4G puhelinliittymät: Vertaa ja löydä paras 4G-liittymä

4G puhelinliittymä on matkapuhelinliittymä, joka mahdollistaa nopean ja laadukkaan mobiilidatan käytön. 4G tarkoittaa neljännen sukupolven matkapuhelinverkkoteknologiaa, joka on korvannut vanhemmat 2G- ja 3G-verkot. 4G-liittymällä voit esimerkiksi selata internetiä, ladata ja lähettää tiedostoja sekä suoratoistaa videoita ja musiikkia.

4G-liittymät

Vertaa ja löydä paras 4G-liittymä

Tässä artikkelissa kerromme sinulle, mitä hyötyjä 4G-liittymällä on, miten se toimii ja mitä kannattaa ottaa huomioon liittymää valitessa. Lisäksi vertailemme Suomen suurimpia teleoperaattoreita eli Teliaa, Elisaa, DNA:ta ja Moi Mobiilia sekä niiden tarjoamia 4G-liittymiä. Lopuksi annamme sinulle vinkkejä, miten voit löytää itsellesi sopivan ja edullisen 4G-liittymän.

Miksi valita 4G-liittymä?

4G-liittymän suurin etu on sen nopeus. 4G-verkossa datan siirtonopeus voi olla jopa 300 Mbit/s, mikä on moninkertaisesti enemmän kuin 3G-verkossa (noin 42 Mbit/s). Tämä tarkoittaa sitä, että voit ladata ja lähettää suuria tiedostoja nopeasti ja katsoa videoita ilman pätkimistä.

Toinen etu on verkon kattavuus. Suomessa 4G-verkko kattaa lähes koko maan alueen, joten voit käyttää nettiä lähes missä tahansa. Lisäksi Suomessa on käytössä useita eri taajuuksia 4G-verkolle, mikä parantaa verkon laatua ja kapasiteettia.

Kolmas etu on verkon turvallisuus. 4G-verkko on suojattu paremmin kuin vanhemmat verkot, joten se on vaikeampi häiritä tai salakuunnella. Tämä lisää netin käytön luotettavuutta ja yksityisyyttä.

Miten 4G-liittymä toimii?

4G-liittymän toiminta perustuu siihen, että puhelin muodostaa yhteyden lähimpään tukiasemaan radiotaajuuksien avulla. Tukiasema välittää datan edelleen internetiin tai puhelinverkkoon.

Jotta voit käyttää 4G-liittymää, tarvitset puhelimen, joka tukee 4G-teknologiaa. Useimmat nykyaikaiset älypuhelimet ovat yhteensopivia 4G-verkon kanssa, mutta kannattaa varmistaa asia ennen liittymän tilaamista.

Lisäksi tarvitset liittymän, joka sisältää 4G-palvelun. Suomessa kaikki suuret operaattorit tarjoavat erilaisia 4G-liittymiä eri hintaluokissa ja ominaisuuksilla. Voit valita liittymän, joka sopii parhaiten omaan käyttöösi ja budjettiisi.

Mitä ottaa huomioon 4G-liittymää valitessa?

4G-liittymien vertailu voi olla haastavaa, sillä niissä on monia eri tekijöitä, jotka vaikuttavat niiden hintaan ja laatuun. Tässä on joitakin tärkeimpiä asioita, joita kannattaa ottaa huomioon 4G-liittymää valitessa:

  • Netin nopeus: Netin nopeus kertoo, kuinka nopeasti voit ladata ja lähettää dataa 4G-verkossa. Nopeus riippuu sekä operaattorin tarjoamasta maksiminopeudesta että verkon ruuhkaisuudesta ja kuuluvuudesta. Yleensä mitä suurempi nopeus, sitä kalliimpi liittymä. Voit valita nopeuden oman tarpeesi mukaan: esimerkiksi jos käytät nettiä vain perusselailuun ja sähköpostiin, 10 Mbit/s riittää hyvin, mutta jos haluat katsoa videoita tai pelata pelejä, kannattaa valita vähintään 50 Mbit/s.
  • Netin käyttömäärä: Netin käyttömäärä kertoo, kuinka paljon dataa voit käyttää kuukaudessa ilman lisämaksua. Käyttömäärä voi olla joko rajaton tai rajoitettu. Rajaton liittymä tarkoittaa sitä, että voit käyttää nettiä niin paljon kuin haluat ilman huolta laskusta. Rajoitettu liittymä tarkoittaa sitä, että sinulla on tietty datakatto, jonka ylittyessä joudut maksamaan lisämaksua tai netin nopeus hidastuu. Voit valita käyttömäärän oman kulutuksesi mukaan: esimerkiksi jos käytät nettiä vain satunnaisesti, 5 Gt/kk riittää hyvin, mutta jos käytät nettiä paljon tai suoratoistat videoita tai musiikkia, kannattaa valita vähintään 20 Gt/kk.
  • Puhelut ja viestit: Puhelut ja viestit kertovat, kuinka paljon voit soittaa ja lähettää tekstiviestejä kuukaudessa ilman lisämaksua. Puhelut ja viestit voivat olla joko rajattomat tai käytön mukaan veloitettavat. Rajattomat puhelut ja viestit tarkoittavat sitä, että voit soittaa ja lähettää tekstiviestejä niin paljon kuin haluat ilman huolta laskusta. Käytön mukaan veloitettavat puhelut ja viestit tarkoittavat sitä, että maksat jokaisesta puhelusta ja tekstiviestistä erikseen. Voit valita puhelut ja viestit oman tarpeesi mukaan: esimerkiksi jos soittelet ja tekstaat paljon, kannattaa valita rajattomat puhelut ja viestit, mutta jos käytät puhelinta lähinnä nettiin, kannattaa valita käytön mukaan veloitettavat puhelut ja viestit.
  • EU-data: EU-data kertoo, kuinka paljon dataa voit käyttää EU-maissa ilman lisämaksua. EU-data voi olla joko sama kuin kotimaassa tai pienempi. Jos matkustat usein EU-maissa, kannattaa valita liittymä, jossa on sama EU-data kuin kotimaassa. Jos matkustat harvoin tai et lainkaan EU-maissa, voit valita liittymän, jossa on pienempi EU-data.

Vertailu: Suomen suurimmat teleoperaattorit ja niiden 4G-liittymät

Suomessa on neljä suurta teleoperaattoria: Telia, Elisa (Saunalahti), DNA ja Moi Mobiili. Kaikki nämä operaattorit tarjoavat erilaisia 4G-liittymiä eri hintaluokissa ja ominaisuuksilla. Tässä vertailemme niiden 4G-liittymiä seuraavien kriteerien perusteella:

  • Netin nopeus
  • Netin käyttömäärä
  • Puhelut ja viestit
  • EU-data
  • Kuukausihinta

Telia

Telia on yksi Suomen johtavista teleoperaattoreista, joka tarjoaa laadukkaita ja kattavia puhelinliittymiä sekä muita palveluita. Telian 4G-verkko kattaa yli 99 % Suomen väestöstä ja sen maksiminopeus on 450 Mbit/s.

Telia tarjoaa useita erilaisia 4G-liittymiä, joista voit valita itsellesi sopivan nopeuden ja käyttömäärän. Telian 4G-liittymät sisältävät rajattoman netin kotimaassa, Pohjolassa ja Baltiassa sekä tietyn määrän EU-dataa kuukaudessa.

Telia Rajaton 4G 20 M on Telian halvin rajaton 4G-liittymä, jonka maksiminopeus on 20 Mbit/s ja EU-data on 18 Gt/kk. Tämän liittymän kuukausihinta on nyt vain 17,90 €/kk (norm. 26,90 €/kk). Voit tilata tämän liittymän tästä.

Telia Rajaton 5G 300 M on Telian nopein ja kallein rajaton 4G-liittymä, jonka maksiminopeus on jopa 300 Mbit/s ja EU-data on 32 Gt/kk. Tämän liittymän kuukausihinta on nyt vain 31,99 €/kk (norm. 34,99 €/kk). Voit tilata tämän liittymän tästä.

Elisa

Elisa on toinen Suomen johtavista teleoperaattoreista, joka tunnetaan myös Saunalahti-brändistään. Elisan 4G-verkko kattaa yli 98 % Suomen väestöstä ja sen maksiminopeus on jopa 600 Mbit/s.

Elisa tarjoaa useita erilaisia 4G-liittymiä, joista voit valita itsellesi sopivan nopeuden ja käyttömäärän. Elisan 4G-liittymät sisältävät rajattoman netin kotimaassa sekä tietyn määrän EU-dataa kuukaudessa.

Saunalahti Huoleton 4G Super on Elisan halvin rajaton 4G-liittymä, jonka maksiminopeus on 100 Mbit/s ja EU-data on 10 Gt/kk. Tämän liittymän kuukausihinta on nyt vain 19,90 €/kk (norm. 24,90 €/kk). Voit tilata tämän liittymän tästä.

Saunalahti Huoleton Premium+ on Elisan nopein ja kallein rajaton 4G-liittymä, jonka maksiminopeus on jopa 600 Mbit/s ja EU-data on rajaton. Tämän liittymän kuukausihinta on nyt vain 34,90 €/kk (norm. 39,90 €/kk). Voit tilata tämän liittymän tästä.

DNA

DNA on kolmas Suomen johtavista teleoperaattoreista, joka tarjoaa edullisia ja nopeita puhelinliittymiä sekä muita palveluita. DNA:n 4G-verkko kattaa yli 99 % Suomen väestöstä ja sen maksiminopeus on jopa 1000 Mbit/s.

DNA tarjoaa useita erilaisia 4G-liittymiä, joista voit valita itsellesi sopivan nopeuden ja käyttömäärän. DNA:n 4G-liittymät sisältävät rajattoman netin kotimaassa sekä tietyn määrän EU-dataa kuukaudessa.

DNA Rajaton 4G 10M on DNA:n halvin rajaton 4G-liittymä, jonka maksiminopeus on 10 Mbit/s ja EU-data on 25 Gt/kk. Tämän liittymän kuukausihinta on nyt vain 24,99 €/kk (norm. 26,90 €/kk). Voit tilata tämän liittymän tästä.

DNA Rajaton 5G 1000M on DNA:n nopein ja kallein rajaton 4G-liittymä, jonka maksiminopeus on jopa 1000 Mbit/s ja EU-data on 45 Gt/kk. Tämän liittymän kuukausihinta on nyt vain 49,90 €/kk. Voit tilata tämän liittymän tästä.

Moi Mobiili

Moi Mobiili on uusi ja innovatiivinen teleoperaattori, joka tarjoaa joustavia ja edullisia puhelinliittymiä sekä muita palveluita. Moi Mobiilin 4G-verkko kattaa yli 98 % Suomen väestöstä ja sen maksiminopeus on jopa 300 Mbit/s.

Moi Mobiili tarjoaa useita erilaisia 4G-liittymiä, joista voit valita itsellesi sopivan nopeuden ja käyttömäärän. Moi Mobiilin 4G-liittymät sisältävät rajattoman netin kotimaassa sekä tietyn määrän EU-dataa kuukaudessa.

Moi 6 gigan simmi on Moi Mobiilin halvin rajoitettu 4G-liittymä, jonka maksiminopeus on 100 Mbit/s ja netin käyttömäärä on 6 Gt/kk. Tämän liittymän kuukausihinta on vain 9 €/kk. Voit tilata tämän liittymän tästä.

Moi Rajaton 4G 200M on Moi Mobiilin halvin rajaton 4G-liittymä, jonka maksiminopeus on jopa 200 Mbit/s ja EU-data on 15 Gt/kk. Tämän liittymän kuukausihinta on vain 18 €/kk. Voit tilata tämän liittymän tästä.

Näin löydät itsellesi sopivan ja edullisen 4G-liittymän

Kuten huomaat, Suomessa on tarjolla monia erilaisia ja kilpailukykyisiä 4G-liittymiä eri operaattoreilta. Jotta voit löytää itsellesi sopivan ja edullisen 4G-liittymän, kannattaa vertailla eri vaihtoehtoja huolellisesti.

Vertailuun voit käyttää esimerkiksi meidän ilmaista vertailupalveluamme, jossa voit verrata eri operaattoreiden liittymiä helposti ja nopeasti. Voit myös lukea muiden käyttäjien arvosteluja ja kokemuksia eri liittymistä.

Tässä on muokattu versio FAQ-osiosta:

Usein kysytyt kysymykset 4G-puhelinliittymistä

Mikä on 4G-liittymä?

4G-liittymä on matkapuhelinliittymä, joka käyttää 4G-teknologiaa mobiilidatan siirtämiseen. 4G-liittymät ovat yleistyneet Suomessa, ja niillä voi tehdä monia asioita netissä, kuten surffata, lähettää ja vastaanottaa tiedostoja sekä katsoa videoita ja kuunnella musiikkia.

Mitä eroa on 4G- ja 5G-liittymillä?

4G- ja 5G-liittymien välinen ero on niiden nopeudessa ja kapasiteetissa. 5G-liittymät ovat uusin kehitysaskel matkapuhelinverkkoteknologiassa, ja ne tarjoavat paljon nopeamman ja luotettavamman yhteyden kuin 4G-liittymät. 5G-liittymät myös mahdollistavat enemmän datan siirtämistä samanaikaisesti, mikä parantaa esimerkiksi virtuaalitodellisuuden ja pilvipalveluiden käyttökokemusta.

Miksi valita 4G-liittymä?

4G-liittymän valitsemisessa on useita hyviä syitä. Ensinnäkin, 4G-liittymät ovat halvempia kuin 5G-liittymät, sillä niiden kuukausimaksut ovat yleensä matalammat. Toiseksi, 4G-liittymät ovat yhteensopivia useampien puhelinmallien kanssa kuin 5G-liittymät, jotka edellyttävät erityistä 5G-valmiutta puhelimelta. Kolmanneksi, 4G-verkko on Suomessa laajempi ja kattavampi kuin 5G-verkko, joka on vielä rakenteilla monilla alueilla.

Miten löytää halvin 4G-liittymä?

Halvin 4G-liittymä löytyy vertailemalla eri operaattorien tarjouksia. Vertailussa kannattaa huomioida liittymän kuukausimaksu, netin nopeus ja datamäärä sekä puheluiden ja tekstiviestien hinnat. Lisäksi kannattaa tarkistaa liittymän EU-data eli se, kuinka paljon nettiä voi käyttää ulkomailla ilman lisämaksuja. Halvimman 4G-liittymän valinta riippuu myös omasta käyttötottumuksista ja tarpeista.

Mitkä ovat Suomen suosituimmat operaattorit 4G-liittymissä?

Suomen suosituimmat operaattorit 4G-liittymissä ovat DNA, Telia, Elisa (Saunalahti) ja Moi Mobiili. Nämä operaattorit tarjoavat erilaisia vaihtoehtoja niin rajattomille kuin rajoitetuillekin 4G-liittymille. Operaattoreiden välillä on eroja niin hinnoissa, nopeuksissa kuin palveluissakin.

Miten vaihtaa nykyinen liittymä 4G-liittymään?

Nykyisen liittymän vaihtaminen 4G-liittymään on helppoa ja nopeaa. Tarvitset vain uuden SIM-kortin valitsemaltasi operaattorilta sekä nykyisen liittymäsi tiedot. Voit tilata uuden 4G-liittymän netistä tai operaattorin myymälästä. Kun saat uuden SIM-kortin, vaihda se puhelimeesi ja aktivoi uusi liittymäsi. Vanha liittymäsi irtisanotaan automaattisesti, kun uusi liittymäsi on käytössä.

Mitä tehdä, jos 4G-yhteys ei toimi?

Jos 4G-yhteys ei toimi, kannattaa ensin tarkistaa, että puhelin on 4G-valmis ja että liittymän asetuksissa on valittu 4G-verkko. Jos nämä ovat kunnossa, kannattaa kokeilla käynnistää puhelin uudelleen tai vaihtaa SIM-kortti toiseen paikkaan. Jos ongelma jatkuu, kannattaa ottaa yhteyttä omaan operaattoriin ja selvittää, onko alueella häiriöitä 4G-verkossa tai onko SIM-kortissa vikaa.