Miksi puhelinlasku oli niin kallis? Vinkit suuren laskun alentamiseen

Puhelinliittymä on nykyaikana välttämätön hankinta, mutta se voi myös aiheuttaa yllättäviä kuluja. Jos olet joskus ihmetellyt, miksi puhelinlaskusi on niin kallis, et ole yksin. Monet suomalaiset maksavat liikaa puhelinliittymästään, koska he eivät ole vertailleet eri vaihtoehtoja tai tarkistaneet liittymänsä sisältöä.

puhelinlasku on kallis

Tässä artikkelissa kerromme sinulle yleisimmät syyt, jotka voivat nostaa puhelinlaskun hintaa. Lisäksi annamme sinulle vinkkejä, mitä voit tehdä, jos puhelinlaskusi oli kallis.

Lopuksi esittelemme sinulle ilmaisen vertailupalvelumme, jonka avulla voit löytää halvimman ja sopivimman puhelinliittymän helposti ja nopeasti.

Puhelinliittymän valinta vaikuttaa hintaan

Puhelinliittymän hinta riippuu siitä, millaisen liittymän olet valinnut. Liittymän ominaisuuksia ovat muun muassa puheaika, tekstiviestit, datamäärä ja nopeus. Nämä vaikuttavat siihen, kuinka paljon voit käyttää puhelintasi eri tarkoituksiin.

Yleensä mitä enemmän liittymä sisältää näitä ominaisuuksia, sitä kalliimpi se on. Siksi on tärkeää valita liittymä, joka vastaa omaa käyttötarvettasi. Jos maksat esimerkiksi rajattomasta netistä tai puheesta, mutta et käytä niitä paljon, maksat turhasta.

Toisaalta jos valitset liian pienen tai hitaan liittymän, saatat joutua maksamaan ylimääräisiä maksuja ylittäessäsi liittymän rajat. Esimerkiksi jos käytät nettiä paljon videoiden katseluun tai pelaamiseen, tarvitset riittävän nopean ja suuren dataliittymän.

Liittymien hintoja kannattaa siis vertailla huolellisesti ennen valintaa. Voit käyttää apunasi meidän ilmaista vertailupalveluamme, joka näyttää sinulle eri operaattoreiden liittymätarjoukset yhdellä silmäyksellä. Voit myös rajata hakua omien tarpeidesi mukaan.

Puhelimen käyttö ulkomailla voi nostaa laskua

Toinen yleinen syy kalliiseen puhelinlaskuun on puhelimen käyttö ulkomailla. Vaikka EU:n alueella voi soittaa ja surffata netissä kotimaan hinnoin tietyin rajoituksin, muualla maailmassa hinnat voivat olla huomattavasti korkeampia.

Jos matkustat usein EU:n ulkopuolelle tai soitat sinne usein, kannattaa tarkistaa operaattorisi hinnasto ja ehdot etukäteen. Voit myös harkita erillisen roaming-paketin tai matkapuhelinliittymän hankkimista ulkomaanmatkoille.

Jos olet jo saanut kalliin laskun ulkomaanpuheluista tai -netistä, voit yrittää neuvotella operaattorisi kanssa alennusta tai maksuaikaa. Voit myös pyytää operaattoriltasi ilmoituksen tekstiviestillä tai sähköpostilla, kun olet käyttänyt tietyn määrän dataa ulkomailla.

Puhelimen käyttö kotimaassa voi myös aiheuttaa yllätyksiä

Vaikka puhelimen käyttö kotimaassa on yleensä edullista, voi siihenkin liittyä piilokuluja. Esimerkiksi jos soitat maksullisiin palvelunumeroihin, kuten asiakaspalveluun, arvontoihin tai äänestyksiin, saatat joutua maksamaan korkeita puhelumaksuja.

Myös tekstiviestipalvelut, kuten horoskoopit, pelit tai kilpailut, voivat veloittaa sinulta viestikohtaisia maksuja. Nämä maksut eivät sisälly normaaliin liittymähintaan, vaan ne lisätään puhelinlaskuusi.

Jos haluat välttää näitä kuluja, kannattaa olla tarkkana, mihin numeroihin soitat tai tekstiviestejä lähetät. Voit myös pyytää operaattoriltasi eston maksullisille palveluille tai asettaa itsellesi käyttörajan.

Mitä tehdä, jos puhelinlasku oli kallis?

 1. Jos olet saanut kalliin puhelinlaskun, ensimmäinen askel on selvittää, mistä lasku koostuu. Tarkista laskun erittely ja vertaa sitä liittymäsi ehtoihin. Jos huomaat virheitä tai epäselvyyksiä, ota yhteyttä operaattoriisi ja pyydä selvitystä.
 2. Jos lasku on oikein, mutta liian suuri budjettiisi nähden, voit yrittää sopia operaattorisi kanssa maksusuunnitelmasta tai lyhennysajasta. Voit myös pyytää operaattoriltasi alennusta tai hyvitystä, jos olet esimerkiksi ollut tyytymätön liittymän laatuun tai palveluun.
 3. Jos lasku on oikein, mutta liian suuri käyttöösi nähden, kannattaa harkita liittymän vaihtamista.

Voit etsiä itsellesi halvemman ja sopivamman liittymän meidän ilmaisella vertailupalvelullamme. Voit myös kilpailuttaa nykyisen operaattorisi ja pyytää heiltä parempaa tarjousta.

Näin löydät halvimman puhelinliittymän

Jos haluat säästää rahaa puhelinlaskussasi, paras tapa on vertailla eri puhelinliittymiä ja valita niistä itsellesi paras. Meidän vertailupalvelumme auttaa sinua tässä helposti ja nopeasti.

Vertailupalvelumme näyttää sinulle kaikki suurimpien operaattoreiden liittymätarjoukset yhdellä silmäyksellä. Voit myös rajata hakua omien tarpeidesi mukaan. Voit valita haluamasi puheaika-, tekstiviesti- ja datamäärän sekä nopeuden. Voit myös valita haluatko sitoutua määräaikaiseen sopimukseen vai et.

Vertailupalvelumme on täysin ilmainen ja riippumaton. Emme suosi mitään operaattoria tai liittymää, vaan näytämme sinulle vain objektiivista tietoa. Voit luottaa siihen, että löydät meiltä parhaan mahdollisen vaihtoehdon.

Kun olet löytänyt itsellesi sopivan liittymän, voit tilata sen suoraan vertailupalvelustamme. Sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin klikata tilauspainiketta ja täyttää yhteystietosi. Uusi operaattori hoitaa kaiken muun puolestasi.

Usein kysytyt kysymykset puhelinlaskusta

Tässä osiossa vastaamme yleisimpiin kysymyksiin, joita sinulla saattaa olla puhelinlaskuun liittyen. Jos et löydä vastausta kysymykseesi täältä, voit ottaa yhteyttä meihin tai operaattoriisi.

Miksi puhelinlaskuni on eri suuruinen joka kuukausi?

Puhelinlaskusi suuruus voi vaihdella kuukausittain riippuen siitä, miten paljon käytät puhelintasi ja millaisia palveluita käytät. Jos käytät enemmän dataa, puheaikaa tai tekstiviestejä kuin liittymäsi sisältää, joudut maksamaan ylimääräisiä maksuja. Jos taas käytät vähemmän kuin liittymäsi sisältää, saatat saada alennusta tai hyvitystä.

Puhelinlaskusi voi myös sisältää muita maksuja, kuten avausmaksun, määräaikaisen sopimuksen irtisanomismaksun, roaming-maksun tai maksullisten palveluiden maksun. Nämä maksut eivät kuulu normaaliin liittymähintaan, vaan ne lisätään laskuusi erikseen.

Voit tarkistaa laskusi erittelyn operaattorisi verkkosivuilta tai sovelluksesta. Sieltä näet tarkasti, mistä laskusi koostuu ja mitä olet käyttänyt.

Miten voin tarkistaa liittymäni sisällön ja ehdot?

Liittymäsi sisältö ja ehdot on määritelty sopimuksessa, jonka olet tehnyt operaattorisi kanssa. Sopimus on yleensä sähköinen asiakirja, jonka voit löytää operaattorisi verkkosivuilta tai sovelluksesta. Sopimuksesta näet muun muassa seuraavat tiedot:

 • Liittymän hinta ja laskutusväli
 • Liittymän puheaika-, tekstiviesti- ja datamäärä sekä nopeus
 • Liittymän määräaikaisuus ja irtisanomisaika
 • Liittymän käyttöalue ja roaming-ehdot
 • Liittymän lisäpalvelut ja niiden hinnat

Jos et ole varma liittymäsi sisällöstä tai ehdoista, voit ottaa yhteyttä operaattorisi asiakaspalveluun ja pyytää heiltä selvitystä.

Miten voin vaihtaa liittymää?

Jos haluat vaihtaa liittymää, sinun täytyy ensin irtisanoa nykyinen liittymäsi ja tilata uusi liittymä haluamaltasi operaattorilta. Irtisanominen tapahtuu yleensä soittamalla operaattorisi asiakaspalveluun tai lähettämällä heille sähköpostia. Irtisanomisaika on yleensä 14 päivää.

Uuden liittymän tilaaminen on helppoa meidän vertailupalvelumme avulla. Voit vertailla eri operaattoreiden liittymiä ja valita niistä itsellesi sopivimman. Kun olet löytänyt haluamasi liittymän, voit tilata sen suoraan vertailupalvelustamme. Sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin klikata tilauspainiketta ja täyttää yhteystietosi. Uusi operaattori hoitaa kaiken muun puolestasi.

Voit säilyttää nykyisen puhelinnumerosi vaihtaessasi liittymää. Sinun täytyy vain ilmoittaa uudelle operaattorille vanha numerosi tilauksen yhteydessä. Uusi operaattori siirtää numerosi uuteen liittymään ilman lisäkustannuksia.

Miten voin kilpailuttaa nykyisen liittymäni?

Jos et halua vaihtaa liittymää, mutta haluat säästää rahaa puhelinlaskussasi, voit yrittää kilpailuttaa nykyisen liittymäsi. Tämä tarkoittaa sitä, että pyydät nykyiseltä operaattoriltasi parempaa tarjousta tai alennusta liittymästäsi.

Voit kilpailuttaa liittymäsi ilmaiseksi tästä.

Kilpailuttaminen ei sido sinua mihinkään, vaan voit aina päättää, hyväksytkö vai hylkäätkö operaattorisi tarjouksen. Jos et ole tyytyväinen tarjoukseen, voit aina vaihtaa liittymää meidän vertailupalvelumme kautta.

Miten voin seurata puhelimeni käyttöä?

Jos haluat pitää silmällä puhelimeni käyttöä ja välttää yllättäviä kuluja, voit seurata sitä operaattorisi verkkosivuilta tai sovelluksesta. Sieltä näet reaaliaikaisesti, kuinka paljon olet käyttänyt dataa, puheaikaa ja tekstiviestejä sekä mitä palveluita olet käyttänyt.

Voit myös asettaa itsellesi käyttörajan tai hälytyksen, joka ilmoittaa sinulle, kun olet käyttänyt tietyn määrän dataa tai puheaikaa. Näin voit hallita puhelinlaskuasi paremmin ja välttää ylimääräisiä maksuja.

Miten voin säästää dataa puhelimellani?

Data on yksi suurimmista kuluista puhelinlaskussa, varsinkin jos käytät nettiä paljon puhelimellasi. Jos haluat säästää dataa ja rahaa, voit noudattaa seuraavia vinkkejä:

 • Kytke wifi päälle aina kun mahdollista. Wifi-verkossa voit käyttää nettiä ilmaiseksi tai edullisesti ilman, että se kuluttaa liittymäsi dataa.
 • Rajoita taustasovellusten datankäyttöä. Monet sovellukset käyttävät dataa taustalla päivittääkseen tietoja tai lähettääkseen ilmoituksia. Voit estää tämän asetuksista tai sulkea sovellukset kokonaan, kun et käytä niitä.
 • Lataa sisältöä etukäteen. Jos tiedät, että haluat katsoa videoita, kuunnella musiikkia tai lukea artikkeleita netistä, voit ladata ne etukäteen wifi-verkossa ja katsoa niitä myöhemmin ilman nettiyhteyttä.
 • Vähennä videoiden ja kuvien laatuasetuksia. Videot ja kuvat vievät paljon dataa, varsinkin jos ne ovat korkealaatuisia. Voit säästää dataa valitsemalla pienemmän resoluution tai pakkaamalla tiedostot ennen lähettämistä tai vastaanottamista.
 • Kytke mobiilidata pois päältä silloin, kun et tarvitse sitä.

Jussi Yli-Korhonen

Jussi Yli-Korhonen

Kiinnostunut puhelinliittymistä, talouden hoidosta ja markkinoinnista. Olen ylläpitänyt Puhelinliittymät.net-sivustoa vuodesta 2018 lähtien.

Sähköposti

Päivitetty: 9 lokakuun, 2023