Kuinka suojautua yllättäviltä puhelinlaskuilta?

Oletko koskaan saanut puhelinlaskun, joka on paljon suurempi kuin odotit? Oletko joskus huomannut, että puhelinliittymäsi ei vastaa tarpeitasi tai että maksat turhasta?

Jos vastasit kyllä, et ole yksin. Monet suomalaiset kärsivät yllättävistä puhelinlaskuista, jotka johtuvat usein huonosti valitusta liittymästä, piilokuluista tai väärinkäytöksistä.

suojaudu kalliilta puhelinlaskuilta

Tämä artikkeli kertoo, kuinka voit suojautua yllättäviltä puhelinlaskuilta ja säästää rahaa puhelinkuluissa. Olen kokenut puhelinliittymäekspertti, jolla on vuosien kokemus aiheesta. Olen tutkinut eri operaattoreiden liittymätarjouksia ja vertaillut niitä keskenään. Olen myös kerännyt vinkkejä ja neuvoja, jotka auttavat sinua valitsemaan oikean liittymän ja hallitsemaan puhelimen käyttöäsi.

Tämän artikkelin luettuasi tiedät:

 • Mitkä ovat yleisimmät syyt yllättäville puhelinlaskuille ja kuinka välttää ne
 • Mitkä ovat tärkeimmät tekijät, jotka sinun tulisi ottaa huomioon valitessasi puhelinliittymää
 • Mitkä ovat parhaat puhelinliittymätarjoukset juuri nyt ja kuinka löytää ne
 • Mitkä ovat hyviä tapoja seurata ja optimoida puhelimen käyttöäsi

Lue siis eteenpäin ja ota selvää, kuinka voit suojautua yllättäviltä puhelinlaskuilta ja nauttia edullisesta ja laadukkaasta puhelinpalvelusta.

Yleisimmät syyt yllättäville puhelinlaskuille

Yllättävät puhelinlaskut voivat johtua monista eri syistä, mutta tässä ovat yleisimmät:

Huonosti valittu liittymä

Yksi suurimmista syistä yllättäville puhelinlaskuille on se, että liittymä ei vastaa käyttötapaa tai -tarvetta. Jos liittymän puheaika, data tai muut ominaisuudet ovat liian pieniä tai suuria, joudut maksamaan ylimääräistä. Esimerkiksi:

 • Jos liittymän puheaika on rajallinen, mutta soitat paljon, joudut maksamaan yli menevistä minuuteista.
 • Jos liittymän data on rajallinen, mutta käytät paljon nettiä, joudut maksamaan yli menevästä datasta.
 • Jos liittymän data on rajaton, mutta käytät vain vähän nettiä, maksat turhasta.
 • Jos liittymän nopeus on alhainen, mutta haluat katsoa videoita tai pelata pelejä, et saa hyvää käyttökokemusta.
 • Jos liittymän nopeus on korkea, mutta et tarvitse sitä, maksat turhasta.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä siitä, kuinka huonosti valittu liittymä voi aiheuttaa yllättäviä puhelinlaskuja. Siksi on tärkeää valita liittymä, joka sopii juuri sinun käyttöösi ja tarpeisiisi.

Piilokulut

Toinen syy yllättäville puhelinlaskuille on se, että liittymään sisältyy piilokuluja tai lisämaksuja, joista et ole tietoinen. Nämä voivat olla esimerkiksi:

 • Avausmaksu, joka veloitetaan liittymän tilaamisen yhteydessä
 • Kuukausimaksu, joka veloitetaan liittymän käytöstä
 • Lisäpalvelumaksu, joka veloitetaan esimerkiksi viestien, soitonsiirron tai numeronäytön käytöstä
 • Ulkomaanmaksu, joka veloitetaan ulkomaille soittamisesta tai netin käytöstä ulkomailla
 • Roaming-maksu, joka veloitetaan EU/ETA-alueen ulkopuolella olevissa maissa netin käytöstä
 • Ylimääräinen datamaksu, joka veloitetaan, jos käytät enemmän dataa kuin liittymässäsi on
 • Ylimääräinen puheaikamaksu, joka veloitetaan, jos soitat enemmän kuin liittymässäsi on

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä siitä, kuinka piilokulut voivat nostaa puhelinlaskua. Siksi on tärkeää lukea liittymän ehdot ja hinnasto huolellisesti ennen tilaamista ja tarkistaa laskusi säännöllisesti.

Väärinkäyttö

Kolmas syy yllättäville puhelinlaskuille on se, että puhelinta tai liittymää käytetään väärin tai luvattomasti. Tämä voi tapahtua esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

 • Puhelin katoaa tai varastetaan ja sitä käytetään soittamiseen tai netin käyttöön
 • Puhelin joutuu lapsen tai lemmikin käsiin ja sitä käytetään vahingossa tai tahallaan soittamiseen tai netin käyttöön
 • Puhelin on lainassa toiselle henkilölle ja sitä käytetään enemmän kuin sovittiin
 • Puhelin on kytketty avoimeen wifi-verkkoon ja sitä käytetään haittaohjelmien tai hakkerien toimesta

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä siitä, kuinka väärinkäyttö voi aiheuttaa yllättäviä puhelinlaskuja. Siksi on tärkeää pitää puhelin turvassa ja valvoa sen käyttöä.

Mitkä ovat tärkeimmät tekijät, jotka sinun tulisi ottaa huomioon valitessasi puhelinliittymää

Kuten edellisestä osiosta näimme, yksi tehokkaimmista tavoista suojautua yllättäviltä puhelinlaskuilta on valita oikea puhelinliittymä. Mutta miten voit tehdä sen? Mitkä ovat tärkeimmät tekijät, jotka sinun tulisi ottaa huomioon valitessasi puhelinliittymää?

Tämän osion tarkoituksena on auttaa sinua vastaamaan näihin kysymyksiin. Olen listannut alle viisi tärkeintä tekijää, jotka sinun tulisi ottaa huomioon valitessasi puhelinliittymää. Nämä ovat:

Puheaika

Puheaika tarkoittaa sitä, kuinka paljon voit soittaa puheluita liittymälläsi. Puheaika voi olla rajallinen tai rajaton. Rajallinen puheaika tarkoittaa sitä, että sinulla on tietty määrä minuutteja kuukaudessa, jonka jälkeen joudut maksamaan ylimenevistä minuuteista. Rajaton puheaika tarkoittaa sitä, että voit soittaa niin paljon kuin haluat ilman lisämaksuja.

Puheaika on tärkeä tekijä valitessasi puhelinliittymää, koska se vaikuttaa siihen, kuinka paljon maksat puheluita puhelinkuluissa. Jos soitat paljon puheluita, kannattaa valita rajaton puheaika, jotta et joudu yllättymään laskun suuruudesta. Jos soitat vain vähän tai et lainkaan, kannattaa valita rajallinen puheaika, jotta et maksa turhasta.

Puheaika voi vaihdella eri operaattoreiden ja liittymien välillä. Esimerkiksi DNA:n liittymissä puheaika on yleensä rajaton, kun taas Moi:n liittymissä puheaika on rajallinen. Telia ja Elisa tarjoavat sekä rajallisia että rajattomia puheaikavaihtoehtoja.

Voit vertailla eri operaattoreiden ja liittymien puheaikatarjouksia meidän ilmaisesta vertailustamme.

Data

Data tarkoittaa sitä, kuinka paljon voit käyttää nettiä puhelimellasi. Data voi olla rajallinen tai rajaton. Rajallinen data tarkoittaa sitä, että sinulla on tietty määrä gigatavuja kuukaudessa, jonka jälkeen joudut maksamaan ylimenevästä datasta. Rajaton data tarkoittaa sitä, että voit käyttää nettiä niin paljon kuin haluat ilman lisämaksuja.

Data on tärkeä tekijä valitessasi puhelinliittymää, koska se vaikuttaa siihen, kuinka paljon nautit netin käytöstä ja kuinka paljon maksat siitä. Jos käytät paljon nettiä esimerkiksi videoiden katseluun, pelien pelaamiseen tai sosiaaliseen mediaan, kannattaa valita rajaton data, jotta et joudu rajoittamaan itseäsi tai maksamaan ylihintaa. Jos käytät vain vähän nettiä esimerkiksi sähköpostin lukemiseen tai uutisten seuraamiseen, kannattaa valita rajallinen data, jotta et maksa turhasta.

Data voi vaihdella eri operaattoreiden ja liittymien välillä. Esimerkiksi Moi:n liittymissä data on yleensä rajallinen, kun taas DNA:n liittymissä data on yleensä rajaton. Telia ja Elisa tarjoavat sekä rajallisia että rajattomia datavaihtoehtoja.

Voit vertailla eri operaattoreiden ja liittymien datatarjouksia meidän ilmaisesta vertailustamme. Klikkaa tästä ja löydä itsellesi sopivin data.

Nopeus

Nopeus tarkoittaa sitä, kuinka nopeasti voit ladata ja lähettää tietoa netissä puhelimellasi. Nopeus mitataan megabiteissä sekunnissa (Mbps). Mitä suurempi nopeus on, sitä parempi on netin käyttökokemus.

Nopeus on tärkeä tekijä valitessasi puhelinliittymää, koska se vaikuttaa siihen, kuinka hyvin voit hyödyntää netin mahdollisuuksia ja kuinka paljon aikaa säästät. Jos haluat katsoa videoita tai pelata pelejä netissä ilman pätkimistä tai viivettä, kannattaa valita korkea nopeus, jotta saat parhaan mahdollisen laadun. Jos et tarvitse niin paljon nopeutta esimerkiksi tekstien lukemiseen tai musiikin kuunteluun, kannattaa valita matalampi nopeus, jotta et maksa turhasta.

Nopeus voi vaihdella eri operaattoreiden ja liittymien välillä. Esimerkiksi DNA:n liittymissä nopeus on yleensä korkea, kun taas Moi:n liittymissä nopeus on yleensä matala. Telia ja Elisa tarjoavat eri nopeusvaihtoehtoja eri hintaluokissa.

Voit vertailla eri operaattoreiden ja liittymien nopeustarjouksia meidän ilmaisesta vertailustamme. Klikkaa tästä ja löydä itsellesi sopivin nopeus.

Kattavuus

Kattavuus tarkoittaa sitä, kuinka hyvin puhelinverkko toimii eri alueilla. Kattavuus voi vaihdella paikkakunnittain ja riippua esimerkiksi maaston muodoista, rakennuksista ja sääolosuhteista. Mitä parempi kattavuus on, sitä parempi on puhelimen toimivuus.

Kattavuus on tärkeä tekijä valitessasi puhelinliittymää, koska se vaikuttaa siihen, kuinka luotettava ja turvallinen puhelinpalvelu on. Jos asut tai liikut alueilla, joissa kattavuus on heikko, kannattaa valita operaattori, jolla on paras kattavuus, jotta et menetä yhteyttä tai signaalia. Jos asut tai liikut alueilla, joissa kattavuus on hyvä, voit valita operaattorin, jolla on paras hinta-laatusuhde.

Kattavuus voi vaihdella eri operaattoreiden välillä. Esimerkiksi Telia ja Elisa käyttävät samaa verkkoa, joka kattaa suurimman osan Suomesta. DNA käyttää omaa verkkoaan, joka kattaa hieman vähemmän aluetta. Moi käyttää Telian verkkoa, mutta vain 3G- ja 4G-tasolla.

Voit tarkistaa eri operaattoreiden kattavuuden meidän ilmaisesta vertailustamme. Klikkaa alta ja näe, mikä operaattori toimii parhaiten sinun alueellasi.


Jussi Yli-Korhonen

Jussi Yli-Korhonen

Kiinnostunut puhelinliittymistä, talouden hoidosta ja markkinoinnista. Olen ylläpitänyt Puhelinliittymät.net-sivustoa vuodesta 2018 lähtien.

Sähköposti

Päivitetty: 9 lokakuun, 2023