Mikä on riittävä netin nopeus puhelinliittymään?

Netin nopeus on yksi tärkeimmistä tekijöistä, kun valitset puhelinliittymää. Mutta miten nopea netti puhelimeen oikeastaan tarvitset? Riippuuko se siitä, mitä teet netissä? Entä miten voit tarkistaa ja parantaa netin nopeutta? Tässä artikkelissa vastaan näihin ja muihin kysymyksiin, jotka liittyvät puhelinliittymän netin nopeuteen.

miten nopean netin tarvitsen

Olen kokenut puhelinliittymäekspertti, jolla on vuosien kokemus aiheesta. Olen tutkinut eri operaattoreiden tarjoamia liittymiä ja niiden netin nopeuksia sekä testannut niitä käytännössä. Olen myös lukenut paljon netissä tarjolla olevaa materiaalia aiheesta. Tämän artikkelin tavoitteena on tarjota sinulle ainutlaatuista ja hyödyllistä tietoa, jota on vaikea löytää muualta verkosta.

Artikkelissa käyn läpi seuraavat asiat:

 • Mitä netin nopeus tarkoittaa ja miten sitä mitataan?
 • Mihin eri toimintoihin eri nopeudet riittävät?
 • Mitkä tekijät vaikuttavat netin nopeuteen?
 • Miten voit valita itsellesi sopivan netin nopeuden?
 • Miten voit tarkistaa ja parantaa netin nopeutta?

Lopuksi tiivistän tärkeimmät havainnot ja annan sinulle vinkkejä, miten löydät halvimman puhelinliittymän ilmaisesta vertailustamme.

Mitä netin nopeus tarkoittaa ja miten sitä mitataan?

Netin nopeus kertoo sen, kuinka paljon dataa eli tietoa voidaan siirtää verkossa tietyssä ajassa. Nettiyhteyden nopeutta ilmaistaan yleensä megabitteinä sekunnissa eli Mbit/s (tai vaihtoehtoisesti mbps tai mb/s). Yksi megabitti vastaa tuhatta kilobittiä tai miljoonaa bittiä. Bitti on pienin mahdollinen tietoyksikkö, joka voi olla joko 0 tai 1.

Nettiyhteyden nopeus voidaan jakaa kahteen osaan: latausnopeuteen ja lähetysnopeuteen. Latausnopeus kertoo sen, kuinka nopeasti voit vastaanottaa dataa verkosta, esimerkiksi kun katsot videota tai lataat tiedostoa. Lähetysnopeus kertoo sen, kuinka nopeasti voit lähettää dataa verkkoon, esimerkiksi kun lähetät sähköpostia tai striimaat videota.

Latausnopeus on yleensä suurempi kuin lähetysnopeus, koska useimmat ihmiset käyttävät enemmän dataa lataamiseen kuin lähettämiseen. Puhelinliittymissä ilmoitetaan yleensä vain latausnopeus, koska se on useimmille käyttäjille tärkeämpi. Jos haluat tietää myös lähetysnopeuden, voit tarkistaa sen operaattorisi verkkosivuilta tai liittymäsopimuksestasi.

Nettiyhteyden nopeus voi vaihdella eri tilanteissa riippuen monista tekijöistä, joista kerron lisää myöhemmin tässä artikkelissa. Siksi operaattorit ilmoittavat yleensä vain teoreettisen maksiminopeuden, joka on mahdollinen optimaalisissa olosuhteissa. Todellinen nopeus on usein pienempi kuin luvattu nopeus.

Voit tarkistaa oman nettiyhteytesi todellisen nopeuden tekemällä netin nopeustestin. Nopeustesti mittaa sen, kuinka paljon dataa voidaan siirtää verkossa tietyssä ajassa. Voit tehdä netin nopeustestin esimerkiksi näissä palveluissa:

Mihin eri toimintoihin eri nopeudet riittävät?

Netin nopeuden tarve riippuu siitä, mitä teet netissä. Eri toiminnot vaativat eri määrän dataa ja siten eri nopeuksia. Mitä enemmän dataa toiminto vaatii, sitä nopeampi nettiyhteys tarvitaan. Tässä on joitakin esimerkkejä siitä, mihin eri nopeudet riittävät:

 • 0,5-1 Mbit/s: Sähköpostin ja uutisten lukeminen, WhatsAppin käyttö sekä perus netin selaaminen.
 • 10 Mbit/s: Musiikin striimaus, äänikirjojen ja podcastien kuuntelu sekä videoiden katselu.
 • 100-300 Mbit/s: 4K-videoiden ja suoratoistopalvelujen striimaus, netin jakaminen televisioon ja tietokoneelle (esim. Netflixin katselua varten)
 • 400-1000 Mbit/s: Pelaaminen, jossa nettiyhteyden nopeus on erityisen tärkeää.

Nämä ovat vain suuntaa antavia arvioita, jotka voivat vaihdella eri laitteiden ja palveluiden välillä.

Esimerkiksi Netflix ilmoittaa, että HD-laadun katseluun tarvitaan vähintään 5 Mbit/s ja Ultra HD -laadun katseluun vähintään 25 Mbit/s. YouTube puolestaan ilmoittaa, että 1080p-laadun katseluun tarvitaan vähintään 8 Mbit/s ja 4K-laadun katseluun vähintään 20 Mbit/s.

Mitkä tekijät vaikuttavat netin nopeuteen?

Nettiyhteyden nopeuteen vaikuttavat monet tekijät, jotka voivat olla joko operaattorista, verkosta, laitteesta tai käyttäjästä riippuvaisia. Tässä on joitakin yleisimpiä tekijöitä, jotka voivat hidastaa nettiyhteyttäsi:

 • Verkon ruuhkaisuus: Mitä enemmän ihmisiä käyttää samaa verkkoa samanaikaisesti, sitä hitaammaksi yhteys muuttuu. Ruuhkaisuus voi vaihdella esimerkiksi kellonajan, sijainnin ja tapahtumien mukaan.
 • Verkon kantavuus: Mitä kauempana olet lähimmästä tukiasemasta, sitä heikommaksi signaali muuttuu. Kantavuuteen vaikuttavat myös maaston muodot, rakennukset ja muut esteet signaalin tiellä.
 • Verkon teknologia: Eri verkoilla on eri kapasiteetti ja nopeus. Suomessa käytössä ovat pääasiassa 3G-, 4G- ja 5G-verkot. Yleisesti ottaen mitä uudempi verkko, sitä nopeampi yhteys. Esimerkiksi 4G-verkko on noin kymmenen kertaa nopeampi kuin 3G-verkko ja 5G-verkko on noin kymmenen kertaa nopeampi kuin 4G-verkko. Verkon teknologia vaikuttaa myös siihen, millä taajuusalueella nettiyhteys toimii. Mitä korkeampi taajuus, sitä suurempi kapasiteetti ja nopeus, mutta sitä lyhyempi kantama ja heikompi läpäisykyky.
 • Laitteen ominaisuudet: Eri laitteilla on eri kyky vastaanottaa ja lähettää dataa verkossa. Laitteen ominaisuuksiin vaikuttavat esimerkiksi sen malli, ikä, akun tila, ohjelmistoversio, muistin määrä ja käytössä olevat sovellukset.
 • Käyttäjän toimet: Myös se, mitä teet netissä, voi vaikuttaa nettiyhteyden nopeuteen. Jos käytät useita sovelluksia tai välilehtiä samanaikaisesti, se voi hidastaa yhteyttä. Samoin jos lataat tai lähetät suuria tiedostoja tai striimaat korkealaatuista videota, se voi kuormittaa verkkoa.

Miten voin parantaa nettiyhteyteni nopeutta?

Jos nettiyhteytesi on hitaampi kuin odotit, voit yrittää parantaa sitä seuraavilla tavoilla:

 • Vaihda sijaintia: Siirry lähemmäs ikkunaa tai ulos, jos olet sisällä. Etsi paikka, jossa on hyvä verkon peittoalue. Voit tarkistaa peittoalueen operaattorisi verkkosivuilta tai sovelluksesta.
 • Vaihda verkkoa: Jos puhelimesi tukee useampaa verkon teknologiaa, kuten 3G, 4G tai 5G, voit vaihtaa niiden välillä. Jos olet alueella, jossa on heikko 4G-signaali, voit kokeilla vaihtaa 3G-verkkoon, joka voi olla vakaampi. Vertaa liittymät ja vaihda nopeampaa tästä.
 • Päivitä laitteesi: Tarkista, että puhelimesi on päivitetty uusimpaan ohjelmistoversioon ja että kaikki sovellukset ovat ajan tasalla. Poista tarpeettomat sovellukset ja tiedostot, jotka vievät muistia ja hidastavat laitetta.
 • Ota yhteyttä operaattoriisi: Jos mikään edellä mainituista ei auta, voit ottaa yhteyttä operaattoriisi ja selvittää, onko verkossa jotain häiriötä tai vikaa. Voit myös kysyä, onko sinulla oikea liittymä ja asetukset netin käyttöön.

Miten voit valita itsellesi sopivan netin nopeuden?

Kun valitset puhelinliittymää, sinun kannattaa miettiä, mikä on riittävä netin nopeus puhelinliittymään omien tarpeidesi mukaan. Jos käytät nettiä vain perusasioihin, kuten sähköpostiin, uutisiin ja WhatsAppiin, sinulle riittää todennäköisesti muutaman megabitin nopeus. Jos taas haluat striimata musiikkia, videoita tai pelejä, tarvitset nopeamman yhteyden.

Voit arvioida omaa netinkäyttöäsi seuraavien kysymysten avulla:

 • Kuinka usein käytät nettiä puhelimellasi?
 • Mitä teet netissä puhelimellasi?
 • Kuinka monta laitetta käytät samanaikaisesti netissä?
 • Kuinka paljon dataa kulutat kuukaudessa?

Nämä kysymykset auttavat sinua hahmottamaan oman netinkulutuksesi määrän ja laadun. Voit myös tarkistaa nykyisen liittymäsi datankulutuksen operaattorisi verkkosivuilta tai sovelluksesta. Jos olet tyytyväinen nykyiseen nettiyhteyteesi, voit valita samanlaisen tai hieman paremman nopeuden uuteen liittymään. Jos taas haluat parantaa nettiyhteyttäsi, voit valita nopeamman vaihtoehdon.

Muista kuitenkin, että mitä nopeampi netti puhelimessa on, sitä kalliimpi liittymän hinta yleensä on. Siksi kannattaa vertailla eri operaattoreiden tarjoamia liittymiä ja niiden hintoja eri nopeuksilla. Voit tehdä sen helposti ja ilmaiseksi meidän vertailustamme.

Miten löydät halvimman puhelinliittymän?

Nyt kun tiedät, mikä on riittävä netin nopeus puhelinliittymään omien tarpeidesi mukaan, voit alkaa etsiä itsellesi sopivaa ja edullista liittymää. Paras tapa löytää halvin puhelinliittymä on vertailla eri operaattoreiden tarjoamia liittymiä ja niiden hintoja.

Vertailu voi olla kuitenkin aikaa vievää ja vaivalloista, jos joudut käymään läpi kaikki operaattoreiden verkkosivut ja tarjoukset erikseen. Siksi me olemme tehneet sen puolestasi! Meidän vertailustamme löydät kaikki ajankohtaiset liittymätarjoukset eri nopeuksille helposti ja nopeasti.

Voit myös rajata hakua omien kriteeriesi mukaan, kuten datamäärän, puheajan, tekstiviestien ja ulkomaan käytön mukaan. Näin voit löytää juuri sinulle sopivan liittymän parhaaseen mahdolliseen hintaan.

Älä siis maksa liikaa puhelinliittymästäsi, vaan tee fiksu valinta ja vertaile liittymiä meidän vertailustamme. Voit säästää jopa satoja euroja vuodessa!


Jussi Yli-Korhonen

Jussi Yli-Korhonen

Kiinnostunut puhelinliittymistä, talouden hoidosta ja markkinoinnista. Olen ylläpitänyt Puhelinliittymät.net-sivustoa vuodesta 2018 lähtien.

Sähköposti

Päivitetty: 9 lokakuun, 2023