Miten säästää puhelinlaskusta (5 vinkkiä)

Puhelinliittymä on nykyaikaisen ihmisen välttämätön kumppani, joka mahdollistaa yhteydenpidon, tiedonhaun ja viihteen kuluttamisen missä ja milloin vain. Mutta puhelinliittymästä voi myös kertyä turhia kuluja, jos ei ole tarkkana sen valinnassa ja käytössä.

säästä puhelinlaskusta

Tässä artikkelissa annamme sinulle vinkkejä siihen, miten voit säästää puhelinlaskussasi jopa satoja euroja vuodessa. Kerromme myös, miten voit kilpailuttaa puhelinliittymäsi helposti ja löytää juuri sinulle sopivan tarjouksen.

Olemme kokeneita puhelinliittymäasiantuntijoita, jotka ovat seuranneet alaa vuosien ajan. Olemme keränneet tähän artikkeliin parhaat neuvomme ja kokemuksemme sekä hyödyntäneet netissä tarjolla olevaa materiaalia.

Lue siis eteenpäin ja ota haltuun nämä viisi vinkkiä, joilla voit pienentää puhelinkuluja merkittävästi.

1. Valitse oikeanlainen puhelinliittymä

Ensimmäinen ja tärkein askel puhelinlaskun pienentämiseksi on valita oikeanlainen puhelinliittymä omien tarpeidesi mukaan. Puhelinliittymiä on monenlaisia ja niiden hinnat vaihtelevat suuresti eri operaattoreiden välillä.

Puhelinliittymän valinnassa kannattaa ottaa huomioon seuraavat seikat:

 • Puheaika: Kuinka paljon soitat puheluita kuukaudessa? Tarvitsetko rajattoman puhepaketin vai riittääkö sinulle kiinteä minuuttihinta? Jos soitat vain harvoin tai lyhyitä puheluita, voit säästää valitsemalla liittymän, jossa maksat vain käytetystä puheajasta.
 • Tekstiviestit: Kuinka paljon lähetät tekstiviestejä kuukaudessa? Tarvitsetko rajattoman tekstiviestipaketin vai riittääkö sinulle kiinteä kappalehinta? Jos lähetät vain muutamia tekstiviestejä kuukaudessa tai käytät enemmän pikaviestisovelluksia, voit säästää valitsemalla liittymän, jossa maksat vain lähetetyistä viesteistä.
 • Mobiilidata: Kuinka paljon käytät mobiilidataa kuukaudessa? Tarvitsetko rajattoman datasiirron vai riittääkö sinulle tietty datamäärä? Jos käytät paljon nettiä puhelimellasi esimerkiksi videoiden katseluun, musiikin kuunteluun tai sosiaaliseen mediaan, voit säästää valitsemalla liittymän, jossa on rajaton data. Jos taas käytät nettiä vain satunnaisesti tai hyödynnät enemmän langattomia verkkoja, voit säästää valitsemalla liittymän, jossa on pienempi dataraja.
 • Nettinopeus: Kuinka nopeaa internetyhteyttä tarvitset? Tarvitsetko 4G- tai 5G-yhteyden vai riittääkö sinulle 3G-yhteys? Jos haluat nauttia sujuvasta netinkäytöstä ja ladata sisältöjä nopeasti, voit säästää valitsemalla liittymän, jossa on korkea nettinopeus. Jos taas et ole niin vaativa netinkäyttäjä tai käytät nettiä vain perusasioihin, voit säästää valitsemalla liittymän, jossa on matalampi nettinopeus.

Näiden seikkojen selvittämiseksi kannattaa tutkia muutama vanha puhelinlasku ja katsoa, mitä ominaisuuksia olet käyttänyt ja kuinka paljon. Voit myös tarkistaa puhelimesi asetuksista, kuinka paljon olet käyttänyt mobiilidataa eri ajanjaksoina.

Kun tiedät omat käyttötottumuksesi, voit vertailla eri puhelinliittymiä ja niiden hintoja helposti netissä. Meillä on sinulle tarjolla ilmainen ja helppokäyttöinen liittymävertailu, jolla voit löytää halvimman puhelinliittymän muutamassa minuutissa.

Vertaa parhaat puhelinliittymät meidän ilmaisesta vertailusta tästä!

2. Kilpailuta puhelinliittymäsi säännöllisesti

Toinen tapa säästää puhelinlaskussa on kilpailuttaa puhelinliittymäsi säännöllisesti. Puhelinoperaattorit muuttavat hintojaan ja tarjouksiaan usein ja uudet asiakkaat saavat yleensä parhaat diilit.

Jos olet ollut saman operaattorin asiakas pitkään, kannattaa tarkistaa, onko sinulla vielä edullisin mahdollinen liittymä. Saatat löytää samanlaisen tai paremman liittymän halvemmalla hinnalla toiselta operaattorilta.

Puhelinliittymän kilpailuttaminen ei ole vaikeaa eikä vie paljon aikaa. Voit käyttää meidän ilmaista liittymävertailuamme, joka näyttää sinulle sopivimmat ja edullisimmat liittymätarjoukset eri operaattoreilta.

Voit myös ottaa yhteyttä nykyiseen operaattoriisi ja kysyä, voisivatko he tarjota sinulle paremman hinnan tai lisäetuja liittymääsi. Jos he eivät suostu, voit vaihtaa operaattoria helposti ilman katkosta palvelussa.

Puhelinliittymän kilpailuttaminen kannattaa tehdä vähintään kerran vuodessa tai aina, kun sopimuksesi on irtisanottavissa. Näin voit varmistaa, että maksat vain siitä, mitä tarvitset ja saat parhaan vastineen rahoillesi.

3. Hyödynnä ilmaisia viestisovelluksia

Kolmas tapa säästää puhelinlaskussa on hyödyntää ilmaisia viestisovelluksia, joilla voit lähettää viestejä ja soittaa puheluita ilman lisämaksuja. Viestisovellukset toimivat internet-yhteyden avulla, joko mobiiliverkon tai langattoman wi-fi-verkon kautta.

Ilmaisia viestisovelluksia ovat esimerkiksi WhatsApp, Facebook Messenger ja Skype. Niillä voit lähettää teksti-, ääni- ja kuvaviestejä sekä soittaa ääni- ja videopuheluita ilmaiseksi kaikkialla maailmassa. Ainoa edellytys on, että vastaanottajalla on käytössään sama sovellus.

Jos sinulla on Applen iPhone-puhelin, voit myös käyttää FaceTime-sovellusta, jolla voit soittaa ilmaisia puheluja toiseen Applen laitteeseen. Samoin tekstiviestit Applen puhelimesta toiseen ovat ilmaisia iMessage-viestejä.

Viestisovellusten käyttö voi säästää sinulta paljon rahaa, jos soitat tai lähetät viestejä usein tai pitkiä aikoja. Voit myös pitää yhteyttä ulkomailla oleviin ystäviin ja perheenjäseniin ilman lisämaksuja.

Viestisovellusten käyttö ei kuitenkaan ole täysin ilmaista, sillä ne kuluttavat mobiilidataa, jos et ole yhteydessä langattomaan verkkoon. Mobiilidatan hinta riippuu puhelinliittymästäsi. Jos sinulla on rajaton datasiirto, voit käyttää viestisovelluksia huoletta. Jos taas sinulla on tietty dataraja, kannattaa tarkkailla, kuinka paljon dataa viestisovellukset käyttävät.

Voit tarkistaa puhelimesi asetuksista, kuinka paljon dataa eri sovellukset ovat kuluttaneet tietyllä ajanjaksolla. Voit myös asettaa datarajan puhelimeesi, jolloin se ilmoittaa sinulle, kun olet käyttänyt tietyn määrän dataa. Näin voit välttää yllättävät lisälaskut.

4. Hyödynnä ilmaisia langattomia verkkoja

Neljäs tapa säästää puhelinlaskussa on hyödyntää ilmaisia langattomia verkkoja eli wi-fi-verkkoja, joita on tarjolla monissa julkisissa paikoissa, kuten kirjastoissa, kahviloissa, hotelleissa ja lentokentillä. Wi-fi-verkkojen avulla voit käyttää nettiä puhelimellasi ilman mobiilidataa.

Wi-fi-verkkojen käyttö on yleensä ilmaista tai edullista, mutta niiden laatu ja turvallisuus vaihtelevat. Kannattaa siis olla varovainen, mitä tietoja jaetaan wi-fi-verkon kautta ja välttää esimerkiksi verkkopankkiasioiden hoitamista epäluotettavassa verkossa.

Jos haluat käyttää wi-fi-verkkoa puhelimellasi, sinun täytyy ensin löytää saatavilla olevat verkot puhelimesi asetuksista ja valita niistä haluamasi. Joissakin verkoissa sinun täytyy myös kirjautua sisään tai hyväksyä ehdot ennen kuin voit käyttää nettiä.

Wi-fi-verkkojen käyttö voi säästää sinulta paljon mobiilidataa ja siten rahaa, jos käytät nettiä paljon tai tarvitset nopeaa yhteyttä. Voit myös käyttää wi-fi-verkkoa soittaaksesi tai lähettääksesi viestejä ilmaisilla viestisovelluksilla.

5. Hyödynnä operaattoreiden tarjouksia ja etuja

Viides tapa säästää puhelinlaskussa on hyödyntää operaattoreiden tarjouksia ja etuja, joita ne antavat asiakkailleen eri tilanteissa. Esimerkiksi:

 • Uuden liittymän tilaaminen: Kun tilaat uuden liittymän netistä, saat usein alennusta kuukausimaksusta tai avausmaksusta tai muita etuja, kuten ilmaista dataa tai puheaikaa.
 • Liittymän vaihtaminen: Kun vaihdat liittymää toiselta operaattorilta toiselle, saat usein paremman hinnan tai paremmat ominaisuudet liittymällesi. Voit myös saada bonuksia tai lahjakortteja vaihtaessasi operaattoria.
 • Liittymän uusiminen: Kun uusit liittymäsopimuksesi saman operaattorin kanssa, saat usein alennusta kuukausimaksusta tai muita etuja, kuten lisää dataa tai puheaikaa.
 • Lisäpalveluiden tilaaminen: Kun tilaat lisäpalveluita liittymääsi, kuten esimerkiksi roaming-paketin ulkomaanmatkalle, saat usein alennusta palvelun hinnasta tai muita etuja, kuten ilmaista dataa tai puheaikaa.
 • Asiakasohjelmiin liittyminen: Kun liityt operaattorin asiakasohjelmaan, saat usein alennuksia tai etuja eri tuotteista ja palveluista, kuten elokuvista, musiikista, peleistä tai lehdistä.

Operaattoreiden tarjoukset ja edut vaihtelevat eri aikoina ja tilanteissa, joten kannattaa seurata niitä aktiivisesti ja hyödyntää niitä silloin, kun ne sopivat sinulle. Voit tarkistaa operaattoreiden tarjoukset ja edut heidän verkkosivuiltaan tai soittamalla heidän asiakaspalveluunsa.

Katso kaikki puhelinliittymät!

Näillä vinkeillä säästät puhelinlaskussasi

Nyt olet saanut viisi vinkkiä siihen, miten voit säästää puhelinlaskussasi. Toivottavasti näistä on sinulle hyötyä ja voit pienentää puhelinkuluja merkittävästi.

Muista, että puhelinliittymän valinta on tärkein tekijä puhelinlaskun suuruudessa. Valitse siis liittymä, joka vastaa omia tarpeitasi ja käyttötottumuksiasi. Älä maksa turhasta.

Kilpailuta myös puhelinliittymäsi säännöllisesti ja hyödynnä operaattoreiden tarjouksia ja etuja. Näin voit varmistaa, että saat parhaan mahdollisen hinnan ja laadun liittymällesi.

Hyödynnä myös ilmaisia viestisovelluksia ja langattomia verkkoja, kun haluat soittaa tai lähettää viestejä. Näin voit välttää lisämaksut ja säästää mobiilidataa.

Näillä vinkeillä voit säästää puhelinlaskussasi jopa satoja euroja vuodessa. Miksi et siis aloittaisi heti?

Vertaa parhaat puhelinliittymät meidän ilmaisesta vertailusta tästä!

Usein kysytyt kysymykset puhelinlaskun säästämisestä

Tässä osiossa vastaamme usein kysyttyihin kysymyksiin puhelinlaskun säästämisestä. Jos sinulla on muita kysymyksiä, voit ottaa meihin yhteyttä tai käyttää meidän ilmaista liittymävertailuamme.

Mikä on halvin puhelinliittymä?

Halvin puhelinliittymä riippuu omista käyttötottumuksistasi ja tarpeistasi. Yleensä halvimmat liittymät ovat sellaisia, joissa maksat vain siitä, mitä käytät, eli puheajasta, tekstiviesteistä ja mobiilidatasta. Jos käytät paljon nettiä tai soitat paljon puheluita, kannattaa harkita rajattomia liittymiä, joissa maksat kiinteän kuukausimaksun.

Voit löytää halvimman puhelinliittymän helposti meidän ilmaisella liittymävertailullamme, joka näyttää sinulle sopivimmat ja edullisimmat liittymätarjoukset eri operaattoreilta.

Miten vaihtaa puhelinliittymää?

Puhelinliittymän vaihtaminen on helppoa ja nopeaa. Sinun tarvitsee vain valita uusi liittymä netistä ja tilata se. Uusi operaattori hoitaa vanhan liittymän irtisanomisen puolestasi ja siirtää numerosi uuteen liittymään. Sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin vaihtaa sim-kortti puhelimeesi, kun saat sen postissa.

Puhelinliittymän vaihtaminen ei katkaise palveluasi eikä aiheuta lisämaksuja. Voit vaihtaa liittymää milloin vain, jos sinulla ei ole määräaikaista sopimusta. Jos sinulla on määräaikainen sopimus, voit vaihtaa liittymää vasta, kun sopimuskausi on päättynyt.

Miten kilpailuttaa puhelinliittymä?

Puhelinliittymän kilpailuttaminen tarkoittaa sitä, että vertailet eri operaattoreiden tarjoamia liittymiä ja niiden hintoja ja valitset niistä itsellesi parhaan vaihtoehdon. Puhelinliittymän kilpailuttaminen kannattaa tehdä vähintään kerran vuodessa tai aina, kun sopimuksesi on irtisanottavissa.

Voit kilpailuttaa puhelinliittymän helposti meidän ilmaisella liittymävertailullamme, joka näyttää sinulle sopivimmat ja edullisimmat liittymätarjoukset eri operaattoreilta. Voit myös ottaa yhteyttä nykyiseen operaattoriisi ja kysyä, voisivatko he tarjota sinulle paremman hinnan tai lisäetuja liittymääsi.

Mitkä ovat parhaat viestisovellukset?

Parhaat viestisovellukset ovat sellaisia, joilla voit lähettää viestejä ja soittaa puheluita ilmaiseksi internet-yhteyden avulla. Parhaat viestisovellukset ovat myös sellaisia, joita käyttää mahdollisimman moni tuttavasi, jotta voit pitää yhteyttä heihin helposti.

Suosituimpia viestisovelluksia ovat WhatsApp, Facebook Messenger ja Skype. Niillä voit lähettää teksti-, ääni- ja kuvaviestejä sekä soittaa ääni- ja videopuheluita ilmaiseksi kaikkialla maailmassa. Ainoa edellytys on, että vastaanottajalla on käytössään sama sovellus.

Jos sinulla on Applen iPhone-puhelin, voit myös käyttää FaceTime-sovellusta, jolla voit soittaa ilmaisia puheluja toiseen Applen laitteeseen. Samoin tekstiviestit Applen puhelimesta toiseen ovat ilmaisia iMessage-viestejä.

Mitä ovat wi-fi-verkot ja miten niitä käytetään?

Wi-fi-verkot ovat langattomia internet-yhteyksiä, joita on tarjolla monissa julkisissa paikoissa, kuten kirjastoissa, kahviloissa, hotelleissa ja lentokentillä. Wi-fi-verkkojen avulla voit käyttää nettiä puhelimellasi ilman mobiilidataa.

Wi-fi-verkkojen käyttö on yleensä ilmaista tai edullista, mutta niiden laatu ja turvallisuus vaihtelevat. Kannattaa siis olla varovainen, mitä tietoja jaetaan wi-fi-verkon kautta ja välttää esimerkiksi verkkopankkiasioiden hoitamista epäluotettavassa verkossa.

Jos haluat käyttää wi-fi-verkkoa puhelimellasi, sinun täytyy ensin löytää saatavilla olevat verkot puhelimesi asetuksista ja valita niistä haluamasi. Joissakin verkoissa sinun täytyy myös kirjautua sisään tai hyväksyä ehdot ennen kuin voit käyttää nettiä.

Mitä ovat operaattoreiden tarjoukset ja edut?

Operaattoreiden tarjoukset ja edut ovat erilaisia alennuksia tai etuja, joita operaattorit antavat asiakkailleen eri tilanteissa. Esimerkiksi:

 • Uuden liittymän tilaaminen: Kun tilaat uuden liittymän netistä, saat usein alennusta kuukausimaksusta tai avausmaksusta tai muita etuja, kuten ilmaista dataa tai puheaikaa.
 • Liittymän vaihtaminen: Kun vaihdat liittymää toiselta operaattorilta toiselle, saat usein paremman hinnan tai paremmat ominaisuudet liittymällesi. Voit myös saada bonuksia tai lahjakortteja vaihtaessasi operaattoria.
 • Liittymän uusiminen: Kun uusit liittymäsopimuksesi saman operaattorin kanssa, saat usein alennusta kuukausimaksusta tai muita etuja, kuten lisää dataa tai puheaikaa.
 • Lisäpalveluiden tilaaminen: Kun tilaat lisäpalveluita liittymääsi, kuten esimerkiksi roaming-paketin ulkomaanmatkalle, saat usein alennusta palvelun hinnasta tai muita etuja, kuten ilmaista dataa tai puheaikaa.
 • Asiakasohjelmiin liittyminen: Kun liityt operaattorin asiakasohjelmaan, saat usein alennuksia tai etuja eri tuotteista ja palveluista, kuten elokuvista, musiikista, peleistä tai lehdistä.

Operaattoreiden tarjoukset ja edut vaihtelevat eri aikoina ja tilanteissa, joten kannattaa seurata niitä aktiivisesti ja hyödyntää niitä silloin, kun ne sopivat sinulle. Voit tarkistaa operaattoreiden tarjoukset ja edut heidän verkkosivuiltaan tai soittamalla heidän asiakaspalveluunsa.


Jussi Yli-Korhonen

Jussi Yli-Korhonen

Kiinnostunut puhelinliittymistä, talouden hoidosta ja markkinoinnista. Olen ylläpitänyt Puhelinliittymät.net-sivustoa vuodesta 2018 lähtien.

Sähköposti

Päivitetty: 9 lokakuun, 2023