Mihin data riittää – Paljonko on 1Gt, 5Gt tai 10Gt dataa?

Oletko koskaan miettinyt, paljonko dataa kuluu eri netin käyttötarkoituksiin? Entä miten voit arvioida oman datan tarpeesi ja valita sopivan puhelinliittymän?

Tässä artikkelissa vastaamme näihin kysymyksiin ja kerromme, mihin riittää 1Gt, 5Gt tai 10 Gt määrä dataa.

paljonko on 1gt 5gt tai 10gt dataa?

Olen kokenut puhelinliittymäekspertti, jolla on vuosien kokemus aiheesta. Olemme tutkineet netissä tarjolla olevaa materiaalia ja hyödyntäneet omaa tietämystämme ja kokemustamme tämän artikkelin kirjoittamisessa. Tavoitteenamme on tarjota sinulle ainutlaatuista ja hyödyllistä tietoa, jota on vaikea löytää muualta verkosta.

Lue siis eteenpäin ja opi kaikki oleellinen datan käytöstä ja sen vaikutuksesta puhelinliittymän valintaan. Lopuksi kerromme myös, miten voit vertailla parhaat puhelinliittymät meidän ilmaisesta vertailustamme.

Mitä mobiilidata tarkoittaa?

Mobiilidata tarkoittaa puhelinliittymääsi kuuluvaa nettiyhteyttä ja sen käyttämää datamäärää. Mobiilidatan ansiosta pystyt surffailemaan puhelimellasi netissä tai käyttämään netin kautta toimivia sovelluksia myös silloin, kun et ole yhteydessä langattomaan WiFi-verkkoon.

Mobiilidatan määrää mitataan tavallisesti gigatavuissa (Gt) tai megatavuissa (Mt). Yksi gigatavu on tuhat megatavua. Mobiilidatan määrä voi olla rajaton tai rajoitettu eli datakatollinen.

 • Rajaton mobiilidata tarkoittaa, että voit käyttää nettiä niin paljon kuin haluat ilman lisämaksuja.
 • Datakatollinen mobiilidata tarkoittaa, että liittymääsi kuuluu tietty määrä dataa kuukaudessa, esimerkiksi 5 Gt. Kun datakatto täyttyy, nettiyhteys hidastuu tai katkeaa kokonaan tai joudut maksamaan ylimenevästä datasta kalliimman hinnan käytön mukaan.

Paljonko dataa kuluu eri netin käyttötarkoituksiin?

Datan kulutus riippuu siitä, mitä teet netissä ja millaisella laadulla. Esimerkiksi videoiden katselu kuluttaa enemmän dataa kuin sähköpostien lukeminen. Lisäksi HD-laatuinen video kuluttaa enemmän dataa kuin SD-laatuinen video.

Taulukossa on esitetty arvioita siitä, paljonko dataa kuluu eri netin käyttötarkoituksiin tunnissa.

Netin käyttötarkoitusDatan kulutus tunnissa
Sähköpostien lukeminen10 Mt
Nettisivujen selaaminen60 Mt
Musiikin kuuntelu (Spotify)150 Mt
Videopuhelu (Skype)200 Mt
Videoiden katselu (YouTube)300 Mt (SD) – 900 Mt (HD)
Videoiden katselu (Netflix)700 Mt (SD) – 3000 Mt (HD)

Huomaa, että nämä ovat vain suuntaa-antavia lukuja, jotka voivat vaihdella eri laitteiden ja sovellusten välillä. Voit tarkistaa oman datan kulutuksesi puhelimesi asetuksista tai operaattorisi sovelluksesta.

Miten voit arvioida oman datan tarpeesi?

Oman datan tarpeesi arvioimiseksi sinun kannattaa miettiä, mitä teet netissä ja kuinka usein. Jos käytät nettiä vain satunnaisesti sähköpostien lukemiseen ja nettisivujen selaamiseen, sinulle riittää todennäköisesti pieni datakatto, esimerkiksi 1 Gt.

Jos taas käytät nettiä paljon ja katselet videota tai kuuntelet musiikkia, sinun kannattaa valita rajaton mobiilidata tai suuri datakatto, esimerkiksi 10 Gt.

Vertaile ja tilaa paras rajaton dataliittymä tästä.

Voit myös laskea oman datan tarpeesi seuraavalla kaavalla:

Datan tarve = (netin käyttötarkoitus x datan kulutus tunnissa x tuntien määrä kuukaudessa) + varmuusvara

Esimerkiksi, jos käytät nettiä seuraavasti:

 • Sähköpostien lukeminen: 15 minuuttia päivässä
 • Nettisivujen selaaminen: 30 minuuttia päivässä
 • Musiikin kuuntelu: 1 tunti päivässä
 • Videoiden katselu: 2 tuntia viikossa

Voit laskea datan tarpeesi näin:

Datan tarve = ((15/60 x 10 + 30/60 x 60 + 1 x 150) x 30 + (2 x 300) x 4) x 1,2

Datan tarve = (2,5 + 30 + 150 + 2400) x 1,2

Datan tarve = 2582,5 x 1,2

Datan tarve = 3099 Mt eli noin 3 Gt

Tässä esimerkissä olemme lisänneet varmuusvaran kertoimella 1,2, jotta datan loppuminen ei yllätä kesken kuukauden. Voit valita varmuusvaran koon itse oman mieltymyksesi mukaan.

Mihin riittää 10 Gt tai pienempi määrä dataa?

Jos olet valinnut datakatollisen liittymän tai matkustat ulkomaille, jossa datankäyttö on rajoitettua, saatat miettiä, mihin riittää 10 Gt tai pienempi määrä dataa. Tähän ei ole yksiselitteistä vastausta, sillä se riippuu siitä, miten käytät nettiä. Tässä kuitenkin muutamia esimerkkejä siitä, mitä voit tehdä eri määrien dataa:

 • 1 Gt riittää esimerkiksi noin 100 tunniksi sähköpostien lukemiseen, 16 tunniksi nettisivujen selaamiseen tai 6 tunniksi musiikin kuunteluun.
 • 5 Gt riittää esimerkiksi noin 500 tunniksi sähköpostien lukemiseen, 83 tunniksi nettisivujen selaamiseen tai 33 tunniksi musiikin kuunteluun.
 • 10 Gt riittää esimerkiksi noin 1000 tunniksi sähköpostien lukemiseen, 166 tunniksi nettisivujen selaamiseen tai 66 tunniksi musiikin kuunteluun.

Nämä ovat vain arvioita, jotka perustuvat aiemmin mainittuihin datan kulutuksen arvoihin. Todellisuudessa et todennäköisesti käytä nettiä vain yhteen tarkoitukseen, vaan sekoitat erilaisia aktiviteetteja. Siksi on hyvä olla tietoinen siitä, mitkä netin käyttötavat kuluttavat eniten dataa ja mitkä vähiten.

Löydä paras dataliittymä sinulle tästä!

Miten voit säästää dataa?

Jos haluat säästää dataa, voit tehdä joitakin yksinkertaisia asioita, kuten:

 • Kytke WiFi päälle aina kun mahdollista. Näin et käytä mobiilidataa lainkaan.
 • Lataa musiikkia, videoita tai podcasteja etukäteen WiFi-verkossa ja kuuntele tai katsele niitä offline-tilassa.
 • Aseta sovellukset päivittymään vain WiFi-verkossa. Näin et käytä turhaan dataa sovellusten taustapäivityksiin.
 • Vähennä videoiden katselua tai katso niitä pienemmällä laadulla. Videot ovat datan suurkuluttajia, joten niiden karsiminen tai laadun alentaminen voi säästää paljon dataa.
 • Käytä datansäästötilaa selaimessa tai sovelluksissa. Monet selaimet ja sovellukset tarjoavat datansäästötilaa, joka vähentää datan kulutusta esimerkiksi pakkaamalla kuvia tai estämällä mainoksia.

Miten voit valita sopivan puhelinliittymän?

Kun olet arvioinut oman datan tarpeesi, voit valita sopivan puhelinliittymän sen mukaan. Jos käytät nettiä paljon ja haluat olla huoleton, kannattaa valita rajaton mobiilidata. Jos taas käytät nettiä vain vähän tai haluat säästää rahaa, kannattaa valita datakatollinen liittymä.

Suomessa on useita eri operaattoreita, jotka tarjoavat erilaisia puhelinliittymiä eri hintoihin ja ominaisuuksiin. Voit vertailla niitä meidän ilmaisessa liittymävertailussamme, josta löydät helposti halvimman ja parhaiten sinulle sopivan puhelinliittymän.

Vertailussamme voit myös tilata haluamasi liittymän suoraan operaattorilta klikkaamalla linkkiä. Tässä muutamia esimerkkejä operaattoreiden liittymistä:

 • DNA: Rajaton 4G -liittymä 24,90 €/kk. Sisältää rajattoman netin Suomessa, Pohjolassa ja Baltiassa sekä 10 Gt EU/ETA-alueella. Tilaa tästä
 • Moi: Potti-liittymä alkaen 12 €/kk. Sisältää 4 Gt dataa per sim-kortti sekä rajattomat puhelut ja viestit. Voit lisätä sim-kortteja ja dataa tarpeesi mukaan. Tilaa tästä
 • Telia: Rajaton 5G -liittymä 29,90 €/kk. Sisältää rajattoman netin Suomessa sekä 20 Gt EU/ETA-alueella. Lisäksi saat C Moren kuukaudeksi ilmaiseksi. Tilaa tästä
 • Elisa: Saunalahti Huoleton 4G -liittymä 24,90 €/kk. Sisältää rajattoman netin Suomessa sekä 10 Gt EU/ETA-alueella. Lisäksi saat Elisa Viihteen kuukaudeksi ilmaiseksi. Tilaa tästä

Usein kysytyt kysymykset datan käytöstä

Tässä osiossa vastaamme usein kysyttyihin kysymyksiin datan käytöstä ja puhelinliittymän valinnasta. Jos et löydä vastausta kysymykseesi täältä, voit ottaa yhteyttä meihin kommenttikentän kautta.

Miten voin tarkistaa oman datan kulutukseni?

Voit tarkistaa oman datan kulutuksesi puhelimesi asetuksista tai operaattorisi sovelluksesta. Puhelimesi asetuksissa voit myös asettaa datankäyttövaroituksen, joka ilmoittaa sinulle, kun olet käyttänyt tietyn määrän dataa kuukaudessa.

Mitä teen, jos datakatto täyttyy kesken kuukauden?

Jos datakatto täyttyy kesken kuukauden, nettiyhteytesi hidastuu tai katkeaa kokonaan. Voit jatkaa netin käyttöä hitaammalla nopeudella tai ostaa lisää dataa operaattoriltasi. Jos haluat välttää datan loppumisen, kannattaa valita riittävän suuri datakatto tai rajaton mobiilidata.

Miten voin vaihtaa puhelinliittymää?

Voit vaihtaa puhelinliittymää helposti meidän ilmaisessa vertailussamme. Vertailussamme voit verrata eri operaattoreiden liittymiä ja löytää sinulle sopivimman vaihtoehdon. Kun olet valinnut haluamasi liittymän, voit tilata sen suoraan operaattorilta klikkaamalla linkkiä. Voit myös säilyttää nykyisen puhelinnumerosi, kun vaihdat liittymää.

Miten voin säästää rahaa puhelinliittymällä?

Voit säästää rahaa puhelinliittymällä valitsemalla sellaisen liittymän, joka vastaa oman datan tarvettasi. Jos käytät nettiä vain vähän, kannattaa valita datakatollinen liittymä, joka on usein halvempi kuin rajaton mobiilidata. Jos taas käytät nettiä paljon, kannattaa valita rajaton mobiilidata, joka on usein edullisempi kuin lisädatalle maksaminen.

Voit myös säästää rahaa puhelinliittymällä vertailemalla eri operaattoreiden liittymiä ja valitsemalla halvimman vaihtoehdon. Meidän ilmaisessa vertailussamme voit tehdä sen helposti ja nopeasti.

Miten voin käyttää nettiä ulkomailla?

Voit käyttää nettiä ulkomailla samalla tavalla kuin kotimaassa, jos matkustat EU- tai ETA-maihin. Näissä maissa voit käyttää liittymääsi kuuluvaa dataa ilman lisämaksuja. Huomaa kuitenkin, että datan määrä voi olla rajoitettu ulkomailla, vaikka sinulla olisi rajaton mobiilidata kotimaassa. Tarkista siis operaattoriltasi, paljonko dataa voit käyttää ulkomailla.

Jos matkustat EU- tai ETA-alueen ulkopuolelle, datan käyttö voi olla kallista tai estettyä. Tällöin kannattaa kytkeä mobiilidata pois päältä puhelimesi asetuksista ja käyttää vain WiFi-verkkoja. Voit myös ostaa lisää dataa operaattoriltasi tai hankkia paikallisen prepaid-liittymän.

Mitä eroa on 4G- ja 5G-yhteydellä?

4G- ja 5G-yhteys ovat erilaisia mobiilidatan siirtotekniikoita, jotka vaikuttavat netin nopeuteen ja laatuun. 4G on neljännen sukupolven tekniikka, joka mahdollistaa noin 100 megabitin sekuntinopeuden. 5G on viidennen sukupolven tekniikka, joka mahdollistaa jopa 1000 megabitin sekuntinopeuden.

5G-yhteys on siis huomattavasti nopeampi ja tehokkaampi kuin 4G-yhteys. Se mahdollistaa esimerkiksi sujuvamman videoiden katselun, virtuaalitodellisuuden ja reaaliaikaisen pelaamisen. 5G-yhteys vaatii kuitenkin uudemman puhelinmallin ja laajemman verkon kuin 4G-yhteys. Siksi kaikki operaattorit eivät vielä tarjoa 5G-yhteyttä kaikissa liittymissään tai kaikilla alueilla.

Mihin data riittää – yhteenveto

Tässä artikkelissa olemme kertoneet sinulle kaiken oleellisen datan käytöstä ja sen vaikutuksesta puhelinliittymän valintaan. Olemme opettaneet sinulle, mitä mobiilidata tarkoittaa, paljonko dataa kuluu eri netin käyttötarkoituksiin, miten voit arvioida oman datan tarpeesi, miten voit säästää dataa ja miten voit valita sopivan puhelinliittymän.

Toivomme, että tämä artikkeli on ollut sinulle hyödyllinen ja informatiivinen. Jos haluat vertailla parhaat puhelinliittymät meidän ilmaisesta vertailustamme, klikkaa tästä. Voit myös jättää meille kommentin tai kysymyksen alla olevaan kommenttikenttään. Kiitos, että luit artikkelimme!


Jussi Yli-Korhonen

Jussi Yli-Korhonen

Kiinnostunut puhelinliittymistä, talouden hoidosta ja markkinoinnista. Olen ylläpitänyt Puhelinliittymät.net-sivustoa vuodesta 2018 lähtien.

Sähköposti

Päivitetty: 9 lokakuun, 2023