödynnä saldorajaa tai prepaid-liittymää hallitaksesi lapsen puhelimen käyttöä ja opettaaksesi hänelle rahan arvoa.
 • Asenna lapsesi puhelimeen turvapaketti, joka suojaa häntä viruksilta, haittaohjelmilta ja huijausviesteiltä sekä estää pääsyn sopimattomille sivustoille tai sovelluksille.
 • Opeta lapsellesi netiketti eli netin käytöstavat ja säännöt sekä kerro hänelle, miten hän voi tunnistaa luotettavan lähteen ja toimia kohteliaasti ja kunnioittavasti muita kohtaan.
 • Pelaa lapsesi kanssa Spoofy-mobiilipeliä, joka valmentaa häntä digitaalisen turvallisuuden perustaidoissa hauskalla ja innostavalla tavalla. Pelissä lapsi kohtaa erilaisia tilanteita ja haasteita netissä ja oppii suojautumaan esimerkiksi nettikiusaamiselta, huijausviesteiltä, salasanojen luomiselta ja yksityisyyden suojaamiselta. Spoofy-pelin on kehittänyt Kyberturvallisuuskeskus yhteistyössä Pelastakaa Lapset ry:n kanssa ja se on ladattavissa ilmaiseksi Google Playsta tai App Storesta.

Toivottavasti tämä artikkeli on auttanut sinua valitsemaan sopivan puhelinliittymän lapselle tietoturvaa unohtamatta. Muista, että puhelinliittymän valinta on vain yksi osa lapsen digitaalista kasvatusta. Tärkeintä on, että keskustelet lapsesi kanssa avoimesti ja luottamuksellisesti netin käytöstä ja sen mahdollisista hyödyistä ja haitoista. Näin voit tukea häntä kehittymään vastuulliseksi ja turvalliseksi digikansalaiseksi.

Jos haluat lisätietoa puhelinliittymistä tai tietoturvasta, voit tutustua meidän verkkosivustoomme, josta löydät paljon hyödyllisiä artikkeleita, vinkkejä ja vertailuja aiheesta.

Kiitos, että luit tämän artikkelin. Toivomme, että olet nauttinut siitä ja oppinut jotain uutta. Jos pidit artikkelista, jaa se myös ystävillesi ja perheellesi, jotka saattavat olla kiinnostuneita aiheesta. Ja muista vertailla parhaat puhelinliittymät meidän ilmaisesta vertailustamme, josta löydät varmasti sopivan vaihtoehdon itsellesi ja lapsellesi.

Vertaa parhaat puhelinliittymät tästä!

Usein kysytyt kysymykset puhelinliittymästä lapselle

Tässä osiossa vastaamme joitakin yleisiä kysymyksiä, joita vanhemmilla saattaa olla, kun he harkitsevat puhelinliittymän hankkimista lapselle. Jos sinulla on muita kysymyksiä, voit ottaa meihin yhteyttä tai tutustua lisää aiheeseen meidän verkkosivustollamme.

Mikä on sopiva ikä hankkia lapselle oma puhelin ja liittymä?

Tähän ei ole yhtä oikeaa vastausta, sillä se riippuu monista tekijöistä, kuten lapsen kypsyydestä, tarpeista ja kiinnostuksista. Yleensä lapsille hankitaan oma puhelin ja liittymä ensimmäistä kertaa, kun he aloittavat koulun tai siirtyvät yläkouluun. Tällöin lapsi alkaa liikkua itsenäisemmin ja tarvitsee puhelinta pitääkseen yhteyttä vanhempiin ja kavereihin. Puhelin voi myös olla hyödyllinen apuväline koulutehtävissä ja vapaa-ajan harrastuksissa.

Lopullinen päätös on kuitenkin vanhempien tehtävä, ja heidän tulee arvioida, onko lapsi valmis vastuulliseen puhelimen käyttöön. Vanhempien tulee myös keskustella lapsen kanssa siitä, mitkä ovat puhelimen käytön säännöt ja rajat sekä miten lapsi voi suojautua netin vaaroilta.

Miten valita sopiva puhelinliittymä lapselle?

Sopivan puhelinliittymän valinta lapselle riippuu siitä, millaisia ominaisuuksia lapsi tarvitsee ja kuinka paljon hän käyttää puhelintaan. Yleensä lapsille riittää melko perusominaisuuksilla varustettu liittymä, jossa on rajaton netti ja kohtuullinen määrä puheluita ja viestejä. Tällainen liittymä maksaa yleensä noin 15-25 euroa kuukaudessa riippuen operaattorista ja liittymän nopeudesta.

Jos haluat säästää rahaa ja varmistaa, ettei lapsesi saa yllättäviä lisämaksuja liittymältään, voit valita myös saldorajan tai prepaid-liittymän. Saldoraja tarkoittaa sitä, että liittymälle asetetaan ennalta määritelty summa, jota ei voi ylittää kuukaudessa. Prepaid-liittymällä puolestaan maksetaan etukäteen tietty määrä puheaikaa ja nettiyhteyttä, jota voi käyttää niin kauan kuin saldoa riittää. Molemmat vaihtoehdot ovat hyviä tapoja hallita lapsen puhelimen käyttöä ja opettaa hänelle rahan arvoa.

Jos haluat löytää halvimman puhelinliittymän lapselle, kannattaa vertailla eri operaattoreiden tarjouksia ja kampanjoita. Voit tehdä sen helposti ja nopeasti meidän ilmaisella vertailupalvelullamme, josta näet kaikki Suomen suosituimpien operaattoreiden liittymät yhdellä silmäyksellä. Voit myös tilata liittymän suoraan vertailusta klikkaamalla haluamaasi operaattoria. Vertaa parhaat puhelinliittymät tästä!

Miten parantaa lapsen puhelinliittymän tietoturvaa?

Lapsen puhelinliittymän tietoturva on tärkeää, sillä netissä on paljon hyödyllistä ja hauskaa sisältöä lapsille, mutta myös paljon sellaista, joka ei sovi heidän ikätasolleen tai voi aiheuttaa heille ahdistusta tai pelkoa. Lisäksi netissä voi olla ihmisiä tai ryhmiä, jotka yrittävät huijata, kiusata tai manipuloida lapsia eri tavoin.

Onneksi on olemassa useita keinoja, joilla voit parantaa lapsesi puhelinliittymän tietoturvaa ja estää häntä joutumasta netin uhriksi. Tässä muutamia vinkkejä, joita voit hyödyntää:

 • Valitse lapsellesi sopiva puhelinliittymä, jossa on mahdollisuus asettaa saldoraja, estää maksulliset palvelut tai rajoittaa netin käyttöä. Näin voit ehkäistä sitä, että lapsesi saa laskun, jota ette ole sopineet tai että hän käyttää nettiä liikaa tai väärään aikaan.
 • Asenna lapsesi puhelimeen turvapaketti, joka suojaa häntä viruksilta, haittaohjelmilta ja huijausviesteiltä. Turvapaketti voi myös sisältää lapsilukon, jolla voit estää pääsyn sopimattomille sivustoille tai sovelluksille. Useat operaattorit tarjoavat turvapaketteja osana liittymää tai lisäpalveluna. Voit myös hankkia turvapaketin erikseen esimerkiksi F-Securelta tai Nortonilta.
 • Opeta lapsellesi netiketti eli netin käytöstavat ja säännöt. Kerro hänelle, mitä tietoja hän voi jakaa netissä ja mitä ei, miten hän voi tunnistaa luotettavan lähteen ja miten hän voi toimia kohteliaasti ja kunnioittavasti muita kohtaan. Muistuta häntä myös siitä, että netissä ei kannata uskoa kaikkea, mitä näkee tai kuulee, ja että jos hän kohtaa jotain epäilyttävää tai pelottavaa, hänen tulee kertoa siitä sinulle tai muulle aikuiselle.
 • Pelaa lapsesi kanssa Spoofy-mobiilipeliä, joka on suunnattu alakouluikäisille ja joka opettaa heille digitaalisen turvallisuuden perustaitoja hauskalla ja innostavalla tavalla. Pelissä lapsi kohtaa erilaisia tilanteita ja haasteita netissä ja oppii suojautumaan esimerkiksi nettikiusaamiselta, huijausviesteiltä, salasanojen luomiselta ja yksityisyyden suojaamiselta. Spoofy-pelin on kehittänyt Kyberturvallisuuskeskus yhteistyössä Pelastakaa Lapset ry:n kanssa ja se on ladattavissa ilmaiseksi Google Playsta tai App Storesta.

Miten opettaa lapselle vastuullista puhelimen käyttöä?

Puhelimen käyttö on osa lapsen digitaalista kasvatusta, jossa vanhemmilla on suuri rooli. Vanhempien tehtävä on opettaa lapselle vastuullista puhelimen käyttöä sekä seurata ja tukea häntä siinä. Tämä edellyttää avointa ja luottamuksellista keskustelua sekä yhteisten sääntöjen ja rajojen asettamista.


Jussi Yli-Korhonen

Jussi Yli-Korhonen

Kiinnostunut puhelinliittymistä, talouden hoidosta ja markkinoinnista. Olen ylläpitänyt Puhelinliittymät.net-sivustoa vuodesta 2018 lähtien.

Sähköposti

Päivitetty: 9 lokakuun, 2023