Oletko koskaan miettinyt, mitä laajakaista tarkoittaa ja mikä laajakaistaliittymä on paras valinta kotiin?
Laajakaista on yksi niistä termeistä, joita kuulee usein mainoksissa ja keskusteluissa, mutta joita ei välttämättä ymmärrä kunnolla.
Tässä artikkelissa selitän sinulle, mikä on laajakaista, miten se toimii ja mitä hyötyjä siitä on sinulle ja miten se eroaa muista nettiliittymistä. Olen työskennellyt puhelinliittymien parissa jo vuosia, joten tiedän mistä puhun. Lue siis eteenpäin ja opi lisää laajakaistasta!
Laajakaista on yleisnimi sellaiselle nettiyhteydelle, joka on nopea ja avoin eli aina käytettävissä.
Laajakaistayhteys voi olla joko kiinteä tai langaton.
Kiinteällä laajakaistalla tarkoitetaan sitä, että nettiyhteys kulkee jonkin kaapelin kautta modeemiin, joka jakaa sen eteenpäin esimerkiksi tietokoneelle tai älypuhelimelle.
Langattomalla laajakaistalla tarkoitetaan sitä, että nettiyhteys kulkee ilmassa radiotaajuuksilla mobiiliverkon kautta.
Laajakaistan nopeus mitataan tavallisesti megabiteissä sekunnissa (Mbit/s). Mitä suurempi luku, sitä nopeampi yhteys. Laajakaistan nopeus riippuu monista tekijöistä, kuten käytetystä tekniikasta, verkon kuormituksesta ja etäisyydestä tukiasemaan tai modeemiin. Suomessa laajakaistaksi kutsutaan yleensä sellaista nettiyhteyttä, jonka nopeus on vähintään 256 kbit/s. Kansainvälisesti laajakaistan määritelmät vaihtelevat eri maissa ja organisaatioissa.
Laajakaistan toteuttamiseen on olemassa useita eri tekniikoita, joilla on omat etunsa ja haittansa. Tavallisimmat laajakaistatekniikat Suomessa ovat seuraavat:
DSL-yhteys käyttää hyväkseen tavallisia puhelinlinjoja, jotka kuljettavat sekä puhe- että dataliikennettä eri taajuusalueilla.
DSL-yhteyden etuna on se, että se on saatavilla lähes kaikkialla, missä on puhelinpistoke. Haittana on se, että sen nopeus riippuu etäisyydestä lähimpään keskukseen ja että se vaatii erillisen modeemin.
Kaapelimodeemi-yhteys käyttää hyväkseen kaapelitelevisioverkkoa, joka kuljettaa sekä tv- että dataliikennettä eri kanavilla
Kaapelimodeemi-yhteyden etuna on se, että se on usein nopeampi kuin DSL-yhteys ja että se ei vaadi puhelinlinjaa. Haittana on se, että sen saatavuus riippuu siitä, onko asuinpaikalla kaapeliverkkoa ja että sen nopeus voi vaihdella verkon ruuhkaisuuden mukaan.
Valokuitu-yhteys käyttää hyväkseen ohuita lasikuituja, jotka kuljettavat dataliikennettä valon avulla. Valokuitu-yhteys on nykyään nopein ja luotettavin laajakaistatekniikka, joka mahdollistaa jopa gigabittien nopeudet.
Valokuitu-yhteyden etuna on se, että sen nopeus ei riipu etäisyydestä tai verkon kuormituksesta ja että se on tulevaisuuden varma ratkaisu. Haittana on se, että sen saatavuus on vielä rajallinen ja että sen asentaminen voi olla kallista ja vaivalloista.
Mobiililaajakaista-yhteys käyttää hyväkseen matkapuhelinverkkoa, joka kuljettaa dataliikennettä radiotaajuuksilla. Mobiililaajakaista-yhteys on langaton ja liikkuva yhteys, joka mahdollistaa netin käytön missä ja milloin vain.
Mobiililaajakaista-yhteyden etuna on se, että se on helppo ottaa käyttöön ja että se tarjoaa joustavuutta ja vapautta. Haittana on se, että sen nopeus riippuu signaalin voimakkuudesta ja verkon kuormituksesta ja että se voi olla kalliimpi kuin kiinteä laajakaista.
Laajakaistan valintaan vaikuttavat monet tekijät, kuten oma netin käyttötarve, asuinpaikan olosuhteet ja budjetti. Ei ole yhtä oikeaa vastausta siihen, mikä on paras laajakaista kotiin, vaan se riippuu siitä, mitä arvostaa eniten.
Tässä muutamia vinkkejä, jotka auttavat sinua tekemään oikean valinnan:
Laajakaista on tärkeä puhelinliittymän valinnassa, koska se vaikuttaa siihen, kuinka hyvin voit käyttää nettiä puhelimellasi. Nykyään monet puhelinliittymät sisältävät rajattoman netin, mutta se ei tarkoita, että netti olisi aina nopea ja toimiva. Jos haluat nauttia netin tarjoamista mahdollisuuksista ilman katkoksia tai hidasteluja, kannattaa valita laadukas ja nopea laajakaista.
Laajakaistan avulla voit esimerkiksi:
Paras laajakaista tai netti kotiin riippuu siitä, mitä haluat ja tarvitset. Ei ole olemassa yhtä oikeaa vastausta tähän kysymykseen, vaan sinun täytyy vertailla eri vaihtoehtoja ja tehdä oma päätöksesi. Tässä artikkelissa olen antanut sinulle perustietoa laajakaistasta ja sen eri tekniikoista sekä vinkkejä laajakaistan valintaan. Toivottavasti olet saanut niistä hyötyä ja oppinut jotain uutta.
Jos haluat vertailla parhaat puhelinliittymät meidän ilmaisesta vertailustamme. Voit myös ottaa yhteyttä meihin, jos sinulla on kysyttävää tai haluat lisätietoa laajakaistasta tai puhelinliittymistä.
Tässä osiossa vastaan joitakin yleisiä kysymyksiä, joita sinulla saattaa olla laajakaistasta. Jos et löydä vastausta kysymykseesi täältä, voit ottaa yhteyttä meihin tai tutustua lisää laajakaistaan liittyviin artikkeleihimme.
Suomessa laajakaistaksi kutsutaan yleensä sellaista nettiyhteyttä, jonka nopeus on vähintään 256 kbit/s.
Tämä on kuitenkin vain suuntaa-antava luku, joka ei takaa hyvää netin käyttökokemusta. Nykyään useimmat nettipalvelut vaativat huomattavasti nopeampaa yhteyttä toimiakseen sujuvasti. Esimerkiksi Netflix suosittelee vähintään 3 Mbit/s nopeutta SD-laadun katseluun ja 25 Mbit/s nopeutta Ultra HD -laadun katseluun.
5G on viidennen sukupolven matkapuhelinverkko, joka tarjoaa huippunopean ja -luotettavan langattoman laajakaistan. 5G:n avulla voit käyttää nettiä puhelimellasi tai muilla laitteillasi jopa gigabittien nopeudella ja pienellä viiveellä. 5G mahdollistaa myös uusia nettipalveluita ja -sovelluksia, kuten virtuaalitodellisuuden, esineiden internetin ja pilvipalvelut. 5G on vielä kehitysvaiheessa, mutta sitä on jo otettu käyttöön joillakin alueilla Suomessa.
Voit tarkistaa 5G:n saatavuuden ja tilata parhaan 5G-liittymän tästä.
ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) ja VDSL (Very-high-bit-rate Digital Subscriber Line) ovat molemmat DSL-tekniikoita, jotka käyttävät puhelinlinjoja dataliikenteen siirtämiseen.
Niiden ero on siinä, että VDSL on nopeampi kuin ADSL. ADSL:n maksiminopeus on noin 24 Mbit/s, kun taas VDSL:n maksiminopeus on noin 100 Mbit/s. VDSL:n haittana on se, että sen nopeus laskee nopeammin etäisyyden kasvaessa kuin ADSL:n. Siksi VDSL vaatii lähemmän sijainnin keskukseen kuin ADSL.
Laajakaistatarjoukset vaihtelevat eri operaattoreiden ja alueiden välillä. Siksi kannattaa vertailla eri vaihtoehtoja ennen kuin teet päätöksen. Voit käyttää meidän ilmaista vertailupalveluamme, jossa näet kaikki parhaat puhelinliittymät yhdellä silmäyksellä.
Voit myös hyödyntää erilaisia kampanjoita ja alennuksia, joita operaattorit tarjoavat aika ajoin uusille tai vanhoille asiakkaille.
Laajakaistan nopeuden mittaamiseen on olemassa useita verkkosivuja ja sovelluksia, jotka tekevät nopeustestin yhteydellesi. Yksi suosituimmista on Speedtest.net, joka näyttää sinulle sekä lataus- että lähetysnopeuden sekä viiveen. Voit tehdä nopeustestin helposti selaimella tai ladata Speedtest-sovelluksen puhelimeesi tai tablettiisi. Nopeustesti kannattaa tehdä useita kertoja eri aikoina ja eri laitteilla, jotta saat luotettavan tuloksen.
Huomaa, että nopeustesti kuluttaa dataa, joten varmista, että sinulla on riittävästi sitä käytössäsi.
Laajakaistan nopeuteen ja laatuun vaikuttavat monet tekijät, joista osa on sinun hallinnassasi ja osa ei. Jos koet, että laajakaistasi on liian hidas tai epävakaa, voit kokeilla seuraavia vinkkejä:
Jos sinulla on ongelmia laajakaistan kanssa, ensimmäinen askel on yrittää ratkaista ne itse. Voit kokeilla seuraavia toimenpiteitä: