Miksi netti on hitaampi kuin liittymälle luvattiin?

Oletko koskaan ihmetellyt, miksi nettiyhteytesi on hitaampi kuin mitä operaattori on luvannut? Oletko kyllästynyt odottamaan sivujen latautumista, videoiden puskurointia tai tiedostojen siirtoa? Oletko harkinnut vaihtaa nopeampaan liittymään?

miksi netti on hidas

Jos vastasit kyllä johonkin näistä kysymyksistä, tämä artikkeli on sinulle. Tässä artikkelissa selvitän, mistä netin hitaus johtuu ja mitä voit tehdä sen parantamiseksi. Lisäksi kerron, mikä on riittävä netin nopeus eri käyttötarkoituksiin ja miten voit mitata oman yhteytesi nopeuden.

Olen kokenut puhelinliittymäekspertti, jolla on vuosien kokemus aiheesta. Olen kirjoittanut tämän artikkelin oman kokemukseni sekä netissä tarjolla olevan materiaalin perusteella. Toivon, että löydät tästä artikkelista hyödyllistä ja ainutlaatuista tietoa, jota et löydä muualta verkosta.

Lue siis eteenpäin ja ota selvää, miksi netti ei ole niin nopea kuin piti olla!

Miksi nettiyhteyden nopeus vaihtelee?

Nettiyhteyden nopeus riippuu monista tekijöistä, joista osa on operaattorin hallinnassa ja osa ei. Nämä tekijät voivat vaikuttaa sekä langattomaan että kiinteään yhteyteen.

Tärkeimpiä tekijöitä ovat:

 • Liittymän tyyppi ja ominaisuudet. Eri liittymillä on erilaiset tekniset ominaisuudet, jotka määrittävät niiden maksiminopeuden ja vaihteluvälin. Esimerkiksi 4G-liittymän maksiminopeus voi olla 100 Mbit/s, mutta todellinen nopeus voi vaihdella välillä 5-80 Mbit/s. Laajakaistaliittymillä on usein kiinteät nopeudet, jotka eivät juuri vaihtele.
 • Verkon kuormitus ja kapasiteetti. Verkon nopeuteen vaikuttaa se, kuinka paljon muita käyttäjiä on samalla alueella ja miten he käyttävät verkkoa. Mitä enemmän käyttöä on, sitä hitaammaksi yhteys voi hidastua. Operaattorit pyrkivät lisäämään verkon kapasiteettia rakentamalla lisää tukiasemia ja päivittämällä tekniikkaa.
 • Laitteen ominaisuudet ja asetukset. Laitteen, jolla käytät nettiyhteyttä, pitää tukea valitsemasi liittymän nopeutta ja tekniikkaa. Esimerkiksi jos haluat käyttää 5G-verkkoa, tarvitset 5G-yhteensopivan puhelimen tai modeemin. Lisäksi laitteen asetuksissa pitää olla valittuna oikea verkkotyyppi ja DNS-palvelin.
 • Etäisyys ja esteet. Langattoman yhteyden nopeuteen vaikuttaa se, kuinka kaukana olet lähimmästä tukiasemasta tai modeemista. Mitä kauempana olet, sitä heikompi signaali on ja sitä hitaampi yhteys on. Myös esteet, kuten seinät, ikkunat, puut ja rakennukset, voivat heikentää signaalia ja hidastaa yhteyttä.
 • Sivuston tai palvelun ominaisuudet. Nettiyhteyden nopeus riippuu myös siitä, mitä sivustoa tai palvelua käytät. Esimerkiksi jos sivusto on raskas tai ruuhkautunut, se voi latautua hitaasti, vaikka yhteytesi olisi nopea. Myös palvelun sijainti voi vaikuttaa nopeuteen. Esimerkiksi jos käytät ulkomaista palvelua, tieto kulkee pidemmän matkan ja voi hidastua.

Miten voit parantaa nettiyhteyden nopeutta?

Jos koet, että nettiyhteytesi on liian hidas, voit kokeilla seuraavia keinoja sen parantamiseksi:

 • Vaihda nopeampaan liittymään. Jos liittymäsi ei tarjoa riittävää nopeutta tarpeisiisi, voit vaihtaa nopeampaan liittymään. Voit vertailla eri operaattorien tarjoamia liittymiä ja niiden hintoja ja nopeuksia esimerkiksi täällä: Vertaa 5G-puhelinliittymät. Huomaa kuitenkin, että nopeampi liittymä ei välttämättä takaa parempaa yhteyttä, jos jokin muu tekijä on rajoittava.
 • Varmista laitteen yhteensopivuus ja asetukset. Tarkista, että laitteesi tukee valitsemasi liittymän nopeutta ja tekniikkaa. Päivitä laitteesi ohjelmisto ja sovellukset uusimpiin versioihin. Valitse laitteen asetuksissa oikea verkkotyyppi (esim. 4G tai 5G) ja DNS-palvelin (esim. OpenDNS). Sulje taustalla pyörivät sovellukset ja selaimen välilehdet, jotka kuluttavat kaistaa.
 • Paranna signaalin laatua ja vahvuutta. Siirry lähemmäs tukiasemaa tai modeemia, jos mahdollista. Vältä esteitä, kuten seiniä, ikkunoita ja metalliesineitä, jotka heikentävät signaalia. Käytä langallista yhteyttä (esim. Ethernet-kaapelia), jos mahdollista. Vaihda modeemin sijaintia tai suuntaa paremman signaalin saamiseksi. Kokeile eri taajuusalueita (esim. 2,4 GHz tai 5 GHz), jos modeemisi tukee niitä.
 • Valitse kevyempiä sivustoja ja palveluita. Käytä sivustoja ja palveluita, jotka eivät ole liian raskaita tai ruuhkautuneita. Esimerkiksi voit käyttää YouTube-videoiden katseluun pienempää resoluutiota (esim. 480p) tai valita kevyemmän selaimen (esim. Opera Mini). Voit myös käyttää VPN-palvelua (esim. NordVPN), joka voi parantaa yhteyden laatua ja turvallisuutta.

Mikä on riittävä netin nopeus eri käyttötarkoituksiin?

Netin nopeuden tarve riippuu siitä, mitä haluat tehdä netissä. Eri toiminnot vaativat erilaisia nopeuksia toimiakseen sujuvasti.

Tässä on esimerkkejä siitä, mikä on riittävä netin nopeus eri käyttötarkoituksiin:

 • Sähköpostin lukeminen ja lähettäminen: 0,5-1 Mbit/s
 • Tiedonhaku ja verkkosivujen selaaminen: 1-3 Mbit/s
 • Äänikirjojen kuuntelu ja podcastien striimaus: 1-3 Mbit/s
 • Videopuhelut ja -neuvottelut: 2-8 Mbit/s
 • Netflixin ja muiden suoratoistopalveluiden katselu: 3-15 Mbit/s
 • Pelaaminen ja pelien lataaminen: 5-50 Mbit/s
 • Tiedostojen lataaminen ja jakaminen: 10-100 Mbit/s

Nämä ovat vain suuntaa antavia arvoja, jotka voivat vaihdella eri palveluiden ja laitteiden välillä. Voit tarkistaa tarkemmat nopeussuositukset palvelun tarjoajan verkkosivuilta. Esimerkiksi Netflix kertoo, että riittävä netin nopeus vaihtelee kuvan laadun mukaan:

 • Teräväpiirto (HD): vähintään 3 Mbit/s
 • Täysteräväpiirto (FHD): vähintään 5 Mbit/s
 • 4K/Ultra HD (UHD): vähintään 15 Mbit/s

Miten voit mitata nettiyhteyden nopeuden?

Jos haluat tietää, mikä on oman nettiyhteytesi todellinen nopeus, voit tehdä netin nopeustestin. Nopeustesti mittaa yhteytesi latausnopeuden ja lähetysnopeuden sekä viiveen eli pingin.

Nopeustesti kannattaa tehdä useita kertoja eri aikoina ja eri laitteilla, jotta saat luotettavan tuloksen. Voit myös kokeilla eri testipalveluita, sillä niiden tulokset voivat vaihdella hieman.

Voit tehdä netin nopeustestin esimerkiksi seuraavissa palveluissa:

Yhteenveto: Miksi netti on hitaampi kuin liittymälle luvattiin?

Nettiyhteyden nopeus on tärkeä tekijä, joka vaikuttaa siihen, kuinka sujuvasti voit käyttää nettiä eri tarkoituksiin. Nettiyhteyden nopeuteen vaikuttaa monia tekijöitä, joista osa on operaattorin hallinnassa ja osa ei.

Nettiyhteyden nopeus voi vaihdella esimerkiksi seuraavista syistä:

 • Liittymän tyyppi ja ominaisuudet
 • Verkon kuormitus ja kapasiteetti
 • Laitteen ominaisuudet ja asetukset
 • Etäisyys ja esteet
 • Sivuston tai palvelun ominaisuudet

Jos koet, että nettiyhteytesi on liian hidas, voit kokeilla seuraavia keinoja sen parantamiseksi:

 • Vaihda nopeampaan liittymään
 • Varmista laitteen yhteensopivuus ja asetukset
 • Paranna signaalin laatua ja vahvuutta
 • Valitse kevyempiä sivustoja ja palveluita

Netin nopeuden tarve riippuu siitä, mitä haluat tehdä netissä. Eri toiminnot vaativat erilaisia nopeuksia toimiakseen sujuvasti. Voit tarkistaa oman yhteytesi nopeuden tekemällä netin nopeustestin.

Toivottavasti tämä artikkeli on auttanut sinua ymmärtämään, miksi netti on hitaampi kuin liittymälle luvattiin, ja mitä voit tehdä asialle. Jos haluat vertailla eri operaattorien tarjoamia liittymiä ja niiden hintoja ja nopeuksia, suosittelen sinua käymään täällä

Vertaa 5G-puhelinliittymät


Jussi Yli-Korhonen

Jussi Yli-Korhonen

Kiinnostunut puhelinliittymistä, talouden hoidosta ja markkinoinnista. Olen ylläpitänyt Puhelinliittymät.net-sivustoa vuodesta 2018 lähtien.

Sähköposti

Päivitetty: 9 lokakuun, 2023