Mikä on eSIM?

eSIM on sisäänrakennettu SIM-kortti, joka mahdollistaa mobiiliyhteyden eSIM-yhteensopiviin älykelloihin, puhelimiin ja tabletteihin ilman odottelua tai fyysisen SIM-kortin asentamista.

Lyhenne eSIM tulee sanoista ”embedded SIM”, eli se on sisäänrakennettu SIM. eSIM ei ole fyysinen kortti, vaan laitteen muistiin tallennettu profiili, joka sisältää tarvittavat tiedot liittymän käyttämiseen.

eSIM on uusi ja innovatiivinen teknologia, joka tuo monia etuja kuluttajille ja yrityksille. eSIMin avulla voit vaihtaa liittymää helposti ja nopeasti ilman SIM-kortin vaihtamista tai tilaamista. Voit myös käyttää samaa liittymää useassa laitteessa, kuten puhelimessa ja älykellossa. Lisäksi eSIM mahdollistaa uudenlaisten laitteiden kehittämisen, jotka hyödyntävät mobiiliyhteyttä.

eSIM-kortti puhelimeen

Tässä artikkelissa kerromme sinulle kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää eSIMistä: miten se toimii, mitä laitteita se tukee, miten voit hankkia sen ja mitä hyötyjä se tarjoaa. Olemme kokenut puhelinliittymäekspertti, jolla on vuosien kokemus aiheesta. Olemme tutkineet netissä tarjolla olevaa materiaalia sekä omaa kokemustamme ja koonneet sinulle kattavan ja ymmärrettävän oppaan eSIMistä.

Miten eSIM toimii?

eSIM toimii samalla tavalla kuin perinteinen SIM-kortti eli se yhdistää laitteesi mobiiliverkkoon. Erotuksena on se, että eSIM ei ole irrotettava kortti, vaan se on osa laitteen sisäistä muistia. eSIMiin tallennetaan liittymän tiedot eli IMSI-numero (International Mobile Subscriber Identity) ja profiili (Profile), jotka määrittävät mm. operaattorin ja palvelut.

eSIMin käyttöönotto on helppoa ja nopeaa. Sinun ei tarvitse odottaa SIM-kortin postitusta tai käydä hakemassa sitä kaupasta. Voit tilata eSIMin verkkokaupasta tai asiakaspalvelusta ja saat sen digitaalisesti käyttöösi saman tien. Voit aktivoida eSIMin laitteessasi joko skannaamalla QR-koodin tai syöttämällä aktivointikoodin. Jos haluat vaihtaa liittymää tai operaattoria, voit tehdä sen helposti ilman SIM-kortin vaihtamista.

Mitkä laitteet tukevat eSIMiä?

eSIMiä tukevat laitteet ovat yleistyneet viime vuosina ja niitä on saatavilla eri valmistajilta ja malleilta. Tällä hetkellä Suomessa eSIMiä tukevat esimerkiksi seuraavat laitteet:

 • Apple iPhone XS ja XR -mallit tai uudemmat
 • Apple iPad Pro 2018 tai uudemmat mallit
 • Apple iPad Mini 2019 tai uudemmat mallit
 • Apple iPad Air 2019 tai uudemmat mallit
 • Apple Watch Series 3 GPS + Cellular tai uudemmat mallit
 • Samsung Galaxy Fold (LTE)
 • Samsung Galaxy S20 -mallit tai uudemmat
 • Samsung Galaxy Z Flip -mallit tai uudemmat
 • Samsung Galaxy Watch (LTE) 2018 tai uudemmat mallit
 • Samsung Galaxy Watch Active2 (LTE) 2019 tai uudemmat mallit
 • Sony Xperia 1 IV, 5 IV ja 10 IV
 • Huawei P40 -mallit tai uudemmat

Laitteiden eSIM-valmius voi vaihdella mallin ja maan mukaan, joten tarkista aina ennen ostoa, että laite tukee eSIMiä Suomessa. Voit myös tarkistaa laitteen asetuksista, onko siinä eSIM-ominaisuus.

Jos laitteessasi on eSIM-valmius, mutta et ole vielä ottanut sitä käyttöön, voit päivittää nykyisen SIM-korttisi eSIMiin operaattoriltasi.

Miten eSIM hankitaan?

eSIMin hankkiminen on helppoa ja nopeaa. Voit tilata eSIMin verkkokaupasta tai asiakaspalvelusta ja saat sen digitaalisesti käyttöösi saman tien. Voit aktivoida eSIMin laitteessasi joko skannaamalla QR-koodin tai syöttämällä aktivointikoodin. Jos haluat vaihtaa liittymää tai operaattoria, voit tehdä sen helposti ilman SIM-kortin vaihtamista.

Suomessa eSIMiä tarjoavat tällä hetkellä seuraavat operaattorit:

Voit tilata eSIMin minkä tahansa myynnissä olevan kuluttaja- tai yritysliittymän tai Telia Dot -liittymän yhteydessä. Jos sinulla on jo liittymä joltakin näistä operaattoreista, voit päivittää fyysisen SIM-korttisi sähköiseen eSIMiin operaattorisi verkkopalvelussa. eSIM tukee myös Mobiilivarmennetta. Jos haluat Mobiilivarmenteen käyttöön, vaihda eSIM uuteen operaattorisi verkkopalvelussa.

Mitä hyötyjä eSIM tarjoaa?

eSIM tarjoaa monia hyötyjä sekä kuluttajille että yrityksille. Tässä muutamia esimerkkejä:

 • Helppous ja nopeus: Voit tilata ja aktivoida eSIMin ilman odottelua tai klemmareilla säätämistä. Voit myös vaihtaa liittymää tai operaattoria helposti ilman SIM-kortin vaihtamista.
 • Monipuolisuus ja joustavuus: Voit käyttää samaa liittymää useassa laitteessa, kuten puhelimessa ja älykellossa. Voit myös valita eri liittymiä eri tilanteisiin, kuten matkustaessasi ulkomaille.
 • Uudet mahdollisuudet ja innovaatiot: eSIM mahdollistaa uudenlaisten laitteiden kehittämisen, jotka hyödyntävät mobiiliyhteyttä. Esimerkiksi älykellot, kuulokkeet, kamerat, autot ja kodinkoneet voivat olla yhteydessä verkkoon ilman perinteistä SIM-korttia.
 • Ympäristöystävällisyys ja kestävyys: eSIM vähentää muovijätteen määrää ja säästää luonnonvaroja. Se myös kestää paremmin kosteutta, lämpötilan vaihteluita ja mekaanista rasitusta kuin perinteinen SIM-kortti.

Miten eSIM vaikuttaa matkustamiseen?

eSIM voi helpottaa matkustamista monella tavalla. eSIMin ansiosta voit vaihtaa liittymää tai operaattoria helposti ilman SIM-kortin vaihtamista.

Tämä voi olla hyödyllistä esimerkiksi silloin, kun matkustat ulkomaille ja haluat käyttää paikallista liittymää edullisemman hinnan tai paremman verkon vuoksi. Voit myös käyttää samaa liittymää useassa laitteessa, kuten puhelimessa ja älykellossa.

Tämä voi olla kätevää esimerkiksi silloin, kun haluat jättää puhelimen hotellille ja lähteä tutustumaan kohteeseen älykellon avulla.

Usein kysyttyjä kysymyksiä eSIMistä

Tässä osiossa vastaamme usein kysyttyihin kysymyksiin eSIMistä.

Onko eSIM turvallinen?

Kyllä, eSIM on turvallinen. Se noudattaa samoja turvallisuusstandardeja kuin perinteinen SIM-kortti. Lisäksi se on suojattu salauksella ja PIN-koodilla. Jos laitteesi katoaa tai varastetaan, voit estää sen käytön operaattoriltasi.

Onko eSIM kalliimpi kuin perinteinen SIM-kortti?

Ei, eSIM ei ole kalliimpi kuin perinteinen SIM-kortti. eSIMin hinta riippuu operaattorista ja liittymästä, mutta se on yleensä sama tai halvempi kuin perinteisen SIM-kortin hinta.

Voinko käyttää eSIMiä ulkomailla?

Kyllä, voit käyttää eSIMiä ulkomailla, jos kohdemaan operaattori tukee sitä. Voit myös vaihtaa liittymää tai operaattoria helposti ilman SIM-kortin vaihtamista. Tarkista aina ennen matkaa kohdemaan matkustusvaatimukset ja -rajoitukset sekä operaattorin roaming-hinnat.

Voinko käyttää samaa liittymää useassa laitteessa?

Kyllä, voit käyttää samaa liittymää useassa laitteessa, jos ne tukevat eSIMiä. Tarvitset tähän operaattorisi tarjoaman Multi-SIM- tai Yhteys Multi -palvelun, joka mahdollistaa saman liittymän jakamisen usean laitteen kesken.

Mitä teen, jos laitteeni rikkoutuu tai vaihdan uuteen laitteeseen?

Jos laitteesi rikkoutuu tai vaihdat uuteen laitteeseen, voit siirtää eSIMisi uuteen laitteeseen. Ota yhteyttä operaattoriisi ja pyydä uusi aktivointikoodi tai QR-koodi eSIMillesi. Aktivoi eSIM uudessa laitteessasi skannaamalla QR-koodi tai syöttämällä aktivointikoodi.

Mitä teen, jos haluan vaihtaa liittymää tai operaattoria?

Jos haluat vaihtaa liittymää tai operaattoria, voit tehdä sen helposti ilman SIM-kortin vaihtamista. Ota yhteyttä uuteen operaattoriisi ja tilaa eSIM heiltä. Saat heiltä aktivointikoodin tai QR-koodin uudelle eSIMillesi. Aktivoi uusi eSIM laitteessasi skannaamalla QR-koodi tai syöttämällä aktivointikoodi.

Mitkä ovat eSIMin haitat?

eSIMillä ei ole juuri haittoja verrattuna perinteiseen SIM-korttiin. Ainoa mahdollinen haitta on se, että kaikki laitteet ja operaattorit eivät vielä tue sitä. Tämän vuoksi kannattaa aina tarkistaa ennen ostoa tai matkaa, että laite ja kohdemaan operaattori tukevat eSIMiä.

Yhteenveto

eSIM on digitaalinen SIM-kortti, joka mahdollistaa mobiiliyhteyden eSIM-valmiudellisiin älykelloihin, puhelimiin ja tabletteihin ilman odottelua tai klemmareilla säätämistä. eSIM tarjoaa monia etuja, kuten helppouden, nopeuden, monipuolisuuden, joustavuuden, uudet mahdollisuudet ja ympäristöystävällisyyden. eSIMiä tukevat laitteet ovat yleistyneet viime vuosina ja niitä on saatavilla eri valmistajilta ja malleilta.

Suomessa eSIMiä tarjoavat Telia, DNA, Elisa ja Moi Mobiili.

Jos haluat vertailla parhaat puhelinliittymät meidän ilmaisesta vertailusta, klikkaa tästä. Olemme kokenut puhelinliittymäekspertti, jolla on vuosien kokemus aiheesta. Olemme tutkineet netissä tarjolla olevaa materiaalia sekä omaa kokemustamme ja koonneet sinulle kattavan ja ymmärrettävän oppaan eSIMistä.


Jussi Yli-Korhonen

Jussi Yli-Korhonen

Kiinnostunut puhelinliittymistä, talouden hoidosta ja markkinoinnista. Olen ylläpitänyt Puhelinliittymät.net-sivustoa vuodesta 2018 lähtien.

Sähköposti

Päivitetty: 9 lokakuun, 2023