10 ideaa, miten vähentää puhelimen käyttöä

Puhelimen käyttö on nykyään osa monen ihmisen arkea ja työtä. Puhelimella hoidetaan tärkeitä asioita, pidetään yhteyttä läheisiin ja viihdytetään itseämme. Mutta joskus puhelimen käyttö voi mennä liiallisuuksiin ja aiheuttaa stressiä, keskittymisvaikeuksia ja riippuvuutta.

Miten sitten voi vähentää puhelimen käyttöä ja löytää tasapaino digitaalisen ja todellisen elämän välillä?

vähennä puhelimen käyttöä

Tässä artikkelissa annamme sinulle 10 helppoa vinkkiä, joiden avulla voit rajoittaa puhelimen käyttöä ja vapauttaa aikaa muille asioille. Näitä vinkkejä ovat:

  1. Käytä sovelluksia, jotka seuraavat ja rajoittavat puhelimen käyttöä
  2. Sulje ilmoitukset turhilta sovelluksilta
  3. Piilota puhelin hankalaan paikkaan
  4. Osta kello
  5. Liiku ilman puhelinta
  6. Aseta itsellesi säännöt puhelimen käytölle
  7. Poista turhat sovellukset
  8. Kokeile digipaastoa
  9. Keskity läsnäoloon
  10. Muista, että elämä on muutakin kuin puhelin

Näiden vinkkien avulla voit vähentää puhelimen käyttöä ja nauttia enemmän elämän pienistä ja suurista hetkistä. Lue alta lisää yksityiskohtia jokaisesta vinkistä.

1. Käytä sovelluksia, jotka seuraavat ja rajoittavat puhelimen käyttöä

Jos haluat tietää, kuinka paljon käytät puhelintasi päivittäin ja mihin tarkoitukseen, voit ladata erilaisia sovelluksia, jotka seuraavat puhelimen käyttöäsi. Esimerkiksi QualityTime (Android) ja Moment (iOS) näyttävät sinulle, kuinka monta kertaa avaat puhelimesi, kuinka kauan vietät aikaa eri sovelluksissa ja kuinka paljon saat ilmoituksia. Näin voit havaita, mitkä sovellukset vievät eniten aikaasi ja energiaasi.

Voit myös asettaa itsellesi rajoja puhelimen käytölle näiden sovellusten avulla. Voit esimerkiksi määrittää, että et saa käyttää tiettyjä sovelluksia tiettyyn kellonaikaan tai että saat käyttää niitä vain tietyn ajan päivässä. Kun ylität rajasi, sovellus voi lukita puhelimesi tai antaa sinulle varoituksen. Näin voit hallita paremmin puhelimen käyttöäsi ja välttää turhaa selaamista.

2. Sulje ilmoitukset turhilta sovelluksilta

Yksi syy siihen, miksi tartumme usein puhelimeemme, on se, että saamme jatkuvasti ilmoituksia eri sovelluksilta. Saatamme saada viestejä WhatsAppissa, tykkäyksiä Instagramissa tai uutisia Facebookissa. Nämä ilmoitukset herättävät meissä uteliaisuuden ja halun tarkistaa puhelin heti. Mutta usein nämä ilmoitukset eivät ole kovin tärkeitä tai kiireellisiä, ja ne vain häiritsevät meitä muista asioista.

Voit vähentää puhelimen käyttöä, kun suljet ilmoitukset niiltä sovelluksilta, joita et tarvitse työssäsi tai muuten välttämättä. Voit tehdä tämän puhelimesi asetuksissa kohdassa Ilmoitukset. Voit valita, haluatko sulkea ilmoitukset kokonaan vai vain äänimerkit ja valot. Näin voit itse päättää, milloin haluat tarkistaa puhelimesi, etkä anna sen häiritä sinua jatkuvasti.

3. Piilota puhelin hankalaan paikkaan

Jos puhelin on aina käden ulottuvilla, on helppo vilkaista sitä aina välillä. Mutta jos puhelin on piilotettu johonkin hankalaan paikkaan, kuten kaapin päälle tai laatikkoon, et ehkä jaksa vaivautua hakemaan sitä niin usein. Näin voit vähentää puhelimen käyttöä ja keskittyä paremmin siihen, mitä olet tekemässä.

Voit myös laittaa puhelimen äänettömälle tai lentokonetilaan, kun piilotat sen. Näin et kuule, jos saat puheluita tai viestejä, jotka voisivat houkutella sinua tarkistamaan puhelimesi. Voit sopia läheistesi kanssa, että jos heillä on jotain tärkeää asiaa, he voivat soittaa sinulle useamman kerran peräkkäin tai lähettää sinulle tekstiviestin sanalla HÄTÄ. Näin tiedät, milloin sinun pitää vastata puhelimeesi ja milloin voit jättää sen huomiotta.

4. Osta kello

Monet meistä käyttävät puhelinta myös kellona. Mutta kun tarkistamme aikaa puhelimesta, saatamme huomata, että olemme saaneet uusia ilmoituksia tai viestejä. Sitten alamme selata niitä ja unohdamme, miksi otimme puhelimen alun perin esiin. Tämä voi johtaa siihen, että käytämme puhelinta enemmän kuin tarvitsisimme.

Voit vähentää puhelimen käyttöä, kun ostat itsellesi rannekellon. Näin voit tarkistaa ajan helposti ilman, että joudut ottamaan puhelimen esiin. Rannekello on myös tyylikäs asuste, joka voi piristää asuasi. Voit valita itsellesi sellaisen kellon, joka sopii sinun makuusi ja persoonallisuuteesi.

5. Liiku ilman puhelinta

Liikunta on hyväksi terveydelle ja mielialalle. Mutta jos otat puhelimen mukaasi lenkille tai salille, saatat menettää osan liikunnan hyödyistä. Puhelin voi häiritä keskittymistäsi ja rentoutumistasi, kun kuuntelet musiikkia tai podcasteja tai tarkistat sosiaalista mediaa. Puhelin voi myös olla turvallisuusriski, jos et huomaa liikennettä tai muita ihmisiä ympärilläsi.

Voit vähentää puhelimen käyttöä ja nauttia enemmän liikunnasta, kun jätät puhelimen kotiin tai laukkuun. Näin voit kuunnella luonnon ääniä tai omia ajatuksiasi ja olla läsnä hetkessä. Voit myös huomata ympärilläsi uusia asioita, joita et ehkä olisi nähnyt muuten. Jos haluat kuunnella musiikkia liikkuessasi, voit hankkia itsellesi MP3-soittimen tai älykellon.

6. Aseta itsellesi säännöt puhelimen käytölle

Jos haluat vähentää puhelimen käyttöä, voit asettaa itsellesi sääntöjä, joita noudatat arjessasi. Voit esimerkiksi päättää, että et käytä puhelinta aamulla ennen kuin olet syönyt aamiaisen ja tehnyt jotain muuta hyödyllistä. Tai että et käytä puhelinta illalla ennen nukkumaanmenoa tai sängyssä. Tai että et käytä puhelinta ruokailun aikana tai seurustellessasi muiden ihmisten kanssa.

Voit myös asettaa itsellesi tiettyjä kellonaikoja, jolloin et käytä puhelinta lainkaan. Voit esimerkiksi pitää digitaalisen tauon tunnin tai kaksi päivässä ja keskittyä johonkin muuhun tekemiseen. Tai voit pitää viikonloppuisin kokonaan vapaata puhelimesta ja somesta ja nauttia elämästä ilman digitaalisia häiriötekijöitä.

Sääntöjen asettaminen voi auttaa sinua rikkomaan huonoja tapoja ja luomaan uusia, terveellisempiä rutiineja. Voit myös haastaa ystäväsi tai perheesi mukaan ja pitää yhdessä digipaastoa. Näin voitte tukea toisianne ja pitää hauskaa ilman puhelimia.

7. Poista turhat sovellukset

Yksi erinomainen tapa vähentää puhelimen käyttöä on lopettaa kokonaan tiettyjen sovellusten käyttö. Voit poistaa puhelimestasi sellaiset sovellukset, joita yleensä selaat vain ajan kuluksi. Esimerkiksi Facebookia selataan yleensä useita kertoja päivässä, jonka jälkeen todetaan, ettei kaverit ollutkaan päivittäneet mitään uutta.

Jos poistat turhat sovellukset puhelimestasi, sinulla on vähemmän syitä tarttua puhelimeesi ja enemmän aikaa tehdä jotain muuta. Voit myös huomata, että et edes kaipaa niitä sovelluksia niin paljon kuin luulit. Jos haluat silti pysyä ajan tasalla siitä, mitä ystäväsi tekevät somessa, voit tarkistaa heidän kuulumisensa tietokoneelta silloin tällöin.

8. Kokeile digipaastoa

Jos haluat todella haastaa itsesi ja vähentää puhelimen käyttöä radikaalisti, voit kokeilla digipaastoa. Digipaasto tarkoittaa sitä, että pidät taukoa kaikista digitaalisista laitteista ja palveluista tietyn ajan. Voit esimerkiksi olla päivän, viikonlopun tai viikon ilman puhelinta, tietokonetta, televisiota ja internetiä.

Digipaasto voi olla aluksi vaikeaa, mutta se voi myös olla hyvin vapauttavaa ja rentouttavaa. Voit huomata, että sinulla on paljon enemmän aikaa ja energiaa tehdä asioita, joista nautit. Voit lukea kirjoja, harrastaa liikuntaa, tavata ystäviä tai opetella uusia taitoja. Voit myös kuunnella itseäsi paremmin ja huolehtia hyvinvoinnistasi.

Digipaasto voi auttaa sinua löytämään uudenlaisen suhteen puhelimeesi ja muihin digitaalisiin laitteisiin. Voit oppia käyttämään niitä tarkoituksenmukaisesti ja hallitusti, etkä antaa niiden hallita elämääsi. Voit myös arvostaa enemmän niitä asioita, joita puhelin ja internet tarjoavat, kun et käytä niitä jatkuvasti.

9. Keskity läsnäoloon

Yksi syy siihen, miksi käytämme paljon puhelinta, on se, että haluamme paeta todellisuutta tai tylsyyttä. Puhelin voi tarjota meille viihdettä, jännitystä ja yhteyden tunnetta, kun emme ole tyytyväisiä siihen, mitä olemme tekemässä tai missä olemme. Mutta puhelin voi myös estää meitä nauttimasta elämän pienistä ja suurista hetkistä, kun emme ole läsnä siinä, mitä tapahtuu ympärillämme.

Voit vähentää puhelimen käyttöä, kun opettelet keskittymään läsnäoloon. Läsnäolo tarkoittaa sitä, että kiinnität huomiosi siihen, mitä olet tekemässä tai kokemassa juuri nyt. Et anna ajatustesi harhailla menneeseen tai tulevaan, vaan olet tietoinen nykyhetkestä. Läsnäolo voi auttaa sinua rentoutumaan, nauttimaan elämästä ja parantamaan suhteitasi muihin ihmisiin.

Voit harjoitella läsnäoloa monin eri tavoin. Voit esimerkiksi hengittää syvään ja rauhallisesti ja tuntea, miten ilma virtaa kehosi läpi. Voit myös aistia ympärilläsi olevat asiat, kuten valon, äänet, tuoksut ja kosketuksen. Voit myös tehdä jotain luovaa tai hauskaa, kuten piirtää, laulaa tai leikkiä. Tai voit vain olla hiljaa ja kuunnella itseäsi.

10. Muista, että elämä on muutakin kuin puhelin

Puhelin on hyödyllinen ja hauska laite, joka voi helpottaa monia asioita elämässämme. Mutta se ei ole ainoa asia, joka tekee elämän merkitykselliseksi ja onnelliseksi. Elämään kuuluu paljon muutakin kuin puhelin, kuten ihmissuhteet, luonto, harrastukset ja unelmat.

Voit vähentää puhelimen käyttöä, kun muistat arvostaa niitä asioita, jotka ovat sinulle tärkeitä ja joista saat iloa. Voit myös asettaa itsellesi tavoitteita ja haasteita, jotka motivoivat sinua tekemään jotain muuta kuin selaamaan puhelinta. Voit esimerkiksi opiskella uutta kieltä, matkustaa uuteen paikkaan tai osallistua vapaaehtoistyöhön.

Kun keskität huomiosi siihen, mitä haluat tehdä ja kokea elämässäsi, puhelin menettää osan vetovoimastaan. Huomaat, että puhelin on vain yksi työkalu muiden joukossa, jota voit käyttää silloin kun tarvitset sitä. Mutta et anna sen hallita elämääsi tai estää sinua toteuttamasta itseäsi.

Milloin kilpailutit puhelinliittymäsi? Älä maksa liikaa vaan kilpailuta puhelinliittymä nyt!


Jussi Yli-Korhonen

Jussi Yli-Korhonen

Kiinnostunut puhelinliittymistä, talouden hoidosta ja markkinoinnista. Olen ylläpitänyt Puhelinliittymät.net-sivustoa vuodesta 2018 lähtien.

Sähköposti

Päivitetty: 9 lokakuun, 2023