Laitenetti vertailu 2024 – netti laitteeseen

Laitenetti on liittymä, joka mahdollistaa erilaisten älylaitteiden etäohjauksen ja seurannan mobiilidatalla tai tekstiviestein. Laitenetti on hyödyllinen esimerkiksi silloin, kun haluat:

 • Tarkkailla riistakameran kuvia tai videoita
 • Ohjata ilmalämpöpumppua tai muita lämmityslaitteita
 • Paikantaa lemmikin älypantaan kiinnitetyn GPS-laitteen avulla
 • Valvoa mökin tai kodin tilannetta valvontakameran kautta
 • Hälyttää häiriötilanteista hälytyslaitteen avulla

Laitenetti on siis eräänlainen M2M (machine to machine) -liittymä, joka on suunniteltu laitteiden väliseen tiedonsiirtoon. Laitenetissä latausnopeus ja lähetysnopeus ovat usein erilaiset, ja ne riippuvat siitä, mitä laitetta haluat ohjata tai seurata. Yleensä lähetysnopeus on suurempi kuin latausnopeus, koska laite lähettää enemmän tietoa kuin vastaanottaa.

Laitenetin hinta ja ominaisuudet

paras laitenetti

Laitenetin hinta vaihtelee sen mukaan, minkä operaattorin liittymän valitset ja millaisia ominaisuuksia tarvitset.

Paras laitenetti – laitenetit vertailussa

Tässä vertailu eri operaattoreiden laiteneteistä:

OperaattoriHinta/kkDataLatausnopeusLähetysnopeusSMSMMSPuhelut
Moi4 €Rajaton0,512 Mbit/s5 Mbit/s0,055 €/kpl0,07 €/kplVastaanotto mahdollinen, lähtevät estetty
Elisa4,99 €5 Gt0,256 Mbit/s0,256 Mbit/sSisältyySisältyySisältyy
Elisa7,99 €8 Gt0,256 Mbit/s5 Mbit/sSisältyySisältyySisältyy
Elisa9,99 €9 Gt0,5 Mbit/s10 Mbit/sSisältyySisältyySisältyy
Telia4,90 €Rajaton*0,256 Mbit/s0,256 Mbit/sEi sisällyEi sisällyEi sisälly
Telia6,90 €Rajaton*0,256 Mbit/s5 Mbit/sEi sisällyEi sisällyEi sisälly
Telia8,90 €Rajaton*0,5 Mbit/s10 Mbit/sEi sisällyEi sisällyEi sisälly

*Rajaton data koskee vain Suomessa käyttöä.

Lähde: MoiElisaTelia

Laitenetin tilaaminen ja käyttöönotto

Laitenetin tilaaminen on helppoa ja nopeaa.

Voit tilata liittymän netistä tai soittamalla operaattorin myyntipalveluun. Saat sim-kortin postissa, jonka jälkeen voit asettaa sen laitteeseesi. Sim-kortti on yleensä PIN-kooditon, joten laite on heti valmis käyttöön. Voit hallinnoida liittymääsi operaattorin verkkopalvelun kautta, jossa voit seurata datan käyttöä, lähettää tekstiviestejä ja muuttaa liittymän asetuksia.

Laitenetin käyttöönotto riippuu siitä, minkälaista laitetta haluat ohjata tai seurata. Esimerkiksi riistakameran tapauksessa sinun pitää asentaa kamera haluamaasi paikkaan, varmistaa että siinä on virtaa ja että se on yhteydessä verkkoon.

Sitten voit ladata kameran valmistajan sovelluksen puhelimeesi tai tietokoneellesi, josta voit katsoa kameran kuvia tai videoita. Voit myös asettaa hälytyksiä, jos kamera havaitsee liikettä.

Laitenetin hyödyt ja haitat

Laitenetillä on monia hyötyjä, mutta myös joitakin haittoja. Tässä on joitakin niistä:

Hyödyt

 • Laitenetti mahdollistaa laitteiden etäohjauksen ja seurannan ilman wifi-yhteyttä
 • Laitenetti on edullinen ja joustava liittymä, jossa ei ole määräaikaa
 • Laitenetti voi lisätä turvallisuutta, mukavuutta ja säästöjä
 • Laitenetti voi tuoda iloa ja mielenkiintoa elämään

Haitat

 • Laitenetti vaatii laitteelta yhteensopivan sim-korttipaikan
 • Laitenetti ei toimi kaikkialla, vaan riippuu operaattorin verkon kuuluvuudesta
 • Laitenetti voi aiheuttaa lisäkustannuksia, jos laite lähettää paljon dataa tai viestejä
 • Laitenetti voi olla altis häiriöille tai vioille

Miten valita paras laitenetti?

Paras laitenetti riippuu siitä, mihin tarkoitukseen sitä tarvitset ja millaisia ominaisuuksia arvostat. Tässä on joitakin vinkkejä, jotka voivat auttaa sinua valinnassa:

 • Vertaile eri operaattoreiden laitenettejä ja niiden hintoja ja nopeuksia
 • Mieti, kuinka paljon dataa tai viestejä laitteesi tarvitsee kuukaudessa
 • Tarkista, että operaattorin verkon kuuluvuus on hyvä siellä, missä aiot käyttää laitetta
 • Tutustu operaattorin asiakaspalveluun ja verkkopalveluun
 • Kokeile eri vaihtoehtoja ja vaihda tarvittaessa toiseen liittymään

Jos haluat löytää halvimman ja parhaan laitenetin helposti ja nopeasti, voit käyttää meidän ilmaista vertailupalveluamme. Vertailupalvelussamme voit vertailla eri operaattoreiden laitenettejä ja tilata niitä suoraan netistä.

Loppusanat

Laitenetti on nykyaikainen ja edullinen tapa yhdistää erilaisia älylaitteita verkkoon. Laitenetillä voit ohjata ja seurata laitteita etänä, mikä voi tuoda monia hyötyjä arkeesi. Laitenetin valinta riippuu siitä, mitä laitetta haluat käyttää ja millaisia ominaisuuksia tarvitset. Voit vertailla eri vaihtoehtoja meidän vertailupalvelumme avulla ja löytää itsellesi sopivan liittymän.

Usein kysytyt kysymykset laitenetistä

Tässä on joitakin yleisiä kysymyksiä ja vastauksia laitenetistä. Jos et löydä vastausta kysymykseesi täältä, voit ottaa yhteyttä meihin tai operaattoriisi.

Mikä on laitenetti?

Laitenetti on liittymä, joka mahdollistaa erilaisten älylaitteiden etäohjauksen ja seurannan mobiilidatalla tai tekstiviestein. Laitenetti on hyödyllinen esimerkiksi silloin, kun haluat tarkkailla riistakameran kuvia tai videoita, ohjata ilmalämpöpumppua tai muita lämmityslaitteita, paikantaa lemmikin älypantaan kiinnitetyn GPS-laitteen avulla, valvoa mökin tai kodin tilannetta valvontakameran kautta tai hälyttää häiriötilanteista hälytyslaitteen avulla.

Miten laitenetti eroaa tavallisesta liittymästä?

Laitenetti eroaa tavallisesta liittymästä siinä, että se on suunniteltu laitteiden väliseen tiedonsiirtoon. Laitenetissä latausnopeus ja lähetysnopeus ovat usein erilaiset, ja ne riippuvat siitä, mitä laitetta haluat ohjata tai seurata. Yleensä lähetysnopeus on suurempi kuin latausnopeus, koska laite lähettää enemmän tietoa kuin vastaanottaa. Laitenetissä ei myöskään ole puheluita tai muita palveluita, jotka eivät ole tarpeellisia laitteille.

Mitä laitteita voin liittää laitenettiin?

Voit liittää laitenettiin monenlaisia älylaitteita, jotka tarvitsevat jatkuvan yhteyden verkkoon. Esimerkiksi:

 • Riistakamera
 • Valvontakamera
 • Lemmikin älypanta
 • Ilmalämpöpumppu
 • Pistorasia
 • Hälytyslaite

Tärkeintä on, että laitteessa on yhteensopiva sim-korttipaikka ja että se tukee operaattorisi verkon taajuutta.

Mitkä operaattorit tarjoavat laitenettejä?

Suomessa useat operaattorit tarjoavat laitenettejä eri hintoihin ja ominaisuuksiin. Voit vertailla eri vaihtoehtoja meidän vertailupalvelumme avulla ja löytää itsellesi sopivan liittymän. Tällä hetkellä voit valita seuraavien operaattoreiden laitenettejä:

Mitä laitenetti maksaa?

Laitenetin hinta riippuu siitä, minkä operaattorin liittymän valitset ja millaisia ominaisuuksia tarvitset. Yleensä laitenetti on edullinen liittymä, joka maksaa muutamia euroja kuukaudessa. Laitenetissä ei ole määräaikaa, joten voit irtisanoa sen koska tahansa. Joissakin tapauksissa laitenetti voi aiheuttaa lisäkustannuksia, jos laite lähettää paljon dataa tai viestejä.

Miten tilaan ja otan käyttöön laitenetin?

Laitenetin tilaaminen ja käyttöönotto on helppoa ja nopeaa. Voit tilata liittymän netistä tai soittamalla operaattorin myyntipalveluun. Saat sim-kortin postissa, jonka jälkeen voit asettaa sen laitteeseesi. Sim-kortti on yleensä PIN-kooditon, joten laite on heti valmis käyttöön. Voit hallinnoida liittymääsi operaattorin verkkopalvelun kautta, jossa voit seurata datan käyttöä, lähettää tekstiviestejä ja muuttaa liittymän asetuksia.

Mitä pitää huomioida laitenetin käytössä?

Laitenetin käytössä pitää huomioida muutamia seikkoja, jotka voivat vaikuttaa laitteen toimintaan ja yhteyteen. Esimerkiksi:

 • Laitenetti ei toimi kaikkialla, vaan riippuu operaattorin verkon kuuluvuudesta. Tarkista siis, että laitteesi saa signaalia siellä, missä aiot käyttää sitä.
 • Laitenetti voi olla altis häiriöille tai vioille, jotka voivat katkaista yhteyden tai aiheuttaa virheilmoituksia. Tarkista siis säännöllisesti, että laitteesi toimii oikein ja että se on päivitetty uusimpaan ohjelmistoversioon.
 • Laitenetti voi kuluttaa laitteen akkua nopeasti, jos se on jatkuvasti yhteydessä verkkoon. Varmista siis, että laitteessa on riittävästi virtaa ja että se on kytketty laturiin tarvittaessa.

Jussi Yli-Korhonen

Jussi Yli-Korhonen

Kiinnostunut puhelinliittymistä, talouden hoidosta ja markkinoinnista. Olen ylläpitänyt Puhelinliittymät.net-sivustoa vuodesta 2018 lähtien.

Sähköposti

Päivitetty: 29 joulukuun, 2023