Miten paljon puhelinlasku on keskimäärin?

Puhelinlasku on yksi niistä kuluista, jotka jokainen meistä joutuu maksamaan kuukausittain. Mutta miten paljon puhelinlasku oikeastaan maksaa? Ja mitkä tekijät vaikuttavat siihen?

puhelinlaskun keskiarvo

Tässä artikkelissa kerron sinulle oman kokemukseni sekä netissä tarjolla olevan materiaalin perusteella, miten paljon puhelinlasku on keskimäärin ja mitä voit tehdä sen pienentämiseksi.

Jos haluat löytää halvimman puhelinliittymän ilmaisesta vertailustamme, klikkaa tästä.

Paljonko on puhelinlaskun keskiarvo?

Puhelinlaskun suuruus riippuu monista tekijöistä, kuten liittymän tyypistä, käytetystä datasta, puhe- ja tekstiviestipaketeista, lisäpalveluista ja operaattorista. Siksi on vaikea antaa yksiselitteistä vastausta siihen, miten paljon puhelinlasku maksaa keskimäärin.

Tilastokeskuksen mukaan suomalaiset käyttivät vuonna 2020 keskimäärin 15 euroa kuukaudessa matkapuhelinliittymään. Tämä on laskenut vuodesta 2019, jolloin keskiarvo oli 16 euroa kuukaudessa. Tämä johtuu osittain siitä, että mobiilidatan hinta on laskenut ja kilpailu operaattoreiden välillä on kiristynyt.

Toki tämä on vain keskiarvo, joka ei kerro koko totuutta. Jotkut saattavat maksaa puhelinlaskustaan vain muutaman euron kuukaudessa, kun taas toiset saattavat maksaa jopa yli 50 euroa kuukaudessa. Kaikki riippuu siitä, millainen liittymä sinulla on ja miten sitä käytät.

Miten valita sopiva liittymä?

Jos haluat säästää puhelinlaskussasi, kannattaa valita liittymä, joka vastaa omaa käyttötarvettasi. Tämä tarkoittaa sitä, että et maksa turhasta datasta tai puheajasta, mutta et myöskään joudu maksamaan ylihintaa ylimenevistä minuuteista tai megatavuista.

Tämän vuoksi on hyvä seurata omaa puhelimen käyttöään ja tarkistaa laskuilta, miten paljon dataa ja puheaikaa kulutat kuukaudessa. Voit myös käyttää erilaisia sovelluksia tai operaattorien omia palveluita seurantaan.

Kun tiedät oman kulutuksesi, voit vertailla eri operaattoreiden tarjoamia liittymiä ja valita sen, joka sopii parhaiten sinulle. Voit myös hyödyntää erilaisia tarjouksia ja alennuksia, joita operaattorit usein tarjoavat uusille tai vanhoille asiakkailleen.

Tällä hetkellä markkinoilla on monia erilaisia liittymiä, jotka vaihtelevat hinnoiltaan ja ominaisuuksiltaan.

Esimerkiksi DNA:n Rajaton 4G -liittymällä saat rajattomasti dataa ja puheaikaa 24,90 eurolla kuukaudessa. Moi Mobiilin liittymällä saat 4 gigatavua dataa ja rajattomasti puheaikaa 6 eurolla kuukaudessa. Telian Rajaton 5G -liittymällä saat rajattomasti dataa ja puheaikaa 5G-verkossa 29,90 eurolla kuukaudessa. Elisan Saunalahti Huoleton 4G -liittymällä saat rajattomasti dataa ja puheaikaa 19,90 eurolla kuukaudessa.

Jos haluat tilata jonkin näistä liittymistä, klikkaa alla olevia linkkejä:

Miten maksaa puhelinlaskulla?

Puhelinlaskulla maksaminen tarkoittaa sitä, että voit ostaa erilaisia palveluita tai tuotteita puhelimellasi ja maksaa ne myöhemmin puhelinlaskusi yhteydessä. Tämä on kätevä tapa tehdä pieniä ostoksia ilman, että tarvitset luottokorttia tai verkkopankkitunnuksia.

Puhelinlaskulla maksaminen on mahdollista useimmissa operaattoreissa ja liittymissä. Voit esimerkiksi maksaa puhelinlaskulla Google Play -kaupasta tekemäsi ostokset, kuten sovelluksia, pelejä, elokuvia tai musiikkia. Voit myös maksaa puhelinlaskulla erilaisia digitaalisia palveluita, kuten Spotifyn, Netflixin tai HBO Nordicin tilauksia.

Puhelinlaskulla maksamisessa on kuitenkin joitakin rajoituksia ja ehtoja, jotka kannattaa huomioida. Esimerkiksi:

 • Puhelinlaskulla maksaminen edellyttää, että sinulla on käytössä mobiilidata. Käyttöönoton jälkeen voit maksaa myös käyttäessäsi WLAN-yhteyttä.
 • Puhelinlaskulla maksamisessa on yleensä kuukausittainen käyttöraja, joka vaihtelee operaattoreittain. Esimerkiksi Telialla käyttöraja on 300 euroa kuukaudessa ja maksimikertaostos on 50 euroa.
 • Puhelinlaskulla maksamisessa on yleensä kahden tunnin peruutusaika, jonka aikana voit perua ostoksesi ja saada rahasi takaisin. Peruutuksen yhteydessä ostamasi sovellus poistetaan ja veloitukset poistetaan laskultasi.
 • Puhelinlaskulla maksamisessa on yleensä mahdollista asettaa erilaisia estoja tai rajoituksia, jos et halua tehdä ostoksia tai jos haluat suojata lapsiasi tekemästä ostoksia ilman lupaa.

Jos haluat lisätietoa puhelinlaskulla maksamisesta, voit tutustua operaattorisi omiin ohjeisiin tai ottaa yhteyttä asiakaspalveluun.

Miten paljon puhelinlasku voi olla?

Nyt kun tiedät, miten paljon puhelinlasku on keskimäärin ja miten valita sopiva liittymä, saatat miettiä, miten paljon puhelinlasku voi olla ääritapauksissa. Onko mahdollista saada puhelinlasku nollaan? Entä voiko puhelinlasku nousta tuhansiin euroihin?

Vastaus molempiin kysymyksiin on kyllä, mutta se vaatii erityisiä olosuhteita tai palveluita.

Esimerkiksi puhelinlasku voi olla nolla, jos käytät vain ilmaisia palveluita tai jos sinulla on jokin erityinen sopimus operaattorisi kanssa. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi:

 • Sinulla on prepaid-liittymä, jossa maksat vain käytöstäsi etukäteen. Jos et käytä liittymääsi lainkaan, et maksa mitään.
 • Sinulla on liittymä, jossa on tietty määrä ilmaista puheaikaa tai dataa kuukaudessa. Jos et ylitä tätä määrää, et maksa mitään ylimääräistä.
 • Sinulla on liittymä, jossa on ilmainen puhelu- ja tekstiviestipaketti saman operaattorin sisällä. Jos soitat ja lähetät viestejä vain saman operaattorin liittymiin, et maksa mitään ylimääräistä.

Toisaalta puhelinlasku voi nousta tuhansiin euroihin, jos käytät paljon maksullisia palveluita tai jos soitat ulkomaille tai erikoisnumeroihin. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi:

 • Sinulla on liittymä, jossa on rajaton data, mutta et ole huomannut, että data ei ole rajaton EU:n ulkopuolella. Jos käytät paljon dataa ulkomailla, saatat saada yllättävän suuren laskun roaming-maksuista.
 • Sinulla on liittymä, jossa on rajattomasti puheaikaa ja tekstiviestejä Suomessa, mutta et ole huomannut, että nämä eivät koske ulkomaanpuheluita ja -viestejä. Jos soitat ja lähetät viestejä usein ulkomaille, saatat saada yllättävän suuren laskun kansainvälisistä yhteyksistä.
 • Sinulla on liittymä, jossa ei ole mitään rajoituksia tai estoja maksullisille palveluille tai erikoisnumeroille. Jos käytät paljon esimerkiksi maksullisia pelejä, sovelluksia, viihdepalveluita tai keskustelulinjoja, saatat saada yllättävän suuren laskun lisämaksullisista palveluista.

Miten vertailla parhaat puhelinliittymät?

Nyt kun tiedät, miten paljon puhelinlasku voi vaihdella riippuen liittymän valinnasta ja käytöstä, saatat miettiä, miten löytää itsellesi sopivin ja edullisin liittymä.

Tähän ei ole yhtä oikeaa vastausta, sillä eri ihmisillä on erilaisia tarpeita ja mieltymyksiä. Siksi paras tapa vertailla puhelinliittymiä on käyttää meidän ilmaista vertailupalveluamme.

Vertailupalvelussamme voit syöttää omat tietosi ja toiveesi liittymän suhteen ja nähdä heti, mitkä ovat sinulle parhaat vaihtoehdot eri operaattoreilta. Voit myös verrata eri liittymien ominaisuuksia ja hintoja keskenään ja tehdä tietoisen valinnan.

Vertailupalvelumme on helppo ja nopea käyttää. Se ei sido sinua mihinkään eikä maksa sinulle mitään. Se on myös aina ajan tasalla ja kattaa kaikki Suomen suurimmat operaattorit.

Jos haluat vertailla parhaat puhelinliittymät meidän ilmaisesta vertailustamme, klikkaa alta.

Näin säästät puhelinlaskussasi

Tässä artikkelissa olen kertonut sinulle, miten paljon puhelinlasku on keskimäärin ja mitkä tekijät vaikuttavat siihen. Olen myös antanut sinulle vinkkejä, miten valita sopiva liittymä ja miten maksaa puhelinlaskulla.

Lopuksi haluan vielä antaa sinulle muutaman neuvon, miten voit säästää puhelinlaskussasi.

 • Tarkista säännöllisesti oma kulutuksesi ja vertaa sitä liittymäsi ominaisuuksiin. Jos huomaat, että maksat turhasta tai että liittymäsi ei riitä tarpeisiisi, vaihda sopivampaan liittymään.
 • Hyödynnä erilaisia tarjouksia ja alennuksia, joita operaattorit tarjoavat uusille tai vanhoille asiakkailleen. Voit esimerkiksi saada alennusta, jos otat useamman liittymän samalta operaattorilta tai jos yhdistät liittymäsi laajakaistaan tai tv-palveluun.
 • Vältä maksullisia palveluita ja erikoisnumeroita, jos et tarvitse niitä. Jos käytät niitä, tarkista niiden hinnat etukäteen ja aseta itsellesi budjetti. Voit myös asettaa erilaisia estoja tai rajoituksia liittymääsi, jos haluat estää yllätyslaskut.
 • Soita ja lähetä viestejä ilmaiseksi tai edullisesti käyttämällä erilaisia sovelluksia tai palveluita, jotka hyödyntävät internet-yhteyttä. Esimerkiksi WhatsApp, Skype, Viber ja Messenger ovat suosittuja vaihtoehtoja.
 • Ole tarkkana ulkomailla ollessasi ja tarkista roaming-hinnat etukäteen. Käytä mahdollisuuksien mukaan WLAN-yhteyttä tai paikallista prepaid-liittymää. Voit myös ottaa käyttöön EU-datapaketin, joka antaa sinulle tietyn määrän dataa EU-maissa edulliseen hintaan.

Toivottavasti tämä artikkeli on auttanut sinua ymmärtämään paremmin puhelinlaskun muodostumista ja antanut sinulle hyödyllisiä vinkkejä sen pienentämiseksi. Jos haluat löytää itsellesi sopivimman ja edullisimman puhelinliittymän, muista käyttää meidän ilmaista vertailupalveluamme.

Kiitos, että luit tämän artikkelin. Jos pidit siitä, jaa se myös ystävillesi ja tuttavillesi.


Jussi Yli-Korhonen

Jussi Yli-Korhonen

Kiinnostunut puhelinliittymistä, talouden hoidosta ja markkinoinnista. Olen ylläpitänyt Puhelinliittymät.net-sivustoa vuodesta 2018 lähtien.

Sähköposti

Päivitetty: 9 lokakuun, 2023