Puhelimen lentotila: Mikä se on ja mitä ominaisuuksia lentotilassa voi käyttää?

Oletko koskaan miettinyt, miksi lentokoneessa pitää laittaa puhelin lentotilaan? Tai mitä lentotila oikeastaan tekee puhelimellesi? Tai mitä voit tehdä puhelimellasi, kun lentotila on päällä? Tässä artikkelissa selitämme, mikä on lentotila, mitä hyötyjä ja haittoja sillä on, ja mitä ominaisuuksia voit käyttää puhelimellasi lentotilassa.

Lentotila on asetus matkapuhelimissa, älypuhelimissa ja muissa mobiililaitteissa, joka estää laitetta lähettämästä tai vastaanottamasta puheluita ja tekstiviestejä. Lentotila tunnetaan myös nimillä offline-tila, itsenäinen tila ja lentokonetila.

Mikä on lentotila

Mikä on lentotila?

Lentotila eli lentokonetila on puhelimissa, tableteissa, tietokoneissa ja muissa laitteissa valittava asetus, joka poistaa kaikki radioverkot käytöstä. Radioverkkoja ovat esimerkiksi matkapuhelinverkko, WLAN, Bluetooth, GPS, NFC ja FM-radio. Lentotilan tyypillinen kuvake on pieni lentokone.

Lentotilan nimi tulee siitä, että se kehitettiin alun perin puhelinten käytön helpottamiseksi lentokoneessa. Lentokoneen viestintää häiritsevät radiosignaalit katoavat ilman puhelimen sammuttamista.

Lentokoneessa puhelimen käyttö voi olla vaarallista, jos se häiritsee lennonjohtoa tai lentokoneen navigointijärjestelmää. Siksi useimmat lentoyhtiöt vaativat matkustajia laittamaan puhelimensa lentotilaan tai sammuttamaan ne kokonaan lennon ajaksi.

Lentotilaa voi käyttää myös muissa tilanteissa kuin lentokoneessa. Esimerkiksi jos haluat säästää akkua, välttää häiriöitä tai estää mainosviestien tuloa, voit laittaa puhelimesi lentotilaan. Lentotila vähentää virrankulutusta, koska radioverkkojen etsiminen ja ylläpitäminen kuluttaa paljon energiaa. Lentotilassa et kuitenkaan voi soittaa tai vastaanottaa puheluita tai tekstiviestejä, käyttää internetiä tai muita langattomia yhteyksiä.

Miten ottaa lentotila käyttöön tai poistaa se käytöstä?

Voit ottaa lentotilan käyttöön tai poistaa sen käytöstä kahdella tavalla:

  • Valitse tehtäväpalkista Verkko-, äänenvoimakkuus- tai akkukuvake ja valitse sitten Lentotila.
  • Valitse Käynnistä > Asetukset > Verkko & Internet > Lentotila ja valitse sitten Käytössä- tai Ei käytössä -asetus

Huomaa, että lentotila säilyttää viimeksi käyttämäsi asetukset. Kun otat lentotilan käyttöön, Windows muistaa, oliko sinulla Wi-Fi tai Bluetooth viimeksi päällä, ja säilyttää asetuksen, jotta Wi-Fi tai Bluetooth on taas käytössä, kun poistat lentotilan. Jos haluat palata oletusasetuksiin, kun Wi-Fi ja Bluetooth on poistettu käytöstä, poista ne käytöstä lentotilassa. Ne pysyvät poissa käytöstä myös silloin, kun otat lentotilan uudelleen käyttöön tai poistat sen.

Mitä ominaisuuksia voit käyttää puhelimellasi lentotilassa?

Vaikka et voi soittaa tai vastaanottaa puheluita tai tekstiviestejä tai käyttää internetiä langattomasti lentotilassa, voit silti tehdä monia muita asioita puhelimellasi. Tässä on joitakin esimerkkejä:

  • Kuunnella musiikkia tai podcasteja, jotka olet ladannut puhelimeesi tai muistikortille.
  • Katsella videoita tai elokuvia, jotka olet ladannut puhelimeesi tai muistikortille.
  • Pelata pelejä, jotka eivät vaadi internet-yhteyttä.
  • Lukea e-kirjoja, artikkeleita tai muita tekstejä, jotka olet tallentanut puhelimeesi tai muistikortille.
  • Kirjoittaa muistiinpanoja, viestejä tai muita tekstejä puhelimesi muistio- tai tekstinkäsittelysovelluksessa.
  • Käyttää puhelimesi kameraa, taskulaskinta, kalenteria, herätyskelloa tai muita sisäänrakennettuja sovelluksia.
  • Käyttää Wi-Fi- tai Bluetooth-yhteyttä, jos olet ottanut ne käyttöön lentotilassa. Voit esimerkiksi liittää puhelimesi langattomaan verkkoon, kuulokkeisiin tai kaiuttimeen. Huomaa kuitenkin, että tämä voi lisätä virrankulutusta ja häiritä lentokoneen viestintää.

Miten valita paras puhelinliittymä?

Jos haluat käyttää puhelintasi mahdollisimman paljon ja monipuolisesti ilman lentotilaa, tarvitset hyvän ja edullisen puhelinliittymän. Puhelinliittymien vertailu voi olla vaikeaa ja aikaa vievää, mutta me olemme tehneet sen puolestasi. Meillä on ilmainen ja helppokäyttöinen liittymävertailu, jossa voit löytää parhaat puhelinliittymät tarpeisiisi ja budjettiisi.

Liittymävertailussamme voit vertailla eri operaattoreiden liittymiä. Voit valita haluamasi puhe-, tekstiviesti- ja datamäärät sekä muita ominaisuuksia, kuten rajaton netti, EU-roaming tai 5G-verkko. Vertailu näyttää sinulle halvimmat ja sopivimmat liittymät sekä niiden arvostelut ja kokemukset. Voit myös tilata liittymän suoraan vertailusta klikkaamalla tilauspainiketta.

Lentotila on hyödyllinen asetus

Yhteenvetona voidaan sanoa, että lentotila on hyödyllinen asetus, joka poistaa kaikki radioverkot käytöstä puhelimessasi.

Lentotila on tärkeä lentokoneessa matkustaessa, mutta sitä voi käyttää myös muissa tilanteissa akun säästämiseksi tai häiriöiden välttämiseksi. Lentotilassa et voi soittaa tai vastaanottaa puheluita tai tekstiviestejä tai käyttää internetiä langattomasti, mutta voit silti tehdä monia muita asioita puhelimellasi.

Jos haluat käyttää puhelintasi ilman lentotilaa mahdollisimman paljon ja monipuolisesti, tarvitset hyvän ja edullisen puhelinliittymän. Voit löytää parhaat puhelinliittymät meidän ilmaisesta liittymävertailustamme:

Usein kysytyt kysymykset lentotilasta

Tässä osiossa vastaamme usein kysyttyihin kysymyksiin lentotilasta ja sen käytöstä. Jos sinulla on muita kysymyksiä, voit kysyä niitä kommenttikentässä tai ottaa yhteyttä meihin.

Miksi lentotila on olemassa?

Lentotila on olemassa, koska lentokoneessa matkustaessa puhelimen radiosignaalit voivat häiritä lennonjohtoa tai lentokoneen navigointijärjestelmää. Tämä voi aiheuttaa vaaratilanteita tai viivästyksiä lennolla. Siksi useimmat lentoyhtiöt vaativat matkustajia laittamaan puhelimensa lentotilaan tai sammuttamaan ne kokonaan lennon ajaksi.

Miten lentotila vaikuttaa puhelimen akun kestoon?

Lentotila vaikuttaa puhelimen akun kestoon positiivisesti, koska se vähentää virrankulutusta. Kun puhelin on lentotilassa, se ei etsi tai ylläpidä radioverkkoja, jotka kuluttavat paljon energiaa. Lentotila voi siis pidentää puhelimen akun kestoa jopa useilla tunneilla.

Voiko lentotilassa soittaa hätäpuheluita?

Lentotilassa ei voi soittaa hätäpuheluita, koska se katkaisee kaikki matkapuhelinverkon yhteydet. Jos tarvitset apua hätätilanteessa, sinun pitää poistaa lentotila käytöstä ja soittaa hätänumeroon. Jos olet lentokoneessa, sinun pitää noudattaa miehistön ohjeita ja käyttää tarvittaessa lentokoneen puhelinta.

Voiko lentotilassa käyttää Wi-Fi- tai Bluetooth-yhteyttä?

Lentotilassa voi käyttää Wi-Fi- tai Bluetooth-yhteyttä, jos olet ottanut ne käyttöön lentotilassa. Voit esimerkiksi liittää puhelimesi langattomaan verkkoon, kuulokkeisiin tai kaiuttimeen. Huomaa kuitenkin, että tämä voi lisätä virrankulutusta ja häiritä lentokoneen viestintää. Siksi sinun pitää varmistaa, että lentoyhtiö sallii Wi-Fi- tai Bluetooth-yhteyden käytön lennolla.

Voiko lentotilassa lähettää tai vastaanottaa tekstiviestejä?

Lentotilassa ei voi lähettää tai vastaanottaa tekstiviestejä, koska se katkaisee kaikki matkapuhelinverkon yhteydet. Jos haluat lähettää tai vastaanottaa tekstiviestejä lennolla, sinun pitää poistaa lentotila käytöstä ja käyttää lentokoneen tarjoamaa verkkoyhteyttä, jos sellainen on saatavilla. Huomaa kuitenkin, että tämä voi olla maksullista ja hidasta.

Voiko lentotilassa käyttää GPS:ää?

Lentotilassa voi käyttää GPS:ää, jos olet ottanut sen käyttöön lentotilassa. GPS ei lähetä signaaleja, vaan vastaanottaa niitä satelliiteista, joten se ei häiritse lentokoneen viestintää. Voit esimerkiksi käyttää kartta- tai navigointisovelluksia puhelimellasi lennolla. Huomaa kuitenkin, että tämä voi lisätä virrankulutusta ja vaatia internet-yhteyden karttojen lataamiseen.

Voiko lentotilassa pelata pelejä?

Lentotilassa voi pelata pelejä, jotka eivät vaadi internet-yhteyttä. Voit esimerkiksi pelata offline-pelejä, jotka olet ladannut puhelimeesi tai muistikortille. Et kuitenkaan voi pelata online-pelejä, jotka vaativat internet-yhteyden tai muita pelaajia. Jos haluat pelata online-pelejä lennolla, sinun pitää poistaa lentotila käytöstä ja käyttää lentokoneen tarjoamaa verkkoyhteyttä, jos sellainen on saatavilla. Huomaa kuitenkin, että tämä voi olla maksullista ja hidasta.


Jussi Yli-Korhonen

Jussi Yli-Korhonen

Kiinnostunut puhelinliittymistä, talouden hoidosta ja markkinoinnista. Olen ylläpitänyt Puhelinliittymät.net-sivustoa vuodesta 2018 lähtien.

Sähköposti

Päivitetty: 10 lokakuun, 2023