Mikä on prepaid-liittymä & miten prepaid-puhelinliittymä toimii?

Prepaid liittymä on matkapuhelinliittymä, joka ei vaadi kuukausimaksuja tai määräaikaisia sopimuksia. Prepaid liittymällä maksat vain siitä, mitä käytät, ja voit ladata saldoa tai nettipaketteja tarpeesi mukaan.

Prepaid liittymä sopii sinulle, jos haluat hallita puhelinkuluja helposti ja joustavasti, tai jos et halua sitoutua yhteen operaattoriin pitkäksi aikaa.

mikä on prepaid-liittymä?

Prepaid-liittymän plussat ja miinukset

Prepaid liittymän etuja ovat:

 • Helppo saatavuus: voit ostaa prepaid liittymän ilman henkilötietoja tai luottotietoja lähes mistä tahansa kioskista, kaupasta tai operaattorin myyntipisteestä.
 • Anonyymiys: prepaid liittymällä soitat ja surffaat salaisella numerolla, eikä sinua voida jäljittää puhelinlaskun perusteella.
 • Ei yllättäviä laskuja: prepaid liittymällä et voi ylittää saldoasi tai nettipakettiasi, joten et joudu maksamaan ylimääräisiä maksuja tai korkoja.
 • Bonukset ja tarjoukset: monet operaattorit tarjoavat prepaid liittymille erilaisia etuja, kuten bonussaldoa, ilmaisia viestejä tai alennuksia nettipaketeista.

Prepaid liittymän haittoja ovat:

 • Kallis hinta: prepaid liittymällä maksat yleensä enemmän puheluista, viesteistä ja netistä kuin kuukausimaksullisella liittymällä. Jos käytät puhelinta paljon, prepaid liittymä voi tulla kalliiksi pitkällä aikavälillä.
 • Rajoitettu valikoima: prepaid liittymillä on usein vähemmän vaihtoehtoja kuin kuukausimaksullisilla liittymillä. Esimerkiksi 5G-verkko ei ole vielä saatavilla kaikille prepaid liittymille, eikä prepaid liittymillä voi yleensä soittaa ulkomaille tai käyttää nettiä EU-maissa ilman lisämaksua.
 • Katoava saldo: prepaid liittymän saldo voi vanhentua, jos et käytä sitä tietyn ajan kuluessa. Tällöin menetät käyttämättömän saldon ja joudut ostamaan uuden liittymän tai lataamaan saldoa uudelleen.

Miten prepaid liittymä toimii?

Prepaid liittymän toiminta on yksinkertaista: osta haluamasi prepaid liittymä ja aseta sim-kortti puhelimeesi. Liittymän mukana saat yleensä jonkin verran aloitussaldoa, jolla voit aloittaa puhelimen käytön. Kun saldo alkaa huveta, voit ladata lisää saldoa tai nettipaketteja netissä, sovelluksessa, tekstiviestillä tai myyntipisteessä.

Prepaid liittymällä voit valita erilaisia paketteja puheluille, viesteille ja netille. Paketit ovat voimassa tietyn ajan (esim. 7 päivää tai 31 päivää) tai tietyn määrän (esim. 100 minuuttia tai 5 gigatavua). Paketit ovat yleensä edullisempia kuin käytön mukaan laskutettavat hinnat. Voit myös vaihtaa pakettia kesken latauskauden, jos tarpeesi muuttuvat.

Prepaid liittymän saldo ja nettipaketti ovat käytettävissä vain tietyllä alueella, joka riippuu operaattorista ja liittymätyypistä. Yleensä prepaid liittymällä voi soittaa ja käyttää nettiä Suomessa, Pohjolassa ja Baltiassa. Jos haluat käyttää prepaid liittymää muualla, sinun täytyy ostaa erillinen roaming-paketti tai maksaa korkeampia hintoja.

Mikä on prepaid netti?

Prepaid netti on prepaid liittymän muoto, joka tarjoaa vain nettiyhteyden ilman puheluita tai viestejä. Prepaid netti sopii sinulle, jos käytät puhelinta tai tablettia vain netin selaamiseen, sosiaaliseen mediaan, videoiden katseluun tai muuhun vastaavaan. Prepaid netillä voit surffata nopeasti ja luotettavasti 4G- tai 5G-verkossa.

Prepaid netin etuja ovat:

 • Edullinen hinta: prepaid netillä maksat vain netistä, etkä joudu maksamaan turhasta puhe- tai viestipaketista. Voit valita itsellesi sopivan nettipaketin eri kokoisten ja hintaisten vaihtoehtojen joukosta.
 • Helppo käyttö: prepaid netillä ei tarvitse huolehtia laskuista tai sopimuksista. Voit ladata nettipaketin silloin kun tarvitset sitä, ja käyttää sitä niin kauan kuin se on voimassa.
 • Joustava yhteys: prepaid netillä voit käyttää nettiä missä ja milloin haluat. Voit ottaa prepaid netin mukaasi mökille, matkalle tai työpaikalle, ja jakaa yhteyden useammalle laitteelle esimerkiksi 4G-reitittimen avulla.

Prepaid netin haittoja ovat:

 • Rajoitettu data: prepaid netillä et voi käyttää rajatonta nettiä, vaan sinun täytyy valita tietty määrä dataa kerrallaan. Jos käytät paljon nettiä, prepaid netti voi tulla kalliiksi tai loppua kesken.
 • Vaihteleva saatavuus: prepaid netillä et voi käyttää nettiä kaikkialla, vaan sinun täytyy olla Telian verkon peittoalueella. Jos haluat käyttää prepaid nettiä ulkomailla, sinun täytyy ostaa erillinen roaming-paketti tai maksaa korkeampia hintoja.

Kokemuksia Prepaid-liittymän käytöstä

Prepaid liittymien kokemuksia on monenlaisia, riippuen siitä, miten paljon ja mihin tarkoitukseen puhelinta käyttää. Monet ovat tyytyväisiä prepaid liittymiin, sillä ne ovat helppoja ja joustavia hallita, eivätkä aiheuta yllättäviä kuluja. Prepaid liittymät sopivat erityisesti niille, jotka eivät halua sitoutua pitkiin sopimuksiin tai antaa henkilötietojaan operaattorille.

Toiset taas kokevat prepaid liittymät kalliiksi ja rajoittaviksi, sillä niillä ei saa samanlaisia etuja kuin kuukausimaksullisilla liittymillä. Prepaid liittymät eivät sovi niille, jotka käyttävät puhelinta paljon tai haluavat hyödyntää uusinta teknologiaa ja kansainvälistä verkkoyhteyttä.

Vertaile ja löydä paras Prepaid-liittymä

Meidän vertailustamme löydät parhaan prepaid-liittymän helposti.


Jussi Yli-Korhonen

Jussi Yli-Korhonen

Kiinnostunut puhelinliittymistä, talouden hoidosta ja markkinoinnista. Olen ylläpitänyt Puhelinliittymät.net-sivustoa vuodesta 2018 lähtien.

Sähköposti

Päivitetty: 9 lokakuun, 2023