Mikä on PUK- ja PIN-koodi? (Ohje & Opas 2024)

Oletko koskaan joutunut tilanteeseen, jossa puhelimesi pyytää sinua syöttämään PUK- tai PIN-koodin? Tiedätkö, mitä nämä koodit ovat ja miksi niitä tarvitaan?

Tässä artikkelissa selitämme, mitä eroa on PUK- ja PIN-koodeilla, miksi ne ovat tärkeitä puhelimen turvallisuuden kannalta ja miten voit saada ne selville, jos olet unohtanut ne.

Lisäksi kerromme, miten voit vaihtaa PUK- ja PIN-koodisi haluamaksesi ja mitä tehdä, jos lukitset puhelimesi vahingossa.

PIN-koodi (Personal Identification Number) on nelinumeroinen salasana, jolla voit avata puhelimesi SIM-kortin.

PUK-koodi (Personal Unblocking Key) on kahdeksannumeroinen koodi, jolla voit avata lukkiutuneen SIM-kortin.

PIN-koodi ja PUK-koodi ero

Mikä on PIN-koodi?

PIN-koodi (Personal Identification Number) on nelinumeroinen salasana, jolla voit avata puhelimesi SIM-kortin.

SIM-kortti (Subscriber Identity Module) on pieni siru, joka sisältää puhelinnumerosi, liittymäsi tiedot ja yhteystietosi. PIN-koodin avulla voit suojata SIM-korttisi luvattomalta käytöltä, jos puhelimesi joutuu vääriin käsiin.

PIN-koodi on yleensä oletusarvoisesti 0000 tai 1234, mutta voit vaihtaa sen haluamaksesi. Voit myös valita, haluatko syöttää PIN-koodin aina, kun käynnistät puhelimesi, vai vain silloin, kun vaihdat SIM-korttia. Jos syötät väärän PIN-koodin kolme kertaa peräkkäin, SIM-korttisi lukkiutuu ja tarvitset PUK-koodin sen avaamiseksi.

Mikä on PUK-koodi?

PUK-koodi (Personal Unblocking Key) on kahdeksannumeroinen koodi, jolla voit avata lukkiutuneen SIM-kortin.

PUK-koodi on yksilöllinen jokaiselle SIM-kortille ja se on tarkoitettu vain hätätapauksia varten. Et voi vaihtaa PUK-koodia itse, vaan se on saatavilla vain operaattoriltasi.

Jos syötät väärän PUK-koodin kymmenen kertaa peräkkäin, SIM-korttisi menee pysyvästi lukkoon ja sinun täytyy hankkia uusi SIM-kortti operaattoriltasi. Siksi on tärkeää säilyttää PUK-koodi tallessa ja turvassa.

Miten saan selville PUK- ja PIN-koodini?

Jos olet unohtanut PUK- tai PIN-koodisi tai et ole saanut niitä alun perin, voit saada ne selville seuraavilla tavoilla:

1. Tarkista SIM-kortin pakkaus

Kun saat uuden SIM-kortin operaattoriltasi, se tulee yleensä paketissa, jossa on mukana myös PUK- ja PIN-koodit. Voit irrottaa ne paketista ja säilyttää niitä tallessa.

2. Soita asiakaspalveluun

Voit soittaa operaattorisi asiakaspalvelunumeroon ja pyytää heiltä PUK- tai PIN-koodia. Sinun täytyy todistaa henkilöllisyytesi ja antaa joitakin tietoja liittymästäsi.

3. Kirjaudu verkkopalveluun

Voit kirjautua operaattorisi verkkopalveluun omilla tunnuksillasi ja löytää sieltä PUK- tai PIN-koodisi. Jotkut operaattorit lähettävät sinulle myös koodit sähköpostilla tai tekstiviestillä, jos pyydät niitä verkkopalvelussa.

4. Kysy myymälästä

Voit mennä operaattorisi myymälään ja pyytää heiltä PUK- tai PIN-koodia. Sinun täytyy ottaa mukaasi henkilöllisyystodistus ja puhelimesi.

Miten vaihdan PUK- ja PIN-koodini?

Jos haluat vaihtaa PIN-koodisi, voit tehdä sen puhelimesi asetuksissa. Eri puhelinmallit saattavat olla hieman erilaisia, mutta yleensä löydät PIN-koodin vaihto-ominaisuuden seuraavasti:

  • Mene puhelimesi asetuksiin ja valitse Turvallisuus tai Lukitus.
  • Valitse SIM-kortin lukitus tai PIN-koodin pyyntö.
  • Valitse Vaihda SIM-kortin PIN-koodi tai Vaihda PIN-koodi.
  • Syötä nykyinen PIN-koodisi ja sitten uusi PIN-koodisi kahdesti.
  • Vahvista muutos.

Jos haluat vaihtaa PUK-koodisi, et voi tehdä sitä itse, vaan sinun täytyy ottaa yhteyttä operaattoriisi. Voit soittaa asiakaspalveluun, kirjautua verkkopalveluun tai mennä myymälään ja pyytää heiltä uutta PUK-koodia. Sinun täytyy antaa heille vanha PUK-koodisi ja haluamasi uusi PUK-koodi.

Mitä tehdä, jos lukitsen puhelimeni vahingossa?

Jos syötät väärän PIN-koodin kolme kertaa peräkkäin, puhelimesi pyytää sinua syöttämään PUK-koodin. Jos syötät väärän PUK-koodin kymmenen kertaa peräkkäin, SIM-korttisi menee pysyvästi lukkoon. Tällöin sinun täytyy hankkia uusi SIM-kortti operaattoriltasi.

Jos lukitset puhelimesi vahingossa, toimi näin:

  • Älä yritä arvata PUK- tai PIN-koodia, vaan etsi ne tallessa olevista paikoista tai ota yhteyttä operaattoriisi.
  • Syötä oikea PUK-koodi puhelimeesi ja sitten uusi PIN-koodi kahdesti.
  • Jos et tiedä PUK-koodiasi tai olet syöttänyt sen väärin liian monta kertaa, ota yhteyttä operaattoriisi ja pyydä heiltä uutta SIM-korttia.
  • Vaihda SIM-kortti puhelimeesi ja syötä uusi PIN-koodi.

Miksi PUK- ja PIN-koodit ovat tärkeitä?

PUK- ja PIN-koodit ovat tärkeitä puhelimen turvallisuuden kannalta, sillä ne estävät luvattoman käytön ja väärinkäytön. Jos joku varastaa puhelimesi tai löytää sen kadulta, hän ei voi käyttää SIM-korttiasi ilman PUK- tai PIN-koodia. Näin voit suojata yksityisyytesi, henkilökohtaiset tietosi ja rahasi.

PUK- ja PIN-koodit ovat myös hyödyllisiä, jos haluat vaihtaa SIM-korttia eri puhelimiin. Voit siirtää SIM-korttisi helposti toiseen laitteeseen syöttämällä vain PIN-koodin. Näin voit säilyttää saman puhelinnumeron, liittymän ja yhteystiedot.

Miten löydän halvimman puhelinliittymän?

Nyt kun tiedät, mitä PUK- ja PIN-koodit ovat ja miten voit hallita niitä, saatat miettiä, miten voit säästää rahaa puhelinliittymälläsi. Onko sinulla paras mahdollinen liittymä tarpeisiisi? Maksatko liikaa puheluista, tekstiviesteistä tai netistä? Voisitko saada paremman diilin joltakin toiselta operaattorilta?

Meillä on ratkaisu sinulle: vertaile parhaat puhelinliittymät meidän ilmaisesta vertailusta.

Voit löytää halvimman ja sopivimman liittymän muutamassa minuutissa. Sinun tarvitsee vain syöttää puhelimesi malli, kuukausittainen data-, puhelu- ja tekstiviestikäyttösi ja toivomasi lisäpalvelut. Me näytämme sinulle, mitä eri operaattorit tarjoavat ja mitä ne maksavat. Voit myös tilata liittymän suoraan meidän kauttamme ja säästää aikaa ja vaivaa.

Vertailemalla puhelinliittymiä voit säästää jopa satoja euroja vuodessa. Et maksa turhasta, vaan saat juuri sen, mitä tarvitset. Lisäksi voit hyödyntää operaattoreiden erikoistarjouksia ja alennuksia, joita et ehkä muuten huomaisi. Me olemme riippumaton ja luotettava vertailusivusto, joka auttaa sinua löytämään parhaan mahdollisen ratkaisun puhelinliittymällesi.

Miten PUK- ja PIN-koodit vaikuttavat puhelinliittymän valintaan?

PUK- ja PIN-koodit eivät vaikuta suoraan puhelinliittymän valintaan, mutta ne ovat hyvä ottaa huomioon, kun vaihdat liittymää tai operaattoria. Jos vaihdat liittymää saman operaattorin sisällä, sinun ei tarvitse vaihtaa PUK- tai PIN-koodia, vaan voit käyttää samoja koodeja kuin ennenkin. Jos vaihdat operaattoria, saat uuden SIM-kortin uudelta operaattoriltasi, joka sisältää uudet PUK- ja PIN-koodit. Sinun täytyy syöttää uusi PIN-koodi ensimmäisellä kerralla, kun käynnistät puhelimesi uudella SIM-kortilla.

Jos haluat vaihtaa PUK- tai PIN-koodisi uudella SIM-kortilla, voit tehdä sen samalla tavalla kuin vanhalla SIM-kortilla. Muista kuitenkin säilyttää uudet koodit tallessa ja turvassa, sillä niitä ei voi saada selville muualta kuin operaattoriltasi. Jos lukitset puhelimesi vahingossa uudella SIM-kortilla, toimi samoin kuin vanhalla SIM-kortilla.

Lopuksi

PUK- ja PIN-koodit ovat tärkeitä osia puhelimen turvallisuudesta ja käytöstä. Ne suojaavat SIM-korttiasi luvattomalta käytöltä ja mahdollistavat sen siirtämisen eri laitteisiin. Sinun kannattaa tietää, mitä nämä koodit ovat, miten voit saada ne selville, miten voit vaihtaa niitä ja miten voit avata lukkiutuneen SIM-kortin. Näin voit välttää ikäviä yllätyksiä ja ongelmia puhelimesi kanssa.

Jos haluat säästää rahaa puhelinliittymälläsi, kannattaa vertailla eri vaihtoehtoja meidän ilmaisessa vertailussamme. Voit löytää halvimman ja sopivimman liittymän helposti ja nopeasti. Voit myös tilata liittymän suoraan meidän kauttamme ja nauttia edullisesta ja laadukkaasta palvelusta.

Usein kysytyt kysymykset PUK- ja PIN-koodeista

Tässä osiossa vastaamme joitakin yleisiä kysymyksiä, joita sinulla saattaa olla PUK- ja PIN-koodeista. Jos et löydä vastausta kysymykseesi täältä, voit ottaa yhteyttä meihin tai operaattoriisi lisätietoja varten.

Miksi puhelimeni pyytää PUK-koodia?

Puhelimesi pyytää PUK-koodia, jos olet syöttänyt väärän PIN-koodin kolme kertaa peräkkäin. Tämä on turvatoimi, joka estää luvattoman käytön SIM-kortillasi. Sinun täytyy syöttää oikea PUK-koodi, jotta voit avata SIM-korttisi ja käyttää puhelintasi normaalisti.

Mistä saan PUK-koodin?

PUK-koodin saat operaattoriltasi. Voit tarkistaa sen SIM-kortin pakkauksesta, soittaa asiakaspalveluun, kirjautua verkkopalveluun tai mennä myymälään. Muista säilyttää PUK-koodi tallessa ja turvassa, sillä sitä ei voi saada selville muualta.

Mitä tapahtuu, jos syötän väärän PUK-koodin?

Jos syötät väärän PUK-koodin kymmenen kertaa peräkkäin, SIM-korttisi menee pysyvästi lukkoon. Tällöin sinun täytyy hankkia uusi SIM-kortti operaattoriltasi. Et voi käyttää vanhaa SIM-korttiasi enää missään laitteessa.

Voinko vaihtaa PUK-koodin?

Et voi vaihtaa PUK-koodia itse, vaan se on yksilöllinen jokaiselle SIM-kortille. Jos haluat vaihtaa PUK-koodin, sinun täytyy ottaa yhteyttä operaattoriisi ja pyytää heiltä uutta PUK-koodia. Sinun täytyy antaa heille vanha PUK-koodisi ja haluamasi uusi PUK-koodi.

Miksi puhelimeni pyytää PIN-koodia?

Puhelimesi pyytää PIN-koodia, jos olet valinnut asetuksissa, että haluat syöttää PIN-koodin aina, kun käynnistät puhelimesi tai vaihdat SIM-korttia. Tämä on lisäturvakeino, joka suojaa SIM-korttiasi luvattomalta käytöltä. Sinun täytyy syöttää oikea PIN-koodi, jotta voit käyttää puhelintasi normaalisti.

Mistä saan PIN-koodin?

PIN-koodin saat operaattoriltasi. Voit tarkistaa sen SIM-kortin pakkauksesta, soittaa asiakaspalveluun, kirjautua verkkopalveluun tai mennä myymälään. Voit myös vaihtaa PIN-koodin haluamaksesi puhelimesi asetuksissa.

Mitä tapahtuu, jos syötän väärän PIN-koodin?

Jos syötät väärän PIN-koodin kolme kertaa peräkkäin, SIM-korttisi lukkiutuu ja tarvitset PUK-koodin sen avaamiseksi. Jos syötät oikean PUK-koodin, voit asettaa uuden PIN-koodin ja käyttää puhelintasi normaalisti.

Voinko vaihtaa PIN-koodin?

Voit vaihtaa PIN-koodin haluamaksesi puhelimesi asetuksissa. Sinun täytyy syöttää nykyinen PIN-koodisi ja sitten uusi PIN-koodi kahdesti. Muista säilyttää uusi PIN-koodi tallessa ja turvassa, sillä sitä ei voi saada selville muualta.

Onko minun pakko käyttää PUK- tai PIN-koodeja?

Et ole pakotettu käyttämään PUK- tai PIN-koodeja, mutta ne ovat suositeltavia puhelimen turvallisuuden kannalta. Jos et halua syöttää PIN-koodia aina, kun käynnistät puhelimesi, voit poistaa sen käytöstä puhelimesi asetuksissa. Jos et halua syöttää PUK-koodia, älä syötä väärää PIN-koodia kolme kertaa peräkkäin.

Mitä eroa on PUK- ja PIN-koodeilla?

PUK- ja PIN-koodit ovat molemmat salasanoja, joilla voit avata SIM-korttisi. PUK-koodi on kahdeksannumeroinen koodi, jota tarvitset vain silloin, kun olet syöttänyt väärän PIN-koodin kolme kertaa peräkkäin. PIN-koodi on nelinumeroinen koodi, jota voit valita syöttää aina, kun käynnistät puhelimesi tai vaihdat SIM-korttia. PUK-koodia ei voi vaihtaa itse, vaan se on saatavilla vain operaattoriltasi. PIN-koodia voi vaihtaa itse puhelimesi asetuksissa.


Jussi Yli-Korhonen

Jussi Yli-Korhonen

Kiinnostunut puhelinliittymistä, talouden hoidosta ja markkinoinnista. Olen ylläpitänyt Puhelinliittymät.net-sivustoa vuodesta 2018 lähtien.

Sähköposti

Päivitetty: 29 joulukuun, 2023