Kilpailuta puhelinliittymä ja löydä halvin 2024

Puhelinliittymä on yksi niistä kuluista, jotka ovat useimmilla meistä joka kuukausi. Puhelinliittymän hinta voi vaihdella suuresti riippuen siitä, millaisia ominaisuuksia ja palveluita liittymään sisältyy. Siksi onkin järkevää kilpailuttaa puhelinliittymä säännöllisesti ja varmistaa, että saat parhaan mahdollisen vastineen rahoillesi.

Kilpailuta puhelinliittymäsi nyt ja säästä

Tässä artikkelissa kerromme, miten voit kilpailuttaa puhelinliittymän helposti ja nopeasti netissä.

Vertailemme Suomen suurimpia teleoperaattoreita eli Teliaa, Elisaa, DNA:ta ja Moi Mobiilia sekä niiden tarjoamia puhelinliittymiä. Lisäksi kerromme, mitä kannattaa ottaa huomioon liittymää valitessa ja miten voit säästää rahaa puhelinlaskussasi.

kilpailuta liittymä

Miksi kilpailuttaa puhelinliittymä?

Puhelinliittymän kilpailuttaminen on yksi helpoimmista tavoista säästää rahaa joka kuukausi.

Puhelinliittymien hinnat ja ominaisuudet vaihtelevat eri operaattoreiden välillä, joten vertailemalla eri vaihtoehtoja voit löytää juuri sinulle sopivan liittymän edullisesti.

Puhelinliittymän kilpailuttaminen kannattaa erityisesti silloin, jos

 • olet tyytymätön nykyiseen liittymääsi tai operaattoriisi
 • haluat saada enemmän ominaisuuksia tai palveluita samalla hinnalla tai halvemmalla
 • haluat hyödyntää uusimmat teknologiat, kuten 5G-verkon
 • haluat vaihtaa puhelinta ja tarvitset uuden liittymän siihen
 • haluat yhdistää useita liittymiä samalle laskulle ja saada alennusta
 • haluat tukea pienempiä tai eettisempiä operaattoreita

Puhelinliittymän kilpailuttaminen on nykyään helppoa ja nopeaa netissä. Voit käyttää esimerkiksi meidän ilmaista vertailuamme, jossa näet kaikki Suomen puhelinliittymät yhdellä silmäyksellä. Voit myös suodattaa liittymiä eri kriteereillä, kuten hinnan, nopeuden, datamäärän tai operaattorin mukaan.

Miten valita sopiva puhelinliittymä?

Puhelinliittymän valinta riippuu pitkälti siitä, miten käytät puhelintasi ja mitkä ovat tärkeimpiä ominaisuuksia sinulle. Yleensä kannattaa miettiä ainakin seuraavia asioita:

 • Netin nopeus ja datamäärä: Netin nopeus vaikuttaa siihen, miten sujuvasti voit surffata netissä, katsoa videoita, pelata pelejä tai käyttää muita sovelluksia puhelimellasi. Datamäärä taas kertoo, kuinka paljon voit käyttää nettiä kuukaudessa ilman lisämaksuja. Jos käytät nettiä paljon tai haluat nauttia nopeimmasta mahdollisesta yhteydestä, kannattaa valita liittymä, jossa on rajaton netti ja korkea nopeus. Jos taas käytät nettiä vain satunnaisesti tai lähinnä Wi-Fi-verkoissa, voit säästää rahaa valitsemalla liittymän, jossa on pienempi datamäärä ja nopeus.
 • Puhelut ja viestit: Puhelut ja viestit ovat perinteisiä tapoja kommunikoida puhelimella. Jos soitat tai tekstaa paljon, kannattaa valita liittymä, jossa on rajaton puhe ja viestit. Jos taas käytät enemmän nettipohjaisia viestintäsovelluksia, kuten WhatsAppia, Skypeä tai Messengeriä, voit säästää rahaa valitsemalla liittymän, jossa puhelut ja viestit veloitetaan käytön mukaan.
 • EU-data: EU-data tarkoittaa sitä, kuinka paljon voit käyttää nettiä EU- ja ETA-maissa ilman lisämaksuja. Jos matkustat usein näissä maissa, kannattaa valita liittymä, jossa on reilusti EU-dataa. Jos taas matkustat harvoin tai et lainkaan, voit säästää rahaa valitsemalla liittymän, jossa on vähemmän EU-dataa.

Operaattori

Operaattori on se yhtiö, joka tarjoaa sinulle puhelinliittymän ja vastaa sen toimivuudesta. Suomessa on useita operaattoreita, joista suurimmat ovat Elisa, Telia ja DNA.

Nämä kolme operaattoria hallitsevat suurinta osaa Suomen mobiiliverkoista ja tarjoavat monipuolisia puhelinliittymiä erilaisiin tarpeisiin. Lisäksi on olemassa pienempiä operaattoreita, kuten Moi Mobiili, Saunalahti tai Zoner, jotka käyttävät isompien operaattoreiden verkkoja ja tarjoavat usein edullisempia tai erikoistuneempia liittymiä.

Operaattorin valintaan voi vaikuttaa esimerkiksi seuraavat tekijät:

 • Kuuluvuus: Kuuluvuus tarkoittaa sitä, miten hyvin puhelinliittymäsi toimii eri paikoissa. Kuuluvuus riippuu siitä, millaiset mobiiliverkot operaattorilla on käytössään ja miten ne kattavat Suomen alueen. Yleensä isoilla operaattoreilla on parempi kuuluvuus kuin pienillä, mutta eroja voi olla myös alueellisesti. Voit tarkistaa eri operaattoreiden kuuluvuuskartat heidän verkkosivuiltaan tai käyttää esimerkiksi Nettitutkan sovellusta.
 • Asiakaspalvelu: Asiakaspalvelu tarkoittaa sitä, miten hyvin operaattori auttaa sinua liittymään liittyvissä asioissa. Asiakaspalveluun voi olla yhteydessä esimerkiksi puhelimitse, sähköpostitse, chatissa tai sosiaalisessa mediassa. Asiakaspalvelun laatu voi vaihdella eri operaattoreiden välillä sekä eri kanavissa. Voit lukea muiden asiakkaiden kokemuksia eri operaattoreiden asiakaspalvelusta esimerkiksi Trustpilot-sivustolta.
 • Asiakasedut: Asiakasedut tarkoittavat sitä, mitä lisäarvoa operaattori tarjoaa sinulle liittymän lisäksi. Asiakasedut voivat olla esimerkiksi alennuksia muista palveluista tai tuotteista, ilmaisia kanavapaketteja tai muita etuja. Asiakasedut voivat vaihdella eri operaattoreiden välillä.

Miten kilpailuttaa puhelinliittymä netissä?

Puhelinliittymän kilpailuttaminen netissä on helppoa ja nopeaa. Sinun tarvitsee vain seurata näitä neljää vaihetta:

 1. Määritä liittymätarpeesi: Mieti, mitä ominaisuuksia ja palveluita haluat liittymältäsi. Tarvitsetko rajattoman netin, puheen ja viestit? Haluatko nopean 5G-yhteyden? Kuinka paljon käytät nettiä EU-maissa? Voit käyttää apunasi esimerkiksi meidän liittymälaskuria, joka auttaa sinua arvioimaan liittymätarpeesi.
 2. Vertaa eri liittymiä: Kun tiedät, millaista liittymää etsit, voit vertailla eri operaattoreiden tarjoamia liittymiä. Voit käyttää esimerkiksi meidän ilmaista vertailuamme, jossa näet kaikki Suomen puhelinliittymät yhdellä silmäyksellä. Voit myös suodattaa liittymiä eri kriteereillä, kuten hinnan, nopeuden, datamäärän tai operaattorin mukaan.
 3. Valitse sopivin liittymä: Kun olet vertaillut eri liittymiä, voit valita sen, joka sopii parhaiten sinun tarpeisiisi ja budjettiisi. Tarkista vielä liittymän ehdot ja mahdolliset lisämaksut ennen tilaamista. Voit myös lukea muiden asiakkaiden arvosteluja eri liittymistä ja operaattoreista.
 4. Tilaa liittymä netistä: Kun olet valinnut sopivan liittymän, voit tilata sen helposti netistä. Sinun tarvitsee vain täyttää yhteystietosi ja maksutapasi sekä valita haluatko uuden numeron vai siirtää vanhan numerosi uuteen liittymään. Saat tilausvahvistuksen sähköpostiisi ja uuden SIM-kortin postissa muutaman päivän kuluessa.

Näin helppoa on kilpailuttaa puhelinliittymä netissä! Muista kuitenkin kilpailuttaa liittymäsi säännöllisesti, sillä puhelinliittymien hinnat ja ominaisuudet voivat muuttua ajan myötä.

Puhelinliittymien vertailu: Telia vs Elisa vs DNA vs Moi Mobiili

Suomessa on useita puhelinoperaattoreita, jotka tarjoavat erilaisia puhelinliittymiä ja muita palveluita kuluttajille ja yrityksille. Suomen suurimmat operaattorit ovat Elisa, Telia ja DNA. Nämä kolme operaattoria hallitsevat suurinta osaa Suomen mobiiliverkoista ja tarjoavat monipuolisia puhelinliittymiä erilaisiin tarpeisiin. Lisäksi on olemassa pienempiä operaattoreita, kuten Moi Mobiili, Saunalahti tai Zoner, jotka käyttävät isompien operaattoreiden verkkoja ja tarjoavat usein edullisempia tai erikoistuneempia liittymiä.

Telia

Telia on Suomen suurin teleoperaattori, joka on syntynyt Soneran ja ruotsalaisen Telian fuusion seurauksena. Telia tarjoaa laajan valikoiman puhelinliittymiä sekä muita palveluita, kuten TV- ja viihdepalveluita, laajakaistaa ja turvapalveluita. Telia on myös ensimmäinen operaattori, joka on lanseerannut 5G-verkon Suomessa. Telian puhelinliittymät ovat yleensä laadukkaita ja kattavia, mutta myös hintavia.

Elisa

Elisa on Suomen toiseksi suurin teleoperaattori, joka on perustettu jo vuonna 1882. Elisa tarjoaa niin ikään monipuolisia puhelinliittymiä sekä muita palveluita, kuten TV- ja viihdepalveluita, laajakaistaa ja pilvipalveluita. Elisa on myös tunnettu siitä, että se omistaa Saunalahti-brändin, joka tarjoaa edullisempia puhelinliittymiä. Elisan puhelinliittymät ovat yleensä kilpailukykyisiä ja luotettavia, mutta myös melko kalliita.

DNA

DNA on Suomen kolmanneksi suurin teleoperaattori, joka on perustettu vuonna 2000. DNA tarjoaa niin ikään laajan valikoiman puhelinliittymiä sekä muita palveluita, kuten TV- ja viihdepalveluita, laajakaistaa ja kodin älypalveluita. DNA on myös tunnettu siitä, että se omistaa Zoner-brändin, joka tarjoaa erikoistuneempia puhelinliittymiä. DNA:n puhelinliittymät ovat yleensä edullisia ja nopeita, mutta myös usein määräaikaisia.

Moi Mobiili

Moi Mobiili on Suomen pienin teleoperaattori, joka on perustettu vuonna 2016. Moi Mobiili tarjoaa vain puhelinliittymiä, mutta niitäkin erilaisilla konsepteilla. Moi Mobiili käyttää DNA:n verkkoa ja tarjoaa asiakkailleen mahdollisuuden räätälöidä oma liittymänsä tai jakaa dataa useamman liittymän kesken. Moi Mobiilin puhelinliittymät ovat yleensä halpoja ja joustavia, mutta myös melko yksinkertaisia.

Taulukossa näet vertailun eri operaattoreiden puhelinliittymistä, jotka sisältävät rajattoman netin ja puheen sekä 4G- tai 5G-yhteyden.

OperaattoriLiittymän nimiNetin nopeusEU-dataHinta/kk
TeliaRajaton 5G 300M300 Mbit/s25 Gt29,99 €
ElisaSaunalahti Huoleton 4G Super600 Mbit/s30 Gt29,90 €
DNARajaton 5G 400M400 Mbit/s34 Gt31,99 €
Moi MobiiliReilu 5G 400400 Mbit/s10 Gt27 €

Kuten näet, eri operaattoreiden puhelinliittymien hinnat ja ominaisuudet vaihtelevat jonkin verran. Siksi kannattaakin vertailla eri liittymiä huolellisesti ja valita se, joka sopii parhaiten omaan käyttöösi.

Miten säästää rahaa puhelinlaskussa?

Puhelinlasku voi olla yllättävän suuri menoerä monelle meistä. Onneksi on olemassa joitakin tapoja, joilla voit säästää rahaa puhelinlaskussasi. Tässä muutamia vinkkejä:

 • Kilpailuta puhelinliittymäsi säännöllisesti: Kuten jo aiemmin mainitsimme, puhelinliittymien hinnat ja ominaisuudet voivat muuttua ajan myötä ajan myötä. Siksi kannattaa tarkistaa aika ajoin, onko sinulla edelleen paras mahdollinen liittymä käytössäsi. Voit kilpailuttaa puhelinliittymäsi esimerkiksi meidän ilmaisella vertailullamme ja nähdä, voisitko saada samanlaisen tai paremman liittymän halvemmalla.
 • Valitse liittymä, joka vastaa käyttöäsi: Jos maksat liittymästäsi ominaisuuksista, joita et käytä, maksat turhasta. Esimerkiksi jos et käytä nettiä paljon tai ollenkaan puhelimellasi, ei sinun kannata maksaa rajattomasta netistä. Jos taas käytät nettiä paljon ja haluat nopean yhteyden, ei sinun kannata tyytyä hitaaseen tai rajoitettuun nettiin. Valitse siis liittymä, joka vastaa omaa käyttöäsi ja tarpeitasi.
 • Hyödynnä asiakasedut ja tarjoukset: Monet operaattorit tarjoavat asiakkailleen erilaisia etuja ja tarjouksia, joilla voit säästää rahaa puhelinlaskussasi. Esimerkiksi jos sinulla on useampi liittymä samalta operaattorilta, voit saada alennusta laskustasi. Jos taas olet uusi asiakas, voit saada ensimmäiset kuukaudet edullisemmin tai ilman avausmaksua. Kannattaa siis seurata eri operaattoreiden kampanjoita ja hyödyntää niitä.
 • Vältä ylimääräisiä kuluja: Puhelinlaskuusi voi tulla ylimääräisiä kuluja esimerkiksi ulkomaanpuheluista, lisämaksullisista palveluista tai ylittämällä datarajasi. Voit välttää näitä kuluja esimerkiksi seuraavilla tavoilla:
  • Käytä nettipohjaisia viestintäsovelluksia, kuten WhatsAppia, Skypeä tai Messengeriä ulkomaanpuheluiden sijaan.
  • Tarkista liittymän ehdot ennen tilaamista ja varmista, että tiedät mitkä palvelut ovat ilmaisia ja mitkä eivät.
  • Aseta dataraja puhelimeesi ja seuraa datankulutustasi. Voit myös käyttää Wi-Fi-verkkoja aina kun mahdollista.
  • Ota yhteyttä operaattoriisi ja pyydä estämään lisämaksulliset palvelut liittymältäsi.

Usein kysytyt kysymykset puhelinliittymistä

Miksi puhelinliittymien hinnat vaihtelevat?

Puhelinliittymien hinnat vaihtelevat eri operaattoreiden välillä sekä eri liittymien sisällön mukaan. Yleensä mitä enemmän ominaisuuksia ja palveluita liittymään sisältyy, sitä kalliimpi se on. Esimerkiksi rajaton netti ja puhe ovat yleensä kalliimpia kuin rajoitetut vaihtoehdot. Myös netin nopeus ja EU-data vaikuttavat hintaan.

Puhelinliittymien hinnat voivat myös muuttua ajan myötä operaattoreiden kilpailutilanteen ja kysynnän mukaan. Siksi kannattaa tarkistaa aika ajoin, onko sinulla edelleen paras mahdollinen liittymä käytössäsi.

Miten vaihtaa puhelinliittymää?

Puhelinliittymän vaihtaminen on nykyään helppoa ja nopeaa netissä. Sinun tarvitsee vain seurata näitä neljää vaihetta:

 1. Kilpailuta puhelinliittymäsi ja valitse sopivin vaihtoehto.
 2. Tilaa uusi liittymä netistä ja täytä yhteystietosi ja maksutapasi.
 3. Valitse haluatko uuden numeron vai siirtää vanhan numerosi uuteen liittymään.
 4. Odota, että saat uuden SIM-kortin postissa ja vaihda se puhelimeesi.

Huomaa, että jos sinulla on määräaikainen sopimus nykyisen operaattorisi kanssa, joudut maksamaan siitä sopimussakon, jos vaihdat liittymää ennen määräajan päättymistä. Tarkista siis liittymäsi ehdot ennen vaihtamista.

Mitä eroa on 4G- ja 5G-liittymillä?

4G- ja 5G-liittymät ovat erilaisia mobiiliverkon sukupolvia, jotka tarjoavat erilaisia nopeuksia ja ominaisuuksia. 4G on tällä hetkellä yleisin mobiiliverkon sukupolvi Suomessa, joka mahdollistaa nopeat ja luotettavat yhteydet puhelimella. 4G-verkossa voi saavuttaa jopa 600 Mbit/s nopeuden, mikä riittää useimpiin käyttötarkoituksiin.

5G on uusin mobiiliverkon sukupolvi, joka on vasta tulossa laajemmin käyttöön Suomessa. 5G-verkko tarjoaa vielä nopeampia ja tehokkaampia yhteyksiä kuin 4G-verkko. 5G-verkossa voi saavuttaa jopa 1000 Mbit/s nopeuden, mikä mahdollistaa esimerkiksi virtuaalitodellisuuden, pilvipalveluiden ja älykkään teknologian käytön.

Jos haluat hyödyntää 5G-verkon etuja, tarvitset sekä 5G-liittymän että 5G-puhelimen. Lisäksi sinun täytyy olla alueella, jossa on 5G-verkon kattavuus. Tällä hetkellä 5G-verkko kattaa vain osan Suomen alueesta, mutta sen odotetaan laajenevan lähivuosina.

Mitä tarkoittaa EU-data?

EU-data tarkoittaa sitä, kuinka paljon voit käyttää nettiä EU- ja ETA-maissa ilman lisämaksuja. EU- ja ETA-maat ovat niitä maita, jotka kuuluvat Euroopan unioniin tai Euroopan talousalueeseen. Näissä maissa voit siis käyttää nettiä samalla hinnalla kuin kotimaassa, kunhan et ylitä liittymän EU-data-rajaa.

EU-data-raja riippuu liittymän datamäärästä ja hinnasta. Yleensä mitä enemmän maksat liittymästäsi, sitä enemmän saat EU-dataa. Jos ylität EU-data-rajan, joudut maksamaan lisämaksun jokaisesta ylimenevästä gigatavusta.

Voit tarkistaa oman liittymäsi EU-data-rajan operaattorisi verkkosivuilta tai asiakaspalvelusta.