Mikä on 5G-puhelinliittymä?

5G-puhelinliittymä on uuden sukupolven mobiililiittymä, joka hyödyntää 5G-verkkoa. 5G-verkko on nopeampi, luotettavampi ja pieniviiveisempi kuin aiemmat verkot, ja se mahdollistaa uusia palveluita ja sovelluksia.

mikä on 5G-liittymä

Tässä artikkelissa kerromme, mitä 5G-puhelinliittymä tarkoittaa käytännössä, mitä etuja se tarjoaa ja miten voit hankkia sen itsellesi. Lisäksi vertailemme Suomen suurimpia teleoperaattoreita eli Teliaa, Elisaa, DNA:ta ja Moi Mobiilia sekä niiden tarjoamia 5G-puhelinliittymiä.

Mitä hyötyä on 5G-puhelinliittymästä?

5G-puhelinliittymän avulla voit nauttia huippunopeasta ja tasaisesta nettiyhteydestä puhelimellasi. Voit esimerkiksi:

 • Striimata videoita ja musiikkia laadukkaasti ilman pätkimistä
 • Pelata verkkopelejä ilman viivettä tai lagia
 • Ladata ja lähettää suuria tiedostoja nopeasti
 • Käyttää pilvipalveluita ja etätyösovelluksia sujuvasti
 • Hyödyntää uusia teknologioita kuten virtuaalitodellisuutta, lisättyä todellisuutta ja tekoälyä

5G-puhelinliittymällä saat myös paremman kuuluvuuden ja verkon kapasiteetin, eli voit käyttää nettiä ruuhkaisissakin paikoissa ilman hidastumista.

Mitä tarvitset saadaksesi 5G-puhelinliittymän?

Jotta voit käyttää 5G-puhelinliittymää, tarvitset kolme asiaa:

 1. Olet 5G-verkon alueella
 2. Sinulla on 5G-puhelin
 3. Sinulla on 5G-liittymä

Olet 5G-verkon alueella

Suomessa 5G-verkkoa rakentavat Telia, Elisa ja DNA. Heidän verkkonsa kattavat jo yli 200 paikkakuntaa ympäri maata, ja peittoalue laajenee jatkuvasti.

Voit tarkistaa oman paikkakuntasi 5G-kuuluvuuden operaattorien verkkosivuilta tai sovelluksista.

Sinulla on 5G-puhelin

Jotta puhelimesi voi yhdistyä 5G-verkkoon, sen täytyy olla 5G-yhteensopiva. Markkinoilla on jo useita erilaisia 5G-puhelimia eri hintaluokissa ja ominaisuuksilla.

Voit ostaa 5G-puhelimen joko suoraan operaattorilta tai muualta. Jos ostat puhelimen muualta, varmista että se tukee Suomessa käytettäviä 5G-taajuuksia.

Sinulla on 5G-liittymä

Viimeiseksi tarvitset puhelinliittymän, joka sisältää 5G-netin. Kaikki operaattorit tarjoavat erilaisia vaihtoehtoja 5G-liittymiksi, joissa on eri nopeuksia ja hintoja.

Voit valita itsellesi sopivan 5G-liittymän vertailemalla eri operaattorien tarjouksia ja ehtoja. Huomioi esimerkiksi seuraavat seikat:

 • Nettinopeus: kuinka nopea yhteys haluat?
 • Datamäärä: kuinka paljon käytät nettiä kuukaudessa?
 • Puhelut ja viestit: kuinka paljon soitat ja tekstaa?
 • Ulkomaankäyttö: kuinka paljon käytät nettiä ulkomailla?
 • Lisäpalvelut: mitä muita etuja liittymään sisältyy?

Näin hankit itsellesi parhaan mahdollisen puhelinliittymän

Kun olet päättänyt hankkia itsellesi uuden puhelinliittymän, kannattaa vertailla eri vaihtoehtoja huolellisesti. Voit säästää rahaa ja saada paremman palvelun, kun teet vertailun meidän ilmaisesta liittymävertailusta. Vertailussa näet kaikki Suomen suurimpien operaattorien tarjoamat liittymät ja niiden hinnat, nopeudet ja ehdot.

Vertailun avulla voit löytää itsellesi sopivan liittymän seuraavien kriteerien perusteella:

 • Nettinopeus: Valitse liittymä, joka tarjoaa sinulle riittävän nopean yhteyden haluamaasi hintaan. Jos haluat käyttää 5G-verkkoa, valitse 5G-liittymä.
 • Datamäärä: Valitse liittymä, jossa on tarpeeksi dataa kuukaudessa. Jos käytät nettiä paljon, valitse rajaton liittymä. Jos käytät nettiä vain vähän, valitse käytön mukaan veloitettava liittymä.
 • Puhelut ja viestit: Valitse liittymä, jossa on tarpeeksi puheluita ja viestejä kuukaudessa. Jos soitat ja tekstaa paljon, valitse rajaton liittymä. Jos soitat ja tekstaa vain vähän, valitse käytön mukaan veloitettava liittymä.
 • Ulkomaankäyttö: Valitse liittymä, jossa on tarpeeksi dataa ulkomailla. Jos matkustat paljon EU/ETA-maissa, valitse liittymä, jossa on rajaton netti EU/ETA-maissa. Jos matkustat paljon muualla maailmassa, valitse liittymä, jossa on edullinen roaming-hinta.
 • Lisäpalvelut: Valitse liittymä, jossa on sinulle hyödyllisiä lisäpalveluita. Esimerkiksi C Moren leffat ja sarjat, S-ryhmän Bonusta tai DNA TV Hubi.

Miksi 5G-puhelinliittymä kannattaa hankkia nyt?

5G-puhelinliittymän hankkiminen nyt on fiksu päätös monesta syystä. Tässä muutama niistä:

 • Saat parhaan mahdollisen nettiyhteyden puhelimeesi
 • Olet valmis tulevaisuuden palveluihin ja sovelluksiin
 • Hyödyt 5G-verkon laajenemisesta ja kehityksestä
 • Nautit edullisista hinnoista ja tarjouksista

5G-puhelinliittymällä saat siis enemmän irti puhelimestasi ja netistäsi. Voit surffata nopeammin, sujuvammin ja luotettavammin kuin koskaan ennen.

Miten 5G-puhelinliittymän vaihtaminen käy?

5G-puhelinliittymän vaihtaminen on helppoa ja nopeaa. Sinun tarvitsee vain tehdä seuraavat askeleet:

 1. Vertaile eri 5G-puhelinliittymiä meidän ilmaisessa liittymävertailussa
 2. Valitse itsellesi sopivin 5G-puhelinliittymä
 3. Tilaa 5G-puhelinliittymä operaattorilta
 4. Vaihda SIM-kortti puhelimeesi
 5. Nauti huippunopeasta 5G-netistä

Voit vaihtaa 5G-puhelinliittymään myös saman operaattorin sisällä, jos sinulla on jo 5G-puhelin. Tällöin sinun ei tarvitse vaihtaa SIM-korttia, vaan voit päivittää liittymäsi 5G:hen operaattorin verkkosivuilla tai sovelluksessa.

5G-puhelinliittymä – yhteenveto

5G-puhelinliittymä on uuden sukupolven mobiililiittymä, joka hyödyntää 5G-verkkoa. 5G-verkko on nopeampi, luotettavampi ja pieniviiveisempi kuin aiemmat verkot, ja se mahdollistaa uusia palveluita ja sovelluksia.

5G-puhelinliittymän avulla voit nauttia huippunopeasta ja tasaisesta nettiyhteydestä puhelimellasi. Voit esimerkiksi striimata videoita ja musiikkia laadukkaasti ilman pätkimistä, pelata verkkopelejä ilman viivettä tai lagia, ladata ja lähettää suuria tiedostoja nopeasti, käyttää pilvipalveluita ja etätyösovelluksia sujuvasti ja hyödyntää uusia teknologioita kuten virtuaalitodellisuutta, lisättyä todellisuutta ja tekoälyä.

Jotta voit käyttää 5G-puhelinliittymää, tarvitset kolme asiaa: olet 5G-verkon alueella, sinulla on 5G-puhelin ja sinulla on 5G-liittymä. Voit hankkia itsellesi parhaan 5G-puhelinliittymän vertailemalla eri operaattorien tarjouksia ja ehtoja meidän ilmaisessa liittymävertailussa.

Jos haluat siirtyä 5G-aikaan ja saada parhaan mahdollisen nettiyhteyden puhelimeesi, tilaa 5G-puhelinliittymä nyt. Voit vaihtaa liittymää helposti ja nopeasti, ja nauttia huippunopeasta 5G-netistä heti.

Vertaa parhaat 5G-puhelinliittymät meidän ilmaisesta liittymävertailusta.

Usein kysytyt kysymykset 5G-puhelinliittymistä

Mikä on 5G-puhelinliittymä?

5G-puhelinliittymä on matkapuhelinliittymä, joka käyttää 5G-verkkoa. 5G-verkko on viidennen sukupolven langaton verkko, joka tarjoaa nopeampaa tiedonsiirtoa, pienempää viivettä ja suurempaa luotettavuutta kuin edelliset verkot.

Mitä hyötyä on 5G-puhelinliittymästä?

5G-puhelinliittymän avulla voit nauttia paremmasta nettiyhteydestä puhelimellasi. Voit esimerkiksi ladata ja lähettää suuria tiedostoja nopeammin, katsoa korkealaatuista videota ilman pätkimistä, pelata verkkopelejä pienemmällä latenssilla ja hyödyntää uusia teknologioita, kuten virtuaalitodellisuutta ja esineiden internetiä.

Mitä tarvitsen käyttääkseni 5G-puhelinliittymää?

Käyttääksesi 5G-puhelinliittymää tarvitset kolme asiaa: 5G-liittymän, 5G-yhteensopivan puhelimen ja 5G-verkon peiton. 5G-liittymän voit tilata operaattoriltasi tai vaihtaa nykyisen liittymäsi 5G-liittymään. 5G-yhteensopiva puhelin on sellainen, joka tukee 5G-verkon taajuuksia ja standardeja. 5G-verkon peitto tarkoittaa sitä, että olet alueella, jossa on saatavilla 5G-signaalia.

Mitkä operaattorit tarjoavat 5G-puhelinliittymiä Suomessa?

Suomessa 5G-puhelinliittymiä tarjoavat tällä hetkellä DNA, Elisa ja Telia. Jokaisella operaattorilla on oma hinnoittelunsa ja palvelunsa. Voit vertailla eri operaattoreiden tarjouksia ja valita sinulle sopivimman vaihtoehdon.

Kuinka paljon 5G-puhelinliittymä maksaa?

5G-puhelinliittymän hinta riippuu monista tekijöistä, kuten operaattorista, liittymän tyypistä, datamäärästä ja lisäpalveluista. Yleensä 5G-liittymät ovat hieman kalliimpia kuin 4G-liittymät, mutta niillä saa myös enemmän vastinetta rahalle. Voit säästää rahaa valitsemalla liittymän, joka vastaa käyttötarpeitasi ja hyödyntämällä mahdollisia alennuksia tai etuja.

Onko 5G-puhelinliittymällä vaikutusta akun kestoon?

5G-puhelinliittymällä voi olla vaikutusta akun kestoon riippuen siitä, kuinka paljon ja millaista dataa käytät. Jos käytät paljon dataa tai katselet esimerkiksi videota tai pelata pelejä 5G-verkossa, akku voi kulua nopeammin kuin 4G-verkossa. Jos taas käytät vähemmän dataa tai teet kevyempiä toimintoja, kuten selaat nettisivuja tai lähetät viestejä, akku voi kestää pidempään kuin 4G-verkossa. Tämä johtuu siitä, että 5G-verkko voi siirtää dataa tehokkaammin ja vähentää puhelimen prosessorin kuormitusta.

Onko 5G-puhelinliittymä turvallinen?

5G-puhelinliittymä on turvallinen, sillä se noudattaa samoja säteilyturvallisuuden standardeja kuin muutkin langattomat verkot. 5G-verkko käyttää radiotaajuuksia, jotka ovat osa sähkömagneettista spektriä. Nämä taajuudet ovat ei-ionisoivia, eli ne eivät aiheuta solujen vaurioitumista tai DNA:n muutoksia. 5G-verkon säteily on myös hyvin alhaista ja jää alle kansainvälisten ja kansallisten raja-arvojen. Voit siis käyttää 5G-puhelinliittymää huoletta.


Jussi Yli-Korhonen

Jussi Yli-Korhonen

Kiinnostunut puhelinliittymistä, talouden hoidosta ja markkinoinnista. Olen ylläpitänyt Puhelinliittymät.net-sivustoa vuodesta 2018 lähtien.

Sähköposti

Päivitetty: 9 lokakuun, 2023