6G-puhelinliittymät ja tulevaisuuden mahdollisuudet

Suomi on 6G-verkkojen kehityksen kärkimaita, ja Oulun yliopistossa on vetänyt 6G-teknologian kehityshanketta jo vuodesta 2018 lähtien.

Mutta mitä 6G oikeastaan tarkoittaa, ja milloin voimme odottaa näkevämme sen käytössä? Tässä artikkelissa kerromme sinulle kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää 6G:stä, sen eduista, haasteista ja mahdollisuuksista.

Olemme Puhelinliittymät.net, asiantunteva ja luotettava sivusto, joka auttaa sinua löytämään parhaat puhelinliittymät tarpeisiisi. Olemme seuranneet langattoman teknologian kehitystä jo vuosia, ja haluamme jakaa kanssasi uusimmat tiedot ja näkemykset 6G:stä.

6G puhelinliittymät

Mikä on 6G?

6G on kuudennen sukupolven langaton teknologia. Se on seuraava askel 5G:n jälkeen, joka on nykyinen langaton standardi, joka mahdollistaa nopean tiedonsiirron, pienemmän viiveen ja suuremman kapasiteetin.

6G pyrkii parantamaan 5G:n ominaisuuksia entisestään ja tuomaan uusia sovelluksia ja palveluita, jotka hyödyntävät langatonta yhteyttä.

6G ei ole vielä valmis tai standardoitu teknologia, vaan se on vasta tutkimus- ja kehitysvaiheessa. Monet yritykset, yliopistot ja hallitukset ympäri maailmaa ovat jo aloittaneet 6G-projekteja ja testejä, mutta niiden tulokset ovat vielä kaukana kaupallisesta käyttöönotosta. 6G:n odotetaan saapuvan markkinoille vasta 2030-luvun alussa.

6G-verkon taajuudet

Erityisesti 6G-verkkojen taajuudet ovat huomion keskipisteessä, sillä ne sijoittuvat 110–330 GHz:n alueelle. Tämä on huomattava hyppäys verrattuna aiempiin sukupolviin.

3G-verkot käyttivät pääasiassa 1,8–2,5 GHz:n taajuuksia, kun taas 4G laajensi käyttötaajuuden 2–8 GHz:n alueelle. 5G-verkot ottivat käyttöön mmWave-taajuudet, jotka ulottuvat jopa 100 GHz:iin, mutta 6G menee vielä pidemmälle, hyödyntäen korkeampia taajuuksia, jotka mahdollistavat entistä nopeamman tiedonsiirron ja pienemmän viiveen.

Mielenkiintoista on, että kun tarkastellaan sähkömagneettista spektriä laajemmin, 6G:n taajuudet ovat edelleen kaukana esimerkiksi röntgensäteiden taajuuksista, jotka ovat terahertsien (THz) alueella. Näkyvä valo, jota silmämme havaitsevat, on myös terahertsien alueella, sijoittuen noin 430–750 THz:n välille.

Yhteenvetona voidaan sanoa, että vaikka 6G-verkkojen taajuudet ovat korkeita verrattuna aiempiin langattoman viestinnän sukupolviin, ne ovat edelleen kaukana monista muista sähkömagneettisen spektrin osista, kuten röntgensäteistä ja näkyvästä valosta.

Kuinka nopea 6G on?

Yksi 6G:n tavoitteista on tarjota huomattavasti nopeampi tiedonsiirto kuin 5G.

Tällä hetkellä ei ole olemassa virallista nopeusvaatimusta 6G:lle, mutta useat tutkimukset ovat ehdottaneet, että sen huippunopeus voisi olla jopa terabitti sekunnissa (Tbps). Tämä tarkoittaa, että voit ladata tai lähettää tuhat gigabittiä (Gbps) dataa sekunnissa. Vertailun vuoksi 5G:n huippunopeus on noin 20 Gbps.

Tällainen nopeus mahdollistaisi esimerkiksi ladata elokuvan korkeimmalla mahdollisella resoluutiolla alle sekunnissa tai suoratoistaa hologrammeja reaaliajassa. Se myös avaisi oven uusille sovelluksille, kuten virtuaalitodellisuudelle (VR), augmentoidun todellisuuden (AR) ja tekoälylle (AI), jotka vaativat suurta kaistanleveyttä ja pientä viivettä.

Milloin 6G julkaistaan?

Koska 6G on vielä alkuvaiheessa, sen julkaisuaikataulu on epävarma. Useimmat asiantuntijat arvioivat, että ensimmäiset kaupalliset 6G-verkot ja -laitteet tulevat saataville vasta 2030-luvun alussa. Tämä johtuu siitä, että 6G:n kehittämiseen liittyy monia teknisiä, taloudellisia ja sääntelyyn liittyviä haasteita.

Teknisesti 6G vaatii uusia ratkaisuja, kuten uusia taajuuksia, uusia antennijärjestelmiä, uusia koodausmenetelmiä ja uusia protokollia. Nämä ratkaisut edellyttävät paljon tutkimusta, testausta ja standardointia, mikä vie aikaa ja resursseja. Taloudellisesti 6G vaatii suuria investointeja verkon rakentamiseen, laitteiden valmistamiseen ja markkinoinnin tekemiseen. Nämä investoinnit riippuvat siitä, kuinka paljon kysyntää ja kilpailua on 6G-palveluille. Sääntelyyn liittyen 6G vaatii uusia lupia ja sopimuksia taajuuksien käytöstä, tietosuojasta ja turvallisuudesta. Nämä lupaukset ja sopimukset riippuvat siitä, kuinka hyvin eri maiden ja alueiden hallitukset ja viranomaiset pystyvät yhteistyöhön ja neuvotteluun.

Mitä 6G mahdollistaa?

6G ei ole vain nopeampi versio 5G:stä, vaan se on uusi teknologinen paradigma, joka mahdollistaa uudenlaisen langattoman viestinnän, havainnoinnin ja kuvantamisen. 6G ei ole vain tarkoitettu älypuhelimille, vaan se on tarkoitettu kaikille älykkäille laitteille ja sovelluksille, jotka muodostavat esineiden internetin (IoT). 6G ei ole vain tarkoitettu tiedonsiirtoon, vaan se on tarkoitettu myös ympäristön mittaamiseen, analysointiin ja reagointiin.

6G:n avulla voimme luoda uusia palveluita ja kokemuksia, jotka hyödyntävät langattoman yhteyden nopeutta, kapasiteettia, luotettavuutta ja älykkyyttä. Esimerkiksi:

 • Voimme luoda hologrammipuheluita, joissa voimme nähdä ja puhua toisillemme kolmiulotteisesti.
 • Voimme luoda virtuaalisia maailmoja, joissa voimme kokea erilaisia tilanteita ja tapahtumia immersiivisesti.
 • Voimme luoda lisätyn todellisuuden sovelluksia, joissa voimme lisätä digitaalista sisältöä fyysiseen ympäristöömme.
 • Voimme luoda tekoälyavustajia, jotka voivat auttaa meitä erilaisissa tehtävissä ja päätöksissä.
 • Voimme luoda älykkään terveydenhuollon järjestelmiä, jotka voivat seurata ja hoitaa meitä etänä.
 • Voimme luoda älykkään liikenteen järjestelmiä, jotka voivat hallita ja optimoida liikkumistamme.
 • Voimme luoda älykkään energian järjestelmiä, jotka voivat säästää ja jakaa energiaa tehokkaasti.
 • Voimme luoda älykkään kaupungin järjestelmiä, jotka voivat parantaa elämänlaatuamme.

Mitkä ovat 6G:n haasteet?

6G ei ole pelkkää ruusuilla tanssimista. Sen kehittämiseen ja käyttöönottoon liittyy myös monia haasteita ja riskejä. Esimerkiksi:

Tekniset haasteet

6G:n toteuttaminen vaatii uudenlaista osaamista, laitteita ja infrastruktuuria. Esimerkiksi terahertsitaajuudet ovat vaikeita tuottaa, lähettää ja vastaanottaa.

Ne myös heikkenevät helposti ilmakehän häiriöiden vuoksi. Lisäksi 6G:n suuri datamäärä vaatii myös paljon tallennustilaa, laskentatehoa ja tietoturvaa. Nämä tekijät lisäävät 6G:n kustannuksia ja monimutkaisuutta.

Taloudelliset haasteet

6G:n rakentaminen ja ylläpitäminen vaatii suuria investointeja operaattoreilta, laitevalmistajilta ja palveluntarjoajilta.

Nämä investoinnit riippuvat siitä, kuinka paljon tuottoa ja kilpailuetua 6G voi tuoda. Lisäksi 6G:n käyttöönotto voi aiheuttaa epätasa-arvoa eri maiden ja alueiden välillä, jos kaikilla ei ole varaa tai mahdollisuutta hyödyntää sitä.

Sääntelyyn liittyvät haasteet

6G:n käyttöönotto vaatii uusia sopimuksia ja lupia taajuuksien jakamisesta, tietosuojasta ja turvallisuudesta.

Nämä sopimukset ja luvat riippuvat siitä, kuinka hyvin eri maiden ja alueiden hallitukset ja viranomaiset voivat tehdä yhteistyötä ja neuvotella. Lisäksi 6G:n käyttöönotto voi herättää eettisiä ja sosiaalisia kysymyksiä, kuten ihmisten yksityisyyden, terveyden ja oikeuksien suojaamista.

Miten valmistautua 6G:hen?

Vaikka 6G on vielä kaukana tulevaisuudessa, on hyvä olla valmis sen saapumiseen. Tässä on muutamia vinkkejä, miten voit valmistautua 6G:hen:

 • Pysy ajan tasalla 6G:n kehityksestä. Seuraa uutisia, blogeja ja tutkimuksia, jotka kertovat 6G:n edistymisestä, testauksesta ja standardoinnista. Voit myös tilata uutiskirjeitä tai seurata sosiaalista mediaa, jotka keskittyvät 6G:hen.
 • Opi uusia taitoja ja osaamista. Jos olet kiinnostunut työskentelemään 6G:n parissa tai hyödyntämään sen mahdollisuuksia, sinun kannattaa opiskella uusia taitoja ja osaamista, jotka liittyvät langattomaan teknologiaan, datatieteeseen, tekoälyyn, virtuaalitodellisuuteen ja muihin aiheisiin. Voit esimerkiksi osallistua kursseille, webinaareihin tai työpajoihin, jotka opettavat sinulle näitä taitoja ja osaamista.
 • Päivitä laitteesi ja liittymäsi. Kun 6G tulee saataville, sinun täytyy päivittää laitteesi ja liittymäsi, jotta voit käyttää sitä. Tarkista, että laitteesi ovat yhteensopivia 6G:n kanssa tai hanki uusia laitteita, jotka tukevat sitä. Samoin tarkista, että liittymäsi on sopiva 6G:n kanssa tai vaihda sellaiseen liittymään, joka tarjoaa sinulle parhaan 6G-kokemuksen.

6G-puhelinliittymät ja tulevaisuuden mahdollisuudet – yhteenveto

Tässä artikkelissa olemme kertoneet sinulle 6G:stä, sen eduista, haasteista ja mahdollisuuksista. Olemme oppineet, että:

 • 6G on kuudennen sukupolven langaton teknologia, joka on seuraava askel 5G:n jälkeen.
 • 6G:n huippunopeus voi olla jopa terabitti sekunnissa, mikä on tuhat kertaa nopeampi kuin 5G.
 • 6G:n odotetaan saapuvan markkinoille vasta 2030-luvun alussa, koska sen kehittämiseen liittyy monia teknisiä, taloudellisia ja sääntelyyn liittyviä haasteita.
 • 6G mahdollistaa uusia palveluita ja kokemuksia, jotka hyödyntävät langattoman yhteyden nopeutta, kapasiteettia, luotettavuutta ja älykkyyttä.
 • 6G vaatii meiltä uusia taitoja ja osaamista, uusia laitteita ja liittymiä sekä uusia sopimuksia ja lupia.

Jussi Yli-Korhonen

Jussi Yli-Korhonen

Kiinnostunut puhelinliittymistä, talouden hoidosta ja markkinoinnista. Olen ylläpitänyt Puhelinliittymät.net-sivustoa vuodesta 2018 lähtien.

Sähköposti

Päivitetty: 20 lokakuun, 2023