Kannattaako valita liittymä pakettidatalla vai rajattomalla datalla?

Puhelinliittymän valinta voi olla hankalaa, sillä tarjolla on monenlaisia vaihtoehtoja eri operaattoreilta. Yksi tärkeimmistä kriteereistä liittymän valinnassa on netin käyttö: kuinka paljon ja mihin tarkoitukseen sitä tarvitset?

rajaton liittymä vs datapaketti

Tässä artikkelissa vertailemme kahta yleistä nettiliittymän tyyppiä: pakettidataa ja rajatonta dataa. Kumpi niistä sopii sinulle paremmin?

Pakettidata vs rajaton data: mitä ne tarkoittavat?

Pakettidata tarkoittaa, että liittymääsi kuuluu tietty määrä mobiilidataa kuukaudessa, esimerkiksi 5, 10 tai 20 gigatavua (Gt). Kun olet käyttänyt pakettiisi kuuluvan datamäärän, nettiyhteytesi hidastuu tai katkeaa kokonaan, tai joudut maksamaan lisämaksua ylimenevästä datasta.

Rajaton data tarkoittaa, että voit käyttää nettiä niin paljon kuin haluat ilman datakattoa tai lisämaksuja. Rajattomassa datassa on kuitenkin usein rajoituksia netin nopeudelle ja alueelle. Esimerkiksi DNA:n rajaton 4G-liittymällä voit käyttää nettiä rajattomasti Suomessa, Pohjolassa ja Baltiassa, mutta EU- ja ETA-maissa datakatto on 25 Gt/kk. Lisäksi netin maksiminopeus voi vaihdella liittymän mukaan, esimerkiksi 10, 100 tai 1000 megabittiä sekunnissa (Mbit/s).

Pakettidata vs rajaton data: mitkä ovat niiden hyvät ja huonot puolet?

Pakettidatan hyviä puolia ovat:

 • Halvempi hinta: pakettidata on yleensä edullisempi kuin rajaton data, varsinkin jos käytät nettiä vähän tai satunnaisesti.
 • Parempi hallinta: pakettidata antaa sinulle paremman kuvan siitä, kuinka paljon nettiä käytät ja mihin tarkoitukseen. Voit seurata datankulutustasi puhelimesi asetuksista tai operaattorisi sovelluksesta.
 • Vähemmän häiriöitä: pakettidata voi auttaa sinua välttämään turhaa netin selailua tai some-koukkua, kun tiedät, että datasi on rajallinen.

Pakettidatan huonoja puolia ovat:

 • Rajoitettu käyttö: pakettidata ei ehkä riitä kaikkiin tarpeisiisi, varsinkin jos käytät paljon videopalveluita, musiikkisovelluksia tai pelejä. Saatat joutua rajoittamaan netin käyttöäsi tai vaihtamaan WiFi-verkkoon, kun datasi loppuu.
 • Lisämaksut: jos ylität pakettiisi kuuluvan datamäärän, joudut maksamaan lisämaksua ylimenevästä datasta. Lisämaksut voivat olla korkeita, varsinkin ulkomailla.

Rajattoman datan hyviä puolia ovat:

 • Vapaus: rajaton data antaa sinulle vapauden käyttää nettiä niin paljon kuin haluat ilman huolta datakatosta tai lisämaksuista. Voit nauttia netin tarjoamista mahdollisuuksista ilman rajoituksia.
 • Helppous: rajaton data on helppo valinta, sillä sinun ei tarvitse miettiä, kuinka paljon dataa tarvitset tai miten sitä käytät. Sinun ei myöskään tarvitse seurata datankulutustasi tai vaihtaa WiFi-verkkoon.

Rajattoman datan huonoja puolia ovat:

 • Kalliimpi hinta: rajaton data on yleensä kalliimpi kuin pakettidata, varsinkin jos käytät nettiä vähän tai satunnaisesti. Saatat maksaa turhasta datasta, jota et käytä.
 • Nopeusrajoitukset: rajattomassa datassa on usein rajoituksia netin nopeudelle ja alueelle. Saatat joutua maksamaan enemmän, jos haluat nopeamman tai laajemman nettiyhteyden.
 • Enemmän häiriöitä: rajaton data voi houkutella sinua käyttämään nettiä liikaa tai turhaan, mikä voi vaikuttaa negatiivisesti elämänlaatuusi, terveyteesi tai tuottavuuteesi.

Pakettidata vs rajaton data: miten valita sopiva liittymä?

Pakettidatan ja rajattoman datan välillä valitseminen riippuu siitä, kuinka paljon ja mihin tarkoitukseen käytät nettiä. Tässä on muutamia kysymyksiä, jotka voivat auttaa sinua tekemään päätöksen:

 • Kuinka usein käytät nettiä puhelimellasi?
 • Kuinka paljon dataa kulutat kuukaudessa?
 • Mitä nettipalveluita tai -sovelluksia käytät eniten?
 • Matkusteletko paljon ulkomailla?
 • Haluatko säästää rahaa vai nauttia vapaudesta?

Yleisesti ottaen pakettidata sopii sinulle, jos:

 • Käytät nettiä harvoin tai vain tiettyihin tarkoituksiin, kuten sähköpostiin, uutisiin tai karttoihin.
 • Kulutat vähän dataa kuukaudessa, esimerkiksi alle 10 Gt.
 • Käytät nettipalveluita tai -sovelluksia, jotka eivät vaadi paljon dataa, kuten tekstiviestejä, puheluita tai somea.
 • Matkustelet harvoin ulkomailla tai käytät WiFi-verkkoja matkoillasi.
 • Haluat säästää rahaa liittymässäsi ja hallita datankulutustasi.

Rajaton data sopii sinulle, jos:

 • Käytät nettiä usein tai monipuolisesti eri tarkoituksiin, kuten viihteeseen, opiskeluun tai työhön.
 • Kulutat paljon dataa kuukaudessa, esimerkiksi yli 10 Gt.
 • Käytät nettipalveluita tai -sovelluksia, jotka vaativat paljon dataa, kuten videoita, musiikkia tai pelejä.
 • Matkustelet usein ulkomailla ja haluat käyttää nettiä matkoillasi.
 • Haluat nauttia vapaudesta liittymässäsi ja olla huolehtimatta datakatosta tai lisämaksuista.

Miten löytää halvin puhelinliittymä?

Jos olet kiinnostunut löytämään halvimman puhelinliittymän pakettidatalla tai rajattomalla datalla, voit hyödyntää meidän ilmaista vertailupalveluamme. Vertailupalvelumme avulla voit vertailla eri operaattoreiden liittymiä helposti ja nopeasti. Voit myös suodattaa liittymiä datamäärän, nopeuden, hinnan ja muiden ominaisuuksien mukaan. Näin löydät juuri sinulle sopivan liittymän, joka vastaa netin käyttötarpeitasi ja budjettiasi.

Vertailupalvelumme on täysin ilmainen ja puolueeton. Emme suosi mitään operaattoria tai liittymää, vaan annamme sinulle rehellisen ja kattavan kuvan eri vaihtoehdoista. Voit myös tilata haluamasi liittymän suoraan vertailupalvelumme kautta, jolloin saat parhaat tarjoukset ja edut.

Jos haluat aloittaa liittymien vertailun, klikkaa tästä.

Miksi valita meidän vertailupalvelumme?

Me olemme puhelinliittymäeksperttejä, jotka ovat vuosien ajan seuranneet ja analysoineet eri operaattoreiden liittymiä ja niiden kehitystä. Me tiedämme, mitä kannattaa ottaa huomioon liittymän valinnassa, ja miten löytää halvin ja paras liittymä juuri sinulle.

Me olemme myös riippumattomia ja rehellisiä. Me vain haluamme auttaa sinua säästämään rahaa ja aikaa liittymän valinnassa.

Me olemme myös helppokäyttöisiä ja nopeita. Meidän vertailupalvelumme on selkeä ja yksinkertainen, eikä vaadi sinulta mitään rekisteröitymistä tai henkilötietojen antamista. Voit vertailla liittymiä muutamalla klikkauksella ja tilata haluamasi liittymän suoraan meidän sivustoltamme.

Usein kysytyt kysymykset pakettidatasta ja rajattomasta datasta

Mikä on pakettidata?

Pakettidata tarkoittaa, että liittymääsi kuuluu tietty määrä mobiilidataa kuukaudessa, esimerkiksi 5, 10 tai 20 gigatavua (Gt). Kun olet käyttänyt pakettiisi kuuluvan datamäärän, nettiyhteytesi hidastuu tai katkeaa kokonaan, tai joudut maksamaan lisämaksua ylimenevästä datasta.

Mikä on rajaton data?

Rajaton data tarkoittaa, että voit käyttää nettiä niin paljon kuin haluat ilman datakattoa tai lisämaksuja. Rajattomassa datassa on kuitenkin usein rajoituksia netin nopeudelle ja alueelle. Esimerkiksi DNA:n rajaton 4G-liittymällä voit käyttää nettiä rajattomasti Suomessa, Pohjolassa ja Baltiassa, mutta EU- ja ETA-maissa datakatto on 25 Gt/kk. Lisäksi netin maksiminopeus voi vaihdella liittymän mukaan, esimerkiksi 10, 100 tai 1000 megabittiä sekunnissa (Mbit/s).

Mitä eroa on pakettidatalla ja rajattomalla datalla?

Pakettidatan ja rajattoman datan välillä on useita eroja, jotka vaikuttavat liittymän hintaan, käyttöön ja laatuun. Pakettidata on yleensä halvempi kuin rajaton data, mutta se rajoittaa netin käyttöäsi. Rajaton data on yleensä kalliimpi kuin pakettidata, mutta se antaa sinulle vapauden käyttää nettiä ilman huolta. Pakettidata antaa sinulle paremman hallinnan datankulutuksestasi, mutta se voi aiheuttaa lisämaksuja, jos ylität datamääräsi. Rajaton data ei vaadi datankulutuksen seurantaa, mutta se voi houkutella sinua käyttämään nettiä liikaa tai turhaan.

Miten tiedän, kuinka paljon dataa tarvitsen?

Datantarpeesi riippuu siitä, kuinka usein ja mihin tarkoitukseen käytät nettiä puhelimellasi. Voit arvioida datantarpeesi seuraavasti:

 • Tarkista puhelimesi asetuksista tai operaattorisi sovelluksesta, kuinka paljon dataa olet kuluttanut viime kuukausina.
 • Mieti, mitä nettipalveluita tai -sovelluksia käytät eniten ja kuinka paljon ne kuluttavat dataa. Esimerkiksi yhden tunnin videon katsominen YouTube:ssa kuluttaa noin 1 Gt dataa, kun taas yhden tunnin Spotify:n kuuntelu kuluttaa noin 150 megatavua (Mt) dataa.
 • Mieti, matkusteletko paljon ulkomailla ja haluatko käyttää nettiä matkoillasi. Jos matkustat EU- tai ETA-maihin, sinulla on oikeus käyttää liittymääsi samoin ehdoin kuin kotimaassa. Jos matkustat muualle, sinun kannattaa tarkistaa operaattorisi roaming-hinnat ja -ehdot ennen lähtöäsi.

Lue lisää: mihin riittää 1Gt, 5Gt tai 10Gt dataa?

Miten voin säästää dataa?

Jos haluat säästää dataa ja välttää lisämaksuja pakettidatalla tai nopeusrajoituksia rajattomalla datalla, voit tehdä seuraavia asioita:

 • Kytke WiFi-verkkoon aina kun mahdollista. WiFi-verkko ei kuluta mobiilidataasi, ja se on usein nopeampi ja luotettavampi kuin mobiiliverkko.
 • Lataa sisältöä etukäteen. Jos tiedät, että haluat katsoa videoita, kuunnella musiikkia tai pelata pelejä ilman nettiyhteyttä, voit ladata ne puhelimeesi etukäteen WiFi-verkossa. Näin voit nauttia niistä myöhemmin ilman datakustannuksia.
 • Rajoita taustadataa. Monet sovellukset kuluttavat dataa taustalla, vaikka et käyttäisi niitä aktiivisesti. Voit rajoittaa taustadataa puhelimesi asetuksista tai operaattorisi sovelluksesta. Näin voit säästää dataa ja akkua.
 • Valitse pienempi laatu. Jos käytät paljon videopalveluita, musiikkisovelluksia tai pelejä, voit valita pienemmän laadun niiden asetuksista. Pienempi laatu kuluttaa vähemmän dataa, mutta se voi heikentää kuvan- tai äänenlaatua.

Mitkä operaattorit tarjoavat pakettidataa ja rajatonta dataa?

Suomessa useimmat operaattorit tarjoavat sekä pakettidataa että rajatonta dataa eri liittymissään. Tässä on muutamia esimerkkejä:

 • DNA: DNA tarjoaa pakettidataa 4G-liittymissään, jotka sisältävät 1, 5 tai 10 Gt dataa kuukaudessa. DNA:n rajaton 4G-liittymä sisältää rajattoman datan Suomessa, Pohjolassa ja Baltiassa, mutta EU- ja ETA-maissa datakatto on 25 Gt/kk. DNA:n rajaton 5G-liittymä sisältää rajattoman datan Suomessa ja EU- ja ETA-maissa.
 • Moi: Moi tarjoaa pakettidataa liittymissään, jotka sisältävät 4, 10 tai 15 Gt dataa kuukaudessa. Moi:n liittymät toimivat sekä 4G- että 5G-verkoissa. Moi ei tarjoa rajatonta dataa, mutta sen liittymiin voi lisätä ylimääräistä dataa edullisesti.
 • Telia: Telia tarjoaa pakettidataa liittymissään, jotka sisältävät 3, 10 tai 20 Gt dataa kuukaudessa. Telia:n rajaton liittymä sisältää rajattoman datan Suomessa ja EU- ja ETA-maissa. Telia:n liittymät toimivat sekä 4G- että 5G-verkoissa.
 • Elisa: Elisa tarjoaa pakettidataa liittymissään, jotka sisältävät 2, 10 tai 20 Gt dataa kuukaudessa. Elisa:n rajaton liittymä sisältää rajattoman datan Suomessa ja EU- ja ETA-maissa. Elisa:n liittymät toimivat sekä 4G- että 5G-verkoissa.

Miten voin vaihtaa pakettidatan ja rajattoman datan välillä?

Jos haluat vaihtaa pakettidatan ja rajattoman datan välillä saman operaattorin sisällä, voit tehdä sen yleensä helposti operaattorisi verkkosivuilla, sovelluksessa tai asiakaspalvelussa. Jos haluat vaihtaa eri operaattorin liittymään, sinun pitää ensin irtisanoa nykyinen sopimuksesi ja tilata uusi liittymä haluamaltasi operaattorilta. Muista tehdä numeronsiirto, jos haluat säilyttää nykyisen numerosi.

Miten voin vertailla eri operaattoreiden pakettidata- ja rajaton data -liittymiä?

Jos haluat vertailla eri operaattoreiden pakettidata- ja rajaton data -liittymiä helposti ja nopeasti, voit hyödyntää meidän ilmaista vertailua:


Jussi Yli-Korhonen

Jussi Yli-Korhonen

Kiinnostunut puhelinliittymistä, talouden hoidosta ja markkinoinnista. Olen ylläpitänyt Puhelinliittymät.net-sivustoa vuodesta 2018 lähtien.

Sähköposti

Päivitetty: 9 lokakuun, 2023