3G vs 4G vs 5G – Mitä eroa niillä on?

Oletko miettinyt, mitä eroa on 3G, 4G ja 5G -netillä? Oletko harkinnut vaihtavasi uuteen 5G-liittymään, mutta et ole varma, kannattaako se? Tässä artikkelissa selitämme, mitä nämä kirjaimet ja numerot tarkoittavat, ja mitä hyötyä ja haasteita eri sukupolvien mobiiliverkoilla on.

3G vs 4G vs 5G

Mobiiliverkot ovat langattomia tietoliikenneverkkoja, jotka mahdollistavat puheluiden, tekstiviestien ja internetin käytön matkapuhelimilla ja muilla langattomilla laitteilla. Mobiiliverkkojen kehitys voidaan jakaa sukupolviin, jotka kuvaavat niiden teknisiä ominaisuuksia ja suorituskykyä. Yleensä jokainen uusi sukupolvi on tuonut mukanaan nopeampia yhteyksiä, parempaa laatua ja uusia palveluita.

Tällä hetkellä Suomessa on käytössä kolme mobiiliverkon sukupolvea: 3G, 4G ja 5G. Jokaisella niistä on omat etunsa ja haittansa, jotka riippuvat muun muassa verkon peittoalueesta, käytettävissä olevasta taajuuskaistasta, päätelaitteen ominaisuuksista ja verkon kuormituksesta. Seuraavaksi käymme läpi näiden sukupolvien tärkeimmät erot.

Miten 3G, 4G ja 5G eroavat toisistaan?

Nopeus

Yksi ilmeisin ero eri sukupolvien välillä on niiden tarjoama tiedonsiirtonopeus. Nopeus kertoo, kuinka paljon dataa voidaan siirtää verkossa tietyssä ajassa. Mitä nopeampi yhteys on, sitä nopeammin voit ladata tai lähettää tiedostoja, katsella videoita tai pelata pelejä verkossa.

Taulukossa on esitetty eri sukupolvien teoreettiset maksiminopeudet sekä arvioidut nopeudet käytännössä. Huomaa, että nämä ovat vain suuntaa-antavia arvoja, jotka voivat vaihdella eri tilanteissa.Avaa selaimessa

SukupolviTeoreettinen maksiminopeusArvioitu nopeus
3G42 Mbit/s0,4 – 35 Mbit/s
4G600 Mbit/s5 – 300 Mbit/s
5G1000 Mbit/s10 – 1000 Mbit/s

Kuten taulukosta nähdään, jokainen uusi sukupolvi on moninkertaistanut edellisen sukupolven maksiminopeuden. Esimerkiksi 5G on jopa sata kertaa nopeampi kuin 3G. Tämä tarkoittaa sitä, että voit ladata tai lähettää suuria tiedostoja sekunneissa tai katsella korkealaatuista videota ilman katkoksia.

Luitko jo: 5G vai valokuitu kotiin?

Viive

Toinen tärkeä ero eri sukupolvien välillä on niiden viive eli latenssi. Viive kertoo, kuinka kauan kestää, että lähetetty signaali saavuttaa vastaanottajan. Mitä pienempi viive on, sitä nopeammin voit saada vastauksen tai reagoida tapahtumiin verkossa.

Viive vaikuttaa erityisesti sellaisiin verkkopalveluihin, jotka vaativat reaaliaikaista kommunikaatiota tai ohjausta. Esimerkiksi videopuhelut, etätyöskentely, pilvipelaaminen ja itseohjautuvat autot hyötyvät pienestä viiveestä.

Taulukossa on esitetty eri sukupolvien tavoiteviiveet. Huomaa, että nämä ovat vain teoreettisia arvoja, jotka eivät ota huomioon muita viivettä aiheuttavia tekijöitä, kuten verkon ruuhkaa tai päätelaitteen suorituskykyä.Avaa selaimessa

SukupolviTavoiteviive
3G100 ms
4G50 ms
5G1 ms

Kuten taulukosta nähdään, jokainen uusi sukupolvi on pienentänyt edellisen sukupolven viivettä merkittävästi. Esimerkiksi 5G on jopa sata kertaa nopeampi kuin 3G. Tämä tarkoittaa sitä, että voit kommunikoida tai ohjata laitteita lähes reaaliajassa ilman havaittavaa viivettä.

Kapasiteetti

Kolmas merkittävä ero eri sukupolvien välillä on niiden kapasiteetti eli kyky palvella samanaikaisesti suurta määrää käyttäjiä ja laitteita. Kapasiteetti riippuu muun muassa siitä, kuinka paljon taajuuskaistaa on käytettävissä ja kuinka tehokkaasti se jaetaan eri tarkoituksiin.

Kapasiteetti vaikuttaa erityisesti sellaisiin verkkopalveluihin, jotka vaativat paljon dataa tai ovat kriittisiä toiminnalle. Esimerkiksi terveydenhuolto, teollisuus, älykaupungit ja esineiden internet (IoT) hyötyvät suuresta kapasiteetista.

Taulukossa on esitetty eri sukupolvien kapasiteetit laitteiden määränä neliökilometriä kohden. Huomaa, että nämä ovat vain suuntaa-antavia arvoja, jotka voivat vaihdella eri tilanteissa.Avaa selaimessa

SukupolviKapasiteetti
3G2000 laitetta
4G100 000 laitetta
5G1 000 000 laitetta

Kuten taulukosta nähdään, jokainen uusi sukupolvi on kasvattanut edellisen sukupolven kapasiteettia huomattavasti. Esimerkiksi 5G on jopa sata kertaa kapasiteetiltaan suurempi kuin 4G. Tämä tarkoittaa sitä, että verkko voi palvella aiempaa enemmän käyttäjiä ja laitteita ilman ruuhkia tai häiriöitä.

Luitko jo: Mihin riittää 1Gt, 5Gt tai 10Gt nettiä?

Miksi kannattaa vaihtaa uuteen sukupolveen?

Nyt kun tiedät, miten eri sukupolvet eroavat toisistaan, saatat miettiä, kannattaako sinun vaihtaa uuteen puhelimeen tai liittymään. Vastaus riippuu siitä, miten käytät puhelintasi ja mitä odotat verkkoyhteydeltäsi.

Jos haluat nauttia nopeimmista ja luotettavimmista yhteyksistä, jotka mahdollistavat uusien verkkopalveluiden käytön, sinun kannattaa hankkia 5G-puhelin ja -liittymä. Tällöin pääset hyödyntämään kaikkia edellä mainittuja etuja: nopeutta, viivettä ja kapasiteettia.

Jos et tarvitse niin nopeita tai vasteherkkiä yhteyksiä, mutta haluat silti olla ajan tasalla teknologian kehityksessä, sinun kannattaa hankkia 4G-puhelin ja -liittymä. Tällöin saat riittävän hyvät yhteydet useimpiin verkkopalveluihin.

Usein kysytyt kysymykset 3G, 4G ja 5G -verkoista

Mikä on 3G, 4G ja 5G?

3G, 4G ja 5G ovat lyhenteitä, jotka tarkoittavat eri sukupolvia matkapuhelinverkoissa. 3G tarkoittaa kolmatta sukupolvea, 4G neljättä sukupolvea ja 5G viidettä sukupolvea. Jokainen sukupolvi on tuonut mukanaan uusia ominaisuuksia ja parannuksia, kuten nopeampaa tiedonsiirtoa, parempaa äänenlaatua ja uusia palveluita.

Mitä eroa on 3G, 4G ja 5G -netillä?

3G, 4G ja 5G -netin suurin ero on niiden nopeudessa. Mitä suurempi numero on verkon nimen perässä, sitä nopeampi se on. Esimerkiksi 5G on noin kymmenen kertaa nopeampi kuin 4G, ja 4G on noin viisi kertaa nopeampi kuin 3G. Nopeus vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti voit ladata tai lähettää tiedostoja, katsella videoita tai pelata pelejä verkossa.

Mikä on 3G, 4G ja 5G -netin maksiminopeus?

3G, 4G ja 5G -netin maksiminopeus riippuu monista tekijöistä, kuten verkon tekniikasta, päätelaitteen ominaisuuksista, verkon kuormituksesta ja sijainnista. Teoreettisesti maksiminopeudet ovat seuraavat:

  • 3G: noin 42 megabittiä sekunnissa (Mbps)
  • 4G: noin 600 Mbps
  • 5G: noin 1000 Mbps eli yksi gigabitti sekunnissa (Gbps)

Käytännössä näitä maksiminopeuksia ei välttämättä saavuteta, vaan keskimääräiset nopeudet ovat huomattavasti pienempiä.

Tarvitsenko uuden puhelimen käyttääkseni 5G -verkkoa?

Kyllä, tarvitset uuden puhelimen, joka tukee 5G -verkkoa. Kaikki puhelimet eivät ole yhteensopivia kaikkien verkkosukupolvien kanssa. Jos haluat käyttää uusinta ja nopeinta verkkoa, sinun täytyy hankkia puhelin, jossa on 5G -ominaisuus. Tällaisia puhelimia ovat esimerkiksi Samsung Galaxy S21 Ultra, iPhone 12 Pro ja OnePlus Nord N10.

Onko kaikilla operaattoreilla sama 5G -verkko?

Ei ole. Eri operaattorit käyttävät eri taajuuksia rakentaakseen omat 5G -verkkonsa. Taajuudet vaikuttavat siihen, kuinka laaja verkon peittoalue on ja kuinka hyvin signaali läpäisee rakennuksia. Suomessa on myönnetty kolme eri taajuusaluetta 5G -verkolle:

  • alle yksi gigahertsi (GHz): tällä alueella toimii DNA:n ja Telian yhteinen verkko. Tämän verkon etu on sen laaja peittoalue maaseudulla ja sisätiloissa.
  • yli kolme GHz: tällä alueella toimii Elisan verkko. Tämän verkon etu on sen korkea nopeus kaupungeissa ja tiheillä alueilla.
  • yli 20 GHz: tällä alueella toimii Telian verkko. Tämän verkon etu on sen erittäin korkea nopeus ja pieni viive tietyillä alueilla.

Voit tarkastaa eri verkkojen taajuudet Traficomin sivuilta.

Mitkä ovat parhaat liittymätarjoukset 5G -verkolle?

5G -verkon liittymätarjoukset vaihtelevat eri operaattoreiden välillä. Jos haluat löytää sinulle sopivan liittymän, kannattaa vertailla eri vaihtoehtoja esimerkiksi puhelinliittymät.net -sivustolla. Sieltä voit nähdä, mitä operaattorit tarjoavat ja millä hinnalla.

Mitä hyötyä on 5G -verkosta?

5G -verkon hyödyt ovat moninaiset. 5G -verkko mahdollistaa:

  • nopeamman ja sujuvamman tiedonsiirron, joka parantaa esimerkiksi videopuheluiden, suoratoistopalveluiden ja verkkopelien laatua
  • pienemmän viiveen, joka tekee verkkoyhteydestä reaaliaikaisemman ja mahdollistaa esimerkiksi etätyön, etäopetuksen ja etälääketieteen kehittämisen
  • suuremman kapasiteetin, joka mahdollistaa useampien laitteiden yhdistämisen verkkoon ja edistää esimerkiksi älykaupunkien, älyliikenteen ja älykotien toteutumista
  • energiatehokkuuden, joka vähentää verkon sähkönkulutusta ja ympäristövaikutuksia

Jussi Yli-Korhonen

Jussi Yli-Korhonen

Kiinnostunut puhelinliittymistä, talouden hoidosta ja markkinoinnista. Olen ylläpitänyt Puhelinliittymät.net-sivustoa vuodesta 2018 lähtien.

Sähköposti

Päivitetty: 9 lokakuun, 2023