Miksi sopivan puhelinliittymän valinta on vaikeaa?

Puhelinliittymä on yksi niistä asioista, joita ilman emme tule toimeen nykypäivänä. Puhelimella pidämme yhteyttä läheisiimme, hoidamme työasioita, surffailemme netissä, kuuntelemme musiikkia ja paljon muuta. Puhelinliittymä on siis tärkeä osa arkeamme, mutta sen valinta ei ole aina helppoa.

puhelinliittymän valinta opas

Markkinoilla on lukuisia erilaisia liittymiä eri operaattoreilta, ja niiden vertailu voi olla haastavaa ja aikaa vievää. Eri liittymät sisältävät erilaisia ominaisuuksia ja hintoja, ja niiden sopivuus riippuu paljon käyttäjän tarpeista ja tottumuksista.

Tässä artikkelissa kerron sinulle, mitä sinun kannattaa ottaa huomioon puhelinliittymää valitessasi ja miten voit löytää juuri sinulle sopivan liittymän helposti ja nopeasti. Olen kokenut puhelinliittymäekspertti, jolla on vuosien kokemus aiheesta. Olen tutkinut eri operaattoreiden tarjontaa ja vertaillut niitä monesta näkökulmasta.

Oletko valmis? Lue eteenpäin ja ota selvää, miksi sopivan puhelinliittymän valinta on vaikeaa – ja miten voit tehdä siitä helpompaa!

Mitä sinun tulee tietää puhelinliittymistä?

Ennen kuin alat vertailla eri puhelinliittymiä, sinun on hyvä tietää muutama perusasia niistä. Tämä auttaa sinua ymmärtämään paremmin eri vaihtoehtoja ja tekemään järkeviä päätöksiä.

Puhelinliittymän osat

Puhelinliittymä koostuu yleensä kolmesta osasta:

 1. puheesta
 2. tekstiviesteistä
 3. datasta

Puhe tarkoittaa sitä, kuinka paljon voit soittaa puheluita kuukaudessa liittymälläsi. Tekstiviestit ovat lyhyitä viestejä, joita voit lähettää ja vastaanottaa puhelimellasi. Data taas tarkoittaa sitä, kuinka paljon voit käyttää internetiä puhelimellasi.

Nämä kolme osaa määrittävät pitkälti sen, kuinka paljon maksat puhelinliittymästäsi kuukaudessa. Mitä enemmän käytät jotakin osaa, sitä kalliimpi liittymä yleensä on. Siksi on tärkeää arvioida omaa käyttöään ja valita liittymä sen mukaan.

Puhelinverkot

Puhelinverkot ovat niitä verkkoja, jotka mahdollistavat puheluiden ja datan siirtämisen puhelimien välillä. Suomessa on kolme suurta teleoperaattoria, jotka omistavat omat verkot: DNA, Elisa ja Telia. Näiden lisäksi on muita pienempiä operaattoreita, jotka vuokraavat verkkoja suurilta operaattoreilta. Esimerkiksi Moi käyttää DNA:n verkkoa.

Puhelinverkot ovat eri sukupolvia, jotka eroavat toisistaan nopeudessa ja kattavuudessa. Suomessa on käytössä 2G-, 3G-, 4G- ja 5G-verkot. 2G-verkko on vanhin ja hitain, ja se mahdollistaa vain puhelut ja tekstiviestit. 3G-verkko on seuraava sukupolvi, joka mahdollistaa myös internetin käytön puhelimella. 4G-verkko on nykyisin yleisin verkko, joka tarjoaa nopean ja laadukkaan datayhteyden. 5G-verkko on uusin ja nopein verkko, joka on vasta tulossa laajemmin käyttöön.

Puhelinverkkojen kattavuus tarkoittaa sitä, kuinka hyvin ne toimivat eri alueilla. Kattavuus riippuu siitä, kuinka monta tukiasemaa operaattorilla on tietyllä alueella. Mitä enemmän tukiasemia, sitä parempi signaali ja sitä vähemmän katvealueita. Kattavuus vaihtelee eri operaattoreiden välillä, mutta yleensä se on parasta kaupungeissa ja heikompaa maaseudulla.

Liittymätyypit

Liittymätyypit ovat erilaisia tapoja hinnoitella puhelinliittymiä. Liittymätyyppejä on monia, mutta tässä esittelen neljä yleisintä:

 1. puhepaketti
 2. rajaton liittymä
 3. prepaid-liittymä
 4. määräaikainen liittymä

Puhepaketti on liittymätapa, jossa maksat tietyn summan kuukaudessa ja saat käyttöösi tietyn määrän puheaikaa, tekstiviestejä ja dataa. Jos ylität nämä rajat, joudut maksamaan lisämaksuja. Puhepaketti sopii sinulle, jos käytät puhelinta kohtuullisesti ja haluat ennakoitavan laskun.

Rajaton liittymä on liittymätapa, jossa maksat kiinteän summan kuukaudessa ja saat käyttöösi rajattomasti puheaikaa, tekstiviestejä ja dataa. Et siis joudu maksamaan mitään ylimääräistä, vaikka käyttäisit puhelinta paljon. Rajaton liittymä sopii sinulle, jos käytät puhelinta runsaasti tai haluat olla huoleton.

Prepaid-liittymä on liittymätapa, jossa et maksa kuukausimaksua vaan lataat liittymällesi saldoa etukäteen. Voit käyttää saldoa puheaikaan, tekstiviesteihin ja dataan niin kauan kuin sitä riittää. Jos saldo loppuu, et voi käyttää puhelinta ennen kuin lataat lisää saldoa. Prepaid-liittymä sopii sinulle, jos käytät puhelinta satunnaisesti tai haluat hallita kulutustasi.

Määräaikainen liittymä on liittymätapa, jossa solmit operaattorin kanssa sopimuksen tietyn pituiseksi ajaksi, esimerkiksi vuodeksi tai kahdeksi vuodeksi. Sopimuksen aikana et voi vaihtaa liittymää ilman sakkomaksua. Määräaikainen liittymä sopii sinulle, jos haluat hyödyntää tarjouksia tai sitoutua tiettyyn operaattoriin.

Miten valita oikea puhelinliittymä?

Nyt kun tiedät perusasiat puhelinliittymistä, voit alkaa vertailla eri vaihtoehtoja ja löytää itsellesi sopivan liittymän. Tässä osiossa kerron sinulle, mitä sinun kannattaa ottaa huomioon vertailua tehdessäsi ja miten voit tehdä sen helposti ja nopeasti.

Arvioi oma käyttösi

Ensimmäinen askel oikean puhelinliittymän valinnassa on arvioida omaa käyttöäsi. Mieti, kuinka paljon soitat puheluita, lähetät tekstiviestejä ja käytät dataa kuukaudessa. Voit tarkistaa tämän esimerkiksi nykyisestä puhelinlaskustasi tai puhelimesi asetuksista.

Oma käyttösi määrittää pitkälti sen, millainen liittymä sinulle sopii parhaiten. Jos soitat paljon puheluita, kannattaa valita liittymä, jossa on rajaton puheaika tai runsaasti puhepaketteja. Jos lähetät paljon tekstiviestejä, kannattaa valita liittymä, jossa on ilmainen SMS/MMS tai runsaasti viestipaketteja. Jos käytät paljon dataa, kannattaa valita liittymä, jossa on rajaton data tai runsaasti datapaketteja.

Jos et käytä puhelinta kovin paljon tai haluat hallita kulutustasi, kannattaa valita liittymä, jossa maksat vain siitä mitä käytät. Tällainen liittymä voi olla esimerkiksi prepaid-liittymä tai Moi Potti -liittymä.

Vertaa eri operaattoreita

Toinen askel oikean puhelinliittymän valinnassa on vertailla eri operaattoreiden tarjontaa ja hintoja. Voit tehdä tämän helposti netissä erilaisten vertailusivustojen avulla.

Esimerkiksi Puhelinliittymät.net on hyvä sivustoja puhelinliittymien vertailuun.

Vertailusivustoilla voit syöttää omat kriteerisi liittymälle ja nähdä eri operaattoreiden tarjoamat vaihtoehdot taulukossa. Voit vertailla liittymiä esimerkiksi puheen, datan tai hinnan perusteella ja löytää itsellesi edullisimman ja sopivimman liittymän.

Vertailua tehdessäsi kannattaa kiinnittää huomiota myös muihin seikkoihin kuin hintaan. Esimerkiksi operaattorin kattavuus, nopeus, asiakaspalvelu ja lisäpalvelut voivat vaikuttaa siihen, kuinka tyytyväinen olet liittymääsi.

Hyödynnä tarjoukset ja edut

Kolmas askel oikean puhelinliittymän valinnassa on hyödyntää erilaiset tarjoukset ja edut, joita operaattorit tarjoavat asiakkailleen. Voit säästää huomattavasti rahaa puhelinlaskussasi, jos osaat etsiä parhaat diilit.

Esimerkiksi monet operaattorit tarjoavat alennettuja hintoja ensimmäisiksi kuukausiksi tai mukaan tulee ilmaisia lisäpalveluita, kuten C More tai Spotify. Jos olet nuori, opiskelija, eläkeläinen tai sotilas, voit saada myös erityisiä alennuksia tai etuja liittymästäsi.

Tarjoukset ja edut vaihtelevat operaattoreittain ja ajoittain, joten kannattaa seurata niitä aktiivisesti ja olla valmis vaihtamaan liittymää, jos löydät paremman vaihtoehdon. Voit myös neuvotella operaattorisi kanssa hinnasta tai pyytää heitä vastaamaan kilpailijan tarjoukseen.

Näin löydät halvimman puhelinliittymän

Neljäs ja viimeinen askel oikean puhelinliittymän valinnassa on löytää halvin puhelinliittymä, joka täyttää kaikki tarpeesi ja toiveesi. Tämä ei ole aina helppoa, sillä eri operaattorit hinnoittelevat liittymänsä eri tavoin ja tarjoavat erilaisia etuja.

Halvin puhelinliittymä ei ole välttämättä se, joka on halvin kuukausimaksultaan. Sinun kannattaa ottaa huomioon myös avausmaksu, määräaikaisuus, lisämaksut ja lisäpalvelut. Halvin puhelinliittymä on se, joka on halvin kokonaiskustannuksiltaan.

Halvimman puhelinliittymän löytämiseksi sinun kannattaa tehdä seuraavat asiat:

 • Arvioi oma käyttösi ja valitse liittymätapa sen mukaan. Jos käytät puhelinta paljon, valitse rajaton liittymä. Jos käytät puhelinta vähän, valitse prepaid-liittymä tai Moi Potti -liittymä.
 • Vertaa eri operaattoreiden tarjontaa ja hintoja vertailusivustojen avulla. Etsi itsellesi sopivin liittymä puheen, datan tai hinnan perusteella.
 • Hyödynnä tarjoukset ja edut, joita operaattorit tarjoavat. Valitse liittymä, jossa on alennettu hinta ensimmäisiksi kuukausiksi tai ilmaisia lisäpalveluita. Jos olet nuori, opiskelija, eläkeläinen tai sotilas, etsi liittymä, jossa on erityisiä alennuksia tai etuja sinulle.
 • Laske kokonaiskustannukset eri liittymille ja valitse halvin vaihtoehto. Ota huomioon avausmaksu, määräaikaisuus, lisämaksut ja lisäpalvelut. Älä maksa turhista ominaisuuksista.

Puhelinliittymän valinta ei ole rakettitiedettä

Olet nyt lukenut koko artikkelini siitä, miksi sopivan puhelinliittymän valinta on vaikeaa – ja miten voit tehdä siitä helpompaa. Toivottavasti olet oppinut jotain uutta ja hyödyllistä aiheesta.

Puhelinliittymän valinta voi tuntua monimutkaiselta ja työläältä prosessilta, mutta se ei ole mahdotonta. Jos noudatat yllä olevia ohjeita ja vinkkejä, voit löytää itsellesi sopivan ja halvan liittymän helposti ja nopeasti.

Olen itse käyttänyt näitä ohjeita useita kertoja vaihtaessani liittymää, ja olen aina löytänyt hyvän diilin. Olen säästänyt rahaa puhelinlaskussani ja ollut tyytyväinen liittymääni. Uskon, että sinäkin voit tehdä samoin.

Jos haluat aloittaa puhelinliittymän vertailun heti, suosittelen sinua käyttämään puhelinliittymien vertailusivustoa, joka on ilmainen ja helppokäyttöinen. Siellä voit syöttää omat kriteerisi liittymälle ja nähdä eri operaattoreiden tarjoamat vaihtoehdot selkeästi ja yksinkertaisesti.


Jussi Yli-Korhonen

Jussi Yli-Korhonen

Kiinnostunut puhelinliittymistä, talouden hoidosta ja markkinoinnista. Olen ylläpitänyt Puhelinliittymät.net-sivustoa vuodesta 2018 lähtien.

Sähköposti

Päivitetty: 9 lokakuun, 2023